Exposició “Perdre les formes. Segon exercici”
Esteve Subirah, nascut a Ullà l’any 1975, va preparar aquesta exposició per reflectir i museïtzar el seu territori nadiu i, on acompanyat per especialistes tècnics, va obtenir la digitalització en tres dimensions de l’interior del cau del Duc, relleu que s’exposava en una maqueta de ferro amb unes dimensions aproximades de 10 x 20 centímetres, alhora que presentava fotografies dels treballs de prospecció del territori.
En va fer la presentació la regidora de cultura Núria Bosch, que destacà l’encaix entre els objectius de l’Àrea de Cultura del nostre ajuntament i agraí la tasca realitzada per Subirah, i la implicació en els treballs d’Eudald Camps i Martí Bosch.
Va inaugurar l’exposició l’alcalde, Jordi Cordon, que va destacar la inauguració de la nova reixa, que en la cruïlla del passeig de Vicenç Bou i la plaça d’Espanya substituïa la deformada pel temps i figurava en aquesta exposició que molt acertadament porta per títol “Perdre les formes”.
Nova directora del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
En la darrera reunió de la junta de govern de les Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, es varen prendre, entre altres, les següents resolucions: Josep Lloret continuarà essent-ne el president, càrrec que ostenta des del 1979. Montserrat Faura, amb 20 anys d’experiència en el món educatiu, cultural i artístic, assumirà el càrrec de directora del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, a partir del proper mes d’octubre, per preparar la propera edició, la 33a, del Festival de Músiques.
Ple del Consistori municipal
En el darrer ple del juliol passat es varen tractar, entre altres, els següents temes:
Aprovació de les bases per adjudicar el nou contracte d’escombraries.
Es posarà la planta per a la recollida selectiva al polígon industrial.
Readmissió de la directora de l’escola bressol de l’Estartit: Lluís Coll, portaveu d’UPM, va preguntar com se solucionaria, ja que la jutgessa del jutjat social ha considerat improcedent l’acomiadament, de l’escola bressol Mar i Cel de l’Estartit, de Maria Mariscot, parella de l’exalcalde Joan Maragall, i ha instat el consistori a readmetre-la o indemnitzar-la pels anys treballats.
La barbacoa identitària del PxC, suspesa: aquest fou el darrer tema, encara que ja els mateixos organitzadors ho havien comunicat als Mossos, perquè no es podia fer foc ni utilitzar vehicles motoritzats pel perill d’incendis.
Donació de sang: “Amb un cop no n’hi ha prou”
La donació de sang segueix un any més sota el lema que encapçala aquesta notícia.
Organitzada per l’Associació gironina i la de la nostra vila, va tenir lloc als locals de Can Quintana, en unes dates en què coincideix amb l’estiu, quan les aportacions són menors i les necessitats més altes, amb major quantitat de viatges, de desplaçaments i d’accidents de tot tipus. No podem deixar de destacar l’altruisme que aquesta donació significa. Gràcies un cop més.
Sopar popular del soci de la Penya Barcelonista Montgrí i Comarca
Al pati de Can Quintana, tingué lloc un any més el sopar del soci de la Penya Barcelonista.
Cada any, quan arriba aquest temps, a mitjan estiu, els socis es reuneixen per comentar i celebrar tots junts els resultats obtinguts, un any més, pel Barça i pels seus jugadors, entre els quals podríem trobar més d’un candidat a la Pilota d’Or.
Projecció d’ El Baix Ter. Aigua, terra i vida, de Jordi Bellapart
La projecció d’aquest documentat de Jordi Bellapart va encetar les Nits d’Estiu amb la projecció del documental El Baix Ter. Aigua, terra, vida, de Jordi Bellapart.
Relata un recorregut per un petit país, el Baix Ter, els seus orígens geològics, la seva constitució actual, els diversos canvis que ha experimentat la llera del riu Ter, els efectes de les seves aigües i la vida que genera, fauna, flora, i la que ha sorgit de la mà de l’home, amb la construcció d’un paratge harmònic i ple de vida.
Sens dubte, és un patrimoni que cal conservar, com ho pot fer en el gran espai que té encomanat el Parc Natural de Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. En Jordi Bellapart l’ha realitzat amb la col·laboració i participació de Narcís Arbusé i Pere Tuset (que ja varen participar a Els caus del Montgrí i El camí dels cavalls), i un altre bon nombre d’altres col·laboracions tant tècniques com de persones que hi exposen les seves experiències.
Banda de música jove Kettlehorpe
A la plaça de la Vila de Torroella, tingué lloc l’actuació de la banda jove Kettlehorpe High School, en la seva actuació a Torroella de Montgrí, a la plaça de la Vila i a l’Estartit, en la seva gira anual per la Costa Brava.
Festa de l’Esport a l’Espai Ter
Presidida per l’alcalde, Jordi Cordon, que la va inaugurar, i organitzada per l’Àrea de Turisme, tingué lloc el sopar que concloïa la Festa de l’Esport. Hi varen assistir una àmplia representació del nostre consistori, així com representants i components dels clubs i associacions esportives: CN Estartit, Club Ciclista Montgrí, Club Escacs Montgrí, Club Aeromodelisme Montgrí, Club Ciclista Baix Ter, Associació Tir Olímpic Medes Estartit, UE Estartit, Club Tennis de Taula Torroella, Club Handbol Montgrí, ATAEY, Bàsquet Club Torroella, Club de Rugbi Els Senglars, Gimnastes del CG Montgrí, Club Gimnàstic Montgrí, IES Montgrí, Club E. Futbol Baix Ter, Ter Motor Club, UE Torroella i Club de Petanca El Recer.
Presentació del llibre Escafarlata d’Empordà, d’Adrià Pujol
M. Teresa Calabús és la “llibreria” El Cucut de Torroella de Montgrí i les seves presentacions tenen sempre quelcom que les distingeix, que les fa diferents.
En aquesta ocasió, el llibre presentat era Escafarlata de l’Empordà, un títol especial per a un llibre especial, d’Adrià Pujol i Cruells, un begurenc que en la seva no massa llunyana joventut havia treballat a l’Estartit.
Editat per Sidillà Edicions, de Judit Pujadó i Xavier Cortadelles.
El llibre són memòries? Ho són d’una generació nascuda ja en democràcia, on descriu el món que estima un barcelonès nascut a l’Empordà o un empordanès que des de Barcelona recorda el seu passat? Val la pena descobrir-ho.
La presentació, de Sebastià Roig, va ser realment un monòleg, el més carregat d’alegria i comicitat que es pot recordar. Els aplaudiments foren realment llargs i intensos. Va aconseguir els seus objectius: recavar l’atenció dels assistents i fer-los riure, i encara més meditar.
L’acte es va concloure amb la firma d’exemplars i la degustació d’un xampany, també begurenc, Rostei, que ens va descobrir que a Begur, al Baix Empordà, poden aconseguir-se uns vins i un xampany esplèndids.
Nits d’estiu als jardins de Can Quintana: Avanti
Organitzada pel Museu de la Mediterrània, i realitzada por Jordi Bellapart, es va projectar la pel·lícula Avanti, que en la seva projecció en els cinemes espanyols va ser titulada Qué ocurrió entre mi padre y tu madre.
Un home de negocis americà (Jack Lemmon) viatja a Itàlia, on ha mort el seu pare en un accident de cotxe (acompanyat per la seva amant, que també ha mort) i es troba amb la filla d’aquesta!
Un pel·lícula de l’any 1972, dirigida i amb guió de Billy Wilder, que encara avui val la pena reveure. I més en una còpia que, pel bon fer d’en Jordi Bellapart, incloïa una sèrie d’escenes que la censura havia suprimit de la versió visionada en els cinemes espanyols.
Audició de sardanes amb la cobla La Principal de Banyoles
A la plaça de la Vila, i organitzada i patrocinada per l’Associació del Llibre de la Festa Major, va tenir lloc una audició de sardanes, en homenatge i record del nostre Vicenç Bou, en el cinquantè aniversari de la seva mort.
Es varen interpretar les sardanes: Carícies, de Josep Vicens Xaxu; Montserrat, de Vicenç Bou Geli; una sardana de l’any 1913, poc tocada però realment meravellosa, Benvinguts a Torroella, de Francesc Batlle; Mercè, de Martirià Font; El saltiró de la cardina, de Vicenç Bou, i Festeig, de Ricard Viladesau.
L’audició es va programar per a dos quarts de deu de la nit, recuperant així un horari de ballades, perdut de fa ja molt temps, que en ple estiu permet ballar-les sense la calor del migdia.
Al finalitzar la repetició de la darrera de les sardanes i pels forts aplaudiments, la cobla La Principal de Banyoles va repetir la repetició! Esperem, també, que sovintegi la vetllada!
Inauguració i concert inaugural del 32è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, Josep Colom, piano
L’acte inaugural del 32è Festival es va celebrar als jardins del Palau Lo Mirador, al passeig de l’església de Sant Genís, en què destacà la tertúlia, amb el poeta Miquel Desclot, sobre els trets més rellevants de la programació.
I el primer concert tingué lloc a l’església de Sant Genís de Torroella. Concert que va anar a càrrec del pianista barceloní Josep Colom, artista convidat pel festival, nascut a Barcelona l’any 1947. Ha obtingut diversos premis i guardons, com el Premi Nacional de Música, atorgat pel Ministeri de Cultura, i el primer premi en el Concurs Internacional Paloma O’Shea de Santander.
Josep Colom va iniciar la seva presentació amb unes paraules que van originar un cert refús. Va seguir amb el perquè dels compositors triats, Mompou per la seva qualitat i pels 25 anys de la seva mort, Chopin perquè és essencialment el mestre del piano i Debussy perquè evoca les seves impressions com a poesia.
En la primera part interpretà, de Frederic Chopin, Tres nocturns; seguí amb Tres cançons i danses, de Frederic Mompou, i la va concloure amb tres Estampes de Claude Debussy.
Va demanar al públic que no aplaudís cada peça, sinó fins al final, ja que pretenia així crear un clima amb la combinació d’obres dels tres compositors. I va començar la segona part amb la interpretació de Música callada de Mompou; de Chopin Berceuse Op. 58, Barcarola. Op. 60, Estudi Op.26 núm. 7, i Scherzo Op. 39; i de Debussy, Réflets dans l’eau, i Mouvement (del 1r quadern d’Images).
La vetllada llarga, en la durada, magnífica en la interpretació, va ser realment molt aplaudida, i Josep Colom va interpretar dues obres fora de programa, una de Frederic Mompou, l’altra de Bach.
Festival de ball flamenc i sevillanes
Organitzat per l’Associació Cultural El Olivo, tingué lloc, al Cine Petit, el Festival de ball flamenc i sevillanes.
Torroella de Montgrí. Visites guiades
Del 18 de juliol al 29 d’agost
El Museu de la Mediterrània ens convida a unes passejades comentades per a gent curiosa
Torroella màgica. La ruta de la nit
Un passeig per la vila, plena d’història i llegendes, pensada per a tota la família. Amb la guia d’Anna Orri, les caracteritzacions de l’actor Guillés Fernàndez i la música i la veu de Mar Serinyà; Toni Huertas, guitarra i piano, i Eduard Batlle, acordió i tarota, la vàrem recórrer rememorant els uns i gaudint-ne els altres d’aquella màgia que guarden carrers i edificis.
Redescobrir el riu Ter
El Ter és realment el faedor d’un espai i un paisatge inigualable: el Baix Ter, fet ensems amb l’home. L’home amb els seu treball i esforç, i el Ter amb les seves riuades i aportacions, li han donat vida. El vàrem contemplar des de diferents espais, el mirador del Ter, la platgeta i la Resclosa, que varen sorprendre’ns per la seva bellesa paisatgística, obra del treball que varen iniciar els nostres avis.
Torroella de Montgrí. Mil anys d’història i de llegenda
Al llarg del seu recorregut vàrem visitar alguns del palaus i edificis més sorprenents: Can Quintana, Palau Solterra, Palau Lo Mirador i una casa d’indians, la casa Galibern. Tots al nucli de la vila mil·lenària de Torroella de Montgrí, que guarda més de mil anys d’història.
Una sortida que ens transporta a un altre temps i uns altres records. Com a novetat aquest any es visita la mina subterrània d’aigua, que la portava des de fora muralla, passant pel Palau lo Mirador i acabant a la font del Gossos a la plaça de la Vila.
L’Estartit, terra de pescadors. 60 minuts de tradició pesquera
L’Estartit guarda encara ara llocs i edificis, relats i històries d’una època en que era un dels punts pesquers principals de la Costa Brava, al temps que donava sortida per mar als productes de la terra, l’arròs, el blat, el vi, els aiguardents…
Descobert pel turisme manté encara a diferència d’altres punts un perfil més acollidor i familiar.
Nits d’estiu als jardins de Can Quintana: Sardana, dansa nacional de Catalunya?
Als jardins de Can Quintana-Museu de la Mediterrània, tingué lloc la projecció del documental Sardana, dansa nacional de Catalunya?, una producció d’Amunt Produccions i Zeba Produccions (2011), amb la col·laboració de Televisió de Catalunya, ICIC, Diputació de Girona, Federació Sardanista de Catalunya, Colla Continuitat de Torroella de Montgrí, Dept. Cultura – Serveis Territorials a Girona (Gen. Cat.), Museu de la Mediterrània, Fira Mediterrània, TV Ripollès i CPCPTC – Gen. Cat. El documental analitza els motius polítics, històrics i socials que han provocat l’actual situació de la sardana, veritable fenomen cultural, i els seus possibles camins per garantir-li un futur. Avui certes activitats culturals semblen estar més de moda que d’altres i la sardana actualment experimenta un greu procés de minoració, no són pocs els joves que mantenen actituds totalment contradictòries: és carrinclona i desfasada o es vol declarar de nou Dansa Nacional, com ho era amb anterioritat al franquisme, que va anorrear cultura i llengua. Un documental que no ens pot deixar indiferents.
Segon concert del 32è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
La mezzosoprano sueca Anne Sofie von Otter, considerada una de les més excelses cantants de la seva generació, amb nombroses actuacions per tot el món, es presenta amb un repertori de peces del folklore suec, del període romàntic de A.F. Lindblad, d’obres franceses de principis del segle XX, i de Richard Wagner, acompanyada pel pianista Bengt Forsberg, que va interpretar el Solo per a piano Wesendonk Lieder, Liszt/Wagner (extractes).
En la segona part i amb el violoncel·lista i compositor Svante Henryson, varen interpretar un programa realment animat, compost de composicions del mateix Henryson, i peces de Grieg, del suec Lindbald, de Debussy i del finlandès Sibeliu, així com de Paul McCartney, Legrand i d’altres.
En una de les peces interpretades la part vocal anà a càrrec de la pròpia filla de Henryson, d’uns 12 any, aproximadament.
Un programa realment variat que va permetre el lluïment tant de la cantant com de tots els altres participants en el concert, que va acabar amb fort aplaudiment i la interpretació de dos peces fora del programa.
Tercer concert del 32è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Viktoria Mullova, violí
Lloc: església de Sant Genís – Torroella
Organitza: Joventuts Musicals de Torroella
El recital incloïa la Sonata en sol mernor BWV 1001 , i dues de les Partites pera violí sol, la primera en mi major, BWV 1006 i l’altre en re menor, BWV 1004 de Johann Sebastian Bach.
Johannes Brahms va escriuren d’aquesta darrera i concretament de la chaconne: […]En un pentagrama, per a un instrument petit, l’home escriu tot un món dels pensaments més profunds i els sentiments més poderosos[…]
I és amb aquestes peces que la violinista russa Viktoria Mullova va trobar el seu color i la seva pròpia veu en la interpretació d’aquestes obres, permetent-nos gaudir d’una música plena de color i virtuosisme. Al finalitzar el concert, amb forts, repetits i insistents aplaudiments del públic, va visar-ne una sola peça.
Quart concert del 32è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí
Acadèmia 1750. Liana Mosca, concertino directora
Lloc: església de Sant Genís – Torroella Organitza: Joventuts Musicals de Torroella
Quan es parla de la simfonia és més habitual fer referència a unes formes i unes estètiques fixades per Franz Joseph Haydn i altres compositors vienesos a la segona meitat del segle XVIII. Actualment es tendeix a destacar la importància d’altres escoles i centres de producció musical del primer classicisme. Dins d’aquesta línia l’orquestra Acadèmia 1750 va oferir una mostra de simfonies del segle XVIII des de la breu simfonia del portuguès Cárlos Seixas, fins a les obres posteriors del polonès Jan Wanski i del suec Joseph Martin Kraus.
L’orquestra resident del Festival de Torroella, va interpretar Domenico Scarlatti, la Simfonia núm.14 en sol major. De Carles Baguer, màxim exponent del simfonisme català, la Simfonia núm. 16, en sol major. De Jan Wanski la Simfonia en re major, sobre El Pastor del Vístula. De Carlos Seixas la Simfonia en si bemol mayor. De William Boyce la Simfonia en re major, op. 2 núm. 5 i de Joseph Martín Kraus la Simfonia en mi menor.
L’Estartit
L’Estartit s’ha vist, aquest juliol passat, ple de tota mena d’activitats.
Podem assenyalar-ne tres d’importants. Per ordre de data: el Beatles Weekend, la Festa marinera de la Mare de Déu del Carme i la Festa Major de Santa Anna.
Les detallarem en l’ordre en què s’han anat produint.
Espectacle de màgia amb David el Mag
Si t’agrada somiar?, la resposta és la màgia de David el Mag.
La seva màgia és diferent i molt participativa, amb tota mena de públic, però sens dubte per al públic infantil.
Com el que va posar en escena a la plaça de l’Església de l’‘Estartit, en una funció organitzada per l’Àrea de Turisme.
Música en viu a les Terrasses del Port l’Estartit
Durant tot el mes de juliol i cada dijous a la nit, a les Terrasses del Port l’Estartit, s’ha pogut gaudir de música en viu.
Voldríem destacar un dels concerts, el que Montserrat Cristau, amb Rafel Rostey i Joan Nito Figueras,
varen interpretar amb peces de jazz, blues, soul, latin… música del Beatles.
10è aniversari Critèrium Internacional d’Aikido Costa Brava
A la Sala Polivalent de l’Estartit, i organitzat pel Club Esportiu Aikido Empordà, es va celebrar el desè Critèrium.
A Aikido Costa Brava s’ensenyen les disciplines d’origen japonès basades en l’estratègia i les tècniques marcials, al temps que, a través del shido, de la cal·ligrafia japonesa, amb lletra bonica i ben formada, millora l’aspecte físic, mental i espiritual.
Balls populars per a tothom – country, rock-and-roll, zumba…
Tots els que han tingut ganes de ballar, des de country, rock-and-roll, zumba… ho han pogut fer a la plaça de la Llevantina a l’Estartit, en una activitat que ha organitzat l’Àrea de Turisme.
Cantada d’havaneres amb el grup Terra Endins
Fa més de 30 anys, una colla d’amics varen aprendre quatre havaneres i la seva primera actuació va ser a la cantada de Calella de Palafrugell.
Una vegada més, han actuat a l’Estartit, a la plaça de la Llevantina. Va organitzar la vetllada l’Agrupació Nàutica Llevantina.
Mullat per l’esclerosi múltiple
El Consell Municipal de l’Estartit va organitzar, un any més, una activitat per a la recollida de fons per la campanya a favor de la investigació de l’esclerosi múltiple. Davant de l’Oficina da Turisme va instal·lar-s’hi un punt de venta del qual es va encarregar la mateixa oficina, i els diners obtinguts anaren amb aquesta vital activitat per a les persones que sofreixen aquesta dolorosa malaltia, que afecta la matèria blanca del cervell i la medul·la espinal i de la qual no es coneix exactament causa ni origen.
Trobada de cotxes clàssics per la festivitat de Sant Cristòfol
Sant Cristòfol, descrit com un gegant cananeu que ajudava els viatgers a creuar un perillós gual portant-los sobre la seva espatlla, avui patró dels automobilistes, fou la diada escollida per a la trobada concentració, a la plaça de la Llevantina, i recorregut dels cotxes clàssics a l’Estartit. Va organitzar la trobada l’Associació Club de Tir Olímpic de l’Estartit.
Animació infantil: “Ball a l’aigua” amb la companyia L’Ou Ferrat
Sota la canícula calorosa varen descobrir un oasi, l’aigua fresca.
“Ball a l’aigua” és un espectacle d’animació amb danses, gags i jocs d’aigua, per beure, per refrescar-nos, per ballar, per jugar, per fer punteria, per dibuixar… barrejada amb música electrònica i pintura en directe, amb la participació del públic assistent, a la plaça de la Llevantina. Va organitzar l’animació infantil l’Àrea de Turisme.
Danses tradicionals catalanes amb Montgrí Dansa
Un espectacle perfecte per a una nit de diumenge de juliol a l’Estartit i a la plaça de l’Església.
Organitzat per l’Àrea de Turisme, tingué lloc l’actuació de la associació torroellenca Montgrí Dansa, en l’espectacle Països catalans en dansa, un viatge a través dels territoris de parla catalana, des de l’Empordà al País Valencià, passant per la Costa Brava i la Terra Alta, sense oblidar les Illes Balears.
Una nit i una actuació per recordar.
Audició de sardanes amb la cobla La Bisbal Jove
A la plaça de l‘Església de l‘Estartit, i organitzada per l’Àrea de Turisme, tingué lloc una ballada de sardanes amb la cobla La Bisbal Jove.
És agradable veure l’atracció que mostren visitants estrangers del nostre país, davant d’una dansa tan tradicional i diferent a qualsevol altra com és la sardana.
Carles Jaume diu que cal arranjar el Molinet i la Pletera a l’Estartit
Seran certes les esperances que el greu problema del passeig del Molinet tingui una solució a curt termini. Pot ser que un punt tan important en una zona turística com l’Estartit estigui encara en aquesta situació?
Carles Jaume, subdelegat del govern espanyol a Girona, va visitar la zona amb l’alcalde torroellenc, Jordi Cordon, la presidenta del Consell Municipal de l’Estartit, Sílvia Comas, i Genís Dalmau, regidor de Turisme.
Després de la visita sobre el terreny, es va comprometre a fer-ne ressò de la real situació d’un punt tan emblemàtic com el passeig del Molinet i a traslladar a Madrid la necessitat de la seva consolidació, així com la necessitat de restaurar els terrenys de la urbanització la Pletera, a causa del mal estat en què estan tots dos punts de l’Estartit.
Banda de música jove Kettlehorpe a l’Estartit
Tal com ja ho havia fet a Torroella, tingué lloc a l’Estartit, i a la plaça de la Llevantina, l’actuació de la banda jove Kettlehorpe High School, dins de la seva gira anual per la Costa Brava, d’aquest nombrós conjunt de joves estudiants de la música i de cant.
L’Àrea de Turisme va organitzar la trobada.
Els fans dels Beatles ocupen l’Estartit
Beatles Weekend, 12
The Beatles, un any més, tenen una cita obligada a l’Estartit, on va tenir lloc la seva dotzena edició, en un llarg cap de setmana de dijous a diumenge.
El primer dia, el dijous, i a les Terrasses del Port Estartit, concert The Beatles, amb Montserrat Cristau & Rafel Bustey, organitzat per les Terrasses del Port de l’Estartit. El divendres, i als jardins del restaurant Robert de l’Estartit, concert tribut als Beatles, organitzat pel restaurant Robert.
Entre altres iniciatives, el dissabte es varen presentar diversos llibres sobre els Beatles a la sala d’exposicions municipal, amb Josep Maria Francino, Pep Molist, Joan Manues Escrihuela, Ivan Moldes, Jordi Zaragoza i Ramón Moreno. També es va fer el lliurament del premi Beatlemaníac, així com la presentació i tast de la cervesa Beatles Weekend, elaborada per Josep Borrel, que és també el creador de la cervesa Noska. Els Abbey Road van ser els convidats d’honor per fer el primer tast, al mateix temps que poc després actuaren en el concert tribut als Beatles.
Al Mariscal va celebrar-se la Beatles Jam Session, on també s’exposaven discos des Beatles.
A la plaça de la Llevantina va tindre lloc un concert amb Zuki Rock & Roll Band, Poland i Abbey Road.
El diumenge, taller familiar “Fem el Beatle!” i el concert Beatling!, amb Nito Figueras Quartet i Cristau.
Per altra part, es va poder veure la mostra “Beatles on quiosc”, del col·leccionista Josep M. Francino, a la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit.
També el diumenge del Beatles Weekend, tallers infantils amb La Xarranka.
Durant tot el cap de setmana i a la Sala del Consell Municipal es varen projectar les pel·lícules: Nowere Boy, Backbeat i A hard day’s night
La mare de Déu del Carme a l’Estartit
Protectora de la gent de mar
La mare de Déu del Carme és la protectora de la gent de mar, els quals li mostren una gran devoció, que prové també del culte universal a la Mare Mar.
A l’Estartit se celebra amb la participació de totes les entitats vinculades al mar: la Confraria de Pescadors, l’Associació Nàutica Llevantina, el Club Nàutic i tots els centres d’immersió i vaixells de lloguer, que cedeixen els seus vaixells per poder fer una processó marinera ben lluïda.
Enguany, també es va aprofitar aquesta diada marinera per presentar nou material sobre a La llongada. Memòria viva d’un poble pescador, projecte de recerca sobre la memòria oral de l’Estartit com a poble lligat al mar i que ha viscut, des del seu naixement al segle XVIII fins a mitjan segle XX, de l’activitat pesquera. El Museu de la Mediterrània, juntament amb l’Ajuntament de Torroella i l’Estartit, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Confraria de Pescadors i en Miquel Graells varen fer possible aquest projecte fet a partir de les entrevistes als pescadors tradicionals de l’Estartit.
En la mateixa diada va projectar-se també una nova filmació de Manel Gil, expert fotògraf i submarinista d’ofici, sobre la pesca artesanal.
La festa tradicionalment es viu amb sardanes, processó marinera i un concert de cant coral, amb cançó tradicional de taverna i marinera.
I a la tarda també:
Processó marinera amb la cobla Foment del Montgrí
Sortint de l’església de Santa Anna, plaça de l’Església, passeig marítim, port, embarcació de la mare de Déu de Carme i processó marinera d’un estol de barques que seguien la portadora de la mare de Déu del Carme, amb retorn al punt de partida, l’església de Santa Anna.
I al vespre:
Sardanes amb la cobla Foment del Montgrí
A la plaça de l’Església.
I final de la jornada marinera amb: concert de cant coral tradicional i mariner Música nostra, amb direcció de Ramon Manent i interpretat pel Cor Anselm Viola, el cor Indika i el quartet de corda Montgrí.
Amb aquesta actuació finalitzà la diada del Carme.
Projecció de la pel·lícula Tintín i el secret de l’unicorn
En Tintín compra al mercat de vell la maqueta d’un galió antic, que resulta ser una rèplica del navili comandat per l’avantpassat del capità Haddock, el cavaller de Hadoke, que va lluitar contra el pirata Rackham el Roig, que transportava al seu vaixell un gran tresor, que ha estat i segueix estant amagat durant segles.
I per cuidar la salut, res millor que la pràctica de l’aeròbic i els Pilates a la platja
Activitats com l’aeròbic ajuden a mantenir-nos en forma. I a gaudir duna millor salut.
També hi contribueixen en gran mesura la correcta utilització dels Pilates, aparells gimnàstics, a la plaça de la Llevantina de l’Estartit, si es segueixen els consells i les instruccions del personal especialitat, que es posa a disposició dels usuaris en dates i hores prèviament programades, per treure el màxim rendiment de les instal·lacions de què es disposa.
Concert amb l’Orquestra de Cambra de l’Empordà i la soprano Montserrat Cristau
A l’església de Santa Anna i organitzat pel Consell Municipal Estartit, la soprano Montserrat Cristau i l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, dirigida per Carles Coll, varen atrevir-se a combinar-ho tot, ratllant l’excel·lència en un concert a l’església de Santa Anna.
XV Trobada gegantera
La quinzena trobada gegantera va iniciar-se al passeig marítim i prosseguí la cercavila pels carrers de l’Estartit.
Va reunir les colles geganteres i els grallers de Vilafant, Castelló d’Empúries, l’Escala, Torroella de Montgrí, Vidrà, Corçà i l’Estartit.
Shopping Night
L’Estació Nàutica l’Estartit – Illes Medes va organitzar aquesta modalitat de venda a hores molt tardanes, vespre-nit, en els carrers comercials de l’Estartit, on turistes i gent del país podien visitar comerços i comprar en hores que podien disposar més fàcilment que aquelles que destinen al mar o a excursions.
Audició de sardanes amb la cobla Els Rossinyolets
Novament les sardanes, aquesta vegada amb la interpretació de la cobla Els Rossinyolets i a la plaça de l’Església.
Un cop més amb la curiositat dels visitants d’altres països, que, en alguns caos, hi participen amb més o menys encert, i que les aplaudeixen fortament.
Festa Major de Santa Anna
Cercavila popular
Pels carrers de la vila, des del mar a la plaça de l’església.
A les 12 h, ofici solemne a l’església de Santa Ana
Amb la cobla Foment del Montgrí
Al finalitzar, sardanes
Amb la cobla Foment del Montgrí
A la plaça de l’Església de Santa Anna.
Al vespre: ballada de sardanes
Amb la cobla Foment del Montgrí
Lloc, a la plaça de l’Església.
A les 10 de la nit, música en viu
A les Terrasses Port l’Estartit.
Vetllada organitzada per les Terrasses Port l’Estartit.
A les 11 de la nit, concert amb el grup Removida
Grup Removida va néixer Banyoles amb un objectiu fonamental, el de fer conèixer la música dels 80, amb un toc rock&roleru.
La seva actuació tingué lloc a la plaça de la Llevantina.
Inauguració de l’exposició de pintura
“Aires mediterranis” de Pere Oller
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit, tingué lloc la inauguració de l’exposició de pintura de l’artista Pere Oller..
Mercat d’artesania mediterrània, que es va celebrar el darrer cap de setmana de divendres a diumenge.
Al passeig marítim i a la plaça de l’Església, organitzat per Artesans de la Terra i Artesans de la Mediterrània.
Festa de la Penya San Marcos amb discomòbil
A la plaça de la Llevantina i organitzada per la Penya San Marcos.
Concert de cant coral amb Els Passerells
Aquesta coral estartidenca, actua cada any en les festivitats més important de la seva població nadiua. Els podreu escoltar a l’Església, a la plaça de l’Església, a la de Turisme, al hotel Panorama, al camping Castell de Montgrí i.. sempre en les diades més senyalades com la que comentem en el dia de Santa Ana.
Danses Tradicionals amb l’Esbart Dansaire Castelló d’Empúries
L’Esbart Dansaire de Castelló d’Empúries es va fundar ja l’any 1980 i interpreta danses tradicionals i medievals .
A les deu de la nit del darrer diumenge de juliol varen ballar a la plaça de l’Església de l’Estartit amb indubtable èxit pel seu bon fer.
35a Cantada d’Havaneres i cremat
Un any més, la Penya Barcelonista Montgrí i Comarca va organitzar una cantada d’havaneres a l’Estartit.
I ho va fer ben a prop del Mare Nostrum. L’Estartit va ser terra d’indians, que al retornar de l’Amèrica, portaren el record de les músiques d’aquella Cuba que els havia acollit. Avui ens varen cantar aquelles melodies acompanyades d’un cremat.
46a Travessa nedant illes Medes
Organitzat pel Club Nàutic Estartit, un any més el recorregut l’Estartit–Illes Medes i retorn va atreure els millors nedadors i els resultats aconseguits així ho feren palès.
I al darrer dia del mes de juliol
Cinema al carrer:
La projecció de cinema al carrer va portar a la pantalla, instal·lada en la plaça de la Llevantina, la projecció de la pel·lícula Piratas del Caribe: en mareas misteriosas, de la Disney. Una aventura del pirata Jack Sparrow i d’Angèlica Barbanegra,
Context Catalunya
El català sota pressió: Seguint la sentència de Constitucional el Tribunal Suprem ha anul·lat la immersió en llengua catalana als nens de 3 a 6 anys i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a quatre famílies més i ha suspès el reglament lingüístic d’uns quants ajuntaments que l’havien establert com a preferent.
Quants morts més s’han de comptabilitzar en la NII ? L’accident del darrer dissabte de juliol a Vilamalla, n’ha fet augmentar un més l’a xifra que se’n registrava. Els ferits greus en foren tres.
La privatització d’Aigües Ter-Llobregat suposarà l’incompliment de la promesa de reduir l’extracció de cabals cap a Barcelona? Mobilització d’ecologistes i regants.
Exportació catalana. Saldo positiu: el 2011 s’ha venut més al món que a Espanya.
Accessos aturats al port de Barcelona: l’Estat els vol finançar cobrant un peatge per cada contenidor.
Girona: l’Estat reclama el pagament de 775.000€ per unes obres fetes l’any 1995 en el nus de la Devesa.
Catalunya assumeix ja el 23% de la totalitat dels ajustos autonòmics fets a Espanya
20 anys dels Jocs Olímpics de Barcelona, avui Jocs Olímpics a Londres
Llei de costes, optimisme inicial refredat per les incerteses del text
Foment apuja per sorpresa els peatges un 7,5% que passarà al 10% l’1 de setembre per l’IVA.
La gratuïtat de l’AP7, en la circumval·lació de Girona en suspens: l’Estat ha deixat sense vigència el decret que ho permetia.
Generalitat. La caixa al límit: comunica a les escoles concertades i als hospitals concertats que ajorna les transferències.
Mas demana el Fons de Liquiditat Autonòmic: s’han de cobrir 5.700 milions fins a fi d’any.
Foc sense treva a l’Alt Empordà, ja controlat però no apagat: la tramuntana el feia avançar a més de 6 km per hora. Quatre morts i seixanta ferits és el balanç de víctimes provisional del foc que ha afectat a 14.000 hectàrees, n’ha cremat més de 13.000 i manté un punt calent sota el santuari de Mare de Déu de la Salut. El foc s’ha atribuït inicialment a una burilla. L’altre foc, el de Port-Bou, que ha estat el responsable de dues de les víctimes mortals, està totalment controlat i apagat. 15 municipis afectats. Valoració dels danys, importants.
Centenars de burilles al pàrquing del Pertús El conseller Puig veu difícil de trobar el culpable del foc, encara que la causa gairebé comprovada n’és una d’encesa.
Els Jocs Olímpics del 92: el dia 25 de juliol es varen complir 20 anys del Jocs Olímpics de Barcelona.
El Parlament de Catalunya aprova el pacte fiscal: ara o mai. Canvi del model de gestió dels impostos -capacitat normativa-. Aportació per les depeses del serveis de l’Estat. Adaptació cada 5 anys – Catalunya no pot perdre posicions per culpa de la solidaritat. Aprovació per majoria CIU, Esquerra, Iniciativa i Laporta. PSC a favor del pacte però no de l’agència tributària pròpia. PP, abstenció parcial i no agència tributària única.
Votació popular sobre el pacte fiscal: el 76,5% dels catalans donen suport al concert econòmic
Catalunya vol viure en llibertat. Presència ha fet un número pràcticament dedicat a aquesta activitat. Germà Bell, va assenyalar en El Punt-Avui del 16 de juliol que “la prova que Espanya ens ha ‘entès’ és l’actual onada recentralitzadora.”
Gran festival al Parc de la Devesa de Girona: de les 8 del vespre a les dues de la matinada. “Els ho direm amb música”: un festival per a tothom. 94 grups i solistes a la festa. Reivindicació nacional al parc de la Devesa de Girona. Autocars des de 51 poblacions. Una proposta festiva, lúdica, cultural i reivindicativa que és un nou acte de reafirmació nacional. Més de trenta dels principals grups musicals del país varen actuar desinteressadament per clamar plegats per l’exercici del dret a decidir. És la mostra de l’esperit d’una nació que aspira a ser un estat d’Europa. Amb: Àngel Daban, Jordi Tonietti, Macedònia, Electrotoylets, Marge d’Error, Amelie, Els Catarres, Els Cremats, Pere Tàpias, Poble que Canta, Núria Feliu, Josep Tero, Biel Majoral, Miquel Gil, Pi de la Serra, Gospelians, De Calaix, Jaume Arnella, Carles Belda, Refugi (Joan Reig d’Els Pets), Terratombats, Joan Dausà i Els Tipus d’Interès, Alfons Encinas (Els Trobadors), Canimas, Bloc Quilombo, Xirois, Santi Arisa, Miquel Abras, Deskarats, PulpoPop, The Gruixut’s, Dekrèpits, Brams i Kitsch…
Context Espanya
Horaris comercials: cinc autonomies en contra de l’ampliació del horaris comercials. La Generalitat valora la presentació d’un recurs al Tribunal Constitucional.
El futbol fa oblidar les retallades? Espanya tricampiona: Eurocopa 2012, Mundial 2010 i Eurocopa 2008, amb, entre d’altres, 6 jugadors de l’equip blaugrana al camp.
Audiència Nacional. El jutge imputa Rato i 32 exconsellers de Bankia
Les pèrdues d’Aena fan urgent un rescat del aeroports
Rajoy anuncia una trentena de mesures d’estalvi. El Rei va presidir el consell: IVA del 18% al 21% i del 8% al 10%. Prestació d’atur: reducció a partir del 5è mes. Funcionaris: sense paga de Nadal i menys dies de lliure disposició. Ajuntaments: reducció d’un 30% en el nombre de regidors. Les compres d’habitatge no es podran deduir. Perruqueries, oci, funeràries i estètica: pugen del 8% al 21%…
Remuneracions ajuntaments: cap alcalde podrà cobrar més de 69.000€ a l’any. Recentralització: utilitza la crisis per impulsar lleis centralitzadores.
L’ajust a les autonomies revolta fins i tot governs del PP. Castella Lleó i Extremadura, s’abstenen
Luis Maria Linde, nou governador del Banc d’Espanya, admet que Ordóñez va fallar en no voler veure els riscos del sector financer.
S’estenen les protestes massives a les grans ciutats contra les retallades del PP
La prima de risc trenca límits
València, sense liquiditat, demana el rescat-procés de finançament
Sobren polítics? A Espanya hi ha més de 70.000 càrrecs públics electes.
La prima de risc deixa el deute de l’Estat a 10 anys al 7,5% d’interès.
El Govern central prohibeix la especulació en borsa.
Pau Gasol banderer olímpic a Londres
BBVA adquireix UNIM
Reaccions del Govern central a la aprovació pel Parlament de Catalunya del pacte fiscal: el Ministre d’Hacienda, Cristòbal Montero, totalment negatiu, apel·la a la responsabilitat de tots el governants i exigint unitat, la Vicepresidenta, Sáenz de Santamaria, totalment oposada, però amb més mesura. Mariano Rajoy, en parlarem quan hi hagi diners.
La desocupació arriba ja al 24,6% de la població activa: els sindicats indiquen que no és que augmenti la desocupació, és que baixa la població activa. Però cada fi de juny nous joves s’incorporen al mercat de treball i no troben feina.
Context Europa
Brussel·les: més dels 100.000 milions pels bancs en difícil situació de liquiditat.
Capitalitzarà també el banc “dolent” espanyol: que es farà càrrec dels estocs immobiliaris que llastren molts bancs, alguns d’ells ja nacionalitzats.
JOCS OLÍMPICS 2012 a Londres: la inauguració, la reina Isabel II, James Bond, Mr. Bean, la espectacularitat, I am a Londoner, amb 70 Mary Poppins… els sentiments i una injecció d’esperança. El Regne Unit de la Gran Bretanya i Irlanda del Nord, hi ha volgut reflectir la seva cultura, història i la seva aportació al món: la industrialització, els avenços en drets humans i la música.
Context Món
Síria: els Estats Units sospesen el bombardeig dels arsenals; es tem la utilització d’armes químiques contra la població civil. Rússia i Xina s’oposen a qualsevol intervenció de l’ONU. La ciutat d’Alep cercada per una columna de blindats i la aviació.
Un jardinet al Molí de dalt