El President Companys a Torroella

Visita del president de la Generalitat de Catalunya M.H. Sr. Lluís Companys a la vila de Torroella de Montgrí en motiu de la inauguració de les obres del nou ajuntament i a la descoberta d’una placa a un carrer a nom d’Albert de Quintana i León.

El dia 26 d’agost de 1.934 el president de la Generalitat de Catalunya, Sr. Lluís Companys va fer una visita al nostre municipi. Arribà a Torroella pels volts de les dotze del migdia. Ja des del peu de carretera una multitud de gent l’esperaven per fer-li una rebuda emocionant i plena de visques. L’alcalde Pere Vicenç li donà la benvinguda i van anar a peu cap a l’entrada del poble acompanyats d’una multitud de gent amb una cinquantena de banderes dels diferents centres republicans de la comarca que l’acompanyaren durant tot el trajecte. Al president Companys l’acompanyaven un bon nombre d’autoritats del govern de Catalunya, cal destacar el president del Parlament, Sr. Joan Casanovas, el conseller d’Economia i Agricultura, Sr. Joan Comorera, el conseller de Treball, Sr. Martí Barrera, així com els diputats a Corts a Madrid, Melcior Marial, Josep Mascort i Miquel Santaló. També els diputats al parlament català Josep Fàbrega, Laureà Dalmau, Pere Cerezo, Xavier Casademunt, Balcells, Pere Blasi i Josep Irla.

Al llarg del trajecte s’havien instal·lat dos arcs de triomf en honor al president, un davant la seu de la Joventut d’Esquerra Republicana, i un altre al de la Unió de Sindicats de Camperols.  Seguidament, la comitiva es dirigí a la casa on va néixer Albert de Quintana i León, i es procedí al descobriment d’una placa que donaria el seu nom al carrer que fins aleshores era el carrer del Comerç, en mig d’un silenci emocionant. Tot seguit es pronunciaren discursos en honor i record de l’Albert de Quintana i León, el president Companys digué d’ell «Els seus actes responien amb aquella figura elegant, una mica altívola, però d’una finor d’estil impecable. L’Esquerra Republicana no ha tingut sort amb la vida dels seus homes. Quintana ens deixà a l’hora que havíem pogut admirar les seves singulars dots, com ho havien fet abans altres plorats amics nostres: Ventós, Campalans, Sagrera i Palacín, que han desaparegut en plena jovenesa. D’ací uns anys, quins noms ompliran aquests carrers? Molts de noms hauran passat sense deixar cap record, però el de Quintana, no; perquè, ultra la vostra memòria, el perpetuarà aquesta placa que ara descobrim. (…) Si amb el nostre esforç aportem un gra de sorra per al benestar de la humanitat, mostrem-nos satisfets com ell ho havia d’estar, l’única manera perquè les generacions ens recordin.»

Acabat l’acte la comitiva es traslladà a l’ajuntament per inaugurar oficialment les obres a l’edifici de la Casa de la Vila. Sortiren al balcó de l’alcaldia amb  la plaça plena a vessar de gent al mig de mostres d’adhesió i simpatia cap al president Companys i acompanyants. L’alcalde de Torroella Pere Vicenç, el diputat Pere Blasi i el president Companys pronunciaren diferents parlaments . El president en el seu discurs agraí la rebuda emocionant i entre d’altres digué «És precisament en els Ajuntaments , en els nostres municipis, on es forja l’ànima vital de la nostra nacionalitat. (…)  Sóc incapaç de prendre perquè sí resolucions extremes, perquè em dono compte de la meva responsabilitat; però si arribessin moments decisius, llavors, responent als meus actes de sempre, a la meva història, no em limitaria a assenyalar-vos un camí, sinó que hi aniria davant vostre per a refer l’entusiasme… (Grans aplaudiments).» I afegí «la democràcia al meu entendre, encara és l’únic sistema perquè els homes es puguin entendre sense violències i amb una perfecte justícia.»  Acabà el discurs amb una gran ovació i aplaudiments per part de la gent que omplia la plaça.

Tot seguit s’oferí un vermut en honor al President al Cinema Montgrí amb l’assistència d’unes cinc-centes persones. I acabà la jornada amb un banquet ofert per l’Ajuntament a l’Hotel d’Estartit amb l’assistència d’una cinquantena de comensals.

Però, qui era Albert de Quintana i León? 

Albert de Quintana i León era nét d’Albert de Quintana i Combis, i únic fill de Pompeu de Quintana i Serra, i cosí d’Albert de Quintana i Vergés. De jove milità en partits reformistes, progressistes i republicans. Estudià Dret, era advocat i tenia despatx a Girona. Es presentà a diverses eleccions per partits republicans, el 1914 pel districte de Torroella però no aconseguí l’escó. El 1918 aconseguí l’escó pel districte de La Bisbal i  repetí escó a les eleccions de 1921 fins el 1924 amb la Dictadura de Primo de Rivera. Impulsor del Partit Republicà  Federal Nacionalista amb Josep Irla, i Miquel Santaló. També va tenir una intensa activitat cultural: col·laborà en algun arranjament teatral de Miquel de Palol, estigué vinculat de molt jove als Jocs Florals de Girona, impulsà audicions de sardanes, el 1930 fou un dels fundadors del Girona Futbol Club i en va ser el primer president.

El 1931 el seu partit s’adherí a Esquerra Republicana de Catalunya, intervingué en la proclamació de la República a Girona, i durant pocs dies fou nombrat governador civil de Girona per fer la transició pacífica al nou règim republicà. Fou diputat a Corts a Madrid, intervenint  en l’elaboració de la nova Constitució on mostrà dots de gran orador. El juny de 1932 amb 41 anys morí a Madrid a causa d’una septicèmia que derivà en meningitis. Durant el trasllat del seu cos des de Barcelona a Torroella fou seguit per una caravana d’automòbils entre els quals hi havia el President Francesc Macià i el Conseller Ventura Gassol. S’instal·là la capella ardent a la casa

de Quintana i el taüt fou portat a  l’espatlla pels socis el Centre Republicà seguit per una multitud de corones. El poble de Torroella va sortir en massa per acomiadar a l’il·lustre torroellenc.

Tret de :