VI Jornades de Política Internacional
Els valors en temps de crisis
Un any més, aquest ja és el sisè, el Museu de la Mediterrània organitza aquestes Jornades. I any rere any es superen. Una crisi econòmica que afecta plenament Europa, la Unió Europea i l’ euro, que obliga a preguntar-se sobre els seus valors i a replantejar-se la pròpia unió, la democràcia, les conquestes socials aconseguides, la credibilitat de la classe política… en resum, els valors en temps de crisis. La coordinació de la jornada va anar a càrrec de Xavier Ferrer, economista i politòleg i de Josep Martinoy, periodista, que obriren la jornada. La conferència inaugural va anar a càrrec del M.H Sr. Jordi Pujol, sota el títol Els valors a Catalunya i en el món actual. Conferència, realment interessant, llarga i plena de contingut. En va fer la presentació Josep Roglan, periodista i professor de periodisme de la URL.
Debat: seguidament, hi intervingueren Ramon Alfonseda, llicenciat en Ciències Empresarials, que va lligar els conceptes de valors en temps de crisis amb els que representen el Barça i els seus entrenador i jugadors. A continuació Victòria Camps, catedràtica de filosofia moral i política de la UAB, va analitzar els valors actuals fent-se com a filòsof la pregunta del “per què”. I Antoni Puigverd, escriptor, ho va fer des d’una vessant diferent i interessant. Va concloure el debat Xavier Ferrer, que va iniciar la taula rodona amb les preguntes, nombroses, tot i l’hora, fetes pel públic. Va tancar la jornada l’alcalde Jordi Cordón.
SANT JORDI
Sant Jordi, a Catalunya es celebra com a festa des de l’any 1456, al temps que el dia del seu patró es va convertir en la festa del enamorats, les parelles es regalen una rosa vermella com a signe de l’amor i un llibre. El llibre fou introduït en commemoració de la mort de dos insignes escriptors, Cervantes i Shakespeare. I en aquest any 2012, s’ha commemorat especialment el centenari de Pere Calders, un dels escriptors realment importants de la nostra literatura.
– Sant Jordi a les escoles
Aquí, a Torroella, se li ha donat especial rellevància, amb una tasca de divulgació, feta a totes les escoles de primària. S’han presentat els treballs que han realitzat els seus alumnes, treballs que s’han exposat en el pati de Can Quintana del Museu de la Mediterrània, al costat de la Biblioteca Municipal Pere Blasi.
– 5è Aniversari de la Biblioteca Municipal Pere Blasi. ha complert els seus cinc primers anys
D’una vida que desitgem fermament sigui, com a mínim, tan bona com la desenvolupada fins ara!
I per començar els actes de celebració, la projecció d’un vídeo commemoratiu d’aquets anys.
Aprofitant tant la diada de Sant Jordi com l’ exposició dels treballs d’alumnes de primària, s’hi va realitzar una visita guiada, per als alumnes. Seguidament un Marató de contes, Explica un conte, va tenir la participació de narradors i l’acollida més nombrosa de les lectures celebrades fins ara.
– Flaix-Mob, Gegants, Grallers, Alumnes i Llibres
Al pati de Can Quintana, i en front de la Biblioteca Municipal Pere Blasi, es va realitzar un flaix-Mob en el que hi varen intervenir els Gegants, alumnes de les nostres escoles, que brandien a la mà dreta un llibre ofert per Panini, amb la música alegre i dinàmica del nostres grallers.
– Llegím?
I a la tarda, al club de lectura Llegim, es va comentar l’obra : Olor de colònia
– País de Xauxa
La companyia de Teatre infantil País de Xauxa, escenificava Fira Mercat de primavera. Un veritable regal per la mainada que omplia la plaça dels Dolors. Les escoles hi portaren els alumnes acompanyats per les seves professores i acompanyaren amb rialles l’actuació un firaire de pega, amb el seu gos que no podia fer res més que bordar.
– I les Roses
Que no poden faltar i menys les de color vermell en una diada com la de Sant Jordi, dia dels enamorats a Catalunya
– I les entitats
Que vertebren Torroella i que com no podia ser d’altra manera, celebraren la diada, algunes fins i tot venen roses vermelles a la plaça dels Dolors, ben lluïda i ben plena.
– Playback amb el grup Argent Viu
Al Cine Petit, el grup Argent Viu, de la Llar el Recer, va interpretar en playback un reguitzell d’actuacions, a quina més encertada i divertida.
– Mona de Pasqua a la plaça de la Vila
Perquè la diada fos també molt més dolça, la pastisseria Masvidal va repartir –en un obrir i tancar de boca- la tradicional Mona de Pasqua, que cada any regala als infants de la nostra vila.
– V Premi Càlam de Narració Breu
Dintre de la diada de Sant Jordi, i pràcticament com a colofó, varen entregar-se els premis Càlam de Narració Breu, que comentarem amb més espai en el proper Emporion.
I amb totes aquestes activitats donà fi el Sant Jordi del 2012.
14 d’abril de 1931 – Francesc Macià proclamà la República Catalana com a Estat, integrant de la Federació Ibèrica
Transcrits a continuació trobareu els dos paràgrafs d’un ban de l’època, en el qual el president Macià proclamava la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica. La República catalana va tenir una durada de quatre dies, del 14 al 17 d’abril de 1931, en una dura negociació, que va acabar en l’acceptació de la Generalitat i el reconeixement del català, com a llengua oficial.
“República Catalana
Catalans:
Interpretant el sentiment i els anhels del poble que ens acaba de donar el seu sufragi, proclamo la República Catalana com Estat integrant de la Federació Ibèrica. D’acord amb el president de la República federal espanyola senyor Nicet Alcalà Zamora, amb el qual hem ratificat els acords presos en el pacte de Sant Sebastià, em faig càrrec provisionalment de les funcions de president del Govern de Catalunya, esperant que el poble espanyol i el català expressaran quina és en aquests moments llur voluntat.”
32è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí afronta la 32a edició amb un fort repte: la disminució del seu pressupost en 70.000 €, tot i ser declarat Festival Estratègic per la Generalitat de Catalunya. El festival es celebrarà del 21 de juliol al 23 d’agost. En la roda de premsa de la presentació, l’alcalde de Torroella, Jordi Cordon, i el president de Joventuts Musicals van anunciar que, tot i els retards, l’Espai Ter començaria a actuar com auditori de primer nivell l’estiu de l’any 2014. Aquesta és almenys la seva voluntat i de totes les parts implicades en aquest projecte.
Més de 70 haikus en els aparadors del comerç de Torroella
En un dels articles publicat per la Susanna Bautista, en aquest mateix número, hi inclou una selecció de 12 haikus, dels quasi vuitanta que s’han rebut. En ell hi trobareu, més ampliada, aquesta notícia.
Exposició al Palau Solterra de l’obra de Joan Carles Roca Sans
Al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas, l’artista Joan Carles Roca Sans, barceloní da naixença i estretament vinculat a Torroella de Montgrí, va presentar una obra molt especial, un treball de reportatge històric i periodístic que combina la presa d’imatges, utilitzant el dibuix, treballs infogràfics, coloració i vídeo, com a suport i eines que l’allunyen dels vells suports, per contar una història, Xipre la frontera, real i fidedigna d’una situació que perpetua la invasió i la vexació, afligida i soferta, en una terra conquistada que mostra les profanacions comeses pels turcs, tal com romanen en la part ocupada de l’illa.
Podeu veure el vídeo prement l’enllaç:
http:www.rocasans.net/cyprus-route-map/
Torroella a Escena
Durant el mes abril i dins de Teatre a Escena, s’han ofert cinc actuacions a la Sala:
– Concert 4t 1a, “El mon en un cafè” Pere Jou, guitarra, teclats i veu principal
Aleix Perdigó, baix i veus secundàries, Joan Canals, teclats i veus secundàries, Lluís Nadal, bateria, Jou, guitarra, teclats i veu principal, Aleix Perdigó, baix i veus secundàries, Joan Canals, teclats i veus secundàries i Lluís Nadal, bateria.
– “Empordà Reggae Fest”
DJ Nordss i Dj karlitos, competició de breakdance amb ritmes Hip Hop.
-“CESK FREIXAS”
Cesk Freixa, veu i guitarra i Víctor Nin, guitarra.
-“Concert de Mazoni”
Una mescla de teatre i música a càrrec de Jaume Pla.
-“ CESARE DELL’ANNA i Girobanda”
Cesare Dell’anna, trompetista italià un dels més reconeguts, Giancarlo Dell’anna, trompeta, Mauro Tre, saxo, Davide Arena, saxo, Giuseppe Oliveto, trombó, Andrea Doremi, tuba, Rocco Nigro, acordió i Dario Congedo, percussió.
-A l’Espai Ter
I finalment, a l’Espai Ter, Voci di Finis Terrae, un conjunt coral format per tres veus solistes femenines, Enza Pagliara, Anna Cinzia Villani, Cinzia Marzo, acompanyades per Silvia Gallone, que aporta la part instrumental, varen interpretar un concert vibrant de la música tradicional del sud d’Itàlia.
La Llibreria El Cucut ha complert el primer quart de segle d’existència
En el transcurs d’aquests 25 anys, M. Teresa Calabús, ajudada ja avui pels seus dos fills en una tasca de dinamització cultural i de promoció d’autors empordanesos, ha fet de El Cucut, un punt de trobada entre lectors i escriptors.
El berenar literari, que va desenvolupar-se entre la mateixa llibreria i una amplia carpa exterior, va reunir una quarantena de persones, des d’autors com el M.H. Jordi Pujol, amb el tercer volum de les seves memòries, Josep Ma. Espinàs, M. Carme Roca, Vicens Pagés, Javier Zuloaga i tants d’altres, que firmaren nombroses dedicatòries al públic assistent, així com editors i representants d’entitats culturals i del món de la comunicació i del llibre. Per completar, la berenada plena de productes amb sabors locals, frescos, embotits, bunyols i cava. Felicitats per aquest primers 25 anys! I que n’aconsegueixi molts més.
Caramelles amb el cor Anselm Viola
Ha arribat la Pasqua! Un any més el cor Anselm Viola, sota la direcció de Ramón Manent, ha recorregut els carrers i places de la vila omplint-los de ressons de les tradicionals caramelles, combinades amb la no menys tradicional cistella –gòita quant costa d’omplir!- i l’ofrena del porró de vi, o del refresc per aclarir la veu, ja un xic cansada de tant cantar. Felices Pasqües!
Exposició de fotografies Hora sexta a la capella de Sant Antoni
A la Capella de Sant Antoni es va inaugurar aquesta exposició d’Inés Gumà i Josep Pasqual, que inclou per un costat fotografies que reflecteixen el paisatge de l’Estartit marítim, en les hores del matí o de la posta, o amb la lluna sobre l’horitzó, acompanyades de notes manuscrites sobre les condicions meteorològiques i de detalls més concrets sobre un dia o una situació especialment interessant, acompanyades per les fotografies del moment relatat. Al sol post serà vespre. Cel Rogent, pluja o vent. El setembre, o s’emporta els pons o eixuga les fonts, Grops en terra, bonances en mar. Xaloc, o molt o poc…
Fotografies realment meravelloses, de moments molt poc usuals.
Excursió a Cadaqués i Portlligat
Visita a la Casa-Museu de Dalí
L’Ajuntament de Torroella i Josep M. Compte, Aula d’Art Plàstiques organitzen anualment dues excursions anuals, amb tres valuoses finalitats: conèixer el nostre territori, la seva historia així com el nostre patrimoni. La primera d’enguany va ésser a Cotlliure i la segona, a Cadaqués i Portlligat. Al matí, visita guiada pel casc antic de Cadaqués, l’origen, les antigues muralles, el barri jueu, la infantesa de Dalí, sense oblidar tot un seguit d’artistes que varen fer-hi llargues estades, així com la casa taller de Joan Vehí, fuster de professió i fotògraf per afició, que va treballar sempre per l’artista, al temps que feia extensos reportatges fotogràfics més íntims del pintor. Seguidament a Portlligat, picnic i visita, realment molt interessant, a la Casa-Museu de Salvador Dalí. Un dia rodó i ben aprofitat.
Desfilada Moda primavera estiu
A la plaça de la Vila, Ingrid Moda va organitzar una desfilada de la moda per la primavera i l’estiu, en què va presentar una ampla varietat de models per l’actual temporada.
II edició de la Recerca a l’Institut Montgrí
Al Museu de la Mediterrània es van presentar al públic els millors treballs de recerca que han portat a terme els alumnes de l’Institut Montgrí, en la segona edició d’aquest acte, amb la col•laboració del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i el Museu de la Mediterrània. Treballs i noms dels alumnes que els han realitzat:
1 – El cant improvisat, una eina pedagògica? Realitzat per Berta Llos
2– Meningitis: Primary causative agents and epidemiological study of diagnosed cases of baterial meningitis in Catalonia from 1994 to 2009, realitzat per Cosmos Fowler
3- La paradoxa de l’Ètica actual, realitzat per Danna Carolina Góngora Merchán
4 – Aproximació a la foto-identificació del dofí mular al Cap de Creus, realitzat per Aura Sala
5 – Les platges s’esfumen, què passa a l’Estartit?, realitzat per Josep Puig
6 –La festa major de Torroella a la dècada de 197. Tardofranquisme i Transició , realitzat per Martina Roura
7- ¿Musicalizamos los temas o poetimizamos la música?, realitzat per Berta Pagès
8 -L’avió, disseny i aerodinàmica, realitzat per Martí Llop Sauqué
Volem destacar des d’Emporion la tasca realitzada, tant pels autors com pel professorat de l’Institut i desitgem que aquesta tasca perduri pel millor futur dels nostres alumnes.
Una passejada literària per la Torroella del segle XVIII
“El Carrer de la Muralla, el Carrer den Sopes, l’Hospital, la Casa Pastors, la casa Saguer, l’Esglèsia i la seva plaça”
Com unir millor la festa de lletres i roses amb la “Vila vella” de Torroella?
Resseguint la novel·la de Mercè Font, L’ajudant de metge, tot passejant, gaudint i evocant:
“El primer dia vaig començar amb els ulls clavats als forats del sostre…o baixant pel carrer de la Sopa –avui Dr. Valentí-cap a l’hospital…eren els cinc metges de la vila. Les seves robes i l’estarrufament de les perruques feien respecte…vaig reconèixer el doctor Concas… a qui l’àvia de cal jaio els hi resava… quan vaig entrar a cal doctor…per llegir la inscripció… Si oblitus fuero tui Baudil Saguer, oblivionidet.ur dextera mea”… Un magnifica passejada, amb un relat de Mercè Font, que reomple de vida les pedres torroellenques.
Poemes del món
Un any més, el Consorci per a la Normalització Lingüística i l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes ha organitzat un acte que té una gran simbologia, de compenetració i de convivència, amb persones procedents d’altres països, amb altres llengües i que en la seva estada entre nosaltres volen formar part de la nostra vida diària. I al fer-ho, aporten la seva poesia que, traduïda al català, forma un nou vincle entre la seva cultura i la nostra. Prova d’això és la secció que cada mes publica el nostre Emporion, aquesta poesia en les dues llengües, la d’origen i la catalana, secció de la qual té curaa la nostra col·laboradora Susanna Bautista.
VII Trobades de Música Mediterrània – Mediterrania mar obert.
Pels carrers de la Vila i organitzada pel Museu de la Mediterrània i CPCPTC, es va desenvolupar la setena trobada de Música Mediterrània, amb la cultura italiana convidada de Salento, de la Púlia, amb les veus, balls i músiques d’aquesta regió, un tros de terra que tothom coneix com el taló de la bota de què té forma la península italiana. És realment una situació de cruïlla de cultures, procedents d’Àsia Menor, de Grècia clàssica, de Creta, d’Egipte, així com les que procedien de l’Occident, de Catalunya, Gènova,.. que va facilitar l’atresorament d’un patrimoni històric, humà i musical que ha quallat en les pizziques i tarantel·les en un entramat mític i ritual. La seva presència es va fer notar amb la cercavila inaugural del grup del Salento Girodibanda, que prosseguí des de les dotze i durant tot el dia següent pels carrers de la vila.
-“Cants, balls i tarantel·les en la vida social del Salento”
Dintre d’aquestes trobades i a l’ auditori del Museu de la Mediterrània, va pronunciar-se una conferència sota aquest títol, en què es relatà la simbologia d’unes danses i cants que podríem agrupar en la tarantel·la de Salento.
Llegint emocions amb la llum: La Fotografia
Aprofundir en el retrat, conferència a càrrec de la retratista Judit Vizcarra, al Palau Solterra dins del cicle que va realitzant any rere any la fundació Vila Casas. S’hi desenvolupà la relació realitat-retrat.
Audiovisual Veus de la Mediterrània i Conferència sobre Cants, balls i tarantel·les en la vida social del Salento
Un triple esdeveniment a l’Espai Ter. Hi tingueren lloc la projecció de l’audiovisual Veus de la Mediterrània, de Jaume Ayats i Joaquim Rabaseda, la conferència oferta pel professor d’etnomusicologia Gianni Ginesi, sobre Cants, balls i tarantel·les en la vida social del Salento, així com el concert de les Trobades de Música Mediterrània, a càrrec del grup Voci di Finis Terrae, una formació vocal femenina que reuneix algunes de les millors veus de la Itàlia meridional, Enza Pagliara, Anna Cinzia Villani, Cinzia Marzo, acompanyades per Silvia Gallone, que aporta la part instrumental, amb un repertori format bàsicament per cançons populars i tradicionals que elles mateixes han anat aprenent i compilant als vells cafès, les festes de poble i el seu propi entorn familiar.
L’Estartit
Sant Jordi a l’Estartit
-La fira de llibres, roses i entitats
La fira de Sant Jordi va omplir de gom a gom la plaça de l’Església.
Llibres, roses i entitats foren el millor atractiu que es podia oferir de la nostra cultura, tant en l’aspecte de país com de cultura i d’associacionisme, al turisme que any rere any ens visita.
-Pere Calders.
Lectura teatralitzada dels seus contes
Actuació que anà a càrrec de l’ Associació de Teatre Medes Montgrí, a plaça de l’Església .
-Espectacle infantil, Contes de Sant Jordi
A càrrec de l’ Associació de Teatre Medes Montgrí.
-Berenar per gentilesa de la pastisseria Brugués
Pastissers que, un any més, cuiden que la nostre canalla, i els que no ho son tant, acabin la festa amb un dolç berenar.
Fira d‘artesania
Del Divendres Sant al dilluns de Pasqua, organitzada per l’Estació Nàutica l‘Estartit – Illes Medes, tingué lloc al passeig Marítim i a la plaça de l‘Església de l’Estartit, la Fira d’Artesania en què artistes i artesans posaren a la venda obres i articles.
BiodiversiTER
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l‘Estartit, i organitzada pel mateix consell i el Consorci Alba Ter, tingué lloc aquesta exposició, en què es feien paleses tant la necessitat de mantenir i conservar els boscos de ribera imprescindibles per al manteniment de la qualitat del paisatge i la seva biodiversitat com la protecció del marges enfront de l’erosió. També s’hi exposaven les espècies exòtiques invasores, tal com la budelia, originaria de la Xina i del Japó, i l’Ailant, originària de Taiwan i la Xina central, introduïdes a través de la jardineria i, del regne animal, la tortuga de la Florida, el Carpí, peix daurat o vermell i el cranc de riu americà. Aquestes entre les més significatives d’una llarga llista d’espècies vegetals i animals que perjudiquen l’espai fluvial o les espècies autòctones. Recordem tots que no hem d’alliberar mascotes a la natura ni plantar especies autòctones al jardí.
Presentació del llibre de Rafael Algarra El diablo del Mar
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l‘Estartit va tenir lloc la presentació del llibre de Rafael Algarra, El diablo del Mar. Permeteu-me que inclogui seguidament un molt breu inici: “El vent creixia. El mar arborat trencava les amures de la nau La Capitana, dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem. A la cambra de voga un centenar de galiots gemegava amuntegat en els bancs, turmentat per la desesperació i el dolor. Alguns vomitaven marejats pels balanços del vaixell i l’aire fètid, un quadre lúgubre de vegades il·luminat per la resplendor dels llamps …” Estic segur que agradarà a tots els que estimen el mar i els llibres d’aventures, els Templaris…
Caramelles amb el cor Anselm Viola
També a l’Estartit van arribar les caramelles per commemorar la Pasqua, amb el cor Anselm Viola, sota la direcció de Ramón Manent, que en una llarga cercavila, del mar a la plaça de l’Església, va omplir-lo de les cançons tradicionals catalanes.
Un any més les veus que l’integren ens varen recordar les sortides per pasqua i les caramelles que es cantaven de masia a masia, en un recorregut que portava alegria a tots.
Felices Pasqües!
Danses tradicionals
L’ Agrupació Sardanista Continuïtat, va contribuir amb el seu bon fer, perquè es mantinguin en la nostra memòria col·lectiva aquelles danses tradicionals tan nostres, avui un xic oblidades, si no ignorades, per molt bona part del nostre jovent. Llàstima que la pluja els obligués a fer-les al centre del Consell Municipal de l’Estartit.
Gràcies Continuïtat!
Llegim?
La Biblioteca Municipal de l’Estartit, i el Club de Lectura, varen organitzar una lectura-comentari de l’obra de giuseppe Tomasi di Lampedusa, El guepard, blasó heràldic de la cada de Salina.
VII trobades de Música Mediterrània
A la plaça de la Llevantina tingué lloc l’audició de cloenda de Mediterrània Mar Obert, amb l’actuació del grup de Salerno Girodibanda.
Context Catalunya
Bellcaire d’Empordà recupera Bandera de Catalunya
Després de quatre anys sense representació, torna al privilegiat escenari del castell de Bellcaire, en dues sessions, divendres Sant i dissabte de Glòria, l’obra escrita per Esteve Albert, bassada en els darrers dies del comtat d’Empúries.
Eurovegas
Sense decisió. L’exigència d’Adelson de gratacels complica la ubicació a Barcelona.
Guerrilla urbana a Barcelona:
– Puig reclama contundència judicial
– El vandalisme al carrer serà equiparat al terrorisme
Per la vaga general i per la propera reunió a Barcelona del BCE.
Pressupostos
– Rajoy colla les autonomies, totes han de complir
– Catalunya no rep ni un euro dels que li deu l’Estat
– S’agreuja la deixadesa en l’N-II.
Només es projecten 3 quilometres, de Sils a Maçanet.
Un altre accident a Bàscara provoca un ferit greu i llargues cues.
Negociació de Mas-Colell amb Madrid?
Rebuig del pressupost. Aguantarà la col·laboració CiU i PP?
– Amnistia fiscal?
– Reformes en sanitat i educació
– Increment de l’IVA
Mas defensa les retallades perquè Catalunya no sigui intervinguda
Economia:
160.000 catalans sense cap prestació.
225.000 famílies en les quals ningú té feina.
Un 20% de la població en risc d’exclusió.
No vull pagar!
A la autopista AP-7
Protesta a les autopistes catalanes.
L’empresa concesionaria xifra en unes dues-centes les persones que no paguen.
Abertis anuncia accions legals.
Esports – Futbol
El Barça perd la lliga i queda fora de la final de la Champions. Ni el Barça ni el Madrid aniran a Munich.
Josep Guardiola deixa de ser entrenador a final de temporada. N’ocuparà ell càrrec Tito Vilanova.
Sant Jordi triomfa de la crisi
Llibres més venuts: Quan érem feliços de Rafel. Nadal; L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra de Jionàs Jonasson i el tercer volum de les Memòries-De la Bonança a un repte nou, de Jordi Pujol.
Es privatitzarà TV3?
Rajoy: privatització o dèficit cero.
Context Espanya
Rajoy anuncia una economia recentralitzada i descarta que Espanya sigui rescatada
Unitat de mercat, llicències i horaris i canvis que afecten lleis òmnibus recentment aprovades a Catalunya.
El corredor mediterrani perd inversió en favor de l’AVE a Galícia i les cites electorals pendents a Galicia i Euskadi.
Imputa el forat a les autonomies. Fixa un percentatge de dèficit impossible, a les autonomies.
L’economia espanyola en recessió
El Banc d’Espanya la preveu prolongada. La Borsa s’ensorra.
Retallades de 10.000 milions d’euros en educació i sanitat
-En educació: tres de les mesures envaeixen competències catalanes.
11% menys en beques i retallada en investigació.
La matrícula universitària s’apujarà un màxim del 66%.
-I en sanitat: a més de l’euro, els jubilats pagaran:
Rendes fins a 18.000 €, 10% fins a un topall de 8 € al mes.
Rendes fins a 60.000 €, 10% fins a un topall de 18 € al mes.
Rendes superiors a 60.000 €, 60% fins a un topall de 60 € al mes.
Es retira la targeta sanitària als sense papers.
Els més grans de 26 anys que no cotitzin, també sense targeta sanitària.
Aturats a l’eurozona
Espanya té cinc de cada deu aturats de l’eurozona.
El mercat s’acarnissa amb el deute espanyol (tot i les retallades) i la Borsa es desploma
Fins a xifres de l’any 2003.
El rei accidentat a Botswana en una cacera, repatriat a Madrid on se li va col·locar una pròtesi de maluc – “Ho sento molt, m’he equivocat”
La cacera deriva en polèmica política. El príncep Felip assumeix l’agenda però no les funcions.
Context Europa
França. Sarkozi i Hollande, la carrera pel poder – Final del “Merkozy”?
Holanda
Dimiteix el govern holandès. Mark Rutte presenta la renúncia al perdre el suport de l’extrema dreta.
Context Món
Argentina. Expropiació del 51% de les accions de Repsol a YPF
Cristina Fernández de Kirchner utilitza la petroliera per tapar la crisi social, però deixa intactes les participacions accionàries dels socis nord-americans i argentins.
15-04-2012, 100 anys de l’enfonsament del Titànic, en el seu primer viatge
Portava 2.228 persones a bord, en moriren 1.523 i se’n salvaren 705.
Avui encara rau a 4.000 metres de profunditat.
USA – Romney serà el rival d’Obama per a les eleccions presidencials
Síria
Alto el foc a Síria?