IX Cicle de conferències d’història i humanitats
“L’ésser humà com a motiu d’expressió artística”
La Fundació Vila Casas organitza cada any, al Palau Solterra, un cicle de conferències sobre història i humanitats.
La primera va anar a càrrec de Judith Vizcarra, fotògrafa especialitzada en retrat d’estudi, amb 34 anys d’experiència. Actualment també imparteix tallers de fotografia.
En la conferència va posar en relleu que els fotògrafs, potser sense saber-ho, fan una interpretació d’ells mateixos complexa, ambigua, però verament interessant, i a més tenen cura del respecte a la cultura, el sexe, l’edat, el llenguatge corporal… de la persona que retrata.
Les illes Medes, un panorama proper
El Museu de la Mediterrània, juntament amb el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, ha preparat un cicle de conferències per conèixer les illes més importants de Catalunya, les Medes, tan properes i tan desconegudes.
Amb el següent programa: la primera d’elles, Les illes Medes un patrimoni cultural, a càrrec d’Antoni Roviras, director del Museu de la Mediterrània. La segona, Història Natural de les Illes Medes, amb Miquel Zabala, profesor de l’UB. La tercera Un paradís de vida sumbarina i terrestre, amb Marc Marí, tècnic de Medi Ambient de la Diputació de Girona, i La gestió pesquera sostenible amb Miquel Sacanell, bioleg i pescador artesanal de l’Estartit, i la darrera a càrrec d’Alex Lorente, tecnic del Parc Natural sobre Les reserves marines, eines imprescindibles per a la conservació de la narina. Gestió de les Illes Medes i noves oportunitats. Un veritable paradís del nostre patrimoni natural i cultural!
Aquest curs es completarà amb una visita amb vaixell que permetrà gaudir-les de prop i conèixer millor la pesca artesanal.
La Tribu de Catalunya Ràdio, a Torroella de Montgrí
El programa de Tatiana Sisquella, en edició especial, es va emetre des de Torroella, amb actuacions en directe de Miquel Abras i d’Els Catarres. També, Sívia Soler, que va repassar els personatges famosos de la Costa Brava; Manel Lucas, els fets històrics, i Xuriguera i Faixedes, del Teatre de Guerrilla, amb el seu enginy, to desenfadat i especial humor, dels quals voldria recordar un petit fragment: “Sobre el castell, estava buit?” “No està acabat el campanar?” “Tampoc no ho està; i com no l’Espai Ter?” “Encara no està acabat…” Sense comentar altres intervencions, que ompliren tota una tarda del divendres 4 de maig.
Primavera Eslava
Espectacle de dansa i música de conjunts coreogràfics professionals russos
A la plaça de la Vila de Torroella, tingué lloc un veritable espectacle de dansa. Hi varen actuar:
– Companyia de dansa Stxaslivole Diétstvo.
– Companyia coreogràfica Celione Grad.
– Grup de dansa popular Kredo.
-Conjunt de teatre, de música i dansa Trencanous.
L’organització va anar a càrrec de l’Associació Sardanista Continuïtat.
IX Cicle de conferències d’història i humanitats
“Quando Barchinona interiit – El dia que Barcelona va morir: 6 de juliol de l’any 985”
Al Palau Solterra, Ricard Julià, membre de la Societat Catalana d’Arqueologia i d’Egiptologia, va desenvolupar un fet singular: realment Barcelona, inicialment habitada per ibers laietans, ha acollit amb els seus més de 2000 anys d’existència romans, visigots, àrabs, espanyols i actualment una gran munió de procedències, que l’han convertit, en el transcurs del segles, en un veritable gresol de cultures. No obstant això, i com apareix en un document de l’any 986: “El dia 6 de juliol del 985, Barcelona va patir la més gran devastació, que el document resumeix amb aquestes paraules: ‘obsessa’ (abolida), ‘combusta’ (cremada), ‘destructa’ (destruïda), i ‘capta’ (captiva).”
Barcelona tenia en aquells moments uns 1500 habitants.
Realment, tot va girar al voltant de dos personatges: Al-Mansur, l’invasor, i el comte Borrell II.
L’avui anomenat barri Gòtic guarda el seu patiment en les seves envellides pedres i ens en parla, des de la llunyania.
“La dansa del temps”
Exposició al Museu de la Mediterrània de l’obra de Maria Mercader
Maria Mercader, en l’exposició que va inaugurar dins el cicle d’art Ancoratges, ens presenta una obra plàstica que compta amb elements visuals i conceptuals amb què vol transmetre emocions a l’espectador.
La dansa circular ens porta, amb el pas del temps, a trepitjar de nou les passes velles.
Disset quadres entrellaçats, com un fris, recorren tota una de les sales de l’exposició, com una dansa circular ofrenada al sol.
En l’altra sala, pintures individuals. Les unes i les altres fugen de tota representació realista i cerquen en la seva concepció, i a través de línies i colors, expressar bellesa i pensament.
Torroella a escena
La Iaia, El meu vaixell
Ernest Crusats, composicions, lletres, veu i guitarra; Jordi Casadesús, contrabaix, i Jordi Torrents, bateria.
La Iaia és un projecte canviant i dinàmic, que es desenvolupa a l’òrbita d’Ernest Crusats, a partir de les seves inquietuds poètiques i musicals. Poesia i compàs.
La senzillesa, la frescor i l’espontaneïtat que radia en els seus directes li feren possible que guanyés
el concurs VicSona 09.
I així va poder enregistrar la seva primera maqueta, anomenada El meu vaixell, un seguit de cançons escrites dins d’una petita, plena i desordenada habitació.
I no fou el darrer, La Iaia acaba de guanyar el premi Enderrock 2012 al millor grup revelació.
IX Cicle de conferències d’història i humanitats
“100 anys de diagnòstic per la imatge”
Al Palau Solterra, l’eminent especialista en electroradiologia, dr. Xavier Lucaya, director de docència de l’Hospital Quirón i cap del Servei de Radiologia pediàtrica de la Vall d’Hebron, entre d’altres títols i distincions, va desenvolupar una extensa i documentada exposició dels avenços, no tan sols en el diagnòstic, sinó també en la cura, per mediació de l’electroradiologia, ecografia, TAC, RM (radiació magnètica), PET (emissió de positrons), DTI, PET_TAC, PET-RM i imatge molecular (que permet detectar anormalitats cel·lulars).
Des de Wilhelm Röntgen, descobridor dels raigs Röntgen, després raigs X, fins als mètodes curatius iniciats amb sistemes ideats inicialment per obtenir imatges: troballes característiques de determinades malalties, tumors… avui poden guarir.
Una conferència magistral, amb gran quantitat de diapositives, que il·lustraven la seves paraules sobre la situació actual i els avenços en procés.
“Surrealisme i muntanya”
Exposició de pintures
A la Capella de Sant Antoni es va inaugurar l’exposició de l’obra de Lluís Vilanova.
L’artista uneix, en una simbiosi realment original, la pintura del paisatge amb la lletra. El Montgrí, el Puig Rodó, amb les grafies dels seus noms i característiques que les flanquegen i conformen.
Una muntanya, petita, en poc més de tres-cents metres amb cingles, tarteres, caus amb frases incrustades…
Un gran tauró, amb la boca oberta i un home dret al seu interior, farcit de paraules.
La teledeixalla, que emergeix paorosa de la pantalla del televisor…
Verges, paisatge i mort…
Quan un dia es pon, en un altre indret està naixent… un nou dia!
Entre monosíl·labs
Rosa Pou presenta el seu disc
La cantant torroellenca Rosa Pou ha col·laborat en diversos discos de Gerard Quintana, Albert Pla i Xavi Lloses, i l’Escolania de la Quadratura del Cercle, presenta el seu primer disc en solitari a La Sala de Torroella de Montgrí.
El disc té tots els atributs per a vèncer. Té bona lletra en català i bona música.
En directe, va presentar un espectacle desenfadat, va jugar amb les paraules, i va cantar les seves cançons des de l’autocrítica a la burla amena.
VII Visita als masos de Torroella de Montgrí
Un recorregut pels masos nous d’en Robert
Organitza: Associació de Masos de Torroella de Montgrí i l’Estartit
Robert Robert i Surís, marquès de Robert, comte de Serra i Sant Iscle, comte de Torroella de Montgrí i Gran d’Espanya, a principis del segle XX fou el propietari de diversos masos a la plana, entre els nuclis de Torroella de Montgrí i l’Estartit (la Torre Begura, el Mas Cassà, el Mas Ral, la Galera i Mas Boixó).
Ara fa 100 anys, l’any 1912, va iniciar un procés de reestructuració d’aquests extensos masos que va quallar en la redistribució de la superfície d’aspres, regadiu i closes, cosa que va fer possible la construcció de vuit masos, coneguts com els masos nous d’en Robert, als quals va assignar una part d’aspres, una de regadiu i una altra de closes.
Aquesta redistribució de la terra i la creació del masos ha representat una de les més grans i darreres transformacions, no tan sols agrícoles sinó també arquitectòniques, socials i econòmiques, de la plana del Baix Ter. I com a principals faedors, els homes i les dones que amb el seu treball i esforç han estat creadors d’aquest territori abans inundable en què avui és un paisatge humanitzat, fèrtil i inigualable.
En el context que representa aquesta efemèride, l’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit i el Museu de la Mediterrània varen organitzar una visita a quatre dels masos nous d’en Robert, comptant amb la inestimable col·laboració dels seus propietaris, els antics masovers, els fills i néts de treballadors del marquès o dels que varen adquirir-los posteriorment, juntament amb historiadors i arquitectes, així com membres de la mateixa Associació de Masos.
Els masos visitats foren: el Mas de l’Arbre, el Mas de les Eures, el Mas Llimoners i el Mas Llorers.
Interessants i alliçonadores les explicacions, algunes molt ben documentades, preguntes i comentaris que varen rememorar vells records i interessants anècdotes.
Concert de violoncel i piano
Beatriz Blanco (violoncel) i Miguel Ángel Ortega (piano)
Organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, varen interpretar, de Gaspar Cassadó, compositor i violoncel·lista català que va estudiar amb Pau Casals: Requiebros (1934 – dedicat a Pau Casals); de Frederic Mompou El Pont (1976 – homenatge a Pau Casals); de Ludwig Van Beethoven la Sonata núm. 5, en Re Major op.102 (1815), i del compositor rus Rodion Shchedrin In the style of Albénitz, op.5 (1973). Van finalitzar la vetllada, amb un bis, amb la interpretació d’El cant del ocells.
IX Cicle de conferències d’història i humanitats
“L’escola catalana del violoncel, des del segle XVII fins a l’actualitat”
“Els primers violers”
La conferència, al Palau Solterra, organitzada per la Fundació Vila Casas, anà a càrrec de Josep Bassal, violoncel·lista, amb una exposició clara i precisa sobre els violers a Barcelona en temps de l’arxiduc d’Àustria; el problema de la nomenclatura del violoncel: violó, viola…; les activitats desenvolupades pels músics; l’inici de l’òpera; els noms italianitzats amb dobles i triples versions i d’altres oblidats; el floriment del violoncel al segle XX, i Pau Casals…
A la conferencia pròpiament dita, va succeir una doble interpretació musical, la primera amb un instrument barroc, amb cordes de tripa sense punt de suport, subjectat només enmig de les cames, i l’altra amb un instrument muntat l’estil modern, amb cordes metàl·liques i recolzat a terra, amb un major volum de so, però sense la dolçor musical de l’instrument barroc.
Va interpretar dues peces amb ambdós violoncels i va demostrar les seves característiques i sonoritat diferent l’un i l’altre.
Realment, una vetllada molt interessant, didàctica i agradable, que va finalitzar després d’un munt de preguntes i corresponents respostes o demostracions musicals per part del mestre violoncel·lista Bassal.
Torroella a escena
Cants a tenora
A La Sala, el tenora Jordi Molina va presentar, acompanyat pel percussionista Enric Canada, una nova proposta, amb la col·laboració de Ramon Manent al capdavant del cor d’homes La Mata De Jonc.
Proposta que culmina la fusió de la tenora amb altres formes musicals, reverberacions i interpretació del repertori vocal.
Tenora i percussionista iniciaren l’actuació, als quals s’afegiren el cor d’homes. Les dues primeres peces interpretades corresponien a una nova concepció del llenguatge vocal format no per paraules sinó per sons harmònics: tenora, reverberacions reproduïdes i sons d’un llenguatge que componien no paraules sinó harmonies. Seguidament prengué paper la cançó tradicional dels Països Catalans.
Jordi Molina, Enric Canada i La Mata De Jonc, amb Ramon Manent, David de la Higuera, Eduard Brufau, Albert Portas, Pol Aumedes i Andreu Vall.
Una actuació per recomanar.
“A redós del Montgrí 1850-1950. Un segle d’història, geografia i curiositats d’un poble”
Narcís Arbusé i Bellapart
M. Teresa Calabús, de la llibreria El Cucut, ens preguntava:
“Heu escoltat alguna vegada en Narcís Arbusé parlant del Montgrí? […] la seva admiració és encomanadissa, […] ha trepitjat quilòmetres de muntanya observant aquesta vida i ha compartit els seus coneixements en articles diversos i en els llibres ‘El Montgrí pas a pas’, de Cossetània edicions, i ara “A redós del Montgrí”, editat per la Fundació Mascort […].”
La presentació del llibre va anar a càrrec de Jordi Sargatal, zoòleg i director general del Grup Mascort. Sargatal, que com a zoòleg coneix bé el Montgrí i la tasca desenvolupada per Narcís Arbusé, en va fer una magnífica presentació i el mateix autor, seguidament, en va fer una breu exposició del contingut i d’algunes experiències que descriu en el llibre.
Personalment, no he tingut encara temps de llegir-lo tot, però sí per fer-hi unes quantes ullades als capítols que més m’han atret i a les imatges que conté. Els uns i les altres m’han obert la gana d’aprofundir-hi.
“Dante Alighieri i l’art”
“Dante, icona de l’art mundial. La recepció artística internacional de la comèdia: abast i mètode”
Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, el Museu de la Mediterrània, la Fundació Vila Casas i la Fundació Mascort, per celebrar-ho, porten a terme un cicle de conferències on s’evidencia la transcendència de Dante en la creació artística d’ençà el segle XIV, el renaixement, fins a la modernitat.
Rossend Arqués, professor de Filologia Italiana de la UAB, en va ser el conferenciant al Museu de la Mediterrània, de la primera de la sèrie de les quatre conferències programades.
El contingut estava basat fonamentalment en una introducció i en la lectura en italià de 15 passatges de la Divina Comèdia, al mateix temps que projectava diapositives de les obres pictòriques i escultòriques en ella inspirades, de Botticelli, Miquel Àngel, Rodin, Dante Gabriele Rossetti, Delacroix, etc. Com deia Giorgo Agamben, Cap època ha estat tan idolatra com la que veia en els fantasmes i l’alta fantasia a la qual Dante confia la seva visió suprema.
Empordà Tot Oci. El lleure al vostre abast
La inauguració oficial de la Fira Oci Empordà va tenir lloc el dissabte 19 de maig
Torroella de Montgrí-l’Estartit és una destinació turística amb grans recursos naturals, patrimonials, històrics i culturals que ofereix al visitant un ampli ventall d’opcions lúdiques.
I amb la finalitat de donar-les a conèixer, ha posat en marxa una nova proposta de dinamització econòmica, la Fira Oci Empordà, i la ubicada a l’Espai Ter, un nou equipament pensat per funcionar com a auditori, teatre, palau de congressos i recinte firal.
En la Fira Oci Empordà, Torroella de Montgrí-l’Estartit, el Baix Ter, les illes Medes i tot l’Empordà podrà oferir als visitants aquests recursos d’oci i lleure.
Aquesta fira, amb la presència d’empreses i associacions implicades en el sector de l’oci i les activitats de temps lliure, ha mostrat en els dos dies de fira (des de les 10 del matí a les 8 del vespre en estands de les nostres associacions comercials) hotels, empreses d’activitats nàutiques, d’aviació, surf d’estel, entre d’altres, i també ha ofert a l’exterior altres activitats com passejos en ponis i cavalls, jocs inflables, Segway, etc.
27è Concurs de colles sardanistes
Estava previst celebrar la trobada i concurs de colles sardanistes als jardins John Lennon, però l’enutjós temps inestable i plujós ens permeté gaudir d’un espai cobert, ampli, amb aparcaments de gran capacitat, tot en unes condicions immillorables, en una de les naus de Can Robert Mercader.
Les colles que participaren en el concurs superaren les 35, i la cobla Contemporània les va interpretar de meravella afegint-hi aquell punt de gràcia alegre i riallera amb fumaroles, bombolles i perruques i una sonorització perfecta.
El programa estava format per una sardana revessa, quatre de lluïment: Cants de maig i voliaines, de Vicenç Bou; Entre Sabadell i Calella de M. Mercè Navarro, i Retall d’enguany de Lluís Bofill. Tancava el programa, com a sardana de germanor, Torroella, vila vella de Vicenç Bou.
Sortosament, l’espai era tan ampli que tot i la nombrosa assistència, en sobrava.
El repartiment dels premis per l’alcalde Jordi Cordon va finalitzar la ballada matinal.
Concurs infantil
I a la tarda, en el mateix espai, a cobert de pluges i intempèries, els més menuts varen posar a prova el bon fer de cobla i ensenyants, amb una ballada que va concloure, com és de rigor, amb la sardana de germanor, que va omplir una bona part de la nau.
L’Agrupació Sardanista Continuïtat va encarregar-se de buscar i proporcionar un espai que ens lliurés de pluges i mal temps, així com de l’organització de la trobada.
Floreix la Pasqua Granada
Les Xibeques del Cau mantenen una llarga tradició
Com cada any, les Xibeques del Cau organitzen la tradicional exposició de flors per la Pasqua Granada.
Amb les aportacions dels vilatans que estimen i gaudeixen cuidant en cases i patis torroellencs, en testos de totes formes i colors les flors que més els agrada, sia per la forma o els colors, o les seves aromes, i en arribar a aquestes dates les deixen voluntàriament perquè Torroella s’engalani, un any més, amb aquestes flors que han cuidat a la seva llar.
Exposició fotogràfica al claustre de l’hospital
Dani Caballero, és l’autor de les fotografies que s’exposen aquest mes al Claustre de l’Hospital de Torroella de Montgrí.
El fotògraf ha volgut plasmar en imatges la visió intensa dels tallers de tota la vida, que guarden secrets i coneixements per aconseguir la creació d’alguna cosa des d’una idea, una imatge mental, a l’objecte únic sortit de les mans d’un home, un artesà i al mateix temps un artista, el millor dels mags.
Dante Alighieri i l’Art, en el 700 aniversari del seu naixement
Salvador Dalí i Dante
Dins del cicle de quatre conferències organitzat pel Museu de la Mediterrània sobre Dante i la influència
de la seva obra cabdal, la Divina comèdia, tingué lloc al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas la conferència Salvador Dalí i Dante, a càrrec de Rossend Arqués, professor de Filologia Italiana de la UAB SCED, i de Raffaele Pinto, professor de Filologia Italiana de la UAB.
En el tercer cant, Dante, acompanyat per Beatrice, explica com en el primer dels cels, el de la lluna, troben a Picarda Donati, a qui el seu germà obliga a sortir d’un monestir per casar-se. I descriu com els benaventurats en el paradís ocupen el cel que els correspon, del primer al novè, sense que ningú es senti infeliç per aquesta diferència.
Dalí en les seves aquarel·les fa una descripció realment daliniana del paradís
L’ESTARTIT
“20 anys d’olimpisme”
Col·lecció de Julio Castella i Trini Agramunt
*A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit, es mostra la col·lecció que, sota el títol que encapçala aquesta notícia, han recollit els dos col·leccionistes que hi varen participar, com a organitzador de voluntaris i com a jutgessa de la competició de tir de precisió, respectivament, en els Jocs Paralímpics.
S’hi poden trobar fotografies, banderes, peces de roba que portaven els voluntaris, llibres, cintes de vídeo, representacions d’en Cobi…
En la inauguració hi va participar també Antonio Rebollo, el conegut arquer que va encendre el peveter olímpic.
Lladres de segones residències a l’Estartit
Quatre lladres que havien entrat en domicilis de segona residència i en un establiment comercial del Baix Empordà han sigut arrestats pels Mossos.
Dos veïns de Torroella de Montgrí, de 29 i 30 anys i de nacionalitat marroquina, havien saquejat tres apartaments de l’Estartit. Van sostreure-hi joies, una càmera de vídeo, una de fotos, dos televisors, un portàtil, un GPS i un mòbil. Botí amagat en un bosc proper als pisos.
Està en espera de declarar un noi de 18 anys, originari del Marroc, que va ser detingut per un delicte de receptació, ja que va comprar la càmera de fotos que els sospitosos havien robat.
També fou enxampat, a Torroella, un jove de Girona, de 23 anys i de nacionalitat espanyola, que va entrar també en un altre immoble de segona residència a l’Estartit. Es va apropiar una minicadena musical, material d’esport, una netejadora industrial, càmeres de fotos, aparells de telefonia, ulleres de sol i ampolles de vi. Un altre objectiu va ser una botiga d’articles de pesca, de l’Estartit.
XXXIV Marxa del Montgrí
Organitzada pel Casal del Montgrí, tingué lloc la caminada amb sortida des de l’Oficina de Turisme de l’Estartit i arribada a la mateixa ubicació.
Recorregut: l’Estartit, cap de la Barra, Base Loran, cala Pedrosa, cala Ferriol (esmorzar i bany segons disponibilitat pel temps), GR92, Torre Ponça i arribada a l’Estartit. Longitud del recorregut, 11.800 metres, i un desnivell, tant de pujada com de baixada, de 403 metres.
L’alçada màxima és de 170 metres i el tipus de sòl 1% asfaltat, 70% sender i 29% pista o camí de terra.
Outlet pretemporada
Organitzat per l’Estació Nàutica l’Estartit, i en l’envelat instal·lat a la plaça de la Llevantina, es va desenvolupar, en tres jornades, l’Outlet de pretemporada.
Dia d’Europa i Fira de Solidaritat per l’APDA (Amics Protectors dels Animals)
Als jardins del restaurant Robert, de l’Estartit, es va commemorar el Dia d’Europa, amb una fira de pastissos, artesania i llibres (de primera o segona mà) solidària per l’APDA (Amics Protectors dels Animals), de Torroella de Montgrí i l’Estartit.
L’acte, molt lluït, amb recepció oficial i parlaments, així com l’audició de la Coral Jove, l’actuació del grup de combo de l’Escola Municipal de Música de Torroella i l’exhibició de zumba pel Club de ball de l’Estartit.
Organitzaren la festa U3A, Mans Solidàries, l’Escola Municipal de Música i el Consell Municipal de l’Estartit.
IV Edició del Costa Brava Xtrem Running
Aquesta cursa, de 135 quilòmetres, que recorre la Costa Brava per camins de ronda propers al mar, es va iniciar a Blanes. S’ha corregut en tres etapes, la primera de Blanes a Sant Feliu de Guíxols, la segona fins a Torroella de Montgrí-l’Estartit i la darrera va finalitzar a Portbou.
Exposició “Fotografia naturalista” i xerrada “La pesca tradicional de l’Estartit”
En el darrer divendres de maig, i a la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit, tingué lloc la inauguració de l’exposició de fotografia naturalista. L’Estartit un poble lligat al mar
La llongada
La llongada: Espai en el que l’aigua de mar toca a terra. Bavosa de color marró amb taques blanques i franges verticals que no fa més de 8 cm de llargada.
Aquest és el títol del projecte de recuperació de la memòria oral d’un poble, el de l’Estartit, que ha viscut fins a mitjan del segle XX totalment lligat al mar, i també no podem oblidar-ho a la terra.
I així es va fer palès en la presentació d’aquest projecte al Centre de Serveis de l’Estartit.
Poble mig pescador i mig pagès que cultivava la terra per subsistir en les temporades en què per les condicions climàtiques desfavorables de tramuntanals i llevantades no podia fer-se a la mar.
Cal recuperar aquesta memòria oral, abans que el seu record ens deixi.
Els racons de les illes Medes
Sortida en caiac
Organitzada pel Parc Natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, tingué lloc una sortida en caiac, per les illes Medes, amb l’objectiu de conèixer millor els seus meravellosos racons.
Com ja es deia en la convocatòria, la seva dificultat estava qualificada com mitjana/alta.
Context Catalunya
El Celler de can Roca
Jordi, Josep i Joan Roca el mantenen com el número dos del món. Varen preparar un gelat per Temps de Flors.
Reunió del Banc Central Europeu a Barcelona
El seu president elogia les reformes que s’estan portant a terme.
Rajoy i Mas conversen. Rajoy diu que veu molt difícil el finançament que reclama Mas.
8.000 agents cuiden de l’ordre. Pessimisme als mercats.
“novullpagar”
Insubmissió. Sense pagar a les autopistes. Els Mossos no tramitaran les denúncies.
Temps de Flors a Girona
Reducció del nombre d’ajuntaments
Les propostes més radicals n’eliminarien el 93%.
Noves retallades imposades per Madrid
Nou pla per estalviar 1.900 milions . Mas culpa a Rajoy de no pagar.
El deute de Catalunya és ja bo porqueria.
Es dispara la prima de risc de Catalunya
Resultats desiguals de la vaga en l’ensenyament
Es fa palesa l’adhesió dels mestres.
Ordre de desallotjament dels estudiants tancats a la Universitat de Girona.
Mas convoca una cimera per al pacte fiscal i rebutja un pacte fiscal reduït
La Marató per la pobresa
Més de quatre milions de recaptació. Àmplia participació. Barça contra Barça.
Context Espanya
Primer de maig
A Barcelona s’ha duplicat el nombre d’assistents a la manifestació respecte a l’any passat. El pont i la pluja desllueixen la de Madrid. Els sindicats amenacen amb noves accions.
Reducció del dèficit
El ministre Guindos no veu alternativa a la reducció del dèficit.
BANKIA
Rodrigo Rato se’n va anar. José Ignacio Goirigolzarri en va prendre el relleu.
Rajoy confirma que rebrà els diners públics que necessiti. Les accions del banc ja nacionalitzat cauen un 30%. Es suspèn la seva cotització a Borsa. Pleguen els consellers de Rato.
Bankia, amb pèrdues de 2.979 milions l’any 2011, costarà a l’Estat (contribuents) més de 23.400 milions. Si afegirà Catalunya Caixa i de Galicia?
Foment reitera la prioritat del corredor mediterrani i el veu compatible amb el de l’Atlàntic i el Central
Hi destina 128 milions, i al TAV a Galicia, 2.151 milions, 1.217 milions per l’eix Valladolid-Vigo, 135 per l’extremeny. Seguirà aturat el coll d’ampolla de la via única entre Vandellós i Tarragona.
La prima de risc del deute espanyol marca un màxim històric
Madrid i València fan aflorar un dèficit de 3.000 milions
El forat ocult de Madrid dispara el dèficit espanyol del 8,5% al 8,9%.
Esperanza Aguirre vol la final de la Copa a porta tancada
Allau de crítiques per polititzar la final. Es reafirma, indicant que també té dret a exposar la seva opinió.
La protesta dels assistents silenciada. Un nou trofeu per al Barça en el comiat de Guardiola.
El Tribunal Superior de Justícia de Madrid
– Autoritza la manifestació de la Falange la mateixa tarda de la final de Copa.
– Ha frenat l’ús dels terrenys d’Alcorcón, oferts a Eurovegas, que considera agrícoles i no urbanitzables.
El president Rajoy anuncia:
A Duran un pla per donar liquiditat a les autonomies,
i a Rubalcaba que revisarà les duplicitats d’administracions. Recentralització?
Context Europa
França, eleccions presidencials
Guanya Hollande. Trencat el Merkozy.
Alemanya
Merkel confirma a Hollande que l’austeritat és innegociable.
El seu partit va rebre una derrota històrica en les eleccions del land més poblat, Rin del Nord-Westfàlia.
Rajoy i Hollande acorden defensar la garantia per part de la UE de la liquiditat del deute
Grècia
Sense govern. Noves eleccions al juliol.
Merkel i Hollande a favor de la continuïtat de Grècia dins de l’euro.
Brussel·les ordena auditar la banca espanyola
I en qüestiona les xifres. La Unió Europea envia inspectors a Espanya per controlar el dèficit.
El català a Europa
Martin Schulz, president del Parlament Europeu, anuncia que es tornarà a votar l’oficialitat del català a les institucions comunitàries.
Context Món
Egipte
Mohamet Nursi, dels Germans Musulmans, i Hamdin Sabali, de Revolucionaris Nasseristes, a la segona volta de les eleccions.
Síria
Segueixen els bombardejos de la població civil.