Notícies

50è aniversari de la mort de Vicenç Bou i Geli

El 6 de gener de l’any 1962 va morir Vicenç Bou, a l’edat de 77 anys (li mancaven 13 dies), a la mateixa Torroella de Montgrí, que l’havia vist néixer, en el domicili on el seu fill Rogeli tenia la barberia. Fou enterrat en el nínxol familiar del cementiri torroellenc. Va morir acompanyat de l’afecte i estimació de tots els que el coneixien i estimaven. I, també, dels que, en un moment o altre de la seva vida, havien gaudit de la seva música o escoltat el cant de les seves sardanes. Sentir aquelles melodies que sorgien de la tenora contrapuntada per la resta dels instruments de la cobla, vibrants i fresques, amb una vitalitat arrauxada, en una dansa nova, diferent, cantada pels més famosos cantaires, al temps que els dansaires, al puntejar-les, saltaven com la cardina, i que un cop i un altre tornava a saltar, en aquella plaça, plena a vessar, la plaça de Torroella, vila vella, que és, avui encara, l’himne més preuat de la nostra Torroella de Montgrí. Crec que tots els que en un moment o altre de la nostra vida hem gaudit de les seves composicions, li devem quelcom més que un record. Entre tots, ja que ens trobem en un període de crisi, hauríem d’aconseguir que aquella plaça, que ell va omplir de melodies, l’omplíssim tots nosaltres, de gom a gom, amb una audició de les seves sardanes, en aquest any, en el 50è aniversari de la seva mort.
Aquest seria el desig de tots els que formen aquest EMPORION que ell també va conèixer.

“Si li agrada la Llevantina i vol recordar o sentir per primer cop aquella vibració que commou el cor, premi l’adreça que figura seguidament i la sentirà interpretada per la cantant d’òpera en els millors teatres internacionals, la catalana Conxita Supervia, fa més de 75 anys:

{s5_mp3}mp3/Llevantina_ConxitaSupervia.mp3{/s5_mp3}

Jordi Sargatall a les Medes-Foto Joan SabaterEl retorn de les foques a les illes Medes
El naturalista Jordi Sargatal va afirmar que les foques monjo, que com a resultat de la seva persecució pel fet que “causaven perjudicis” als pescadors van desaparèixer totalment del litoral gironí l’any 1973, podrien, avui,  ser objecte de reintroducció a les illes Medes i  ser, alhora, un immillorable factor de desenvolupament turístic. (Foto: Joan Sabater) Els primers passos es van fer a mitjan 2000 per la Fundació Territori i Paisatge, de la qual Jordi Sargatal era director. Però el principal problema és, avui, la crisi econòmica, trobar lideratge i recursos per continuar la tasca ja iniciada. La foca mediterrània, monjo del gènere Monachus o vell marí, és una espècie en perill d’extinció i ens porta a pensar amb el Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter com a element de conservació i, al temps, dinamitzador turístic d’una zona que té en el submarinisme una molt bona base per al seu creixement.

Concert d’any nou per la coral El Recer
Al Cine Petit, a Torroella de Montgrí, i organitzada per la coral del Recer, tingué lloc el tradicional concert,  on música i cançons nadalenques van ser l’acompanyament més adient.

Reis Mags-a l'Ajuntament-2012La jornada més meravellosa de l’any, la diada de Reis!
Es repeteix cada any el record, viu en tots els que hem sigut infant o en tenim a la família, dels mags d’Orient que anaren davant d’Herodes, cercant el rei neògnat, i que avui  “porten coses per a tota la gent, una botifarra per a la meva mare, un got de vi per al meu padrí…”. I, com no,  l’entrega de la carta als patges reials a la plaça de la Vila: “Ja t’has portat bé?” I el dubte sobre el carbó… Això va transcórrer al mateix temps que es desenvolupaven tallers reials, on es podien retallar i pintar dibuixos i fer fanalets per acollir els tres reis en la seva arribada a la vila. Actes que culminaren amb un esplèndid castell de focs artificials començat i acabat amb gran espetec de trons d’artifici, seguits per la cavalcada pels carres de la vila. I, finalment, la salutació dels mags dOrient, des del balcó de l’Ajuntament, a tots els nens i, també, als pares que els acompanyaven i que omplien la plaça. Dia d’anar-se’n a dormir aviat “perquè vénen i que no ens trobin desperts!”.

V concurs de dibuix. Exposició i entrega de premis als dibuixos presentats
A la Capella de Sant Antoni, es va inaugurar l’exposició dels dibuixos presentats al V Concurs del Dibuix Cartell de Reis, que, com els anys anteriors, va organitzar l’Àrea de Cultura i Festes de l’Ajuntament torroellenc.

Orequídia silvestre, Massis de BagurFlors del massís de Begur
Exposició de fotografia al Claustre de l’Hospital
Organitzada pels Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí. Francisco Cobos, l’autor, ens diu com darrere del visor ha descobert la gran quantitat i varietat de flors que tenim al nostre voltant, a les que no prestem l’atenció que mereixen, com les orquídies silvestres, sorprenentment abundants en quantitat i en varietat al massís de Begur.

Les quines nadalenques
Com cada any, per aquestes festes, els clubs i associacions organitzen quines benèfiques amb una doble finalitat, promocionar les seves activitats i recaptar alguns calerons per sufragar les despeses que l’activitat respectiva ocasionen i que les subvencions no acaben de finançar. Al gimnàs Guillem de Montgrí, les va organitzar la Unió Esportiva Torroella, una a la tarda del dia 1 de gener i l’altra el divendres dia 6 del mateix mes.

Molta fressa i poca endreça“Molta fressa i poca endreça”
El grup Els Esperrucats de Gualta va portar a l’escena del Cine Petit, per segona vegada,  l’obra Molta fressa i poca endreça (Much Ado About Nothing – Molt soroll per no-res), de William Shakespeare. Podria ser que en aquesta segona representació els actors, que formaven un ampli repartiment, aconseguissin  un resultat realment reeixit, que fou premiat pels aplaudiments del públic assistent.

Allegoria ensembleConcert d’Allegoria Ensemble
Dintre del cicle de Concerts de Tardor–Hivern, i organitzat per Joventuts Musicals, el conjunt Allegoria Enselme, de música antiga, va presentar, al Cinema Petit, Lagrime mie, que amb l’ús exclusiu de veu i corda antics  i amb la utilització del violó com a instrument original va donar-li una sonoritat plena de  calidesa i dinamisme. El formen Elisenda Pujals, cant; Hen Goldsobel, violó; Guzman Ramos, arxillaüt i tiorba, i Robert Cases, tiorba i guitarra barroca. Varen interpretar, a la 1a part: S. Landi, T’amai gran tempo (1590-1639); B. Strozzi, L’amante segreto (1619-1677); G.B. Vitali, Toccatta & Chaccone (1632-1692); B. Strozzi, Lagrime mie; G. Frescobaldi,  Canzona Quinta detta La Tromboncina (1583-1651), i B. Strozzi, Moralita amorosa. I a la 2a part: Francesca Caccini, Non so se quel / Lasciatemi qui solo (1587-1640); G. Kapsberger, Tocata arpegiatta / Cinta di rose / Figlio Dormi (1580-1651); G. A. Doni, Tocata(c.1593-1647), i G. Frescobaldi, Se l’aura spira / Così mi disprezzate (1583-1643). La interpretació, molt aplaudida pel públic assistent, amb la qual cosa els varen correspondre amb uns bisos.

Premiat amb 6.000 €  
En el sorteig que l’Associació de Comerciants de Torroella de Montgrí realitza per a la promoció de les festes nadalenques, ha estat guanyador del val de compra de 6.000 € Joan Ullastres, de Torroella de Montgrí. Enhorabona.

Mesures  d’estalvi energètic a l’enllumenament del municipi
L’Ajuntament i l’empresa que té contractada la gestió de l’enllumenament del municipi, dins del pla de contenció de la despesa i després del resultat de la prova feta en els passejos de Catalunya i Vicenç Bou, tirarà endavant una mesura que es concreta a no encendre un de cada quatre fanals. L’estalvi a  aconseguir es xifra en 22.000 € anuals.

Mesquita Torroella -Vista dues façanesEstudi sobre accessos i estacionament i permís d’obres a la nova mesquita
L’Ajuntament ha donat ja el permís d’obres  després de finalitzar l’estudi del presentat per l’Associació Cultural de Musulmans i Amics com a promotora de la mesquita. Aquest indica que, fins i tot en moments de màxima ocupació del seu aforament de 430 persones, no comportarà cap perjudici pel tràfic intern del polígon, on s’han previst 18 places privades a la mateixa  parcel•la, ni als que hi ha als vials del polígon. No obstant això, possiblement la crisi alentirà el ritme de realització de l’obra.

Exposició pública de la rehabilitació del passeig del Molinet
El tràmit del projecte de rehabilitació es troba actualment en exposició pública per part del servei de Costes del Ministeri de Medi Ambient.
No obstant això, l’obra no es farà fins que la Generalitat no consolidi el tram de muntanya adjacent, que té un pressupost de 420.000 euros.

Reunió alcaldes Parc Natural de Montgrí. Illes Medes i Baix TerReunió d’alcaldes per activar el Parc Natural del Montgrí
Alcaldes i regidors dels vuit municipis que integren el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter es van reunir per impulsar el seu desenvolupament. Acordaren tirar endavant una comissió de treball per a la redacció d’una proposta de pla d’usos i gestió del parc, que pensen fer arribar al Departament de Medi Ambient perquè el valori i l’impulsi. El parc, que té una superfície de 8192 hectàrees, 6155 de terrestres  i 2037 de marítimes, va ser aprovat per la Generalitat el 13 de maig del 2010. Amb la crisi econòmica no s’ha fet res pel que fa referència al òrgan de gestió ni al pla rector d’us i gestió.

Miquel Bofill Abelló Nomenament del director de l’Espai Ter, de Torroella de Montgrí
Miquel Bofill i Abelló, al retornar a l’Ajuntament, després de l’excedència de vuit anys en què ha estat senador per Esquerra, ha estat nomenat director de l’Espai Ter. L’alcalde, Jordi Cordon,  va recordar la tasca pendent de la tercera fase, que puja 1,9 milions d’euros, i va assenyalar “el perfil i la gran experiència” del nou director, i més després de vuit anys de senador. Anteriorment, havia estat director del Museu del Montgrí i del Baix Ter i, en el moment de l’excedència política, responsable de l’àrea de Comunicació.

Estalvi d’uns 100.000 euros en la brossa
En el darrer ple es va aprovar per unanimitat revocar el conveni amb el Consell Comarcal del Baix Empordà,  que obligava la brossa a passar per la planta de transferència de Forallac. Ara, els residus es portaran directament a l’abocador de Solius.

L'epigrafia medieval dels comtats gironins IIQuè ens diuen les pedres?
Al Museu de la Mediterrània, tingué lloc la presentació del segon volum de la col•lecció L’epigrafia medieval dels comtats gironins, que tracta del comtat d’Empúries. Patrocinat per la Generalitat i la Diputació de Girona,  ja se’n va publicar el primer volum  sobre el comtat de Peralada. La presentació d’aquest segon volum va anar a càrrec de l’historiador Joan Badia. Escrit per Antoni Cobos, filòleg; Joaquim Tremoleda, arqueòleg,  i Salvador Vega, historiador, recull els testimonis epigràfics del vell comtat emporità, amb la primera capitalitat a Sant Martí d’Empúries–grecoromà, visigòtic, traslladada posteriorment a Castelló d’Empúries– en fan un ampli estudi i n’ofereixen un complet catàleg d’aquestes peces i dels seus textos epigràfics. Cada un dels autors va fer un resum de la tasca desenvolupada, dels objectius i dels resultats obtinguts, ja que la gran majoria, pràcticament tots, són inèdits, amb l’ajuda de diapositives. L’acte es va concloure amb una visita a l’església de Sant Genís per descobrir-hi la seva epigrafia medieval,  que inclou tres peces: l’ossera de Bernat de Tor, a la paret dreta de la Capella de Sant Antoni, i dues més, una a cada costat de l’entrada, a la capella Fonda, i que corresponen a la sepultura de Berenguer Rufac, la seva muller Sibil•la i el seu fill, de l’any 1350.

Làpida medieval Santa Maria d'UllàApropem-nos al Baix Ter
Dintre de l’extens cicle de sortides guiades que es fan sota aquesta denominació i l’organització del Museu de la Mediterrània, se’n va organitzar una amb un objectiu concret: “Les pedres ens parlen. Volem saber què ens diuen?” Amb una temàtica realment  molt lligada a la conferència feta el dia anterior sobre el comtat d’Empúries, parlar de les pedres des de les millors inscripcions i el seu contingut epigràfic, situades a les poblacions d’Ullà, Albons i Bellcaire. A  Ullà es conserven dues làpides molt interessants, la de Ponç Guillem de Torroella i la dels Senesterra. A Albons se’n conserven quatre làpides, la de Pere d’Albions i la seva muller, la d’Arnau de Santa Cecília, la del rector Jaume i la quarta làpida pertany a Berenguer Castelló i la seva muller. Finalment, a la tercera de les esglésies visitades, la de Sant Joan de Bellcaire, i a la façana,  situada a 2,66 metres de terra, al costat esquerre de la porta d’entrada, una ossera que pertany a Bartolomeus Duran de Torre Moguet, que morí l’any 1326.

Firarebaixes-Lluís Coll-Espai TerFIRAREBAIXES a l’Espai Ter
Ha arribat la fira de rebaixes a Torroella de Montgrí. Organitzada per Montgrí Comerç, l’associació de comerciants de Torroella,  ha disposat d’un nou i excel•lent escenari: l’Espai Ter. El nou edifici es va convertir en un  extens outlet, on podia trobar-se quasi tot el que poguessis demanar en roba, calçat… En resum, tot, i a uns preus més en consonància amb la crisi actual.

Nuria Lladó-receptesLa cuina de Nuri Lladó a Espai Ter – Llibreria el Cucut
Amb l’ajuda de l’associació Montgrí Comerç i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’excel•lent cuinera Nuri Lladó va preparar una menjada que es componia d’un plat fet a l’estil tradicional i un segon cuinat amb Thermomix,  que permet cuinar, triturar, remoure…, i unes postres boníssimes. Aquesta activitat va sorgir amb motiu de la presentació, per la llibreria el Cucut, del tercer dels seus llibres de cuina, que  recull amb els altres dos, ja publicats, bona part de totes les seves receptes.

Ah si Doncs...ja veuràs- Penjats TeatreAh si? Doncs… ja veuràs!
El grup Penjats pel Teatre, de l’Associació de Teatre Medes-Montgrí, va interpretar en dues sessions, una de nit i l’altre de tarda, l’obra de Marc Camoletti  Ah si? Doncs… ja veuràs!  al Cine Petit, amb la regidoria de M. Carme Coll i la direcció de Josep Ferrer. L’obra, una comèdia divertida i sorprenent, en què la trama es desenvolupa entre l’amor, intens però variable, el despit de la pèrdua i el joc de la reconquesta. I, amb gags còmics freqüents, va rebre forts aplaudiments al finalitzar les dues actuacions.

Josep Sancho i Alma EnselmeConcert tardor/hivern. Josep Sancho, clarinet i Alma Ensemble
Al Cine Petit, i organitzat per Joventuts Musicals de Torroella, tingué lloc l’actuació del clarinetista Josep Sancho, amb el quartet de corda Alma Enselme, format per Michael Tomas, violí, José Vélez, violí, Gonzalo Castelló, viola, i Israel Fausto, violoncel. Interpretaren el Quintet per a clarinet en La Major de Wolfgang Amadeus Mozart, que fou el primer en utilitzar la combinació clarinet més quartet de corda, i de Carl Maria von Weber, que recollí aquesta combinació d’instruments, el Quintet per a clarinet en sí bemoll major op. 34.
Aplaudiments insistents per a cada una de les obres interpretades i extens i amplíssim al finalitzar.

Baix Ter, aigua, terra, vida-Jordi Bellapart

Projecció del documental de Jordi Bellapart
Al Cinema Montgrí, tingué lloc la presentació del documental El Baix Ter, aigua, terra, vida. Relata un recorregut per un petit país, el Baix Ter, els seus orígens geològics, la seva constitució actual després de diversos canvis de la llera del riu. Els efectes de les seves aigües i la vida que genera, fauna, flora, i la que ha sorgit de la mà de l’home. Sens dubte, un patrimoni que cal conservar. En Jordi Bellapart l’ha realitzat amb la col•laboració i participació de Narcís Arbusé i Pere Tuset (que ja varen col•laborar-hi en Els caus del Montgrí), i un altre bon nombre d’altres col•laboracions tant tècniques com de persones que hi exposen llurs experiències. El resultat, magnífic, amb un assistència d’unes tres-centes seixanta persones, que al finalitzar la projecció l’aplaudiren vivament.

L’ESTARTIT

Focs artificials Estartit - Arribada dels ReisLliurament de cartes als patges reials i benvinguda als Reis d’Orient
Com ja tothom sap, els tres Reis Mags arriben primer a l’Estartit i desembarquen al port per iniciar el màgic recorregut que els porta a repartir els seus presents a tots els nens. Els Reis foren rebuts amb un meravellós esclat de focs d’artifici, que omplien el cel i es reflectien en les aigües del nostre port, amb el rerefons de les illes Medes. Tots els infants i els seus acompanyants ompliren el port, els carrers i la plaça de l’Església. Nens que ja havien entregat les seves cartes als patges reials, en una animada tarda en què Toneti es va fer càrrec de l’animació de la festa, o els més tardans varen aprofitar el darrer moment per entregar-les personalment als Reis Mags.

Concurs de Pessebres 2011
A la mateixa tarda, també a la plaça de l’Església, es varen fer entrega dels premis del Concurs de Pessebres corresponent al 2011.

Estartit-Benedicció per Sant Antoni AbatQuines nadalenques a l’Estartit
Com ja són tradicionals, les quines nadalenques varen omplir la sala polivalent les tardes dels dies 1 i 6 de gener d’enguany, que va organitzar la UE Estartit.

La Festa de Sant Antoni Abad o del porquet
Va tenir lloc la tradicional benedicció d’animals, anys enrere de treball, i avui mascotes i cavalls  d’esbarjo en l’equitació.  No obstant això, és una de les tradicions que conserva la seva popularitat i que els va aplegar a la plaça de l’Església. Amb la benedicció, anaven incloses, per als animalons, llaminadures, i per als seus acompanyants, Rocs de les Medes, que realment eren molt gustosos, tot i la seva aparença de duresa que no desmereix la seva excel•lència.

 Cossos Seguretat -EstartitExhibició dels cossos de seguretat.  Desè any de simulacres a l’Estartit
Mossos d‘Esquadra, Policia Local, Bombers, GEAS, CSIT, SEM, Giroprotect, DYA, Salvamar, tots ells varen fer una verdadera exhibició de les activitats que desenvolupen en el quefer diari, al moll de Llevant de l‘Estartit. Com a mostra de les seves activitats, els bombers van rescatar en helicòpter un ferit que es trobava en una rocalla… Un gos de la unitat canina dels Mossos d’Esquadra buscava estupefaents… Mentrestant una embarcació del servei marítim de la Guàrdia Civil de l’Escala, una Zodiac pertanyent també al cos de seguretat estatal i el Grup Especial d’Activitats Subaquàtiques oferien un ampli mosaic de les seves activitats en la protecció, la custòdia, la recerca i el salvament.

Context CATALUNYA

Ryanair signa l’acord per fer vols a Girona. I torna a posar-la en posició capdavantera.

Homenatge institucional a Josep Maria de Sagarra. Al Palau de la Música, dirigit per Joan Ollé, amb un elenc de luxe.

Roben mig quilòmetre de fibra òptica a Girona. Milers d’usuaris de Vodafone i Orange afectats.

Un segon xoc de trens al Clot (Barcelona), posa de manifest les deficiències en inversió al servei de rodalies.

Artur Mas preveu:Actes d’autoafirmació[…]que potser trencaran una mica les costures” de la Constitució o fins i tot d’un Estatut.

Catalunya, motor d’excel•lència científica a Espanya. Europa així ho reconeix. Ha rebut en els darrers quatre anys 30 de les anomenades Advanced Granys, les més prestigioses del continent. La resta d’Espanya, en el mateix període, 24.

Spanair suspèn tota activitat a les 0 hores del 27/01/2012: al no obtenir finançament de Qatar, ni de la Generalitat. Havia rebut d’ajudes públiques 150 milions en tres anys. Deixa a terra 22.000 viatgers.

Context ESPANYA

Aprovat el primer pla d’ajust amb el vot afirmatiu de CiU.

Topall de despeses per a les autonomies. Aprovació prèvia dels pressupostos? Autonomies incomplidores?

El Banc d’Espanya preveu un atur del 23,4%.

Dèficit financer. Rajoy assegura a Europa el compliment d’un dèficit del 4,4%. L’FMI el xifra en un 6%.

L’atur afecta el 23% de la població activa, 5,3 milions de persones.

Context EUROPA

L’euro, 10 anys de vida. És sens dubte el pitjor aniversari.

Rajoy i Sarkozy. Sintonia en contra de la crisi i Toisó per a Sarkozy.

Naufraga el “Costa Concòrdia”. El nombre de víctimes mortals i el de desapareguts s’incrementa dia a dia. “Capità, haurà de pagar per això: torni al vaixell” de la comandància de Livorno, al capità.

Escòcia. Pròxim referèndum, un o dos anys segons Londres o Edimburg, per la seva independència.

Català a Europa. Sembla més possible la seva utilització en el Parlament Europeu, amb el nomenament de Martín Schultz com a president.

L’FMI demana un canvi de política econòmica a Europa. Al mateix temps, preveu dos anys de recessió a Espanya.

2012 Regne Unit. Cameron espera superar aquest any difícil amb els Jocs Olímpics i el jubileu d’Isabel II.

Hongria. Els neofeixistes es revolten contra la UE. Orban “el padrí” de la Gran Hongria.

Context MÓN

Iran. Creix la pugna i les sancions.  La UE boicoteja les exportacions de petroli per frenar el pla nuclear.

Egipte. El primer parlament democràtic s’ha constituït amb majoria islamista. Dels 509 diputats només 11 són dones.

Síria. Al-Assad anuncia una nova amnistia. El secretari general de l’ONU l’ha advertit: “Aturi la violència. Deixi de matar el seu poble”.

L’FBI tanca la web Megaupload. Primera de les que facilitava les descàrregues de productes amb drets d’autor. Igualment guardava, previ pagament, arxius de clients, particulars o empreses, fet que significa  per a ells gravíssims perjudicis.

Estats Units. Ha començat la pugna electoral, amb Obama per a la reelecció i els republicans amb primàries per escollir candidat.

Corea del Nord. Kim Jong-un, a la mort del seu pare, el succeeix com a líder suprem.

Illes Malvines. Després de trenta anys, torna la tensió entre Argentina i la Gran Bretanya per les Malvines.