Jardinet a la porta d’entrada del Molí Vell
El passat dia 23 de juny tingué lloc la inauguració del jardinet que, promogut per Emporion, ha recuperat la porta de pedra de l’antiga entrada principal del Molí Vell, de Robert Mercader. El pas del temps i la no utilització de la porta feien que males herbes enfiladisses l’haguessin fet seva com ja fa temps Emporion, a la secció “A l’aguait del nostre patrimoni”, havia posat de manifest i lamentat.
La porta està coronada per un escut de pedra datat l’any 1584, que com a distintiu conté dos paons, corresponents al cognom Pons, de la família que n’era propietària en aquella data. El president d’Emporion Jaume Bassa va fer una exposició de la seva història; va destacar l’interès d’Emporion en la conservació del patrimoni de la nostra vila. En les seves paraules agraí l’autorització i el suport dispensat per la família Mercader, l’aportació gratuïta de Josep Sabrià d’Euroverd, que ha fet realitat el jardinet, i la col·laboració del nostre ajuntament, amb la presència a l’acte de l’alcalde Jordi Cordon, que va assegurat el seu manteniment i conservació. Seguidament, Jordi Bellapart va llegir dues poesies de Joan Maragall i Montserrat Blai alguns fragments de l’obra de Mercè Rodoreda Viatges i flors.
El nostre adéu a Emili Teixidor
Emili Teixidor ha mort als 78 anys. Va néixer el 22 de desembre de 1933 a Roda de Ter. Va estudiar Dret,, Filosofia i Lletres, Periodisme i Magisteri i durant anys fou professor d’institut. I escriptor que creia que una novel·la és llenguatge, només paraules. Un mestre que necessitava les paraules per viure. Fou un clàssic de la literatura infantil i juvenil. Té escrites una quarantena obres i ha rebut nombrosos premis. Avui el recordem per Pa negre, la vida d’un nen que viu les duríssimes circumstàncies i conseqüències de la postguerra. Com a bon mestre, va ser un gran divulgador de la cultura i de la difusió de la lectura. On el cridaven, escoles, biblioteques, hi anava per contagiar a tothom el plaer de la lectura. Com ell ens diria, llegim!
Sentència sobre la pedrera d’Ullà
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha emès la sentència núm. 432 de 7 de juny de 2012 sobre la pedrera d’Ullà.
Marc Marí, en nom del Grup de Defensa del Montgrí, ha fet arribar a Emporion aquest comunicat:
EL TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA CONDEMNA L’AJUNTAMENT D’ULLÀ A CLAUSURAR LA PEDRERA I RESTAURAR ELS TERRENYS
Sentència núm. 432 de 7 de juny de 2012.
Per entendre bé la sentència cal tenir present que la zona alta de la pedrera tenia una qualificació urbanística de parc natural, on no es podien fer altres activitats que la conservació, i la zona baixa tenia una qualificació urbanística de rústica general, on es podia fer activitat extractiva i primera transformació, és a dir, esmicolar la pedra, però no s’hi podia ubicar cap planta de formigó i de morter, ni un abocador de runa.
La sentència del TSJC deixa sense efecte la sentència del jutjat de Girona perquè considera que conté alguns errors. Dóna la raó a l’ajuntament i a l’empresa Gestora de Runes de la Construcció SA i Aridos Uniland Sociedad Unipersonal SA, Unió Temporal d’Empreses 18/1992, en el fet que en la zona baixa de la pedrera s’hi podia autoritzar l’extracció de pedra i l’esmicolament. Aquest és l’únic punt en què el TSJC dóna la raó a l’ajuntament i l’empresa. En canvi, dóna la raó al Grup de Defensa del Montgrí en els següents punts: A la zona alta, no s’hi podia autoritzar l’extracció de pedra ni cap altra activitat que no fos la conservació del patrimoni.
Ni a la zona alta ni a la zona baixa no s’hi podia autoritzar la planta de formigó ni la fabricació de morter, ni tampoc l’abocador de runa.
Per tant, tot i que anul·la la sentència del jutjat núm. 2 de Girona que condemnava l’ajuntament, pel fet que considera que tenia alguns errors, el TSJC torna a condemnar l’ajuntament a clausurar la pedrera i tota la resta d’activitats que s’hi fan, inclòs l’abocador de runa, incoar expedient sancionador a l’empresa i restaurar els terrenys.
Aquesta sentència és ferma i no es pot recórrer.
Seminari de Comunicació Marca Ciutat – 4a edició
Marca Ciutat, en la seva quarta edició, va ser presentada al Col·legi de Periodistes de Catalunya, per l’alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Cordon, i el director del seminari Pau Canaleta.
Es va desenvolupar a l’Espai Ter, de Torroella de Montgrí, i va ser el punt de trobada dels responsables de promoció econòmica, turística i de comunicació, per tal de conèixer les noves tendències per al posicionament de ciutats i destinacions turístiques del país i concretament, en aquesta jornada, aplicades a l’Empordà.
Més d’un centenar de persones van assistir-hi tots dos dies que va durar. Hi varen intervenir David Riu, Joan Carlos Belloso, Gerard Costa, Josep Capellà, Jaume Marín, Toni Mascaró, Xavier Sanllehí i Joan Català. La temàtica va ser la presentació de l’estratègia de la marca “Empordà” que estan realitzant els consells comarcals de l’Alt i el Baix Empordà.
I al finalitzar, es va fer entrega de la documentació del seminari.
Inauguració de l’exposició “La ceràmica catalana de la Col·lecció Mascort, segles XIV–XIX”
A la Casa Galibern, de Torroella de Montgrí, i organitzada per la Fundació Mascort, tingué lloc la inauguració de l’exposició de la ceràmica de la col·lecció Mascort, dels segles XIV al XIX.
L’exposició recull 500 peces que permeten fer un recorregut per la història de la ceràmica catalana. El fons exposat inclou peces rellevants així com plats de ceràmica blava i policroma produïts als tallers de Barcelona, Reus i Lleida des del segle XVII fins al primer terç del XIX.
El Sr. Mascort, en la seva presentació, va destacar el fet que tot i ser creades en èpoques convulses, no inclouen imatges de guerres, sinó elements de la vida quotidiana, i que la peça més antiga exposada és un pot farmacèutic, fet en un taller de Barcelona al segle XIV, i que creiem que es tracta del pot de farmàcia català més antic que es coneix.
Des d’aquesta peça medieval, fins als plats de principis del segle XIX, el visitant de l’exposició podrà fer tot un recorregut i conèixer l’evolució de la ceràmica que es feia a Catalunya.
Exposició de cartells de “Xevi, il·lusionista internacional”
Dintre dels actes de la Fira de Màgia al carrer, tingué lloc la inauguració de l’exposició de “Xevi, degà dels il·lusionistes catalans”.
A la Capella de Sant Antoni de Torroella de Montgrí, vàrem poder gaudir d’un vertader passeig a través del temps, dels locals i de les actuacions. Un resum de la seva llarga trajectòria artística i professional:
cartells, llibres i fotos, recopilats al llarg dels anys, d’un artista que ha aconseguit nombrosos premis i distincions.
Cicle de conferències “Dante Alighieri i l’art”
“Miquel Barceló i Dant”
A la Casa Galibern, i organitzat per la Fundació Mascort i el Museu de la Mediterrània, tingué lloc la tercera de les conferències del cicle sobre Dant i l’art. Va anar a càrrec de Joan Tarrida, director de Galàxia Gutenberg, i d’Eduard Vilella, professor de Filologia Italiana de la UAB-IEM-SCED. Joan Tarrida, en la seva intervenció, va relatar com amb motiu i celebració del 40è aniversari del Cercle de Lectors va convidar Miquel Barceló a il·lustrar la Divina comèdia de Dant. Aquest va acceptar el repte i els tres volums de l’obra es publicaren els anys 2002 i 2003, en dues edicions bilingües, una amb la traducció castellana d’Ángel Crespo i l’altra amb la traducció al català de Josep M. de Segarra.
I centrà la seva dissertació en l’encàrrec fet a l’artista, així com en el seguiment de la seva realització, destacant al mateix temps la importància de la tasca il·lustrativa del pintor mallorquí.
Eduard Vilella, que parlà seguidament, va fer una anàlisi comparada del cant XI de l’Infern.
En aquest cant, Dant ens mostra l’edifici del primer regne que visita en el seu viatge i, a través dels seus versos, podem reviure moments rellevants d’aquest infern, al mateix temps que gaudim de les diferents propostes d’il·lustració que ens fa Miquel Barceló, l’atmosfera més episòdicament descriptiva que fa d’aquest infern, que Dant relata com el que ell realment ha vist, tal com remarca en tantes i tantes ocasions en el transcurs de la comèdia.
Colomers
El Museu de la Mediterrània va organitzar, sota el cicle Apropem-nos al Baix Ter, aquesta visita a Colomers, acompanyats per l’historiador Joan Badia i Homs, per descobrir el seu nucli històric, un conjunt arquitectònic d’alt valor patrimonial.
El nucli s’articula al voltant de l’església de Santa Maria i consta de dos espais connectats i ben diferenciats: la plaça de l’Església i la plaça de la Vila. L’empedrat dels carrers, que no es conserva, estava format per còdols bastant grans, amb dibuixos geomètrics. Llastimosament, la construcció de la conducció de l’aigua a les cases de la vila els varen fer desaparèixer.
Santa Maria de Colomers va ser una important possessió del monestir benedictí de Santa Maria d’Amer, vinculat al comtat d’Empúries. Avui, la parròquia de Santa Maria és un edifici del segle XII, amb un notable absis romànic amb columnes a l’interior i elements preromànics. Les primeres notícies de l’edifici les trobem l’any 844. Fou modificat posteriorment en afegir-hi les capelles laterals i fortificar-lo amb espitlleres. Està format per una única nau acabada per un absis semicircular. Es conserven restes d’una construcció preromànica amb una petita finestra. L’element més interessant està constituït per l’interior de l’absis decorat amb arcs secs amb dotze columnes amb capitells esculpits amb motius vegetals, animals i geomètrics.
La façana que en la part central, sobre la porta, tenia una imatge barroca en pedra de la Verge Maria, que es va substituir en la reconstrucció per una finestra. La imatge es guarda a l’interior de l’església.
A la plaça de l’església hi queda una antiga construcció amb arcs de ferradura que es considera que podia formar part del primitiu habitatge del monestir. A destacar la gran masia dels Quintana i la creu de terme que conté en els seus jardins.
Pintura i poesia a la Divina comèdia
El cant XXVI del Purgatori
Aquesta va ser la darrera de les conferències sobre Dant i l’art, a càrrec de Narcís Comadira, poeta i pintor.
Va fer-ne la presentació Miquel Bofill, director de l’Espai Ter, que va informar que a Rosend Arqués li havia estat impossible ser aquí, com estava previst i programat.
L’any 1993, Narcís Comadira va crear per a la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona un fresc que representa l’episodi del poeta Arnau Daniel al purgatori: “Poi s’ascosse nel foco che li afina”, com a símbol de l’art i de la poesia (Purgatori, XXVI 148).
Dant s’adreça a Arnau Daniel i li demana cortesament quin és el seu nom. El trobador li respon versificant en la seva pròpia llengua, l’occità. Versos que no corresponen a cap obra de Daniel, sinó que és el mateix Dant, bon coneixedor de la llengua provençal, que els va escriure en occità per posar-los en boca del trobador. Vet ací la traducció catalana que Sagarra en dóna: «Tant em plau vostra cortès demanda / que jo no puc ni em vull amagar de vós. / Jo sóc Arnau, que ploro i vaig cantant; / consirós veig la passada follia, / i veig content la joia que espero en el futur. / Ara us prego, per aquella virtut / que us guia al cim de l’escala, / que us recordeu a temps del meu dolor.»
Narcís Comadira és també un excel·lent lector de la Divina comèdia, sobre la qual ha reflexionat en molts moments de la seva activitat crítica, poètica i especialment pictòrica.
Exposició “El goig i la revolta”, de Pilar Aymerich
Al Palau Solterra, de la Fundació Vila Casas, a Torroella de Montgrí, tingué lloc l’exposició de quaranta obres de la fotògrafa barcelonina Pilar Aymerich. Fotografies de personatges rellevants de la cultura catalana, els uns exiliats i els altres resistents, que devingueren fonamentals en la construcció de la democràcia en el període de la transició a la mort de Franco.
Les manifestacions a favor de la llibertat, l’amnistia i l’Estatut d’Autonomia, així com les lluites del moviment obrer, formen el nucli de les fotografies exposades per Pilar Aymerich.
Les fotografies revelen la mirada d’un testimoni d’aquells fets. Ha documentat alguns dels episodis més convulsos de la Transició.
Fira de Màgia al carrer
El primer cap de setmana de juny, la vila vella de Torroella de Montgrí, desbordava de persones atretes per la màgia!
Màgia que s’inicià al Palau lo Mirador, amb un sopar espectacle, on es va reconèixer la trajectòria de l’il·lusionista Xevi, a qui se li va fer entrega del premi FIMAG, en reconeixement de la seva llarga trajectòria.
La part de l’espectacle anà a càrrec de la companyia Zootroupe, dirigida per Miquel Crespi, excomponent de La Cubana.
Tot el diumenge, l’anar i el venir de públic, programes en mà, amb horaris i mapes d’ubicació de les actuacions de la fira, ompliren a vessar els carrer de la vila. Les xifres apunten com a 10.000 els assistents a les actuacions que s’anaven succeint sense interrupció en uns dotze emplaçaments: carrers, places i passeigs de la vila; amb les projeccions, al Cinema Montgrí, de la pel·lícula L’IIlusioniste, i amb un espectacle final a l’Espai Ter. I a mitja nit, una sessió de màgia folfa a La Sala.
Amb tallers d’iniciació a la màgia, de manualitats i mercat d’articles de màgia.
I no voldria deixar-me cap nom dels mags que hi varen actuar sota la direcció de David el Mag: Xevi, Antonio Díaz, Mr. Snow, Cia. Zootroupe, Erbesto Cuesta, Orlando Salazar, Joanet Casamitjana, Andrea Superstar, Sr. Lúcio, Agustí, Charles Fisher, Reinaldo Creuza, Jimmy Mairena, Amadeu Gilbert, Maga Marina, Mag Caru, Adan Xou, Berko, Fernando Spí, Ignasi el Mag, Kayto, Fèlix Brunet, Mag Fresne, Màgic Raül, Mag Sergi, i Malanie. Una veritable explosió de màgia a la nostra vila.
L’oficina de turisme de Torroella serà a l’Espai Ter
El govern vol, amb aquesta decisió, donar vida a la infraestructura i eixamplar el centre neuràlgic del poble. Al vestíbul s’hi habilitarà un bar permanent. Ja s’han fet els passos necessaris per traslladar l’oficina de turisme, ara situada a l’edifici de Can Quintana, a l’Espai Ter.
La decisió neix previsiblement amb polèmica, ja que les opinions al voltant de la instal·lació no són concordants entre els diversos agents socials i polítics del poble. A l’hora d’escollir la seu de l’oficina de turisme s’ha tingut en compte la situació: és un lloc de bon accedir i de bon aparcar, cosa que no succeeix amb altres propostes.
L’Ajuntament ha comprat ja mobiliari bàsic per atendre’n les necessitats, i el canvi no suposarà cap cost addicional.
Visita del director general de Cooperació a DUDAL i lliurament de certificats als alumnes
El director general de Cooperació de la Generalitat, Carles Llorens, va fer una visita a l’associació torroellenca DUDAL, als seus locals de l’Esplai, al carrer de Sant Genís.
Hi varen ser presents els socis de l’associació, l’alcalde de la vila, el rector de la parròquia, els presidents de les associacions d’immigrants Ligooden Africa i Baalal Africa, els alumnes de DUDAL i altres persones interessades en la cooperació o el comerç amb Àfrica.
El president Jaume Bassa va explicar els objectius i les activitats que es fan a l’associació, orientats a la formació d’immigrats, i seguidament es va fer entrega dels certificats als alumnes del curs 2011 – 2012.
El director general va explicar les actuacions i prioritats de cooperació de Catalunya, sobretot al territori de Kolda, al Senegal, tot i les grans dificultats de l’actual crisi econòmica, i va contestar moltes preguntes que li varen fer els immigrants i altres assistents.
Exposició a la Capella de Sant Antoni ─ Aula d’Arts Plàstiques
A la Capella de Sant Antoni, i organitzada per l’Associació Aula de Cultura d’Arts Plàstiques i l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes del nostre ajuntament, tingué lloc la inauguració de l’exposició dels treballs del alumnes de l’Aula d’Arts Plàstiques, a càrrec de l’alcalde, Jordi Cordon, amb la presència dels autors de les obres exposades i dels seus familiars, que ompliren la Capella de Sant Antoni.
El Dia Universal de la Sardana
Un any més, a les 12 del migdia, colles d’arreu del món varen puntejar El saltiró de la cardina, una peça del nostre Vicenç Bou.
El Dia Universal de la Sardana uneix, malgrat la distància, tots els sardanistes d’arreu del món com a mostra de germanor entre els països amants de la dansa nacional de Catalunya.
Cada any es tria una peça que balla tothom a les dotze del migdia del darrer diumenge abans de Sant Joan.
I com ja hem dit, enguany la peça escollida ha estat El saltiró de la cardina, ja que es compleixen uns condicionants prou importants, els 50 anys de la mort d’en Vicenç Bou i 100 de la seva estrena.
Si vol sentir-la premi l’enllaç {s5_mp3}mp3/saltiro_cardina.mp3{/s5_mp3} El Saltiró de la cardina – Viçens Bou
VI Festival del Còmic
El sisè Festival del Còmic de Torroella de Montgrí va tenire lloc el cap de setmana de Sant Joan a diferents espais del municipi. El va presentar Lluís Torrent, director general de Panini Espanya, l’empresa editora de còmics i cromos que té la seu a la nostra vila i que organitza el festival, juntament amb l’Ajuntament i el Consell Municipal de l’Estartit.
Realment el festival va començar a la Biblioteca Pere Blasi amb l’exposició “L’Ot, el bruixot”, i al Museu de la Mediterrània, amb l’entrega del I Premi Internacional de Còmic Costa Brava, que va lliurar-se a Ocupante, amb guió de l’escriptor Andreu Martín, dibuixos de Jorge Jacobo Navarro i color de Carlos Ruano, gràcies a la implicació de l’Ajuntament de Torroella, la Diputació de Girona i el Patronat de Turisme Costa Brava-Girona.
I pels carrers de Torroella voltejaren personatges com Doraemon, Nobita i Shizuka i la colla de Star Wars. Conferències, signatures d’autors, projeccions de pel·lícules, espectacles de carrer, exhibicions de grafits, un concurs d’enganxar cromos, una visita a les illes Medes en el Corsari Negre, gimcanes i tallers i un mercat de còmics, varen convertir la nostra vila en la capital del tebeo.
La zona blava de Torroella gratuïta per als veïns durant la primera hora
Els veïns de Torroella de Montgrí i l’Estartit podran aparcar de franc la primera hora en la zona blava tant del nucli de Torroella com el de l’Estartit. Els agents que vigilen la zona blava del municipi disposaran dels dispositius per controlar si el titular del vehicle estacionat en zona blava té l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (ITVM) pagat en el municipi.
“Quan Salvador Dalí volia ser dibuixant de còmics”
Aquest va ser el títol de la conferència que el polifacètic escriptor Sebastià Roig va desenvolupar a la Biblioteca Pere Blasi de Torroella de Montgrí, en la qual va relatar com Dalí, amb catorze anys, omplia de dibuixos i ninots els llibres de l’escola.
Volia ser pintor i ho va aconseguir!
El projecte de consolidació de la muntanya del Molinet tira endavant
L’alcalde Jordi Cordón va valorar molt positivament la concessió del Fons Europeu de Desenvolupament Regional –FEDER- de 235.000 € que serviran per desencallar el projecte del passeig del Molinet –una obra que havia estat valorada en uns dos milions d’euros– i que està en mans de la Direcció General de Costes. La resta podria obtenir-se amb un conveni plurianual amb Generalitat i la Diputació amb el compromís de tornar-los més poc a poc.
La Comissió de Defensa dóna suport a la petició de negociació per l’ex-base Loran
La Comissió de Defensa del Congrés, amb els vots favorables del PP, PSOE i CiU, va donar suport a la proposta de llei presentada pel convergent Jordi Xuclà perquè la cambra insti el Govern a vendre els terrenys de la base Loran a “un preu raonable” a l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.
Arribada de la flama del Canigó, revetlla i foc de Sant Joan
En arribar l’estiu, és el moment de renovar la fraternitat existent entre els catalans de totes dues bandes dels Pirineus!
Aquesta flama, que es conserva tot l’any al Castellet de Perpinyà, es porta al cim del Canigó per renovar-la amb el foc fet amb feixos de llenya procedent d’arreu dels Països Catalans.
Després són els joves muntanyencs els que portaran aquesta flama, que el 23 de juny va encendre milers de focs.
A les deu del vespre va arribar la flama del Canigó als jardins John Lennon. Seguidament, va llegir-se el manifest. I això és el que va constituir la festa, organitzada per la Gent del Ter, les Xibeques del Cau i el Casal del Montgrí.
Va continuar amb l’encesa del foc ja preparat al bell mig dels jardins de John Lennon, acompanyat per música tradicional a càrrec de Girigall, amb taules i cadires preparades i coca i beguda al preu de 2 € per persona. En tot cas, el sopar s’havia de portar de casa!
Bona revetlla per a tots!
Concert d’estiu del Cor Anselm Viola i el cor Indika de l’Escala
A la plaça de la Vila es va interpretar el tradicional concert especial d’estiu del Cor Anselm Viola, sota la direcció de Ramon Manen, aquest any juntament amb el cor Indika de l’Escala, acompanyats del quartet de corda Montgrí. El concert, que portava el nom de Concert d’estiu: cançons nostres, va estar integrat, com ja apuntava el seu títol, per un ampli repertori de sardanes, havaneres i valsets.
Llegim, a la Biblioteca Municipal Pere Blasi
L’home de la maleta, de Ramon Solsona.
Conduït pel mateix autor, que ens presenta com un vell músic decideix fer la maleta i viure un mes a la casa de cada una de les seves filles. Però el resultat no fou l’esperat..
Exposició “Els traços del cant”, de Mar Serinyà
Al Museu de la Mediterrània i dins del cicle Ancoratges, Mar Serinyà, nascuda a Torroella de Montgrí, ens presenta el seu projecte que busca fer visible el cant interior a través del moviment corporal i el so.
Així el paper actua com a suport sensible on fixa l’experiència. La creativitat es converteix en una extensió del seu cos que li permet deixar rastre d’aquest so mitjançant el traç.
La clova. XIV Jornades Gastronòmiques Tastets de Mar
Tot el més de juny varen tornar aquestes jornades inspirades en el tradicional concepte dels tastets de mar, i amb el tema central de la clova. Els restauradors de l’Estartit i Torroella de Montgrí varen oferir els seus millors menús, amb un primer plat basat en una selecció d’espècies de clova, un segon amb peixos locals al forn o a la brasa i unes postres amb poma, tot acompanyat amb vins de la terra de la màxima qualitat.
Els restaurants participants han estat: Catamaran, Aulada/Jocs, Molí del Mig, Fèlix, Picasso, La Gaviota, Portal de Mar, Les Corones i Medes II.
Una nova sentència contra el català. Es Suprem anul·la la immersió lingüística per a nens de 3 a 6 anys.
Aplica la doctrina del Constitucional que el català no és la única llengua vehicular.
Jordi Pujol escriu:
Hi ha un debat encès ara a Catalunya sobre si l’única sortida no només per a la seva supervivència com a poble sinó també per al seu progrés en tots els ordres –també l’econòmic i també per mantenir l’estat del benestar que hem assolit i que és bàsic per raons de justícia, però també de cohesió, convivència, integració i bon funcionament de l’ascensor social– és la independència.
El que és segur és que l’ofec econòmic i financer –com hem dit, de grans repercussions socials–, la política d’afebliment de la llengua i la cultura i el fet de dificultar la integració del conjunt de la població catalana condemnen Catalunya a la residualització, com diuen a Madrid amb allò de «dentro de dos generaciones todo esto se habrá acabado».
I que contra això cal reaccionar amb tota l’energia. Pels camins que sigui i per difícil que sigui. Tot menys que ens converteixin en quelcom d’irrisori i insignificant.
Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Declarat Festival Estratègic per la Generalitat de Catalunya, el dia 21 de juliol tindrà lloc el primer dels quinze concerts programats per aquest any 2012, que finalitzaran el dijous 23 d’agost.
Organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, els quinze concerts es celebraran a l’Església de Sant Genís, a les 22 hores.
Presentació del documental El Camí de Cavalls
Al Cinema Montgrí, Jordi Bellapart va fer la presentació del documental que han fet sobre El Camí de Cavalls de Menorca.
Un camí fet l’any 1330, en època de rei Jaume II, que donava la volta a l’illa amb la funció de defensar i controlar tota la costa menorquina, i que fa poc ha estat recuperat del tot.
Un camí que permet accedir a uns indrets de Menorca pràcticament desconeguts, totalment verges i d’extraordinària bellesa.
L’Estartit
Inauguració de l’exposició fotogràfica: “Les Açores, natura submarina en estat pur”, de Ruy Guerra, i exposició de les fotografies del VII Concurs de fotografia naturalista
Un doble objectiu tingué l’acte celebrat a la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit, la inauguració de l’exposició de fotografia de Ruy Guerra, considerat un dels millors fotògrafs submarins del món, sobre “Les Açores, natura submarina en estat pur”, i l’exposició de les fotografies que han concorregut al VII Concurs de fotografies del Montgrí, les Medes i el Baix Ter: pedra i aigua.
Actes organitzats pel Consell Municipal de l’Estartit, l’Estació Nàutica i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Concerts a les Terrasses Port Estartit
Amb motiu del primer aniversari de les terrasses del port de l’Estartit, varen programar-se una sèrie d’activitats, entre les quals va destacar el concert organitzat per Terrasses Port Estartit, programats per als caps de setmana.
Festival Internacional Medes, Imatge i Medi Ambient (MIMA)
L’Estartit va acollir una nova edició del MIMA, que va registrar una de les participacions més altes dels darrers anys i que el consolida com un dels més importants dels que se celebren a Europa. Destaca l’Open Internacional Fotosub, mostra internacional de vídeo submarí, i el Concurs de fotografia submarina que va rebre anticipadament 137 fotografies i 10 pel·lícules procedents de França, Bèlgica, Alemanya, Catalunya i Andalusia.
L’Estartit en Flor – Catifes de Corpus
El diumenge 10 de juny, va tenir lloc pels carrers del centre L’Estartit en Flor, la tradicional confecció de catifes de Corpus. Tasca en la qual els veïns van començar a treballar, ja fa setmanes, amb dissenys, i la recollida dels elements que enguany han tornat a engalanar carrers i places. Des d’emporion, felicitats per mantenir aquesta tradició!
Festa d’aniversari del Bell Racó
Un any més, la gent gran de l’Estartit ha celebrat la seva festa d’aniversari.
El Bell Racó ha complert un nou any i ho varen celebrar amb una missa solemne, amb acompanyament d’orquestra, a l’església parroquial. Seguidament, la cobla els Rossinyolets va interpretar, a la plaça de l’Església, una ballada de sardanes.
La festa d’aniversari es va concloure amb un dinar de germanor.
Cantada havaneres i cremat amb el grup Peix Fregit
A la plaça de la Llevantina i arran de mar, el conegut i reconegut Grup Peix Fregit va fer gaudir un any més el públic assistent amb les seves havaneres.
Revetlla de Sant Joan a l’Estartit
Com cada any, la platja de l’Estartit és un dels escenaris de la revetlla. Aquest any va ser Alexander Of Soun, amb The Salats, la veu i la música que va omplir de melodies el soroll deixat pels focs d’artifici.
Un escenari inigualable per gaudir de la revetlla de Sant Joan.
Per si es trobava a faltar quelcom, en el mateix escenari de la plaça de la Llevantina varen seguir animant la festa amb la segona de les actuacions, el concert amb The Patillas. Bon temps i bona música que varen seguir el guirigall dels focs d’artifici, amb el mar i la platja com a escenari. I amb el teló de fons més meravellós, el cel ple d’estrelles que semblen vibrar al so dels petards i la música.
Bona revetlla!
Actuació castellera per la diada de Sant Joan
Com ja és habitual el dia de Sant Joan, la Colla Castellera de Figueres va actuar a l’Estartit.
L’actuació va començar davant l’oficina de turisme on van aixecar un pilar de quatre i un tres de sis. Posteriorment en cercavila fins al centre de la població on van descarregar un altre pilar de quatre i un quatre de sis sense cap problema, per acabar a la plaça de l’Església on van descarregar un pilar de quatre aixecat per sota, un quatre de sis amb l’agulla sense cap contratemps i un tres de sis amb l’agulla on segons i pinya van haver de treballar de valent.
Havaneres i cremat amb el grup els Cremats
Els Cremats son un grup format l’any 1996 a l’entorn de la música popular.
Varen actuar un any més a l’Estartit amb les seves melodies tradicionals.
Exposició de Beatles Weekend. “Beatles on quiosk”
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit, tingué lloc la inauguració de l’exposició temàtica sobre el Beatles, de la col·lecció particular de Josep Maria Francino, vinils, cartells, fotos, posters i dibuixos, llibres, samarretes… Un conjunt molt interesant.
Animació infantil amb Jordi Tonieti
Que tingué lloc davant de l’Oficina de Turisme i organitzada per l’Ajuntament de Torroella, Àrea de Turisme,
Context Catalunya
Col·loquen una estelada a Pals, a la rotonda d’entrada al municipi
Asseguren que s’hi quedarà fins que Catalunya sigui independent.
Mas-Colell informa de dèficit cero en el primer trimestre a Catalunya
Augmenta l’atur entre els nous graduats. Des de 1,2 % en Química, al 17,0 % en Arquitectura.
La ministra de Foment garanteix per al 2013 inversió pel corredor del Mediterrani sense quantificar-ne l’import. Els presidents de les Illes, Catalunya, Múrcia i el País Valencià fan pinya.
El claustre palamosí del mas del Vent. Les primeres impressions dels experts n’abonen l’autenticitat.
El 80% del catalans vol un concert similar al del País Basc
25 anys de l’atemptat d’Hipercor a Barcelona. 21 mort i 45 ferits
La consellera de Cultura d’Aragó, Dolores Serrat, de Ripoll, bateja el català de la Franja com a aragonès oriental. José Ignacio Wert, ministre d’Educació, creu que són el mateix idioma, el català
Arriba el copagament farmacèutic. 1 € per producte receptat. I l’1 de juliol, increment del copagament de fàrmacs estatal
Horaris compactats a primària (prova pilot) i a instituts
El president Mas a Massachusetts i Israel: “Nosaltres no som els de la festa, la disbauxa i els toros”
Arriben els homes d’Eurovegas. A Barcelona i a Madrid.
Context Espanya
Les autonomies han tancat el primer trimestre de l’any amb equilibri pressupostari. Les bestretes de l’Estat expliquen en part la millora.
Rajoy avala que el PP català no bloquegi el pacte fiscal
Luis Linde, de la confiança de Guindos, dirigirà el Banc d’Espanya
Rescat a mida per a la banca espanyola. Guindos vol conèixer l’import que surti de les auditories del sector bancari. Els homes de negre.
“No diguem rescat”, es un préstec favorable als bancs? Els fons no hi aniran directament, els canalitzarà el FROB i en respondrà Espanya
La prima de risc en un dels punts màxims. I el deute paga quasi un 7’2 % d’interès. Estat endeutat que vol salvar bancs insolvents
Obama sobre Espanya: “Les reformes són intel·ligents però seran inútils si els demanen més retallades”
Soraya Sáenz de Santamaria: Con IVA o sin IVA? Persecució del frau. Pagaments en efectiu limitats a 2.500€
El Tribunal Constitucional legalitza Sortu. Esmena el Suprem per vulneració del dret de participació política
Dimiteix Carlos Dívar de president del Consell General del Poder Judicial
Espanya ha fet arribar la petició formal de recapitalització de la Banca
Puja de nou la prima de risc i sembla confirmar-se la xifra de 150.000 milions com a necessitats reals
Hisenda prepara la pujada de l’IVA reduït, que correspon del 4% al 8% els articles de primera necessitat, i del 8% al 18%, que son els de més alta recaptació. Sense tocar els articles de luxe que seguirien al 18% per defensar la seva posició de no modificar el tipus general
La Ministre da Sanitat denuncia l’existència de més de 200.000 falsos pensionistes que no paguen les medicines. El Govern matisa que a Catalunya, on sí es fan els controls obligatoris entre actius i pensionistes, son 2500 els que es detecten i corregeixen cada any
Sanitat deixarà fora de cobertura més de 450 medicaments, i calcula un estalvi de 440 milions d’€.
Context Europa
Rajoy reclama unió fiscal i bancària a la Unió Europea
Eleccions gregues. Grècia mira cap a Hollande i al rescat tou de la banca espanyola amb condicions més favorables. Grècia vota Euro i vol renegociar el rescat
El G20 debat noves mesures que minorin el cost del deute
Rescat europeu de la banca. 62.000 milions € és la xifra prevista . Santander, BBVA i La Caixa passen la prova sense requerir fons. Al Sabadell no li caldrà ajut.
Alemanya, França, Itàlia i Espanya pacten un pla de creixement de 130.000 milions €
Merkel demana una nova sessió de sobirania a la Unió Europea
Context Món
Egipte. Cadena perpètua per a Mubarak, que té un atac de cor
Egipte. Muhhammad Mursi, primer president civil. Els Germans Musulmans guanyen les primeres presidencials lliures
Síria. Rússia hi envia dos vaixells de guerra al seu aliat Ankara alerta que respondrà l’abatiment d’un avió turc per part de Siria.