Festa dels masos de Torroella i l’Estartit. S’ha celebrat un any més la Festa Major del Masos, organitzada per l’Associació de Masos del municipi de Torroella de Montgrí-L’Estartit, (AMTE) que es clogué amb un molt concorregut dinar de germanor, en el qual el periodista Rafel Nadal, director de El Periódico, va fer el pregó.
Francesc Gimeno a Can Quintana Museu de la Mediterrània. El Museu de la Mediterrània ha promogut, coorganitzada amb el Museu d’Art de Girona, i inaugurat una molt documentada exposició, a partir del treball de recerca de la historiadora de l’Art Mariona Seguranyes, que recull l’obra i reconstrueix el pas de les diverses estades del pintor tortosí al Baix Empordà. Arranca justament quan arribà a Torroella de Montgrí l’any 1887 acompanyat i guiat pels pintors Ramon Call i Modest Urgell. Figuren també en l’exposició l’obra d’altres destacats artistes catalans, com ara Joaquim Mir, Modest Urgell, el fill de Gimeno, Martí, o Josep Maria Mascort, que va treballar amb el paisatge del Montgrí al llarg de tota la seva trajectòria artística. De Francesc Gimeno, l’any 1917, va escriure Ferran Agulló «emmaridat amb el mar, sincer com sempre, però més fort que mai» al relatar l’encontre que tingué amb l’artista mentre pintava.
Millores per a diferents carrers de l’Estartit. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí posa en marxa la primera fase de millora de carrers de l’Estartit amb una inversió de 893.000 euros. Per altra part, el darrer Ple va acordar iniciar els tràmits per fer dues actuacions més, que afecten a sis carrers, per un import global d’1,5 milions d’euros.
L’Enplater és novament notícia. L’empresa Enplater, de Torroella de Montgrí, invertirà 426.500 euros en actualitzar els processos informàtics, tant en els àmbits de la producció i logístics, com en els administratius i financers.
Pirates a l’Estartit. Les Medes foren un veritable refugi de pirates i a l’Estartit varen preparar la 3a edició de Pirates i corsaris a les illes, amb un munt d’activitats: mercat artesà, demostració d’oficis, animacions de carrer (carrosses, xanquers, confetis, música), ambientació del nucli comercial, desembarcament pirata i càsting de selecció de pirates, visita teatralitzada al Corsari Negre, espectacle de dansa vertical nocturna, inflables gratuïts, tallers infantils, contes, concurs de disfresses; visita guiada amb bicicleta als masos fortificats; visita guiada amb vaixell a la Meda Gran… I l’exposició Pirates al Mediterrani, del Museu Marítim de Barcelona. De la majoria d’aquestes activitats en gaudiren la quitxalla que omplia els tallers, on monitores els maquillaven com al més terrorífic pirata, o feien els més variats objectes amb fang. Una diada per als infants, tant per als petits com per als que tenen encara l’esperit jove.
Les Medes, notícia a TV3. Les illes Medes, espai protegit inclòs en el futur Parc Natural, està a l’espera que la Generalitat determini els criteris que serviran per gestionar-lo. Refugi de pirates en l’antigor, és avui un veritable paradís per als submarinistes, i conegut a tota Europa.
El judici pel cas de les coques de Sant Joan tindrà lloc del 7 al 23 de gener. El Jutjat número 4 de la Bisbal ha proposat com a nova data per a la celebració del judici pel cas de les coques de Torroella de Montgrí, que la nit de Sant Joan de l’any 2002 van causar una intoxicació massiva, considerada la més greu a Catalunya, els dies del 7 al 23 del mes de gener de 2008. El judici, que havia de començar l’11 de setembre passat, es va suspendre perquè no s’havia citat la companyia asseguradora de l’empresa Josep Gusó SL, elaboradora de les coques.
L’ONZE DE SETEMBRE A TORROELLA DE MONTGRÍ I L’ESTARTIT
Nombrosos han estat els actes que s’han celebrat en la Diada de Catalunya:
A Torroella:
A la Capella de Sant Antoni: Exposició de puntes al coixí. Torroella és seu de dos grups de puntaires que mantenen ben viu l’art i la tradició de la puntaire catalana tan arrelada en les terres banyades pel Mare Nostrum.
Trobada de puntaires: A la plaça de Quintana i Combis es va celebrar la trobada anual de puntaires, amb una forta presència tant de participants en l’art d’anar i venir dels boixets, com de públic que admirava les puntes que anaven sorgint de les seves mans.
A Can Quintana: la conferència Memòria i història: un patrimoni col·lectiu?, a càrrec de la Doctora Anna M. Garcia Rovira (UdG), analitzà els mecanismes, totalment diferenciats, de la memòria de cada un de nosaltres i la metodologia de la història, que té unes regles i ha de complir uns requisits propis. I formulava, als nombrosos assistents, la pregunta: “es pot parlar de memòria històrica, o aquest es un concepte meé polític que científic?” Vertaderament interessant i molt aplaudida.
Al pati de Can Quintana: la coral El Recer i el cor Anselm Viola interpretaren el Cant dels Segadors, que féu vibrar el nombrosos assistents tant com a himne de Catalunya com per la seva interpretació remarcable. Visca Catalunya!
Actes organitzats per la Llar de Jubilats El Recer. Dinar: amb motiu de la Diada, El Recer organitzà un dinar de germanor, a l’aire lliure, amb una gran assistència, com es pot comprovar en les fotografies de l’acte; l’àpat, a més, tingué paraules d’elogi per la seva qualitat. Sardanes: a les 6 de la tarda, audició de sardanes amb la cobla Foment del Montgrí. I a les 10 de la nit, Ball animat pel conjunt Pere i Pep, amb el qual es clogueren els actes de la Diada a Torroella.
A l’Estartit:
Cercavila de gegants i grallers i cantada d’havaneres i cremat, amb el grup Cant de Taverna.