Notícies

Protesta per la llei d’igualtat de condicions del català i el castellà en les projeccions cinematogràfiques del país
El Gremi d’Empresaris de Cinemes de Catalunya va fer coincidir la seva protesta amb els premis Gaudí. Varen tancar uns 75 cinemes.
A les comarques gironines van obrir el Truffaut de Girona, Arinco i Kyton de Palamós, el Cinema Montgrí de Torroella de Montgrí i el de Ripoll.
Segons el Gremi d’Empresaris, la nova llei agreujarà la crisi. Per contra, els cinemes citats van rebre una major afluència de públic del què sol ser habitual, majoritàriament per donar suport a la futura llei.

El parc d’animals de Sobrestany
És una possible falta de coordinació entre els diferents ens la no solució de la situació anòmala dels animals  del parc, clausurat ja fa dos anys; concretament, la societat propietat d’Alfons de Robert, comte de Torroella, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí i els Departaments d’ Agricultura Alimentació i Acció Rural  i Medi Ambient.
Veïns de Sobrestany varen exposar el seu malestar per l’abandonament en què es troben les instal·lacions. Els animals poden entrar i sortir, no estan ben cuidats (els agents rurals en vàries ocasions han donat menjar als animals)  i no es comissen.
Es tracta de trobar la solució més pràctica, i més quan es promou el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter.

Conferència Pagesos. Home i paisatge al Baix Ter

A Can Quintana, Museu de la Mediterrània, dintre del cicle de conferències relacionats amb la pagesia i el territori que donen contingut a l’exposició fotogràfica Pagesos. Home i Territori, Josep Lluís Batllori,  dissertà sobre els aspectes fonamentals del paisatge, obra de l’home, el pagès, que el modela, i la grafologia que en resulta del seu treball en la transformació i humanització del nostre Baix Ter.

Festa del Recer
Com cada any, el Recer ha celebrar la seva festa i, un cop més ens ha delectat amb els seus playbacks,  un dissabte, al matí i a la tarda, al Cine Petit.
Un any més es varen aplaudir les seves actuacions i, com no podia faltar, el diumenge següent, a les dotze del migdia, la cobla Foment del Montgrí va  tocar una ballada de sardanes a la plaça de la Vila.
Mai més ben dit, per molts anys!

Rubato Appassionato al Cine Petit. Concert de música antiga
Rubato Appassionato, format per Antònia Tejada, nascuda a Barcelona, Eyal Sreett, a Jerusalem, i Sasha Agranov, a Sant Petersburg, s’ha dedicat a la música barroca del segle XVIII amb una especial combinació d’instruments antics que permet una gran creativitat al mateix temps que mantenien la seva estètica barroca.
Van presentar El carnaval de Madrid (música espanyola del segle VVIII), amb danses, contradanses, Sac  dels gemecs i Partes de Folias.

Conferència a Can Quintana Museu de la mediterrània:  El paisatge dels països catalans a través de la mirada del fotògraf

Prosseguint amb el cicle de conferències sobre la pagesia i el territori, el fotògraf Ernest Costa i el fotoperiodista Jordi Gamero varen dissertar  sobre el valor del paisatge, la seva fragilitat i el sentit identitari del territori.
Foren l’objecte del debat, en la xerrada conjunta, dins del marc de l’exposició Pagesos, home i paisatge al Baix Ter. És aquest un espai modelat totalment per l’activitat agrària, i per tant, la necessitat d’una major conscienciació tant en aquest aspecte productiu que cal defensar, com en la preservació i posada en valor del nostre patrimoni paisatgístic, cultural i identitari.

Parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter
El Parlament, amb els únics vots a favor del tripartit del Govern, desestimà les esmenes a la totalitat al Parc Natural del Montgrí presentades pels grups de CiU i PP. Segueix la tramitació del projecte de llei, que es vol mirar d’aprovar abans d’acabar l’actual mandat, i es mostraren oberts a millorar el projecte de llei amb les propostes que encara es podran fer des del territori.
El raonament de les esmenes presentades per CiU és: no s’ha escoltat la gent afectada i l’ampliació de la seva extensió amb 131 Ha, que agafa el curs del Ter, els estanyets de Pals, el front litoral de l’illa Mateua de l’Escala i algunes parcel·les agràries de Gualta,  per sobre de les previstes en el avantprojecte.

V Mostra de Teatre de Torroella-l’Estartit

Organitzada pel l’Associació de Teatre Medes-Montgrí, han tingut lloc dues actuacions teatrals.
La primera a la Sala Polivalent de l’Estartit, amb la representació de l’obra Qui espera desespera, a càrrec de la companyia la Totxana de Vilafant, i la segona, la de l’obra El sopar dels idiotes, amb la companyia l’Olla dels Maiquiets de Vilablareix, al passeig Marítim.

El Brossa Quartet i Sílvia Pérez Cruz, amb l’acordió de Gregori Ferrer i Pinyu Martí, percussionista,  estrenen Les cançons dels brigadistes, 70 anys després

El Cine Petit de Torroella de Montgrí va registrar un ple excepcional. Paraula  i música convergiren en un espectacle emotiu, organitzat per Joventuts Musicals. Era el record per a molts pocs i la historia feta música i veu per als més joves, homenatge als brigadistes internacionals que combateren en la Guerra Civil. Amb un repertori de cants i melodies històriques en defensa dels valors de llibertat i solidaritat (Gallo negro, gallo rojo, Si me quieres escribir, El quinto regimiento, El turururú, Viva la quinta brigada, Bella Ciao, Los cuatro generales, Txoria, txori, Canción de las brigadas internacionales, Himne de Riego, No pasarán, Dime donde vas morena, Himne de l’exèrcit popular o Tango del camp d’Argelers).
A l’inici del concert es va projectar una entrevista feta a Lluís Martí Bielsa, supervivent del 32è grup d’assalt de la Guerra Civil espanyola i internat al camp de concentració de Dachau. Finalitzà el concert  amb forts aplaudiments.

L’alcalde de Barcelona vol que tot el Pirineu català sigui olímpic
L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, vol transmetre des de Vancouver (Canadà), on es desenvolupen els Jocs d’hivern, optimisme respecte a la candidatura de “Barcelona i el Pirineu” per als Jocs Olímpics d’hivern de 2022 i la idoneïtat d’una proposta que porta la “marca Barcelona” i que posarà el Pirineu català al mapa de tot el món. “Tot el Pirineu ha de portar el segell olímpic” i a més “es presentarà el millor projecte”.

Han estat notícia
Senyalarem només els titulars més destacats:
* Les valoracions crítiques de la premsa financera internacional sobre l’economia espanyola, sobre la capacitat del executiu de salvar l’economia espanyola i la situació econòmica real de Grècia.
* Les reunions de Rodríguez Zapatero, president de torn de la Unió Europea, als Estats Units, a Londres i amb Barroso a Madrid.
* L’oferta de pacte nacional de CiU i la del president Rodríguez Zapatero.
* La  creació de la Comissió Anticrisi.
* Les crítiques de Mariano Rajoy que descarta un govern de concentració i sol·licita la dimissió del president.

VI Jornada Política Internacional. Les nacions sense estat. El cas d’Escòcia

Al Museu de la Mediterrània es va fer la jornada de política internacional, amb un perfecte servei de traducció simultània.
Desprès de la presentació i introducció, a càrrec de Josep Martinoy, la ministra d’Afers Estrangers d’Escòcia (2007 – 2009), Linda Fabiani, va assenyalar que en l’Europa actual conviuen cinc estats amb nacions sense estat. A Alemanya: els landers; a Itàlia: el nord d’Itàlia; a França: Bretanya, Còrsega i Catalunya Nord; al Regne Unit: Escòcia, Gales i Irlanda del Nord; a Bèlgica: Brussel·les, i belgues i valons; i a Espanya: Catalunya i Euskadi.
Defensà el dret legítim d’escocesos i catalans a decidir lliurement sobre la seva independència i que en cap cas pot representar l’exclusió dels estats emergents de la Comunitat Europea.
Es mostrà convençuda que Escòcia aconseguirà la independència, i s’enfortirà econòmicament una nació que havia estat sempre dependent del Regne Unit; aquesta dependència no ha estat mai el cas de Catalunya, sempre motor de l’economia espanyola.
El futur es troba en nacions mitjanes i petites, per la seva major i més ràpida capacitat d’adaptació als canvis, i no entenia l’oposició extrema, expressada per alguns diputats espanyols, respecte als anhels de Catalunya.
S’inicià un torn de preguntes i respostes tant o més interessant que la pròpia conferència.
La segona part de la jornada la va constituir el debat presentat per Xavier Ferrer. Varen intervenir-hi Laura Pons, periodista, que parlà de la seva experiència a Escòcia com a corresponsal; Roger Albinyana, economista, que exposà els resultats d’un estudi jurídic en què es posa de relleu que la independència de Catalunya no podria ser obstacle per a la seva participació en la Comunitat Europea, la pertinença de més de set milions de catalans a la UE no es podria suspendre impunement, i Miquel Sallarés, que va fer una brillant exposició de la situació de Catalunya des de la transició fins als pals a la roda d’avui. Fou molt aplaudida la seva dissertació.
Després d’un torn de preguntes, Josep M. Rufí va cloure la jornada.

El 28-F, cent mil gironins han pogut votar si volien que Catalunya sigui independent
A vint-i-nou municipis gironins s’han celebrat consultes sobre la independència, un total de 99.864 ciutadans han pogut exercir el seu dret a vot: 9 municipis del Baix Empordà, 6 de la Selva, 5 de l’Alt Empordà, 5 de la Garrotxa, 2 del Ripollès, 1 del Gironès i 1 de la Cerdanya.
Al tancament de l’edició no disposem dels resultats que sens dubte podreu trobar en el proper número d’Emporion.

Carnestoltes a Torroella

Carnestoltes a Torroella i a l’Estartit
El municipi de Torroella de Montgrí té com a peculiaritat que el Carnestoltes es celebra dues vegades, una a cada nucli de població.
Va començar el cap de setmana a Torroella, on el comerç local va engalanar els carrers comercials amb paraigües i els establiments amb les seves disfresses. Aquest any foren diablesses les que atenien la clientela. S’inicià la festa a la plaça de la Muralla amb l’actuació de les colles en el concurs de comparses;  després, una cercavila precedida pels Grallers del Montgrí, i finalitzà a la plaça de la Vila, amb ball a càrrec del conjunt The Patillas i l’adjudicació dels premis del concurs a les millors comparses.
I el diumenge següent, a l’Estartit, que manté la seva tradició marinera i medieval de les menges que es repartien el dimarts de carnaval, s’iniciava la festa amb la sardinada popular.
Els Grallers del Montgrí aportaren també alegria a la rua pels seus carrers, seguida per l’actuació de les colles a la sala polivalent, l’adjudicació de premis i el ball, a càrrec de la Disco Mòbil.
Punt i final a la doble diada. Adéu Carnestoltes, fins a l’any que ve.

Carnaval 2010

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/usr/home/empor...', 'saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52