Homenatge a Pere Blasi i Maranges, mestre, geògraf i polític català, en el centenari de la seva arribada a Torroella i el cinquantenari de la seva mort
Pere Blasi i Maranges va néixer a Puigcerdà l’any 1885. L’any 1911, i durant 23 anys, va exercir de professor a Torroella, on va deixar una profunda empremta, no tan sols per la seva qualitat com a pedagog i geògraf, sinó també, en un àmbit molt més extens, per la seva obra educadora: va contribuir a la fundació a Torroella de l’Ateneu, del periòdic Mont-Gris, en català i castellà, i de la revista Emporion, ja totalment en català –des de la qual avui tenim la satisfacció de poder contribuir a la difusió d’un personatge tan rellevant– i al Llibre de la Festa Major, punts d’irradiació de cultura, des d’on va estendre la seva tasca forjadora d’una generació d’antics alumnes seus, que han estat l’ànima del renaixement cultural de la nostra vila.
L’any 1922 va rebre el premi de l’Associació Protectora de l’Ensenyança Catalana pel seu manual Geografia elemental de Catalunya, modèlic al seu temps. Soci fundador i posteriorment president de la Societat Catalana de Geografia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, formà part de la ponència encarregada de la divisió territorial de Catalunya. Va ser elegit diputat al Parlament de Catalunya per ERC el 1932, any que va deixar Torroella, al ser nomenat director del Grup Escolar Lluís Vives, de Barcelona. Acabada i perduda la guerra, es va exiliar. Avui el recordem, formant part del nostre dia a dia, al nom de la Biblioteca Municipal Pere Blasi, al temps que destaquem la seva obra més important Les terres catalanes.
Presentats per Antoni Roviras, van iniciar l’acte d’homenatge, en primer lloc l’alcalde de Torroella, Jordi Cordon, amb una salutació que resumia l’esperit de l’homenatge; en segon lloc per un parlament a càrrec de Francesc Batlle, que rememorà els seus records, tant del seu avi i pare, alumnes del mestre i devinguts amics seus, com els seus propis, no com a deixeble, però sí com un dels nois als quals, en les seves visites a Torroella, li agradava, diguem-ne, examinar i comprovar com anaven els coneixements de l’alumnat.
Seguidament, un intermedi musical, a càrrec de Núria Fontdevila (flautí) i Mònica Martínez (flauta travessera), que varen interpretar, de Txaikovski, la Marxa del soldat, i de Prokófiev, la Simfonia clàssica.
A continuació, es varen llegir sis articles del mateix Pere Blasi:
– “Vigília de Reis”, gener de 1914, publicat al núm. 5 del Mont-Gris, p. 51, a càrrec de Maria Victòria Surroca.
– “El carrer de Santa Caterina” (*), juny de 1915, publicat al núm. 12 d’Emporion, p. 3, a càrrec de Paquita Martí.
– “Als amics de la cultura torroellenca” (*), octubre de 1915, publicat al núm. 20 d’ Emporion, p. 2, a càrrec de Josep Fuster.
– “El passeig de l’Església” (*), novembre de 1915, publicat al núm. 22 d’ Emporion, p.2, a càrrec de Maria Rosa Pujol.
– “El paisatge de Torroella. El passeig del Tamariuà”, agost de 1931, publicat al Llibre de la Festa Major, a càrrec de Dolça Vilallonga.
– “Renaixement” (*),gener de 1932, publicat al núm. 136 d’ Emporion, p. 1, a càrrec de Josep Pujol.
– I un darrer article, aquest de J. Castells, “Comiat” (*), setembre de 1933, publicat al núm. 236 d’ Emporion, p. 1, a càrrec d’Albert Bou.
Prosseguí l’acte d’homenatge amb una segona audició musical, a càrrec d’un grup de flautes: Maria Dalfó, Ona Kleiner, Carla Sais, Gina Pons i Maria Sureda, que interpretaren, de Richard Rodgers, What a beatiful morning,del Musical Oklahoma, i de Rodgers i Hammersteins, You’ll never walk alona, del musical Carousel.
L’homenatge va concloure amb un parlament a càrrec dels germans Francesc i Fina Perenya, néts de Pere Blasi, acte que finalitzà amb forts aplaudiments del públic que omplia l’auditori.
(*)Els articles que porten aquest asterisc, publicats per Emporion, poden ser llegits o descarregats accedint a Emporion, Hemeroteca, 1a i 2a època, i prement el número de la revista que vulgueu llegir o descarregar.
Mostra internacional de la cervesa, al Espai Ter
La Mostra internacional de la cervesa va ocupar el nou Espai Ter, en el primer cap de setmana del mes de desembre.
En el primer dia, dedicat essencialment a la cervesa, se’n va presentar de deu països diferents: Alemanya, Anglaterra, Austràlia, Bèlgica,
Dinamarca, Escòcia, els Estats Units, França, Itàlia i la República Txeca, totes elles curosament escollides.
I per acompanyar-les adequadament es proposava una doble oferta gastronòmica: l’una, cuinat a la planxa, amb coca d’escalivada, musclos, trinxat, sopa, hamburguesa, secret de porc, assortit de botifarres amb mongetes i, per postres, pastís de Sacher; i l’altra, pa amb tomata amb embotits i formatges escollits.
Va concloure la primera jornada Músiques del món, música ambiental en directe, a càrrec del trio format per guitarra (Cristóbal), violí (Bodhan) i saxo(Hardy), que varen interpretar peces dels anys 70, 80, 90…
En el segon dia, diumenge, l’acompanyament a la cervesa va anar a càrrec de la motocicleta: exposició de motos antigues i Custom, que incloïa també motos i bicicletes elèctriques i ecològiques.
Per a dinar, el mateix menú a la brasa, ampliat amb una paella d’arròs de muntanya amb bolets.
I per als més petits, jocs de màgia i tallers d’aprenentatge.
Presentació a La Sala del llibre Fauna Animal, de Damià Bardera
L’acte, molt concorregut, tingué lloc a La Sala, amb l’assistència de l’editor, d’El Cep i la Nansa, del propi autor i dels il·lustradors de l’obra.
Utilitzarem les pròpies paraules de Ma. Teresa Calabús, que fem nostres: “Qualsevol comentari que jo us fes seria inútil per fer-vos una idea de com son en Damiá i la seva obra”. S’ha de llegir!
Bibliomúsica: Músiques del món
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi, i amb la col·laboració de l’Escola Municipal de Música, tingué lloc aquesta activitat dedicada als infants per difondre el món musical, especialment als més menuts.
Festa d’hivern dels Indiketes
A l’Espai Firal, a l’envelat, organitzat pel grup dels Indiketes de Torroella de Montgrí, es desenvolupà un concert a càrrec de Txarango, Orquestra Di-Versiones, que va animar amb el seu xou, i DJ Torrebruno, fins a les sis de la matinada. L’entrada estava permesa a majors de setze anys.
Concert de tardor-hivern
Organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, tingué lloc al Cine Petit un recital a dos pianos a càrrec de Lluís Avendaño i Josep Maria Almirón, que van interpretar les grans obres que van compondre Franz Liszt, pare de la modernitat, i Claude Debussy, amb el programa següent:
I. Debussy, Danses Sacrée et profane (1904), i de Liszt, Totentanz S126/R457 (1863), en versió original per a dos pianos basat en el Triomf de la mort. Totes dues en la versió original de dos pianos.
II. Debussy, Prelude à l’aprés-midi d’un faune (1864), basat en el poema de Stéphané Mallarmé, i de Liszt, Les Préludes S637/R259 (1854).
Concert que, a cada obra i especialment en acabar, fou molt i àmpliament aplaudit pel públic que omplia la sala.
Dinamització dels parcs urbans de salut de la Granja i del Safareig, a Torroella, i dels Salats, a l’Estartit
Com és costum ja de cada mes, té lloc aquesta dinamització per a la correcta utilització dels elements instal·lats als parcs de salut, a càrrec d’un tècnic, que organitzen Dipsalut i l’àrea de Medi Ambient i Salut.
Cantada de nadales pels carrers de la vila
Un any més, el Cor Anselm Viola posa les seves veus i els seu bon fer interpretant una cantada de nadales que porta l’alegria i fan florir els nostres records d’aquelles nadales tan nostrades: Fum, fum, fum; El noi de la mare; Allà en un pessebre… a les quals s’afegiren d’altres menys conegudes, però tan benvingudes com: Si el món és ple de gebre; Nadala marinera, i encara de l’altre costat de l’Atlàntic com Burum, burum; Bum, bum… tradicionals del Perú.
Gràcies per la tasca feta que posa en relleu l’esperit nadalenc i les tradicions més nostres.
Inauguració del pessebre de Can Quintana-Museu de la Mediterrània
Una cosa és certa, la imaginació i la creativitat que any rere any ens demostra en Josep Mir.
La inauguració, que va comptar amb una participació nova aquest any, l’actuació d’un cor infantil de l’Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí, que va atraure tant de públic que era quasi impossible entrar al museu, ple de gom a gom de pares i públic.
A més, amb tanta o més gent al carrer d’Ullà contemplant-lo des de l’altre costat de l’obertura vidriada que dóna a l’exterior del museu.
Un any més, un pessebre molt original i especial, amb el castell coronant el Montgrí i un grandiós cau del Duc, que acollia el naixement.
Si no l’heu vist, val la pena passar pel carrer d’Ullà per veure’l.
Mostra i exposició d’artesania i manualitats
Aquesta mostra, a càrrec del Casal del Montgrí, reuneix un conjunt d’obres, treballs i manualitats que reflecteix les “manetes” i el bon fer de molts dels nostres convilatans, en una època, la nadalenca, més propícia a restar més temps a casa i disposar-ne més per a aquestes labors.
Festa de celebració de les bodes d’or i d’argent
Una any més, la missa seguida de l’audició de sardanes, que cuida l’Agrupació Sardanista Continuïtat, al passeig de l’Església, i el dinar de celebració.
Aquests són els elements que permeten una millor relació entre tots els torroellencs que celebren conjuntament i amb goig aquestes diades.
Cantada de nadales dels alumnes del CEIP Guillem de Montgrí
A la plaça de la Vila, tingué lloc la tradicional cantada de nadales, a càrrec d’alumnes del Guillem de Montgrí.
Un any més ompliren la plaça, tant pel seu nombre, cada any major, com per les seves veus, que feien ressonar-la amb sons nadalencs.
Molt bé per a aquests cantaires i per als seus mestres.
Teatre nadalenc al Cine Petit
El grup Els Esperrucats de Gualta va portar a l’escena del Cine Petit l’obra Molta fressa i poca endreça, (Much Ado About Nothing – Molt soroll per no res) de William Shakespeare, amb direcció i versió catalana de Salvador Terrades, un ampli repartiment i un resultat realment molt agradable, premiat pels aplaudiments del públic assistent.
El “Poema de Nadal”, en concert
Música, cant, paraula feta poesia, quina meravella!
El 25 de desembre, dia de Nadal, i a l’església de Sant Genís, el Cor Anselm Viola, amb el quintet Montgrí, amb Mar Labrador i Carme Busquets, violí, Pau Font, viola, Aina Amat violoncel i Joan Bosacoma, contrabaix, sota la direcció de Ramon Manent, va cantar dotze nadales intercalades amb el recitatiu del Poema de Nadal, de Josep Maria de Sagarra, en el 50è aniversari de la seva mort.
Onze foren els lectors que li donaren vida, i dotze les nadales: Joia en el mon, Aquesta nit d’alegria, Lo noi te fred, Nadala marinera, Lèi pastoreu, Mitjanit, Si el mon és ple de gebre, Què li portes a Jesús, El noi de la mare, La mare de Déu, El cant del ocells i Els àngels de la Glòria. L’actuació va rebre un molt fort aplaudiment tant per l’excel·lent interpretació de les Nadales, com pels valors intrínsecs que tan bé recull i expressa el Poema de Nadal. Aplaudiments correspostos amb un bis, Nadala Marinera i dues peces fora de programa, Santa nit i Fum, fum, fum.
El Cagatió i L’Home dels Nassos, un any més a la plaça de la Vila
Organitzades pels Indiketes, i dedicades especialment a tots els infants, tingueren lloc a la plaça de la Vila les festes tradicionals, la del Cagatió i el darrer dia del 2011, la de l’Home dels Nassos, tot desitjant un millor 2012 a tots, infants i als que ja no ho son tant.
Aquest és també el nostre desig, que fem arribar a tots els nostres lectors: “Un venturós 2012!”
L’ESTARTIT
Concert de Nadal. Orquestra de Cambra de l’Empordà
L’Orquestra de Cambra de l’Empordà (OCE), fundada a Figueres l’any 1989, és considerada la intèrpret més important de compositors catalans i ha rebut distincions com a Membre d’Honor del Consell Internacional del Moviment Europeu. El seu director titular és, des de la seva fundació, el mestre Carles Coll. I a l’Estartit va interpretar el seu concert de Nadal, a l’església de Santa Anna, amb un repertori de polques i valsos austríacs i de l’Empordà. Forts aplaudiments premiaren la interpretació.
Quina solidària
Amb motiu de la Marató de TV3, que aquest any té com a finalitat el trasplantament d’òrgans, la delegació a l’Estartit de la Fundació Oncolliga Girona va organitzar una quina solidària amb una destinació plena d’humanitat, la regeneració i el trasplantament de teixits i òrgans. Es vol destacar un cop més la necessitat d’un increment de la donació i es vol recordar que una donació por facilitar fins a sis trasplantaments.
Festa Major de Santa Llúcia
X Mostra d’Art Local 2011 i presentació del Llibre de la Festa Major de Santa Llúcia
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit, tingué lloc un doble acte, primer la inauguració de la Mostra d’Art Local, amb gran aportació d’obres, i segon la presentació de la cinquena edició del Llibre de la Festa Major de Santa Llúcia, corresponent a aquest 2011.
Santa Llúcia Winter Festival
La Festa d’Hivern torna un any més a l’Estartit. El Consell Municipal i l’Associació de Joves “The Salats” varen presentar la primera edició del Santa Llúcia Winter Festival, gratuïta i plena de música electrònica i de sons d’última generació, amb efectes visuals i amb els DJ locals: DJ Samu Ayfer, DJ Gus Franco, DJ Steve, DJ Markinsound i DJ Nico M.
Espectacle infantil i familiar
Els petits i també els més grans varen poder gaudir d’un espectacle lúdic que es va celebrar a la plaça de l’Església.
Festa solidària Santa Llúcia
A la sala polivalent es desenvolupà una àmplia activitat solidària en favor de la Marató de TV3.
Activitats molt variades que anaven des de:
─ ProMarató de TV3,
─ quina solidària,
─ cantada de cançons tradicionals a càrrec del Cor Anselm Viola, i
─ sopar popular.
Totes elles organitzades per Oncolliga, Mans Solidàries Vora Mar i el Consell Municipal de l’Estartit.
Diada d’homenatge a la gent gran
A l’església de Santa Anna, missa solemne amb la coral Els Passerells.
Catalunya Dansa
Per la Festa de Santa Llúcia, es va poder gaudir d’aquest espectacle de dansa interpretar per l’Esbart Montgrí, de l’Agrupació Sardanista Continuïtat, amb coreografia a càrrec de Sebastià Vilanou, que permet un recorregut ple de vida, música i dansa per tot Catalunya.
Dinar d’homenatge a la vellesa, al restaurant Medes II.
El dia de la santa, un reguitzell d’actes:
–Missa solemne, amb la cobla orquestra Costa Brava
Missa solemne cantada per l’orquestra i finalitzada amb el Cant dels goigs de la santa, corejada per tota l’assistència i finalitzada cada estrofa amb la invocació “Santa Llúcia, benaurada guardeu-nos sempre la vista”.
–Pregó de la festa
A càrrec de Pere Madrenys i Caballé, que va recordar fets i personatges lligats a l’Estartit i va desitjar la millor de les festes de Santa Llúcia a l’Estartit que recorda i estima, i
–Sardanes
Per la cobla orquestra Costa Brava, a la sortida de l’ofici, i vermut popular
-I per donat fi a la diada de Santa Llúcia:
Cafè concert i ball de tarda
Amb l’orquestra Costa Brava, amb musics i cantants, llums i espectacle, concert seguit del ball de tarda, a la sala polivalent.
Teatre per tancar la Festa Major de Santa Llúcia
Organitzada per l’Associació de Teatre Medes-Montgrí, la Comissió de Festes i el Consell Municipal, el grup Penjats pel Teatre va interpretar l’obra Ah, sí?… Doncs ja veuràs, a la sala polivalent.
L’obra, adaptada i traduïda per Marina Yxart i representada per l’associació, sota la direcció de Josep Ferrer i Maria Carme Coll, regidora, i amb el repartiment següent: Joan (Francesc Maynau), Núria
(Paula Pigem), Pili (Joaquima Coll), Cocó (Marina Ixart), Toni Senyera (Dani Vilalta) i Pepeta (Emília Dalmà).
Cantada de nadales dels alumnes de l’escola Portitxol
Pels carrers de l’Estartit i com a cloenda, a plaça de l’Església, va fer-se aquesta tradicional cantada de nadales, a càrrec d’alumnes de l’escola Portitxol, que un any més ompliren amb la seva veu de sons nadalencs tot l’entorn.
Com dèiem al parlar de Torroella, molt bé per a aquests cantaires i per als seus mestres.
Mostra de versos de Nadal, botifarrada popular i ambientació nadalenca
El 23 de desembre, una combinació ben singular. Ingredients: una bona mostra de versos nadalencs, una bona botifarra de bon porc, regat amb una ambientació de bona anyada nadalenca, i tindrem la millor menja per al dia anterior a la nit de Nadal.
Aquesta és la recepta de la botifarrada popular que es va celebrar a la plaça de l’Església de l’Estartit, amb indubtable èxit, com era d’esperar, amb els ingredients utilitzats! Bon Nadal!
Context Catalunya
Dificultats financeres a la Generalitat
El no pagament dels 759 milions per part del Govern central, que havia promès dues vegades per escrit, va crear una greu falta de diners que va obligar a demorar el pagament del 20% de la paga de Nadal als funcionaris, els pagaments a proveïdors i la Seguretat Social i l’IRPF dels funcionaris a Hisenda.
El president Mas, demana perdó per la retenció de l’IRPF feta abans d’hora.
“Ni diners ni papers”
El president Mas es lamenta que s’hagi aturat també la tramesa prevista de documents de Salamanca.
El Barça al Japó, campió mundial de clubs per segon cop.
La Rifa de Nadal i Catalunya. Els catalans s’han gastat 502 milions d’euros i el total de premis obtinguts ha estat d’uns 35 milions; pessics del tercer i de tres cinquens premis.
50è aniversari d’Òmnium Cultural. La Nit de Santa Llúcia va cloure els actes del 50è aniversari.
Els premiats de la Festa de les Lletres Catalanes 2011: Sebastià Alzamora, amb el 52è Premi Sant Jordi de novel·la, Marcel Riera, amb el 53è Premi Carles Riba de poesia i Ramon Erra amb el 14è Premi Mercè Rodoreda de contes i narracions
Context Espanya
El nou Gabinet ministerial
Soraya Sáenz de Santamaría, vicepresidenta, ministra de la Presidència i portaveu; Luis de Guindos, Economia i Competitivitat; José Manuel García-Margallo, Afers Exteriors; Alberto Ruiz-Gallardón, Justícia; Pedro Morenés, Defensa; Cristóbal Montoro, Hisenda i Adm. Públiques; Jorge Fernández Díaz, Interior; Ana Pastor, Foment; José Ignacio Wert, Educació, Cultura i Esports; Fátima Báñez, Ocupació i Seguretat Social; José Manuel Soria, Indústria, Energia i Turisme; Miguel Ángel Cañete, Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, i Ana Mato, Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
Mariano Rajoy es reserva el control de l’economia, ajustos i unitat, Soraya Sáenz de Santamaría coordinarà tota la activitat del Govern espanyol.
La casa del Rei insta Iñaki Urdangarín a treballar fora d’Espanya i per compte d’altri
I, encara que mantinguda la presumpció d’innocència, va senyalar que no havia tingut un “comportament exemplar”.
Duran i Lleida
“Hi ha una realitat assumida a Catalunya: Espanya ens fa més pobres”. CiU vota no a la investidura.
Pere Navarro, alcalde de Terrassa, obté el 73% dels vots en el congrés del PSC per a la primera secretaria del partit.
Context Europa
Europa avança, amb la reforma del tractat, per una major disciplina pressupostària i unificació fiscal. Londres se’n despenja.
Mor Václay Havel, la consciència txeca.
Context Món
La primavera àrab
Egipte: les dones es concentren a la plaça Tahdir per reclamar els seus drets.
Síria: segueix el gran degoteig de morts per la repressió de la dictadura alauita.