Eleccions generals
Les eleccions generals seran el 20 de Novembre. Així ho ha anunciat en roda de premsa el president José Luís Rodríguez Zapatero. El Parlament es dissoldrà el dia 26 de setembre.
Ha assenyalat així mateix que ell no serà candidat.
Mariano Rajoy ha indicat que és el que estaven esperant tots els espanyols i el PP.
31è Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí
En els darrers dies del mes de juliol, es van inaugurar el 31è festival, en que s’interpretaran 14 concerts que finalitzaran el 26 d’agost.
Els dos primers concerts que inauguren el programa de l’any 2011 varen tenir lloc a l’església de Sant Genís, concretament els que tenien per títol Grans obres del Barroc i Officium Novum.
– Grans obres del Barroc
L’orquestra Acadèmia 1750, resident al festival, sota la direcció de Stefano Demicheli, Pepo Domènech, oboè, i Gemma Coma-Alabert, mezzosoprano, va interpretar, dins del concert Grans obres del Barroc, l’Obertura de l’òpera Dafni d’Emanuele Rincón Barone d’Astorga; el Canon i giga en re major de Johann Pachelbel, els Nisi Dominus en sol menor per a mezzosoprano, cordes i baix continu, RV 608 i el Concert per a oboè, cordes i baix continu en la menor, RV 463, d’Antonio Vivaldi; Scherza infida de l’òpera Ariodante, L’angue offeso mai riposa de l’òpera Giulio Cesare i Lascia ch’io pianga de l’òpera Rinaldo de Georg Frideric Händel; i el Concert en fa menor per a clavicèmbal, cordes i baix continu, BWV 1056, i l’Ària de la Suite núm. 3 per a cordes i baix continu, BWV 1068, de Johann Sebastian Bach.
Tal com una excursió musical per l’Europa de la primera meitat del segle XVIII, en un dels moments més brillants de la cultura occidental.
-Officium Novum: Jan Garbarek i The Hilliard Ensemble
Officium Novum és en nom amb què s’ha publicat el darrer treball de recerca sonora entre el conjunt vocal britànic The Hilliard Ensemble i el saxofonista noruec Jan Garbarek.
De la integració de músiques medievals, del Caucas i del cant bizantí amb músiques de compositors del principi del segle vint i la de Jan Garbarek va néixer Officium Novum, fruit del diàleg entre la música antiga i el jazz, que porta l’oient a regions sonores sorprenentment impactants.
No més accidents mortals en el tram urbà de les carreteres a Torroella de Montgrí!
Jordi Cordón, alcalde de Torroella de Montgrí, va remarcar la necessitat d’instal·lar semàfors a les principals travesseres del municipi per minimitzar el nombre d’accidents i evitar atropellaments que han costat la vida a veïns del municipi i reclama a la Direcció General de Carreteres la presa d’una decisió que eviti més accidents mortals.
Les darreres notícies informen que es posaran dos semàfors a la carretera C31, un anirà a la cruïlla amb el carrer Mossèn Viver, i l’altre a la cruïlla del carrer Bellavista. Al punt negre a la cruïlla del carrer Garbí amb la carretera de l’Estartit, es preveu fer-hi una rotonda a l’estació d’autobusos prevista.
Amb una vegada no n’hi ha prou: vine a donar sang!
A Catalunya, cada tres segons, algú necessita sang: demà mateix, podria ser qualsevol de nosaltres que en necessités.
Donar sang és un gest de responsabilitat cap al conjunt dels nostres conciutadans. Sortosament les xifres que ens facilita la nostra associació torroellenca assenyalen un alt percentatge de participació, i en vol donar públicament les gràcies.
Aquest estiu no es reobrirà el passeig del Molinet
L’alcalde, Jordi Cordón, ha manifestat que encara que considera el passeig del Molinet un mirador privilegiat i un dels principals atractius turístics, a causa de l’elevat grau de perillositat en cap cas compensa aquest risc, i que té prevista una reunió a Madrid, amb els responsables de la Direcció General de Costes, per tractar sobre aquest tema i d’altres pendents.
15 anys de Ducs del Foc i Grallers del Montgrí
Quinze anys s’han celebrat de la constitució dels Grallers del Montgrí i dels Ducs del Foc.
Ambdues associacions compten ja de certa veterania i més quan els grallers han col·laborat en la música i han participat en la primera gravació del CD Ni un pas enrere.
La celebració, fantàstica: al matí, cercavila pels carrers de Torroella fins al passeig de l’Església, amb vermut i mascletada; i al vespre, segona cercavila, amb participació de luxe: gegants, ducs, grallers, xatis…
I per tancar la festa, concert al jardí de Can Quintana, amb els Grallers i els Ducs, i especialment amb els Bataques Braves i Acció Festiva, i uns focs d’artifici que destacaren amb lletres de foc aquests 15 anys. Felicitats.
“Tànger, l’aroma dels gessamins”
Amb aquest títol tingué lloc una doble exposició de Joan Carles Roca Sans. La primera, al Museu de la Mediterrània, dintre del Cicle Pons; i la segona, a l’espai expositiu propi, al carrer Primitiu Artigas, 19, ambdós de Torroella de Montgrí.
En aquestes dues exposicions l’artista i documentalista proposa com a tema de reflexió col·lectiva una de les constants de la recent immigració musulmana, els nouvinguts es troben amb una realitat europea que no és la imaginada. Ningú emigra sense sentir-se obligat a fer-ho. Pura esperança enfront de la necessitat.
“L’aroma dels gessamins” ens proposa com a tema de reflexió la identitat i el desarrelament, la realitat que deixa i l’esperança i la incertesa del que pot trobar.
Les Xibeques estem bones!
Un lema i un doble objectiu: Posa’t en forma i camina amb les Xibeques!
Camina i gaudeix del coneixement i en la utilització dels Parcs Urbans de Salut, en aquest cas el del Safareig, que amb la col·laboració de Dipsalut i l’Àrea de Medi Ambient i Salut s’han muntat a Torroella i a l’Estartit.
Va començar la trobada sota la direcció de la monitora especialitzada que un cop cada més cuida d’ensinistrar les persones que acudeixen a aquest parcs de salut.
Els elements instal·lats permeten, sota una bona direcció, la realització d’uns exercicis que faciliten l’obtenció i manteniment d’un estat físic adient a les diferents edats. Aquesta demostració de la monitora, amb la col·laboració de les xibeques presents (que va convèncer tots) i el recorregut per un itinerari prèviament establert, varen iniciar unes sortides que esperem que es perllonguin amb el temps, en evident benefici: caminar amb les Xibeques!
Exposició pintures d’Àngel Martínez
A la Capella de Sant Antoni i organitzada per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, tingué lloc la inauguració de l’exposició de les “Natures mortes, pintures i esbossos de composició” d’Àngel Martínez.
Nit coral a càrrec del Cor Anselm Viola i el sextet de corda del Montgrí
El cor Anselm Viola, que va néixer l’any 1977 (fa més de trenta-quatre anys) i el sextet de corda del Montgrí, amb Mar Labrador, Maria Roca, Carme Busquets, Anaïs Falcí, Aina Amat i Xavier Gimènez (que ha nascut expressament per a aquest concert), sota la direcció de Ramon Manent i Folch, ens va delectar amb les seves interpretacions de la Invocació a Sant Jordi, 4 nocturns de W. A. Mozart, quatre cançons d’autor (J. M. Serrat, Raimon, Lluís Llach i Glòria Cruz), i cinc cançons i danses populars: Muntanyes del Canigó, La Balanguera, La Clavellinera, Dansa de Castellterçol i Aqueres montanhes.
Actuació fortament aplaudida pel públic assistent que fou correspost amb la interpretació de la sardana de Francesc Batlle, Benvinguts a Torroella, i tres bisos més.
Tanquen el Montgrí als vehicles motoritzats pel risc d’incendi
Després d’haver-se detectat tres petits incendis en poc temps, l’alcalde de Torroella, Jordi Cordón, va decretar el tancament del massís del Montgrí a la circulació de vehicles motoritzats.
Aquest tancament es du a terme des de l’any 2006. El darrer gran incendi, que coincidí amb forta tramuntana, tingué lloc el mes de setembre del 2004.
La prohibició es fa efectiva en els cinc principals accessos al massís, amb un doble objectiu: evitat el risc d’incendi i assegurar bens i protegir les persones que viuen en zones properes al bosc.
S’assenyala així mateix que l’incompliment pot ser sancionat amb multa.
Exposició “Les Medes, Mediterrània viva”
La mar Mediterrània, el Mare Nostrum, que uneix tres continents, Europa, l’Àsia i l’Àfrica, té a casa nostra, a Torroella de Montgrí, una de les millors joies de tota la costa catalana: les illes Medes.
A Can Quintana-Museu de la Mediterrània, va tenir lloc la inauguració de l’exposició “Les Medes, Mediterrània viva”, amb la presència de Concha Marchante, subdirectora general de Biodiversitat; Albert Rosa, gerent d’Astres; Jordi Cordón, alcalde de Torroella; Albert Ros, de la fundació Astres, que ha estat clau per potenciar una descoberta sensorial, amb sensacions tàctils i d’oïda, a persones amb diversitat funcional; Antoni Roviras, director del museu, i Àlex Lorente, comissari de l’exposició.
En la presentació es varen destacar els seus valors naturals, la gran diversitat d’aspectes que van des del trencament de les ones fins al fons marí, així com la seva història, la protecció i el coneixement científic que atresora.
Seguidament es va efectuar una visita a l’exposició guiada i comentada per Àlex Lorente. La mostra es resumeix amb una cita de l’ecòleg nord-americà Aldo Leopold, que exposa la necessitat de conservar el nostre entorn.
Festa de la Bolleria i Sobrestany
Diumenge 10 de juliol, organitzada per l’Associació de Veïns de la Bolleria i Sobrestany, varen celebrar la seva festa anyal, a la plaça de la Bolleria, festa batejada com la Festa del Pare.
Nits d’estiu als jardins de Can Quintana-Museu de la Mediterrània
Una nit d’estiu als jardins del Museu de la Mediterrània, a la fresca, sota les palmeres i amb les activitats programades, és una proposta de difícil rebuig.
–Els caus del Montgrí. En la primera de les programades es va projectar aquest documental de contingut i continent torroellenc, de Jordi Bellapart. Un documental amb el guiatge de Narcís Arbusé, amb la col·laboració de Jordi Molina, en la part musical, de Pere Tuset, Francesc Arbusé, Jesús Gou, Narcís Nadal i Josep Pascual, aquest en la part de les coves marines.
Documental que ressegueix una bona part dels caus del massís torroellenc, uns de coneguts, d’altres poc i alguns més que convindria explorar i redescobrir.
Una manera de gaudir i conèixer el nostre patrimoni natural i cultural.
Al finalitzar la projecció fou àmpliament aplaudit per públic que omplia el pati del museu.
-Poesia als parcs
Poesia als parcs, de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.
Enguany a Torroella, a càrrec de Carles Lapuente, amb el recitar dels poemes, Rosa Pou, veu i música (sintetitzador i percussions), i la música de Xavi Lloses,( piano, sintetitzador i percussions).
Perfecta combinació. El text de la poesia, que es fa seva l’escena, amb la veu, que la canta i la música que l’acompanya, en una nit fresca d’estiu al Museu de la Mediterrània.
-Contes a la fresca, lectura de contes per a adults
A càrrec de Joan Massotkleiner i Ana Orra.
Aquest acte de lectura va representar en realitat, un plat fort de la programació d’estiu del Museu en el jardí de Can Quintana.
Uns selecció de contes, efectuada pel mateix Joan Massotkleiner, varen oferir als assistents el gaudiment d’una selecció que fou sens dubte agraïda i premiada amb forts aplaudiments.
Mercat de productes ecològics Món Empordà
A la plaça Pere Rigau, i organitzat per l’Ajuntament de Torroella, es va celebrar un mercat de productes ecològics.
Museu de la Mediterrània. Visites comentades: 5 històries d’estiu
-“Les illes Medes, Mediterrània viva”. Proposa, en una exposició sorprenent, endinsarnos de forma fascinant a les Illes Medes, veritable museu natural de la Meditarrània.
-“Una nit màgica al Museu de la Mediterrània”. Una visita teatralitzada amb música en directa en que coneixerà diferents personatges de la nostra història.
-“Torroella de Montgrí. Mil anys d’història i de llegenda”. Una passejada amb pinzellades d’història i de llegenda d’alguns dels palaus i edificis més sorprenents de Torroella.
-“Redescobrir el riu Ter”. Passejarem en un recorregut planer, pel mirador del Ter, la platgeta i la resclosa.
-“L’Estartit, terra de pescadors”. 60 minuts de tradició d’un poble mariner amb llocs i històries poc conegudes que sorprenen.
L’Estartit
Un mes ben ple d’esdeveniments i celebracions
Realment juliol és el mes de l’Estartit. Terreny, paisatge, cultura i tradicions ofereixen als d’aquí i forasters, vinguts d’arreu, el millor del millor!
Pas a pas desgranarem les notícies que ho confirmen i les agruparem en: esbargiment; cultura i tradicions, i altres notícies, sense oblidar la fira d’atraccions que va omplir la platja gran de l’Estartit.
-Animació infantil
Davant de l’Oficina de Turisme, tingué lloc l’actuació de Quina Xerinola, animació per als infants
-Espectacle de màgia
A la plaça de l’Església de Santa Anna, per a menuts i acompanyants, veritable espectacle de màgia, amb David el Mag.
-Cinema al carrer
Han tingut lloc a l’espai davant de l’Oficina de Turisme, al passeig marítim, i a les deu del vespre, dues projeccions de pel·lícules: Toy Story 3, de Disney-Pixar, la darrera de la trilogia, que va ser la més vista de l’any 2010, i Gru, el major faedor de vilanies mai vist, el número 1, que amb un petit exèrcit planeja el robatori més gran mai preparat: robar la lluna!
-Parc Urbà de Salut dels Salats
Una hora, de 19.30 h a 20.30 h, amb el guiatge d’una monitora especialitzada, per cuidar de la salut del nostre cos, amb exercicis i amb les eines més adequades per aconseguir-ho.
-Balls populars per a tothom
Organitzada per l’Àrea de Turisme, tingueren lloc a la plaça de la Llevantina una ballada amb balls populars, de saló, country, rock… de la qual gaudiren joves i altres no tan joves que feien realitat els seus records.
-Cantada d’havaneres i cremat
La cantada d’havaneres amb el grup Terra Endins, a la plaça Llevantina, i el cremat és ja quelcom tradicional a l’Estartit, i que organitza l’Associació Nàutica Llevantina.
Música, cançons populars i havaneres són encara millors acompanyades per un bon cremat!
-Danses tradicionals
Danses tradicionals, a la plaça de l’Església, amb l’esbart Fontcoberta.
-Sardanes
Organitzada per l’Àrea de Turisme, la cobla La Bisbal Jove va interpretar una ballada de sardanes a la plaça de l’Església.
-Cant coral
Organitzat per l’Àrea de Turisme, tingué lloc un concert de cant coral amb Els Passerells, a la plaça de l’Església.
-Beatles Weekend
Aquest festival, dedicat monogràficament als Beatles, veritables número 1, ha arribat ja a la sisena edició i s’ha consolidat com el de referència a Catalunya, en un cap de setmana ple d’esdeveniments que ens aportaren diferents visions de la famosa banda de Liverpool i de la seva música sempre actual.
Enumerem-les breument:
-Exposició mostra de la col·lecció de llibres Beatles Books, de Josep M. Francino, que en el Consell Municipal recull aquesta completíssima col·lecció de l’obra impresa sobre els Beatles.
-Concerts de música dels Beatles
En aquest apartat en sobresurt el que es va celebrar a l’església de Santa Anna, a càrrec de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, sota la direcció de Carles Coll.
Sentir Norvegian Wood, Hello goodbye, And I love her, A hard day’s night, Medley de Lady Madonna-Michelle- Sgt. Peper’s lonely heart club band, When I’m sixty-four, Eight days a week, Hey Hude, Get bak, en arranjaments per orquestra clàssica de corda, va ser quelcom meravellós.
El concert finalitzà amb la interpretació de Catalanitat, l’obra orquestrada per Valentí Miserachs.
–Beatles en català, concert de cant coral dels Beatles en català, amb la coral Joan Miró, que tingué lloc a la plaça Llevantina. Unes melodies prou conegudes amb una lletra que la feia encara més propera a la nostra cultura.
–Concert Beatles amb Los Escarabajos, original i divertit, amb aquest conjunt sevillà amb The Majorettes. Grup que fa ja divuit anys que homenatgen els Beatles.
–Concert amb el conjunt Delicatessen i la cantant Montse Cristau, que va tancar a la plaça de l’Església, amb forts aplaudiments del públic que l’omplia, el cap de setmana en què es recorda i homenatja els Beatles a l’Estartit.
Posaran barana al nou passeig dels Griells
El passeig dels Griells i la platja han estat restaurats recentment pel Servei de Costes de l’estat.
No obstant això, l’alcalde, Jordi Cordón, ha manifestat la voluntat de posar una barana al passeig, per garantir la seguretat dels vianants.
Com va assenyalar, el passeig acaba amb el talús de rocalla, que fa de contrafort contra les onades del mar, i amb fort desnivell amb la sorra de la platja recuperada, amb perill evident per als vianants.
L’Estartit, vila marinera, i la Mare de Déu del Carme
L’Estartit té en les seves arrels i origen mariner i pescador, i recordant les seves tradicions commemora i celebra any rere any la diada de la Mare de Déu del Carme, amb la seva processó, on un estol de barques segueix la portadora de la imatge carmelitana, que obre la processó marinera. Són diverses en el nostre Empordà les poblacions que celebren així les arrels del seu origen mariner.
Presentació del llibre Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter
Al Consell Municipal de l’Estartit, es va presentar el llibre Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, amb fotografies de Salvador Coll i Àlex Lorente, i textos de Maria Pilar Carabús i Antoni Roviras, i en el qual ha col·laborat el Museu de la Mediterrània.
La presentació va ser presidida per la Sra. Sílvia Comas, presidenta del Consell Municipal de l’Estartit, en la qual varen intervenir l’editor del llibre i els autors de les fotos i el text.
Es va destacar la importància que té aquest llibre, novetat sobre una diversitat d’elements que conformen el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Va projectar-se també un audiovisual que posa en relleu les especials característiques del parc, amb el qual es va concloure l’acte
Festa Major de Santa Anna
La festa gran, la Festa Major de l’Estartit, que com cada any organitza l’Àrea de Turisme.
-Fira d’artesania
Durant tot el dia, des del 23 al 26 de juliol, al passeig Marítim i a la plaça de l’Església, fira que organitza l’Associació d’Artesans de la Terra.
-XIV Trobada Gegantera
Primera cercavila pels carrers de l’Estartit, que organitza la Colla Gegantera de l’Estartit, amb la participació de:
Colla gegantera de Castelló d’Empùries
Colla gegantera de Corçà
Colla gegantera de l’Escala
Colla gegantera de Torroella de Montgrí
Colla gegantera de Vidrà
Colla gegantera de Vilafant i
Colla gegantera d’en Xiscu i la Remei de l’Estartit
La cercavila va finalitzar a la plaça de l’Església amb ballada de gegants.
-Diumenge 24 de juliol
-Espectacle infantil i Festa de l’Escuma
Amb David el Mag, els infants varen poder gaudir, a la plaça de la Llevantina, de l’actuació del mag i la festa (guerra?) d’escuma, de la qual cap dels assistents va poder lliurar-se.
-Danses tradicionals amb l’Esbart Montgrí
Esbart Montgrí, un any més i a la plaça de l’Església, va efectuar una actuació reeixida i molt aplaudida pel nombrós públic que omplia la plaça.
-26 de juliol Santa Anna
-Cercavila popular pels carrers de l’Estartit
Segona de les cercaviles.
-Ofici solemne amb la Cobla Foment a l’església Santa Anna
-Sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí, a la plaça de l’Església, a la sortida de l’ofici
Unes pluges d’anormal intensitat, obligaren a posposar tant les sardanes de la tarda, amb la Cobla Foment a la plaça de l’Església, com el ball de festa amb el Tren de la Costa a la platja i fi de la Festa Major, que es va celebrar la nit del dia 28 de juliol.
29 de juliol
Concert de cant coral
Cançons i música catalana amb els Passerells, a la plaça de la Llevantina.
30 de juliol
XXXIII cantada d’havaneres i cremat
A la plaça de la Llevantina, amb el grups Por-Bo, Cantaires del Montgrí i Boira, finalitzades amb el tradicional cremat organitzat per la Penya Barcelonista Montgrí i comarca.
44a Travessa Illes Medes
Organitzada pel Club Nàutic l’Estartit i amb sortida i arribada a platgeta del Port, es va celebrar un any més la travessa nedant cap a les illes Medes, en la seva 44a edició.
20è aniversari de la flota d’embarcacions Nautilus
Aquestes embarcacions amb el fons transparent que permet admirar els atractius del fons marí han arribat al seu vintè aniversari, temps durant el qual han transportat dos milions de passatgers.
Delfo Pasqual, president de Subaquàtic Vision, es mostrava molt satisfet d’haver assolit la vita de vint anys. En l’acte de commemoració hi va assistir l’alcalde de Torroella, Jordi Cordón, la directora general de Turisme, Míriam Muro, i la directora del Patronat de Turisme, Dolors Batallé.
Projecció de pel·lícules del fons marí
A l’espai situat al davant de l’Oficina de Turisme, es varen projectar les pel·lícules del fons marí premiades en el Festival Mundial de la Imatge Submarina de Marsella.
Torroella no vol que es tanqui el CAP de l’Estartit
L’alcalde Jordi Cordón va indicar que l’objectiu del govern municipal és “tenir atesos sanitàriament els dos nuclis” i la regidora de Salut de l’Ajuntament de Torroella, Sandra Pibernat, va assenyalar que recentment l’ajuntament ja ha cedit una finca de l’Estartit al Departament de Salut, amb l’objectiu de millorar el servei actual i manifestava la seva oposició al tancament del CAP de l’Estartit els caps de setmana.
Bellcaire d’Empordà
“Bandera de Catalunya”
Després de quatre anys sense escenificar-se, la seva junta va organitzar una botifarrada a la qual varen assistir prop de 200 persones.
La intenció era fer causa comuna i mostrar suport a la recuperació de l’obra en la Setmana Santa del 2012.
Catalunya
Carles Sentis i Anfruns: ha mort als 99 anys un testimoni privilegiat del segle XX i principi del XXI
Els seus fets emplenarien un llibre; Sentís va ser un artífex de la transició espanyola.
Recordem-lo amb alguna de les frases que s’han publicat amb motiu de la seva mort.
Jordi Pujol: ”Ha estat una escola per a molts de tot el que passava arreu del món, a Europa i a Catalunya”.
Mariano Rajoy: “Ha estat una finestra a la realitat europea i internacional impagable per a tots els lectors de La Vanguardia que hem pogut gaudir i aprendre de l’experiència talent i compromís amb la veritat”.
Joaquim Nadal: “La vida de Sentís ha estat llarguíssima, i per això va estar marcada per algun dels drames de la història espanyola del segle XX, com ara la Guerra Civil”.
Infraestructures. L’Estat espanyol anuncia que “deixarà estar” el desdoblament de la N-II
Foment ha paralitzat les obres pendents des de fa dècades. No coneixem una situació semblant en cap altre punt de l’Estat espanyol com el que afecta Girona.
El ministre Blanco ha reconegut que “s’han posat en marxa infraestructures que el país no es pot permetre”. A Catalunya?
Un any després del 10-J
Fa un any de la manifestació contra la sentència del Tribunal Constitucional; ara els carrers de Barcelona varen a acollir una altra manifestació en la qual els organitzadors reclamaven que la classe política no ha fet res per escoltar la demanda del poble.
Òmnium Cultural, que ha celebrat el 50è aniversari de la seva creació, no va voler participar en aquest acte per no convertir-ho en una cosa anual, amb la qual cosa es podria restar importància al fet històric del 10-J del 2010.
La millor col·lecció de pintura romànica del món és a Barcelona
Està al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), i ara renovada amb una nova presentació.
Catalunya: majoria en el control de l’aeroport del Prat
Entre tots els acords de la comissió bilateral sobre aeroports, edificis, beques, immigrants, ocupació i arxiu Centelles, volem destacar el fet que les institucions catalanes tindran un pes determinant en la vigilància i control de la gestió privada del aeroports.
Artur Mas tira endavant el pressupost més auster
Amb l’abstenció del PP s’aprova el pressupost per a l’any 2011, el més auster aprovat fins ara.
Espanya
Rubalcaba proclamat candidat a president
Alfredo Pérez Rubalcaba, en la proclamació, va fer bandera de socialdemocràcia.
En el seu discurs no s’hi varen apreciar restes de zapaterisme (“adéu al zapaterisme”), va reclamar als bancs beneficis contra l’atur i impostos per a patrimonis alts i va apostar per apropar el Parlament a territoris i ciutadans.
A destacar, entre PSOE i PP, “Gurtel versus Faisán”.
“Indignats”
Una gran manifestació, integrada per milers de persones procedents de tota Espanya va concloure al kilòmetre cero, a la plaça del Sol de Madrid, la protesta contra el “sistema”, tant en el vessant econòmic com polític.
Defensaren canviar el sistema bancari, econòmic i el de valors en una reunió amb l’objectiu de preparar estratègies i actuacions a seguir.
Quatre caixes i un banc espanyols suspenen els tests d’estrès
Catalunya Caixa, Unnim, Caja 3, Pastor i CAM suspenen el test, amb gran indignació del Banc d’Espanya, amb el seu director molest pel mètode usat en la prova, i responent que cap d’ells necessita més capital. Espanya ha estat l’únic país que ha sotmès voluntàriament tots els seus bancs i caixes a les proves de solvència de l’Autoritat Bancària Europea.
Bankia i Caja Cívica superen la prova.
Frau en el subsidi d’atur. Economia submergida
Un de cada quatre desocupats amb subsidi ha hagut de tornar els diners per frau. Una tassa d’atur del 20% és inassolible sense connivència, economia submergida i frau.
El president valencià Francesc Camps presenta la seva dimissió
La crisi política al País Valencià acaba amb la dimissió de Camps, que no obstant es declara innocent i “sacrificat” en bé d’Espanya.
Ha nomenat per a substituir-lo Albert Fabra, actual alcalde de Castelló de la Plana.
Rajoy lloa el gest de Camps.
Món
Noruega, terror, consternació, dol i desconsol
Una bomba a Oslo i un tiroteig: dues-cent3s, entre morts -93- i ferits -97-, víctimes d’un xenòfob antimarxista.
Andrers Brevik va preparar el seu pla durant nou anys; predicava la “neteja” d’Europa.
L’últim número del News of the World
Aquest diari, líder de la premsa dominical anglesa, va treure cinc milions d’exemplars en el seu darrer número.
L’exdirectora acusada de corrupció i el seu propietari, Rupert Murdoch, que va desplaçar-se a Londres per intentar salvar la resta dels seus negocis, han demanat perdó als pares de la nena assassinada, a la qual varen esborrar missatges del seu mòbil, per donar-hi cabuda a més missatges i mantenir així l’esperança que era viva.
David Cameron, primer ministre de la Gran Bretanya, en una sessió que va durar dues hores, va demanar perdó per les conseqüències del cas, però va defensar la seva conducta.
En l’escàndol hi estan implicats executius de Murdoch al Regne Unit, membres de Scotland Yard (el seu cap va dimitir), policies, empleats del palau reial, famosos, esportistes, polítics, víctimes de segrestos…
L’Euro, setmana decisiva i cimera europea
El president del BCE culpa els governs del perill d’una suspensió de pagaments de Grècia.
L’ordre del dia de la cimera era: “L’estabilitat financera de la zona Euro en conjunt i el finançament del programa d’ajuda a Grècia”. La Unió Europea pacta un impagament controlat del deute grec.
El preu del deute espanyol es contreu i la borsa es recupera parcialment de les fortes caigudes de les darrers setmanes.
Els bancs més grans del món accepten el pla de rescat de Grècia.
Lluita contra el dèficit als Estats Units
Continua la pugna del president Obama amb els republicans en la lluita contra el dèficit, per elevar el límit legal de l’endeutament. En una des les seves últimes declaracions va afirmar que “no som ni Grècia ni Portugal”. I va afirmar que un grup de senadors prepara un acord per a una retallada de 3,7 bilions de dòlars en les despeses.
Neix una nova nació a Àfrica
El Sudan del Sud obté la seva independència del nord i el món l’hi dóna el seu reconeixement.
No obstant això, existeix molta tensió amb el nord per interessos econòmics (petroli).