Noticies

Xavier Montsalvatge i Bassols (Girona, 11 de març de 1912 – Barcelona, 7 de maig de 2002)

Xavier Montsalvatge, l’esposa Elena Pérez i Victòria dels Àngels

Gironí, de projecció internacional, compositor de música simfònica  i crític musical, considerat  una de les figures claus de la música catalana de la segona meitat del segle XX, el qual formava part de l’anomenada generació perduda, la dels anys 20 del segle passat.
El recordem avui, molt especialment, com es diu a la nostra portada , amb motiu del centenari del seu naixement, i li retem el nostre homenatge amb l’oferiment als nostres lectors d’una de les seves Cinco canciones negras, concretament Canto Negro, interpretada per la soprano catalana Victòria dels Àngels, que podràs veure i sentir prement el enllaç a YouTube.

Així com  un accés a l’extensa relació dels actes d’homenatge que se li retran durant aquest any 2012
Relació d’actes d’homenatge que trobaràs aquí:
www.montsalvatgecompositor.com/pdf/centenari_a_girona.pdf

La mina subterrània de conducció d’aigües,  declarada bé cultural d’interès local
La galeria que des de fora muralles recollia l’aigua dels torrents del Montgrí, passa per sota del Palau Lo Mirador i segueix sota del passeig de l’Església fins a la font dels Gossos, a la plaça de la Vila, va ser declarada pel ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí com a  bé cultural d’interès local.
Aquesta declaració va ser feta amb un doble objectiu, el de  millorar-ne  l’estat de conservació i permetre’n  la visita. Actualment es poden recórrer uns 130 metres, aproximadament la cinquena part de la seva longitud total.

Somnis del MontsenyExposició fotogràfica “Somnis del Montseny”
Organitzada pels Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, i al Claustre de l’Hospital, el fotògraf Josep Guiolà,  ben coneixedor de les tècniques  analògica i digital, mostra les seves imatges a les quals cal fer una segona lectura. Recupera el paisatge on els boscos, els cursos de l’aigua, l’activitat humana… queden reduïts a una gamma de blancs, grisos i negres de “Somnis del Montseny”, que ens porten a reflexionar sobre la seva perdurabilitat. 

Tintin a la LlunaTintín a la lluna
Olga Cercós, a la Biblioteca Municipal Pere Blasi, ens va relatar un meravellós viatge, el de Tintín a la lluna, quan amb el vestit espacial va pujar al coet que l’hi va portar. Allà va fer-hi una bona caminada.
Després, tornà al coet que l’hi hi havia dut i retornà feliçment a la Terra, on ja abillat amb la seva gavardina i acompanyat com sempre pel seu fidel Milú se’n tornà a casa a llegir, a descansar i a recordar la seva aventura (creada pel seu autor, amb anys d’anticipació al viatge real a la Lluna).

XVII Campanya de teatre a les escoles
És ja la campanya número 17, amb la finalitat de constituir-se en un suport a la tasca educativa que porten a terme els centres educatius de Torroella i l’Estartit, fonamentat en els valors que transmet el teatre.

-La bella i la bèstia. La  Companyia Veus va posar en escena aquesta obra en tres funcions infantils que ompliren el Cine Petit.

No passa res- El Replà-No passa res. Aquesta va ser l’obra que la companyia El Replà, en una segona jornada de la campanya de teatre a les escoles, de matí i tarda. Altres tres actuacions a sumar-se a les ja fetes.

 –Sopa de pedres. Aquesta va ser la tercera representació dins de la campanya de teatre a les escoles, que anà a càrrec de la Companyia Teatre Nu, al Cine Petit.  Els nostres infants ompliren el Cine Petit i els aplaudiments foren prou sorollosos.

Temps de dona  a Torroella de Montgrí

Jordi Reynes, Gemma de Luna i Núria BoschXibeques del Cau
Del 2 al 17 de març, les Xibeques del Cau van organitzar una sèrie d’actes que varen omplir, amb escreix lloable, aquest Temps de dona en la celebració del seu dia mundial.

-Exposició a la Capella de Sant Antoni
Els actes varen iniciar-se amb la presentació de l’exposició, a càrrec de la presidenta de les Xibeques del Cau, Gemma de Luna, sota el títol “La presència de la dona: 10 anys de Xibeques del Cau”. Amb  aquesta doble significació, dia de la dona i desè aniversari de les Xibeques del Cau. Per  commemorar aquest aniversari, la fàbrica La Mufla va recuperar una “ravenera”. És realment bonica al temps que una peça d’artesania, que sempre el recordarà amb imatge i grafia.

-Sopar de les dones amb motiu del Dia Internacional de la Dona 
Sopar que es va celebrar al Recer. Com sempre, exitós!

– Lectura dramatitzada de La infanticida, de Caterina Albert
Margarida Massot Kleiner va realitzar una excel·lent interpretació d’aquesta obra, la primera i l’única que va firmar amb el seu veritable nom, ja que després, i possiblement pel tipus de contingut d’aquest monòleg, utilitzaria sempre més el pseudònim de Víctor Català.
Monòleg dramàtic en vers, que fou distingit als Jocs Florals d’Olot, l’any 1898.
L’escriptora Anna Almazán va recuperar aquest text i va encomanar a Gemma de Luna, presidenta de les Xibeques de Cau, la seva difusió. Ja la mateixa Margarida  Massot Kleiner el va interpretar per primera vegada l’any 2005.
Nela, des de la cel·la del manicomi, narra com va matar la seva filla, acabada de néixer, atemorida per l’amenaça del seu pare, que la degollaria si s’assabentés  de la seva maternitat fora de matrimoni.

Quiero ser como Beckham 
La protagonista d’aquesta pel·lícula anglesa té 18 anys. Els seus pares volen una perfecta noia índia, que segueixi les seves tradicions i cultura, aprengui a cuinar i es casi. Però ella només vol jugar a futbol, com David Beckham, l’estrella del Manchester United. Per Jess i la seva amiga Jules, el futbol té la màxima prioritat, i el seu somni és jugar la Lliga Femenina de Futbol dels Estats Units. Totes dues se senten atretes pel mateix noi, l’entrenador. Però finalment, Jess aconsegueix tots el seus somnis.

Viòlencia masclista, Mossos d'Esquadra-Identificació de la violència masclista, a l’auditori de Casa Pastors
Xerrada divulgativa sobre aquesta lacra que va costar l’any passat un total de deu dones mortes.
La van exposar tres Mossos d’Esquadra de la Bisbal que tenen al seu càrrec dos aspectes fonamentals, la difusió als nois i les noies de les nostres escoles d’aquesta lacra social, i per altra part el seguiment policial de qualsevol denúncia d’uns fets que mereixen aquesta qualificació: “El  masclista ho és ja de jove, amb un comportament primer de control, que segueix infligint temor. Què s’ha de fer?, tallar!”
El segon aspecte és el policial, trucades al 112, denúncies anònimes o no, informes mèdics, tres nivells de protecció, ordres d’allunyament…
I el tercer dels aspectes és el de la prevenció, protecció i seguretat  contra agressions. Les més afectades, les dones culturalment poc formades i econòmicament amb pocs recursos.
La seva tasca primordial, la de prevenció i difusió.

-Cloenda de les jornades
Tingué lloc a l’auditori de Casa Pastors la cloenda de les activitat programades per les Xibeques de Cau en la commemoració del Dia de la Dona i del seu desè aniversari.

Exposició  “1,618…”  d’Artur Aguilar
Aquesta exposició va encetar el cicle “Ancoratges” al Museu de la Mediterrània amb la presentació d’una obra plàstica que Cézanne, Picasso i Braque desenvoluparen basada en lleis geomètriques i matemàtiques que es coneix com a Abstracció Geomètrica o Art Concret.
Artur Aguilar utilitza la secció àuria o nombre d’or, que des de la Grècia clàssica es relaciona amb la proporció perfecta que es dóna ja en la mateixa naturalesa. S’ha de tenir present que no copia ni imita la naturalesa, sinó que tracta de representar-ne l’essència com a creació pròpia. Cercles, espirals, corbes contínues, dibuixats sota el nombre d’or, configuren les sèries en les quals treballa.

Concert tardor-hivern. Miquel Farré,  al piano
Al Cine Petit, i organitzat per Joventuts Musicals de Torroella, Miquel Farré, nascut a Terrassa l’any 1936, un dels pianistes més destacats de la seva generació per la seva musicalitat i força temperamental, va interpretar brillantment un concert format per Fantasia en re menor K 397,  de Wolfgang Amadeus Mozart;   Sonata, op. 110, de Ludwig van Beethoven; Cinc peces per a piano, op. 76, de Johannes Brahms;  dues peces de la  Suite Iberia (El Puerto i El Albaicin), i de Fryderyk Chopin, Dos nocturns, l’Opus 27, núm. 2  i l’Opus 48, 1.
Del classicisme musical de Mozart i Beethoven, que n’és el darrer gran representant, al romanticisme d’Albéniz i al de Chopin, que el representa en el seu estat més pur.
Contrasta, i molt, l’energia, la força i el tempo de la seva actuació pianística, amb un aspecte físic que no coincideix amb la seva interpretació, que fou premiada amb forts aplaudiments. Va concloure la seva actuació amb dues peces fora de programa.

Els semàfors de Torroella de Montgrí
El primers semàfors de Torroella de Montgrí van entrar en servei amb una clara finalitat, la millora de la seguretat dels vianants.
Situats a la cruïlla del carrer Garbí, regulen un punt força complicat en les hores d’accés a la zona escolar i esportiva. Esperem que en breu es posin en ús els altres dos punts semafòrics previstos.

L’art dels joves

Art Jove. Grafit al Museu de la Mediterrània-Confecció de grafits
Primera jornada que ha organitzat l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes del nostre ajuntament, el Museu de la Mediterrània, així com la Direcció General de la Joventut de la Generalitat de Catalunya.
Par a aquesta primera jornada s’ha preparat, com a temàtica de la jornada,  els grafits per les variades motivacions que porten al jovent , marcar la seva personalitat i destacar la seva signatura.
Per a la seva realització es varen preparar, en els jardins del museu,uns plafons, de mida bastant considerable, on els artistes convidats en aquesta primera jornada van realitzar els seus grafits.

-Taula rodona
Al finalitzar la jornada, es va celebrar una animada taula rodona, on com a moderador va intervenir  Eugeni Prieto, coordinador de les exposicions d’art del Museu de la Mediterrània, i com a participants invitats  Edu Valderrey (Premi Inund’Art 2011); Brazo de Hierro, un dels grafiters més coneguts de Girona; Esteve Subirats, artista torroellenc, i el director de la revista Bon Art, Ricard Planas, en un animat diàleg, tant per les seves intervencions com per les del públic que hi assistia.

Nou pla de prevenció d’incendis al massís del Montgrí
Torroella de Montgrí i Ullà tenen l’obligació de disposar d’un pla de prevenció d’incendis (PPIF) per tenir la qualificació de municipis amb alt risc d’incendi forestal.
El nou pla promogut per l’ADF Montgrí tindrà una vigència de cinc anys, amb l’objectiu que tots dos municipis presentin l’estructura i les infraestructures necessàries per maximitzar la capacitat de defensa contra incendis forestals.
S’ha actualitzat també la normativa, fer-la més exigent, a l’estar el massís del Montgrí dins i formant part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

L’Ajuntament presentarà el Pla d’usos de la base Loran de l’Estartit al Ministeri de Defensa amb l’objectiu d’obtenir-ne la cessió a un preu simbòlic
Es vol destinar a usos mediambientals. Al Pla d’usos, reclamat pel Ministeri de Defensa, s’hi faran arribar en poc temps tant el corresponent a l’antiga estació de comunicacions Loran i com el de la base militar de la Clota, a la punta del Milà.
El primer, exposa la creació d’un centre d’investigació científica i d’educació ambiental, dissenyat per l’ús més ambiciós dels edificis de la base Loran. Quant al segon, el destí de la bateria de la punta del Milà és el de procedir al seu enderroc i neteja, i deixar que la natura faci el seu curs.

Trio Ludwig: Hyo-Sun Lim, piano; Abel Tomàs, violí, i Arnau Tomàs, violoncel
El Ludwig Trio és una de les joves formacions de cambra més destacades de l’actualitat.
Format pels germans Abel Tomàs (violí) i Arnau Tomàs (violoncel), fundadors i membres del Quartet Casals, i per la pianista Hyo-Sun Lim, guanyadora de nombrosos concursos internacionals, té com a vocació principal aprofundir en l’obra de Beethoven, combinant-la amb obres d’altres compositors inspirades o influenciades per les seves composicions.
Varen interpretar de Mozart Trio divertimento en Si bemoll Major, KV 254; de Beethoven, Trio op. 1 núm. 1,   i de Xostakòvitx, Trio núm. 2 op. 67 en mi menor.

 VI Sortida a les Talaies del Ter
La sisena sortida organitzada per Gent del Ter a les Talaies del Ter tingué com a destinació la plana fluvial del Ter, el Terri i la Farga, i especialment la caminada a Sant Julià de Ramis, que va començar a l’edifici de l’Ajuntament, i finalitzada al castell dels Metges.   

2aEtapa Volta Ciclista Catalunya2a etapa de la 92a Volta Ciclista a Catalunya
La caravana ciclista de la 92a Volta Ciclista a Catalunya va entrar al nucli urbà de Torroella per la carretera de Sant Jordi C31,  pel passeig de Catalunya i pel pont sobre el riu Ter, i va dirigir-se  cap a Girona, on va finalitzar aquesta etapa.
Per tal de garantir la seguretat varen prendre’s diverses mesures, tant referents als aparcaments en zona blava com al carril de l’esquerra del passeig de Catalunya, que va quedar prohibit a la circulació mentre el creuava la cursa ciclista.

Concert d’ÚLTIMO VENENO 
Dins de Torroella a Escena, i organitzat per La Sala, va tenir lloc el concert del grup Último Veneno, 
concert que s’enquadra dins dels actes que sota el nom genèric de Torroella a Escena acull una sèrie d’activitats lúdiques, de teatre i música, amb força concurrència de públic jove.
Cal assenyalar que en contra del que deia l’ada, l’entrada costava 5€.

VII Mostra de Teatre, a Torroella de Montgrí
Han estat dues les actuacions que s’han programat a Torroella de Montgrí, amb motiu de la setena Mostra de Teatre.

-Cartes d’amor
L’Associació de Teatre Medes-Montgrí va organitzar la posada en escena, al Cine Petit de Torroella, de l’obra Cartes d’amor, amb la presentació de Josep Ferrer i a càrrec d’Emília Dalmàs i Narcís Coll, del grup Penjats pel Teatre. Actuació, d’altra banda, en què es desenvolupa un diàleg entre dues persones que s’estimen o s’han estimat.

Els amics de Leonor
El Grup de Teatre de Bellcaire va representar l’obra Els amics de Leonor, de  Joan Enric Carreres, que també la dirigí, en què es planteja una pregunta prou capciosa: què passaria si arribessis a casa teva i trobessis la teva dona en braços d’un altre home?

Donació de Sang a Torroella de Montgrí

“Amb una sola vegada no n’hi ha prou”
Aquest és el lema que demana, de forma imperativa, el Vine a donar sang!
A Catalunya, cada tres segons, una persona en necessita amb urgència. I la teva donació és imprescindible perquè els centres sanitaris puguin atendre  totes les necessitats que es produeixin, sempre de forma urgent .

Fem-ne cas! Com varen fer-ne els que van acudir a Can Quintana-Museu de la Mediterrània per complir amb aquest deure envers els nostres malalts que la necessiten.   

L’ESTARTIT

Maria Marcè Roca -Presenta Bones IntencionsPresentació del llibre Bones intencions
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit,  l’escriptora Maria Mercè Roca va presentar el seu darrer llibre, la novel·la Bones intencions, en la qual un grup de personatges busca i troba “una segona oportunitat”.
Valèria, la protagonista, veu com s’ensorra el seu món i no té més camí de superació que l’ajuda de les persones que té més a mà.
L’obra reflecteix esperança i humor, problemes i ajuda mútua i un resultat ple d’optimisme. Se’n surt, ella, i se’n surten també, com en una xarxa d’ajuda mútua,  les persones a qui en va demanar i en van obtenir també d’ella.

Tothom mereix una segona oportunitat!

VII Mostra de Teatre a l’Estartit
Han estat tres les actuacions que s’han programat a l’Estartit, amb motiu de la setena Mostra de Teatre.

Penjats pel teatre-Tarda de Monòlegs-Tarda de monòlegs
Organitzada per l’Associació de Teatre Medes-Montgrí, va tenir lloc, a la sala polivalent de l’Estartit, la Tarda de Monòlegs, a càrrec de Penjats pel Teatre.
Amb Josep Ferrer com a  presentador, que va intervenir també com a recitador, varen actuar Francesc Maynau, Joana Castillo, Queralt Vilanova, Joaquima Coll, Pep Cabrera, Francesc Ferrer, Paula Pigem, Marina Ixart, Emília Dalmás i Narcís Coll.

 Molta fresa i poca endreça -William ShakespeareMolta fressa i poca endreça, de William Shakespeare
A càrrec del grup Esperrucats de Gualta, i a la sala polivalent de l’Estartit, va representar-se la versió catalana de l’obra Much ado abaut Nothing, de William Shakespeare.
Va organitzar la vetllada  l’Associació de Teatre Medes-Montgrí.

-Cartes d’amor
L’Associació de Teatre Medes-Montgrí va organitzar la posada en escena, al Consell Municipal de l’Estartit, de l’obra Cartes d’amor, amb la presentació de Josep Ferrer i a càrrec d’Emília Dalmàs i Narcís Coll, del grup Penjats pel Teatre.
Donació de sang

Amb una vegada no n'hi ha prou“Amb una sola vegada no n’hi ha prou
Aquest és el lema que demana, de forma imperativa, el Vine a donar sang!
A Catalunya, cada tres segons, una persona en necessita amb urgència. I la seva donació és imprescindible perquè els centres sanitaris puguin atendre  totes les necessitats que es produeixin.
Fes-ne cas! Com també ho varen fer els que varen fer-ho a l’Estartit.

De peus a la galleda. L’Hora del conte
A la Biblioteca Municipal de l’Estartit, tingué lloc la lectura  de De peus a la galleda, a càrrec d’Olga Cercós, dintre del programa l’Hora del conte.

Context Catalunya

Amb GI de Girona
Ha fet ja vint anys que el Govern espanyol va permetre, com a resultat de la campanya popular, que el topònim Girona substituís Gerona.

Girona, les rodalies i el túnel del TAV
El tren  hi ha complert 150 anys. No es preveu que rodalies utilitzi el túnel del TAV, ni l’enderroc del pas elevat.

Pugen les taxes de l’aeroport de Girona i perilla l’acord amb Ryanair
Aena modifica la categoria del nostre aeroport, l’iguala amb els de Bilbao, Eivissa, Sevilla, València… Això ha fet que les taxes per viatger passin de 3,57 €, si eren europeus, a 4,87€; i de 5,76€ a 7,3€, si no ho eren. Representarà un increment d’uns dos milions anuals.

L’atur a Catalunya supera ja les 642 mil persones

Artur Mas, sense pacte fiscal, preveu eleccions anticipades el 2013, mentre Sáenz de Santamaria amenaça de no permetre cap consulta sobre el pacte fiscal
Catalunya ha de controlar la caixa! I disminuir el dèficit fiscal, que es manté en el 8%. Mentrestant, el deute de 41.800 milions supera tots els endeutaments públics.

Mobile World Congress, fins l’any que ve!
Tanca les portes amb 67.000 visitants i uns beneficis que superen els 300 milions d’euros.

Sequera i incendis!
Aquest ha estat l’hivern més sec registrat i hi ha hagut forts incendis forestals als Pirineus, que han estat els més extensos en trenta anys. Les pluges i la neu han arribat amb la primavera.

El tribunal Superior de Justícia de Catalunya valida la immersió en català
Limita l’ús del castellà, com a llengua vehicular, als casos puntuals reconeguts. No obstant això, l’Estat insisteix en el model bilingüe.

La bandera espanyola onejarà en els ajuntaments
Un contenciós administratiu promogut per un estiuejant de Calella ha resolt que s’apliqui la legalitat vigent. Recurs o aplicar-la.

Foment para les licitacions de les obres del TAV, l’N-II i l’AP-7. Fet que pot retardar l’arribada del TAV a Girona, i no fixa dates per les obres de l’N-II.
Els transportistes acaben la paciència amb el seus retards, que sembla que no tenen fi, i reclamen la gratuïtat de la AP-7.

Aprovats l’euro sanitari, la taxa turística , l’encariment de l’aigua i la pujada de la llum, que s’aplicarà ja el més d’abril

L’Ajuntament de Rasquera, el cànnabis i l’Associació Barcelona Cànnabica d’Autoconsum
Aquest ajuntament proposa destinar 7 hectàrees a la seva plantació, per a consum dels socis de l’associació; pot comportar uns ingressos nets estimats d’un milió d’euros anuals. Els Mossos precinten el local de l’associació a Barcelona i se l’acusa de tràfic i venda a persones no sòcies de l’entitat.

Congrés de Convergència a Reus. Oriol Pujol a la Secretaria General
Dilema entre governar, pacte fiscal i sobiranisme.

Context Espanya

Rajoy fixa el dèficit per al 2012 en el 5,8%, quan el pactat era el 4,4%
Preveu un ajust que sobrepassa els 40 mil milions i serà inflexible amb el dèficit de les autonomies.

L’Eurovegas
Els seus executius estudien si Barcelona i el mar o Madrid i la capitalitat.

El BBVA supera en la subhasta el Santander, Popular i Ibercaja i es queda amb UNNIM, capital Madrid
Tancarà 300 oficines i retallarà, a Catalunya, 1.200 llocs de treball.

29M. Comissions Obreres i UGT, vaga general per al 29 de març
Mentrestant, convoquen, a 60 ciutats, manifestacions de protesta. Torna l’11M. I la tensió al carrer.

La vaga general
Segons els sindicats ha estat massiva, segons el govern amb participació menor que l’anterior. Manifestacions i piquets: accessos tancats a Mercabarna, empreses industrials  i comercials emblemàtiques, parcs logístics…
La ministra de col·locació i seguretat social Fàtima Bañez ha declarat que “L’agenda reformista del gobierno es imparable”  tot i la vaga general.

Javier Guerrero, ex-director de Treball d’Andalusia a la presó acusat de malversar 933 milions

Bicentenari de “La Pepa”
El Rei envia un missatge “d’unitat i de confiança” en la commemoració de la Constitució de Cadis del 1812 i Rajoy de “vocació atlàntica” cap a Hispanoamèrica.

Sis anys de presó, la primera condemna a Matas, l’expresident balear
Vint-i-sis peces composen el Palma Arena, la darrera oberta està en la presumpta desviació de fons a l’Institut Nóos.

Foment i les 9 autopistes de pagament deficitàries, la majoria al voltant de Madrid
Autopistes que han de competir amb autovies lliures, perfectes, moltes construïdes amb posterioritat a les de pagament, reclamen 600 milions per mantenir-les.

Eleccions autonòmiques

Andalusia: el PP no aconsegueix la majoria absoluta esperada.

Astúries: guanya el PSOE també sense majoria absoluta.

Context Europa

Rússia. Putin guanya les eleccions i torna al Kremlin
Els observadors internacional parlen de greus problemes i l’oposició, de frau.

El Banc Central Europeu, única entitat que pot imprimir euros, ha prestat un bilió d’Euros, a tres anys i a l’1%, a la banca

Els bancs espanyols podrien haver-ne sol·licitat uns dos-cents mil milions. Alemanya tem la inflació que podria originar.

Foto de primera pàgina
Jean Claude Juncker, president de l’Eurogrup, “escanya” al ministre espanyol Luis de Guindos, tot i exigir un màxim del 5,3% de dèficit, quan Rajoy el fixava en un 5’8%.

França, l’assassí de Tolosa de Llenguadoc
Si bé inicialment es parlava de neonazi o d’extrema dreta, l’assassí mort amb un tret de la policia, Mohamed Merah, autor de set assassinats, va reclamar la seva autoria com a islamista.

Context món

Síria
Després de ja un any de dura repressió contra el seu poble, Al-Assad segueix amb la presidència heretada. La UE congela els comptes i negarà els visats a les dones de la seva família.

 Hivern de tramontana, freda i forta