Notícies

Les eleccions autonòmiques al Baix Ter

El passat 1 de novembre es van celebrar les eleccions al Parlament de Catalunya amb els següents resultats

Repartiment d’escons

D’aquestes eleccions, els analistes en destaquen l’elevada abstenció (43,2%), el fet que tots els partits hagin perdut vots respecte les eleccions del 2003 amb excepció d’Iniciativa per Catalunya i l’entrada al Parlament amb tres escons d’un nou grup polític (Ciutadans, Partit de la Ciutadania). Al municipi de Torroella i l’Estartit, aquest grup va obtenir 25 vots.

Obres al pont
El mes d’octubre varen començar les obres de reforç i ampliació del pont de Torroella. L’entrada sud del municipi canviarà la seva fesomia ja que s’instal·laran al pont dues passeres laterals per a vianants i bicicletes. Mentrestant, la complexitat de les obres ha obligat a tenir un sol carril d’entrada i sortida per als vehicles amb els consegüents embussos a les hores de màxima afluència de trànsit.

El Ter, un riu per viure-hi
Fins al 17 de novembre es va poder veure a Can Quintana, l’exposició “El Ter, un riu per viure-hi”, organitzada pel Grup de Defensa del Ter. L’exposició feia esment dels principals problemes que pateix el Ter i en ressaltava també la importància ecològica i la bellesa dels seus paratges.

Tornen les tortugues
Dins del projecte Life, a final d’octubre, es van alliberar una vintena de tortugues d’estany en una bassa controlada amb la intenció que criïn i repoblin els aiguamolls del Baix Ter. Es tracta d’exemplars provinents del centre de recuperació de tortugues de l’Albera descendents dels que es van recollir en aquesta zona. A l’acte, hi varen participar diferents escolars de la zona del Baix Ter i, si l’experiència té èxit, s’espera poder-ne fer més a partir de la primavera.

Torroella, vila musical
Del 12 de novembre de 2006 al 30 de març de 2007, Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí organitza una sèrie de concerts de música antiga, clàssica, de cinema, del món i de pop rock. Els escenaris són el Cine Petit, la Sala o el Cinema Montgrí. El preu és de 15€  i gratuït per als socis.

Aplec de Santa Caterina

Amb un temps excel·lent, fins i tot massa bo, el diumenge 19 de novembre es va celebrar el tradicional aplec de Santa Caterina. Milers de persones es varen trobar al voltant de l’ermita per celebrar la festivitat de la Patrona de Torroella. La missa amb els goigs, les sardanes, els tocs de campana, la visita a en Manelet i un bon dinar van ser les activitats que van aplegar persones de tota la contrada.

La temperatura del mar
En Josep Pascual, observador meteorològic de l’Estartit, ha informat que, aquest any, la temperatura de l’aigua del mar a l’Estartit està més de dos graus per sobre de la mitjana obtinguda entre els anys 1973 i 2002 durant les mateixes dates. La temperatura actual se situa pròxima als 19ºC mentre que la mitjana entre els anys 1973 i 2002 no arriba als 17ºC. Aquest augment en Josep l’atribueix, en principi, a l’estancament atmosfèric amb temperatures molt suaus per l’època.

L’habitatge al Baix Ter
Un estudi de l’Agenda 21 alerta d’un desequilibri generalitzat entre l’activitat de construcció de nous habitatges i el creixement de la població. Gualta (97%) i Pals, Parlavà i Torroella (entre un 30 i un 39%) són els municipis on s’ha incrementat més el percentatge d’habitatges nous construïts entre 1991 i 2005. Colomers, Jafre, Foixà, Fontanilles, Ultramort i Ullastret és on l’increment ha estat més discret (inferior al 10%). Per altra part també informa que les promocions públiques d’habitatge social a la darrera dècada només suposa un 2,8% dels habitatges nous mentre que al conjunt de Catalunya suposa un 10,2%.

Enplater obrirà una nova fàbrica a Aragó
L’empresa Enplater (Envases Plásticos del Ter) ha signat un protocol amb el Govern d’Aragó per establir unes noves instal·lacions al municipi de Sariñena (Osca). Enplater invertirà 12 milions d’euros en la nova planta que suposarà la creació de 39 llocs de treball. La planta de Torroella on hi treballen unes 200 persones no es veurà afectada per aquest canvi.

I Jornada sobre Política Internacional

El dissabte 18 de novembre es va celebrar a Can Quintana la jornada “L’estat del món a l’inici del segle XXI”. Vàrem poder escoltar en forma de conferència o de taula rodona les opinions i les propostes de personatges tan rellevants com Antonio Segura, Lluís Foix, Vicent Pertal, Francesc Granell o Mariano Marzo entre altres. La jornada, coordinada pel periodista Josep Martinoy i l’economista Xavier Ferrer, ens va ajudar a entendre una mica més aquest nostre món tan complex. Caldran però més jornades per saber-ne més.

Ni pluja ni neu ni fred molt greu
El darrer cap de setmana de novembre es va celebrar a Torroella la tradicional Fira de Sant Andreu. Es calcula que més de 40.000 persones hi van assistir i van participar a les diferents activitats: concurs de gossos d’atura, mostra comercial, visites guiades, mostra d’entitats,… No hi ha cap dubte que el bon temps va col·laborar en l’èxit de participació. Aquesta vegada no s’ha acomplert la dita de “Per Sant Andreu pluja o neu o fred molt greu”.