Notícies

Finançament: recta final?

Quan llegireu aquestes línies s’hauran exhaurit els pocs dies que quedaven per arribar a un acord. Tindrem una notícia certa ja que de l’entrevista feta entre Zapatero i Montilla no en sabem pas res.
És notícia, en molts diaris, aquests últims dies (vegeu a Internet): El Balance económico y regional,  elaborat per Funcas, Fundación de las Cajas de Ahorros. Datos del período 2000-2005. I en destaquen tres:
I –  Les quatre províncies catalanes figuren entre les 9 més cares d’Espanya: 1a Barcelona, 2a Girona (les dues primeres!), 7a Tarragona i 9a Lleida.
II – Viure a Barcelona costa un 24% més que si ho féssim a Badajoz.
III – Les diferències relatives de nivell de desenvolupament queden corregides per l’efecte dels preus i de les transferències de l’Estat.

 

Josep Lloret

Premi a Josep Lloret i Collell atorgat per la Fundació Lluís Carulla. Creada l’any 1973, aquesta fundació, que treballa per promoure la llengua, la cultura i els valors que configuren la societat catalana, ha atorgat un dels seus premis a Josep Lloret, per la seva tasca.
Promotor de la creació de Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, té cura de l’organització del Festival Internacional de Músiques, del qual n’és el director artístic i gerent. Ho compagina amb la direcció artística del Cicle AUDITORI XXI de l’Auditori de Barcelona i també és el director del Festival de Músiques Religioses del Món, de Girona, pioner a l’Estat Espanyol.
Des d’Emporion ens en congratulem vivament. Felicitats.

Santa Llúcia. La Festa Major d’hivern de l’Estartit. Una festa amb llibre, gegants, música i ball. Donem, des d’Emporion, la més cordial benvinguda a la segona edició del Llibre de la Festa Major de Santa Llúcia i l’hi desitgem que perduri en el temps, com a símbol de la nostra cultura, de les qualitats d’un tros meravellós de la nostra Costa Brava, i que segueixi les petjades d’en Xiscu i la Remei, els gegants, que ja han complert el seu desè aniversari.
La programació, molt extensa, incloïa missa solemne amb acompanyament del grup Empordà Fusió a l’església de Santa Anna, cants populars amb els Passarells, sardanes i concert de música clàssica i catalana amb la cobla-orquestra Maravella i ball amb el grup Empordà Fusió.
No podem oblidar la festa d’homenatge a la vellesa al Panorama, ni la representació de l’obra de teatre Políticament Incorrecte que varen organitzar els Penjats pel Teatre.
Feliç Festa Major d’hivern!

Maqueta del nou Tanatori

El tanatori es començarà a construir a principi del 2009. A principi d’any s’iniciarà la construcció del tanatori, contractat amb l’empresa Funerària Poch – Grup Memòria, en el mes de juliol de l’any 2007. Problemes urbanístics han retardat el projecte, que ara està pendent de rebre l’informe favorable de la Comissió d’Urbanisme.

Estarà situat davant de l’entrada del cementiri i, amb una superfície construïda de 375 m2, comptarà amb sala d’espera, dues sales de vetlla, sala de cerimònies i serveis.

Un equipament necessari per als torroellencs, que avui han d’anar al de la Bisbal.

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l’enderroc del passeig Marítim de la Pletera.Per agilitzar el projecte de restauració ambiental dels ecosistemes costaners de la Pletera, s’ha encarregat  el projecte ambiental, que havia de redactar el servei de costes del Ministeri de Medi Ambient, a Xavier Quintana, responsable dels dos projectes europeus mediambientals que han permès recuperar aiguamolls i diverses zones humides a l’interior.
Tramitat el projecte ambiental, es podrà treure a licitació l’enderroc, que té un pressupost de prop de 2 milions d’euros. El Ministeri de Medi Ambient té pressupostat per al 2009 una partida de mig milió d’euros per a l’adjudicació i l’inici de les obres.
L’espai desurbanitzat formarà part del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, al que s’han presentat prop de 1.500 al·legacions al seu projecte.

Els tres de Xauxa amb retocs nadalencs! Quina taula tan ben parada de dames i cavallers. quina taula tan ben parada que la Mare de Déu hi és. Estrofa amb què David de la Higuera, Ramon Manent i Robert Pellicer varen iniciar el seu recital de cançons tradicionals catalanes, de taberna, cobles i romanços, picantons alguns i un xic eròtics altres. I, en veritat, que “era ben parada” la taula, que arrodoniren amb havaneres i nadales.
Conforta avui sentir un conjunt jove, que omplí de gom a gom un espai de can Quintana Museu de la Mediterrània amb un repertori que molts dels assistents taral·lejaven a sota veu.
Perfecta felicitació de Nadal!

Conferència col·loqui La nova feminitat i la nova masculinitat . Tingué lloc a l’auditori de la Casa Pastors, a càrrec de Marina Subirats i Joan Margall. Es va fer arribar als assistents el MANIFEST DEL 25 DE NOVEMBRE DEL 2008 sobre LA VIOLÈNCIA MASCLISTA: UN PROBLEMA DE TOTS I DE TOTES, amb motiu del Dia internacional contra la violència envers les dones.
En la conferència s’exposaren conceptes molt clars sobre el necessari canvi en la masculinitat i també en la feminitat. L’amor és possible si els homes canvien, i també les dones. De la necessitat de saber, amb independència del sexe; de la diferència generacional, del company, amb l’home que deixava la cura de la mare per la no menys amatent de la muller; l’amo, el senyor, l’autoritat. Així com dades sobre la  composició de les famílies; avui als Estats Units on només un 7% estan formades per un home, una dona i llurs fills, de tots dos. La resta, el 93%, són famílies monoparentals, famílies reconstituïdes amb fills d’un, de l’altre i/o de tots dos; del mateix sexe amb o sense fills, propis d’un, de l’altre o adoptats.
El col·loqui fou extens, molt interessant i es conclogué amb un pica-pica i cava.

El cor de noies de l’Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí canta a l’Auditori de Girona. El diumenge 21 de desembre va tenir lloc a l’auditori de Girona el concert Fi de Gira de presentació de l’últim disc de Gerard Quintana Treu Banya 2008. El cor de noies de l’Escola Municipal de Música de Torroella va acompanyar una de les cançons del recital que porta per títol Nadala. Aquest mateix cor ja havia acompanyat la mateixa cançó quan, el 2007, es va enregistrar el CD.

L’Agrupació Sardanista Continuïtat celebra la seva festa anual. L’Agrupació Sardanista Continuïtat ha celebrat la seva festa. Missa, sardanes a la plaça de la Vila i dinar de germanor.
La nostra felicitació i el reconeixement per la tasca, no gens fàcil avui, que desenvolupen al mantenir viva la tradició sardanística de Torroella de Montgrí. L’audició de sardanes es va concloure amb la d’en Vicenç Bou, Torroella Vila Vella, i en la seva repetició es formà una única i gran rotllana que omplí tota la circumferència de la plaça, acabada amb un “visca” que desitgem perduri en el temps.

La Fira de Sant Andreu i Emporion. No volem acabar aquestes notícies que enceten l’any nou, el 2009, sense fer constar la presencia d’EMPORION a la Fira de Sant Andreu. Hi va ocupar un estand per segon any.
Volem agrair des d’aquí a les moltes persones que s’hi acostaren les paraules d’encoratjament en la prossecució de la nostra publicació. Varen ser moltes les que ens deien: “Jo també us he llegit”.
Gràcies per la vostra acollida!

Una llevantada fora de mida. La llevantada del dia de Sant Esteve, serà recordada. Segons informacions difoses per TV3, en Josep Pasqual de l’Estartit, que fa 38 anys que té cura de l’observació meteorològica, té enregistrades totes les dades i és corresponsal dels Serveis Meteorològics, no té constància de cap altra de tan forta. Embarcacions destrossades, tot un ferri embarrancat… Les destroces materials han estat quantioses a tota la Costa Brava. A l’Estartit, milers de peixos han mort llançats per la força de les onades sobre la platja. A més, s’han produït tres morts a Catalunya i un a València. Esperem que fets com aquest no es repeteixin en el futur