La Diada de l’Onze de Setembre a Barcelona, Torroella i l’Estartit
Onze de Setembre a Barcelona
L’acte al parc de la Ciutadella volia rememorar els fets i les personalitats rellevants de la nostra cultura catalana, i la periodista Mònica Terribas en fou la veu. Lectura de poemes i textos d’autors catalans i peces musicals. Les efemèrides recordades: el naixement d’Antoni Maria Alcover, el de Xavier Montsalvatge, de Pere Calders, Tísner i Joan Sales, la mort d’Eduard Toldrà, de Manuel Blancafort, de Frederic Mompou, de J. V. Foix, de Gabriel Ferrater, i de Francesc Pujols. l’edició de La plaça del Diamant, la fundació d’Edicions 62, l’edició del llibre de Joan Fuster Nosaltres, els valencians. La imatge de la Diada ha recordat Antoni Tàpies, figura cabdal de l’art del segle XX i català universal, que va morir el mes de febrer passat.
La tradicional ofrena al monument de Rafael Casanova a Barcelona. La delegació de la Generalitat, va ser la primera a dipositar la seva ofrena, encapçalada per Artur Mas, que va afirmar que l’esperit que va fer possible la Constitució el 1978 s’ha trencat. Algú va col·locar a la mà de Rafel Casanova una bandera independentista, que va criticar durament Alberto Fernández Díaz. Xavier Trias, va demanar als barcelonins que pengin banderes catalanes als balcons. Núria de Gispert, va fer una crida a la unitat i que els catalans siguin reivindicatius. El president del PSC, Isidre Molas, va assegurar que les regles de joc que es van pactar durant la Transició continuen vigents.
La manifestació a Barcelona “Catalunya un nou estat a Europa”
Ha significat realment un punt d’inflexió i de canvi. El número de manifestants va superar el milió i mig (600 mil segons la Delegació del Govern central), arribats de tots els punts de Catalunya. Famílies senceres, avis, pares i fills, fins i tot nens de bolquers, amb llibertat i sense por per reclamar que Catalunya sigui un nou estat dins d’Europa. Ha estat, sens dubte, la més important de tota la història recent de Catalunya. Per la seva tranversalitat i el fet que la convoqués la societat civil, l’Assemblea Nacional Catalana, presidida per Carme Forcadell. I el crit que anava dirigit als nostres governants, i a tots els partits: ”Escolteu el poble”. La resposta del president: “Res no serà fàcil, però tot és possible”.
L’Onze de Setembre a Torroella de Montgrí
La senyera i l’estelada al castell del Montgrí
El dia 11 de setembre varen lluir damunt de tot el mur del castell del Montgrí i ben visibles des de la vila, dues banderes catalanes, la senyera i l’estelada Ensenyes que varen penjar respectivament CDC i ERC.
Exposició “El somni republicà”, a la Capella de Sant Antoni
L’exposició, creada per la Casa de Cultura de Girona, mostrava la tasca i objectius d’aquest somni, la república, des de 1900 fins a 1936. i que, amb la col·laboració de l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, ha inclòs documentació de la nostra vila. Molts foren els partits que sorgiren en aquestes dates que s’anaren fusionant i absorbent: 1900-Partit Republicà Democràtic Federal, Centre Nacionalista Republicà. Joventut Republicana de Lleida, Unió Republicana, Fraternitat Republicana, Partido Republicano Radical, Lliga Regionalista. 1910-Unió Federal Nacionalista Republicana, Partido Reformista, Esquerra Catalanista, Bloc Republicà Autonomista, Partit Republicà Català, Acció Catalana.1920-Estat Català, Partit Republicà Federal Nacionalista de les Comarques Gironines, setmanari L’Opinió, Acció Republicana de Catalunya.1930-Esquerra Republicana de Catalunya, Partit Catalanista Republicà. (En negreta, els grups més rellevants del republicanisme català.)
Conferència “L‘Empordà, epicentre republicà: la realitat del mite”
A càrrec de Xavier Diez, doctor en història contemporània, que va fonamentar-la en les característiques del nostre espai i paisatge i en la categoria de personatges com Josep Pla (individualista i defensor de la llibertat) i de Joan Maragall (l’Empordà), Carles Raola (afusellat el 1939), d’un Empordà obert a tots els vents, cruïlla històrica de cultures, amb cert humus republicà… Per fer un pas endavant d’acord amb les nostres possibilitats.
“Cant dels segadors”
A la plaça de la Vila i sota les voltes de la Casa de la Vila, el Cor Anselm Viola i la Coral del Recer varen interpretar un reguitzell de cants, que va començar amb el Cant de la senyera, Els segadors, La Balanguera, Un país petit, L’estaca… Un veritable regal per a la diada!
Sardanes
Amb la Cobla Foment del Montgrí, que feren les delícies dels balladors i dels que les escoltaven. En una diada que possiblement ha marcat un punt d’inflexió: un abans i un després de la Diada de Catalunya de l’any 2012.
Sopar del Recer amb motiu de la Diada de l’Onze de Setembre
Lloc: a plaça d’Espanya i, a continuació,
Ball amb el conjunt Trànsit.
L’Onze de Setembre a l’Estartit
A la plaça de l’Església, especial musical Entre monosíl·labs, de Rosa Pou.
Concert de cant coral amb Els Passerells. A la plaça de la Llevantina.
Activitats que ha organitzat l’Ajuntament de Torroella de Montgrí-Àrea de Cultura, Joventut i Festes, i el Consell Municipal de l’Estartit, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Cor Anselm Viola, la Coral del Recer, la llar de jubilats El Recer, l’Associació de Joves The Salats i la coral Els Passerells.
25, 26 i 27 de setembre 2012 – “En situacions excepcionals, decisions excepcionals”.
El president Artur Mas ha confirmat la convocatòria d’eleccions anticipades per el 25 de novembre. Ha afirmat que “La necessitat que el poble expressi a les urnes el clam que va fer sentir al carrer en la gran manifestació del passat Onze de Setembre, que el partit que governa no tenia en el seu programa electoral cap altra reclamació en clau nacional que no fos el pacte fiscal i el fet que el pacte fiscal, ha fracassat” i que “una nova etapa necessita un nou aval” que només les urnes podran escatir el pes de la veu que es va sentir als carrers i places de Catalunya l’Onze de Setembre. Ha subratllat que Catalunya és l’amo del seu destí, i ha de decidir qui vol que els lideri. “Són temps transcendentals i vivim un moment extraordinari. Ara cal decidir”. “Aquest cop no votarà el Congrés, votarà el poble de Catalunya”. El que sí que es pot qualificar del tot com a sorpresa ha estat l’anunci que ha fet: “quan Catalunya assoleixi els objectius nacionals que el poble català decideixi jo no em tornaré a presentar a unes eleccions.” I el Parlament de Catalunya, amb 84 vots a favor, 21 en contra i 25 abstencions del PSC. La legislatura es va tancar amb un llarg aplaudiment i es va cantar Els segadors. El paràgraf final de la Resolució del Parlament de Catalunya, diu:”El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurament i democràtica el seu futur col·lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura. Palau del Parlament, 26 de setembre de 2012.
Inauguració de l’exposició “Blueism”
L’artista i cineasta empordanesa Marta Vergonyós va presentar al Museu de la Mediterrània, dintre del cicle Ancoratge, comissariat per Eugeni Prieto, la seva obra pictòrica, basada en la representació d’una malaltia que es denomina blueism i que correspon a l’obsessió de conèixer. I ella l’ha sofert en la contemplació de les pintures i gravacions que va desenvolupar a la Casa Forestal de Sant Martí d’Empúries com a beneficiària de la Beca de Primavera de l’any 2009. I va dedicar els tres mesos de la seva estada a contemplar dia rere dia la sortida i la posta del sol. “Escullo un tros d’horitzó, el cuido i l’observo cada dia, durant un minut de silenci, i amb el temps em van entrant a dins el blau plata, el cobalt, l’ultramarí, el blau cel, el manganès, el blauet, el lapislàtzuli”, explicava sobre la seva experiència a Empúries.
Pobles de Catalunya canvien el nom de plaça d’Espanya per de la Independència
Una quarantena de pobles i ciutats de Catalunya que tenen una plaça o carrer amb el nom d’Espanya han fet aquest diumenge un acte simbòlic de canvi d’aquest nom pel de plaça de la Independència. S’han afegit a aquesta iniciativa, impulsada per l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), inclosa en les activitats de la manifestació de l’11 de setembre a Barcelona.
“Sabem que de nit somia”, de Laia Moreto
Organitzada per l’Associació d’Amics de la Fotografia, de Torroella de Montgrí, es varen exposar al Claustre de l’Hospital les fotografies de Laia Moreto, guanyadora de la beca corresponent a l’any 2011. El títol de l’exposició correspon a la tasca feta per l’autora per acostar ficció a realitat per induir l’espectador cap a la representació d’una nena discapacitada, difícil de comunicar-se, però de la qual saben que de nit somia.
Targetes per aparcar per als clients del comerç
L’Associació Montgrí Comerç, dins del programa de promoció comercial, ha preparat per al setembre i l’octubre una nova campanya, conjuntament amb l’Ajuntament de Torroella, en què han repartit 11.000 targetes d’aparcament gratuït a les zones blaves, de 30 minuts i de 15 minuts. Lluís Coll, president de l’entitat, va assenyalar que l’acció s’emmarca dins del pla que té com a objectiu promocionar i facilitar les compres als establiments de Torroella de Montgrí.
Compliment dels cabals del riu Ter
En el darrer ple municipal, el grup d’Esquerra va defensar una moció perquè el consistori es posicioni en contra de la privatització de l’empresa Aigües Ter Llobregat (ATLL), que segons Josep Maria Rufí “comportarà la continuïtat de l’espoli de l’aigua del Ter i de la problemàtica de l’abastament per als usos de la mateixa conca”. I alerta que la privatització pot fer que vulguin obtenir “beneficis fàcils i ràpids”. El cabal mínim és necessari per mantenir el paisatge, els aqüífers i la pagesia a la demarcació.
Festa dels Masos de Torroella i l’Estartit 2012
Mai havia vist, en les anteriors edicions, tan plena de públic la festa dels masos! Gràcies i felicitats per la festa. La integraren la missa solemne en honor a santa Maria del Mar, en la qual Els Passerells de l’Estartit varen cantar els goigs de santa Maria del Mar. Seguidament, tingué lloc l’audició ballada de sardanes per la cobla La Principal de Porqueres, que va interpretar El saltiró de la cardina, La cardina encara salta, Record de Calella i Torroella, vila vella, de Vicenç Bou, en el cinquantenari de la seva mort, i Cap de Creus, de Rafel Cabrises, i Dintre el galliner, d’Antoni Barnés. Va servir-se també un copiós aperitiu popular. Va organitzar l’acte l’Associació de Masos de Torroella de Montgrí i de l’Estartit, amb la col·laboració del Càmping Castell Montgrí, la Fundació Mascort i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.
Inauguració de l’exposició “Espais interiors”, de Ramon Pujolboira
Ramon Pujolboira, nascut a Barcelona l’any 1949, encara que des de l’any 1974 es va establir a l’Empordà, primer a Ordis, i a partir de 1976 a Albons, on té la casa i l’estudi. No hi ha cap tros de la terra empordanesa que no tingui alguna connexió amb la seva pròpia vida. L’exposició, inaugurada al Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, mostra el paisatge per ell viscut. Paisatges i estances, moltes de gran format, que en conjunt configuren el que en el catàleg es qualifica com a poètica del paisatge.
Concert Revisem Vicenç Bou, amb la Cobla Marinada, a l’Espai Ter
Esteve Molero va dirigir aquest concert de la Cobla Marinada, amb la música inoblidable de Vicenç Bou i Geli, a l’Espai Ter de Torroella de Montgrí, que el va veure néixer l’any 1884 i que va morir per Reis del 1962, fa ja cinquanta anys.
El concert va incloure algunes de les seves sardanes clàssiques: Llevantina, Cants de maig, tal com ell les va instrumentar, i altres amb nous arranjaments d’Esteve Molero. “M’agrada molt la seva música i vaig començar a ballar sardanes fa ja 67 anys. I al sentir els arranjaments efectuats, no puc deixar-me de preguntar si eren o són necessaris. Amb nous arranjaments, o sense, la seva música segueix despertant en mi la mateixa emoció.”
Anada a Montserrat amb la Confraria del Roser
Un diumenge al matí, vàrem sortir de Torroella un grup de torroellencs en una anada a Montserrat, organitzada per Josep Riera. Els objectius eren la Moreneta, en la seva basílica de Montserrat, cor de Catalunya.
Vàrem omplir un autocar de 25 places, i no més d’aquesta xifra topall, ja que el segon motiu de la visita era el Museu de Montserrat, i amb particular interès el Museu de l’Orient Bíblic, fundat, o millor dit creat, reunit peça a peça, pel monjo Bonaventura Ubach, gràcies al coneixement de les llengües i els seus viatges a l’Orient bíblic. Com a tercer motiu, molt entranyable, vàrem poder visitar les instal·lacions de l’escolania, gràcies a l’acollida i al guiatge de dos escolanets torroellencs que hi cursen els seus estudis, Genís Puig i Biel Torres, i al pare del primer d’ells, Salvador Puig, que, de forma que s’ha d’agrair, ens varen atendre i guiar per totes les instal·lacions de l’escolania. Uns escolanets que segueixen la tradició torroellenca. Un cop més, gràcies.
I què cal dir de la basílica i de la missa conventual, que mai l’havia vist tan plena! Com sempre, tant si ets creient i crec que si no ho fossis o te’ n’haguessis oblidat un xic, la missa a Montserrat imposa i et fa meditar.
I de la visita al Museu de l’Orient Bíblic, estic sense paraules per descriure i objectivar la visita guiada, de més d’una hora, a aquest museu que engloba un conjunt de peces que tenen en comú l’espai que narra la Bíblia, les coses vives i els objectes que s’hi descriuen.
Teatre: Per la mort de Déu, d’Eduard Batlle
Al Cine Petit, i com es va anunciar, l’Associació Teatral Teló Esquinçat va fer dues representacions més de l’obra que va representar amb clamorós èxit el mes d’agost passat. I en les dues representacions de setembre, varen aconseguir que el Cine Petit quedés novament i realment petit. Habemus Papam! L’obra d’Eduard Batlle reuneix els elements necessaris perquè aquest resultat sigui possible. Un papa de Roma acabat de nomenar com a successor de Benet XVI rep la inesperada visita d’un jove que es presenta com a fill seu, fruit d’uns amors… i per arrodonir la situació, ho fa acompanyat del seu “company amorós...”. Cert o fals? Però el text no seria suficient Sense l’actuació, que va destacar per la qualitat molt per sobre del seu amateurisme i que fou fortament aplaudida per un públic entregat, que ho feia dret i a cor batent. Cal destacar que la recaptació obtinguda serà per a la Creu Roja de Torroella de Montgrí.
48è Aplec de la sardana a Torroella de Montgrí
Any rere any, i n’ha fet ja 48, l’Associació Sardanista Continuïtat prepara i organitza l’Aplec de Torroella. Va començar a la plaça de la Vila, al matí, a les 11 h, i prosseguí a la tarda, a les 4.30 h, amb tres cobles, Foment del Montgrí, Ciutat de Cornellà i Bisbal Jove, i les sardanes interpretades foren: L’espill de l’agulla, de Josep M. Tarrides; 35 estius, de Pitu Chamorro; L’Albert i en Cesc, de Conrad Saló; Èxtasi,de Vicenç Bou; Inquietud, d’Eduard Font; Girona aimada, de Vicenç Bou; Per Torroella, de Martirià Font; A Mataró, de Ricard Viladesau; Mirambell, de Vicenç Bou; Sant Pol, quina hora és?, de Jordi Leon; Santfeliuenca, de Manel Saderra Puigferrer; 125 anys a Torroella, de Jordi Molina; Sardanes a la Once,de Jordi Paulí; i tres sardanes obligades: Festamajonera, de Vicenç Bou; Nit estelada, de Josep Saderra, i Continuïtat, de Vicenç Bou. Per al concurs de colles improvisades: Laia, de Carles Santiago; La cardina encara salta, de Vicenç Bou; Quina parell@.com, d’Eduard Font; Torroella, vila vella, de Vicenç Bou; La tia Pepa, de Josep Capell; Joliua parella, de Josep Coll Ferrando, i L’amic Vernet, de Ramon Vilà. Donava goig veure tan plena, un any més, la plaça, on es va ballar per primer cop la sardana llarga. Una diada en què coples i sardanistes s’uniren per gaudir d’una ballada que recordava bells temps!
Un nou premi per a la nostra Colla Montgrí 2000
La Colla Montgrí 2000 ha aconseguit, per segon any consecutiu, el premi de Colla Completa, a Lloret de Mar. Cal recalcar que el premi Colla Completa, en un concurs sardanístic, significa ballar les sardanes , el galop de fantasia, la sardana revessa i la sardana de punts lliures. La foto que incloem és de la sardana de punts lliures.
Hilton obre hotel a l’Empordà
L’hotel Golf Empordà, a Gualta, devindrà el primer Double Tree by Hilton de tot l’Estat. L’empresa gironina Urbano Rural Hotelera, dedicada a la gestió i explotació d’establiments hotelers, ha tancat un acord amb Hilton World Wide per a aquesta transformació com el primer hotel d’aquesta cadena a l’Estat espanyol. Aquest establiment, situat molt a prop de Torroella de Montgrí, on té des de fa dos anys l’hotel Molí del Mig, ha aconseguit un creixement continuat en els darrers anys. El primer Hilton a la demarcació passarà a ampliar la xifra d’habitacions de luxe en el sector hoteler gironí. Disposarà de cookies, que són un fragment d’informació enviada des d’un servidor de pàgines web a un navegador, seguretat americana i energies renovables; això és el que trobarà el client del nou Hilton. I en el moment en què entri en funcionament, més de 30 milions de persones rebran un correu electrònic per informar-los del nou establiment, situació i característiques. Aquest hotel, un Double Tree de quarta categoria superior, disposarà de 87 habitacions d’entre 60 i 90 m2, exteriors, amb grans balcons i vistes a les illes Medes, visibles des de la tercera planta.
Euskadi i Catalunya mantenen les seves danses i tradicions
A l’Espai Ter de Torroella de Montgrí, actuació del grup Berriztasuna Dantza Taldea, de Portugalete – Euskalduna, i del grup Montgrí Dansa, el Gegants i els Grallers del Montgrí i les Xatis, de Torroella de Montgrí
La trobada va fer-se a l’Espai Ter, on s’inicià la cercavila conjunta, que pel carrer d’Ullà va arribar a la plaça de la Vila, on els Gegants, els Grallers i les Xatis van iniciar el ball de gegants. Seguidament, els components del grup Berriztasuna Dantza Taldea varen ser rebuts a l’Ajuntament per l’alcalde, Jordi Cordon, i la regidora de Cultura, Núria Bosch. A continuació, el grup de Portugalete va iniciar la seva actuació de danses típiques, nois i després noies, que l’acabaren amb una dansa corrent tots en cercles, donant-se les mans, on invitaren a entrar-hi el nostre alcalde, que hi va accedir, i uns quants components del grup Montgrí. L’acte finalitzà amb una sardana de germanor, que acabà amb una rotllana ben grossa. A la tarda i ja a l’Espai Ter, van tenir-hi lloc les actuacions del conjunt basc i del de Torroella, on varen donar fe del manteniment d’unes tradicions que ens són pròpies i ens representen.
Conferència “La història pràctica del color”
Al Museu de la Mediterrània, el pintor Ramon Pujolboira va desenvolupar una conferència pràctica sobre el color, en la qual va contestar preguntes com:
– Com pintaven els prehistòrics dins les coves?
– Com evolucionen els colors a l’edat mitjana?
– Quin és l’univers de colors d’una paleta d’un pintor?
I ho va fer en explicar per a tots els assistents la funció de la pintura al llarg de la història, des de les coves d’Altamira, al Renaixement i als tallers dels grans genis del segle XX.
Vetllada poètica. Montserrat Abelló recita la seva poesia a la casa Galibern
Montserrat Abelló i Soler va néixer a Tarragona l’any 1918, va estudiar a Barcelona, a la facultat de Filosofia i Lletres. L’any 1936 era professora d’anglès a València. L’any 1939 va haver d’exiliar-se a França, al Regne Unit i a Xile, a l’empresa del seu pare primer i, posteriorment, com a professora d’anglès, on va viure uns vint anys.
Va tornar a Barcelona l’any 1960, on va treballar com a ensenyant, fins a la jubilació. Cal destacar la seva vida, la seva edat i la vivor que va mostrar en la revetlla en recitar, amb una demostració de memòria prodigiosa, una sèrie de poesies seves, i afirmant que les ha escrit sense cap rigor poètic, sinó amb llibertat de mostrar sentiments sorgits de vivències i pensaments. Ha publicat onze llibres de poesia i ha rebut molts premis encapçalats per la Creu de Sant Jordi, el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el de la Crítica Serra d’Or… fins un total de vuit I el miracle d’aquesta vetllada poètica en la presentació que es va fer al pati de casa Galibern fou la demostració de poesia i vitalitat per ella demostrada. No puc oblidar la presentació, atenta i detallada de la poetessa, que en va fer Miquel Bofill, fill seu, la transformació de poesia en cant, que va fer-ne Mariona Font, les paraules de M. Teresa Calabús, que comentà que havia descobert la poetessa gràcies a la mateixa Mariona Font, i l’amabilitat de la Fundació Mascort en acollir aquest acte. Em permeto acabar dient que fins a la propera!
Audició de sardanes al passeig de Vicenç Bou
Organitzada per la Fundació de l’Hospital de Torroella de Montgrí, i amb motiu de la diada de la Mercè, ha tingut, un any més, la tradicional audició i ballada de sardanes, al passeig de Vicenç Bou, davant de la Residència Vila Vella. A la ballada hi van assistir els residents acompanyats pels seus familiars, cuidadors, amics, voluntaris de la Creu Roja i, com no, d’enamorats de la sardana. La vetllada estava més plena que mai i la cobla Foment del Montgrí, perfecta en una audició de sardanes molt ben seleccionada. Felicitats!
Inauguració de l’exposició “Acadèmia de santa Caterina” Divendres, 28 de setembre
A la Capella de Sant Antoni i organitzada per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, reflecteix una etapa prou llarga d’una institució educadora, amb seu a la nostra vila.
Jornades europees del Patrimoni 2012
Conferència “La mina d’aigua de Torroella, mil anys d‘història sota terra”
Del 28 al 30 de setembre es varen celebrar les Jornades europees del Patrimoni, en la qual van participar 200 municipis, amb 360 propostes arreu de Catalunya. Jornades creades ja l’any 1991, en què els participants concorren amb el bo i millor del seu patrimoni. Aquest any va reunir una més alta participació per dues actuacions encaminades a fomentar-la: un concurs fotogràfic, en què s’hauran de penjar les fotos al Facebook, i unes viquimaratons per actualitzar articles relacionats amb el patrimoni cultural: museus, castells, mercats, fires, festes, rutes…A casa nostra, l’Ajuntament i el Museu de la Mediterrània han programat dues activitats sobre la mina d’aigua, galeria subterrània feta per l’home, que recollia les aigües del Montgrí i les conduïa cap a la plaça de la Vila del nostre municipi; una conferència, “La mina d’aigua de Torroella, mil anys d’història sota terra”, i l’altra que consistia en visites guiades a la mateixa mina. Es pot felicitar l’Ajuntament i el Museu de la Mediterrània per la divulgació que s’ha fet d’aquesta part del nostre patrimoni històric.
L’Exili – Cançons en escena
Exili és un vídeo que recull un recital de cançons populars que fa memòria i dóna testimoni de l’èxode de milers de persones, abans, durant i després de la Guerra Civil espanyola. Músiques, dades històriques i textos poètics acompanyats d’una videocreació on es combinen imatges documentals i els paisatges dels camins transfronterers que varen recórrer els exiliats. La direcció i arranjaments varen anar a càrrec de Ramon Manent; la interpretació del Cor País Meu (cant) i de Laia Carreras (rapsòdia); la música a càrrec de Tomàs Morales (acordió diatònic) i Pep Prats (tarota); la il·luminació de Tomàs Morales, i el vestuari de Clara Garí. Vídeo: Montserrat Moliner Producció Nau Côclea de Camallera i Associació Cor d’Amics de l’Aula. Amb aquest espectacle, el Cor País Meu vol retre un homenatge a les persones que van patir i lluitar per les llibertats. A través de cançons i poemes d’artistes com Lluís Llach, Ovidi Montllor, Maria del Mar Bonet o Joan Salvat-Papasseit, prop de 30 intèrprets ofereixen el seu cant d’esperança perquè mai més ningú no sigui forçat a anar-se’n de casa seva i de la seva terra.
L’ESTARTIT
Caganers. Anna Maria Pla
Una exposició al Consell Municipal de l’Estartit de les 241 figures fetes al llarg de vint anys, des del clàssic caganer fins a personatges polítics i esportistes com ara Leo Messi o Artur Mas o Mariano Rajoy, Dalí i fins i tot la família reial, i gairebé l’última, la del personatge infantil MIC. Antigament, a Catalunya, es creia que la figura del caganer cuidava la terra i donava salut, i s’insisteix que no són, en cap cas, una burla sinó un homenatge.
FIRA OPEN NIGHT a L’ESTARTIT
A les 9 del vespre, al centre comercial de l’Estartit, fruit del treball conjunt del sector privat, encapçalat per l’Estació Nàutica, i l’Administració pública local, i amb la col·laboració d’entitats culturals i esportives locals i empreses, tingué lloc aqueta fira oberta a la nit, perquè tothom pogués visitar i comprar en hores de menys calor a tot el comerç de l’Estartit.
7a FESTA DEL VENT, DEL 8 A L’11 DE SETENBRE
Fira d’artesania mediterrània Lloc: passeig Marítim i plaça de l’Església. Organitza: Àrea de Turisme.
“Outlet” i ocasions: fira de final de temporada Lloc: plaça de la Llevantina. Organitza: Estació Nàutica l’Estartit – Illes Medes.
L’essència de l’Empordà. Visita guiada: “Penya-segats del Montgrí, una mirada arran de mar”
Aquesta visita ens proposa descobrir, viatjant en barca, els espadats rocosos del massís del Montgrí, que cauen a mar i que conformen una escarpada costa de cales naturals que miren cap a les illes Medes.
Visita guiada: “La ruta del vent, un passeig pel cor del Montgrí”
La ruta del vent recorre el cor del massís del Montgrí, que amb un àrid perfil mediterrani combina dunes, pinedes i garrics i mostra els vestigis d’un passat que habitava la muntanya i que ens ha deixat construccions de pedra seca i forns de calç com a llegat. Sortida des de l’Oficina de Turisme de l’Estartit.Organitza: Àrea de Turisme i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Al matí, taller, exhibició i volada d’estels
Lloc: a la platja Gran de l’Estartit, taller, exhibició i volada d’estels amb Mira Mira, Club d’Estels de Badalona. Organitza: Àrea de Turisme.
I a la nit, havaneres i cremat. Amb el grup Peix Fregit. Lloc: plaça de la Llevantina. Organitza: Àrea de Turisme.
Espectacle de màgia amb David el Mag. Lloc: plaça de l’Església de l’Estartit. Organitza: Àrea de Turisme.
“Caiacada” popular
Sortida en caiac, organitzada per l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes, amb un recorregut per la costa. Per poder participar-hi s’havia de fer prèviament un ingrés de 20 € ( 5 per a la inscripció i 15 per al caiac). Lloc de reunió per a la sortida: plaça de la Llevantina.
TERRA DE PIRATES
Tots els actes que es reprodueixen en aquesta fira de pirates, que aquest any ha tingut un extensió més alta que en els anys anteriors, tenen un rerefons d’història. I la nostra història no és medieval, sinó un passat de pirates i de corsaris turcs i àrabs que atacaven les nostres naus, les nostres costes, pujaven pel Ter i s’enduien el menjar, les collites i les pubilles i qualsevol que pogués representar un bon rescat. Per aquest motiu, l’ensenya dels nostres pirates, la que aterria, no és la calavera, sinó la mitja lluna. I la importància per als uns i per als altres de les illes Medes.
PIRATES I CORSARIS A LES ILLES MEDES
Els pirates arribaren un any més a l’Estartit amb Pirates i Corsaris de les Illes Medes, enguany de major durada i amb més i millors activitats, pensades per fer-les més atractives per a tots els públics.
Visita guiada: “Terra de pirates” Visita amb bicicleta
Una part molt important del patrimoni que es varen bastir per a resguard i defensa de les incursions pirates a la nostra contrada són les torres fortificades dels masos de la plana del Baix Ter. Aquestes construccions són testimoni d’una lluita, a l’edat moderna, entre els pagesos i els pirates vinguts de la Mediterrània. L’activitat pretén mostrar com van defensar-se els habitants de les masies costaneres contra les ràtzies dels pirates. Cal tenir en compte que la història de l’Estartit està estretament lligada a la pirateria, especialment d’origen turc, entre els segles XV i XVIII. Els organitzadors proposaren aquesta visita guiada, amb bicicleta, als masos fortificats que defensaven vida i propietats dels atacs del pirates. Visites que van permetre un millor coneixement de la història local i varen anar a càrrec de tècnics del Museu de la Mediterrània, grans coneixedors d’aquesta història. La sortida es feia des de l’Oficina de Turisme de l’Estartit i les va organitzar l’Àrea de Turisme i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
Desembarcament pirata a l’Estartit
Un vespre de divendres, desembarcaren els pirates a la platgeta del port, enmig d’uns espectaculars focs pirotècnics teatralitzats. Va seguir amb la cercavila pel passeig Marítim, el carrer de Santa Anna i la plaça de l’Església. I ja en aquest punt varen hissar la bandera pirata, amb la qual simbolitzaven el domini corsari durant tots aquests dies. A l’espectacle hi participaren Excalibur Teatre, el Cor Anselm Viola, el Cor Indika i l’Associació de Joves The Salats.
La Fira de la Terra de Pirates segueix l’estructura d’altres edicions i continua reforçant l’ambientació dels diferents punts on es desenvolupa. D’altra banda, es reforça el seu caràcter familiar amb una gran quantitat de propostes lúdiques i culturals, perquè grans i petits passin un bon cap de setmana temàtic. Durant dos dies, el centre comercial es traslladarà al temps dels pirates, on les illes Medes eren un magnífic centre d’operacions. Es van fer tallers temàtics per a totes les edats, cercaviles, animacions, actuacions de carrers, tallers, mercat artesà, visites guiades, entre d’altres activitats. I l’apartat infantil es reforçà enguany amb la creació d’un espai de lleure del petit pirata a la plaça de la Llevantina, on els més petits van tenir al seu abast un ampli ventall d’activitats lúdiques per endinsar-se en el món dels pirates i corsaris. Com a novetat, també cal destacar que l’Associació de Joves The Salts va preparar per dissabte un Concert Pirata–Nit jove.
Espai dels pescadors
La fira té un vessant lúdic i festiu, però també divulgatiu i pedagògic. El diumenge al matí, es va habilitar l’espai dels pescadors, a la plaça del Port, on es va instal·lar una llotja de peix fresc, amb venda i subhasta, a càrrec de la Confraria de Pescadors , on el públic va poder comprar peix fresc acabat de pescar; un taller de nanses, a càrrec d’August Gusto Prats, i una demostració de tècniques artesanals (xarxes, nusos, etc), a càrrec de Pere Parrí i Club Nàutic Estartit. A més, al migdia es va programar una visita guiada per donar a conèixer el moll de pesca artesanal, a càrrec de la Confraria de Pescadors.
L’exposició “El tresor de les illes Medes”
La inauguració de l’exposició “El tresor de les illes Medes” va donar el tret de sortida de la Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes, que es podrà visitar fins al 25 de novembre, al Consell Municipal de l’Estartit. En recrea el fons marí i apropa el visitant als seus tresors naturals i extraordinària biodiversitat.Té una finalitat divulgativa, orientada a tots els públics, i vol incidir en la necessitat de preservar l’ecosistema.
Organitza: Museu de la Mediterrània, el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, el Consell Municipal de l’Estartit, l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes.
Contes de pirates
En Roc ens destapa els seus tresors de pirata, a la Biblioteca Municipal de l’Estartit. Organitza: Biblioteca Municipal de l’Estartit. Contes per als més petits
Cercavila orquestra francesa . Sortida Hotel Panorama Organitza: Consell Municipal de l’Estartit. Lloc: pels carrers de l’Estartit. Organitza: Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes.
Acte d’homenatge al company i amic Àlex Lorente
A l’Estartit i Torroella, es va fer un emotiu homenatge a l’Àlex Lorente. Va començar al moll de Llevant del port de l’Estartit, des d’on es va embarcar amb destinació a les Medes, amb un minut de silenci als Tascons. I en tornar, els assistents varen anar al Cinema de Torroella de Montgrí, on s’havia preparat una projecció audiovisual de vídeos del mateix Àlex.
Mercat artesà. Al passeig Marítim, plaça Fleming, c. Víctor Concas i plaça de l’Església.
Visita a la Meda Gran
Recordant que les illes Medes van ser un refugi de pirates, aquest any va efectuar-se una visita guiada amb vaixell i a peu a la Meda Gran. Poc més de 300 son els afortunats que l’han visitada, és un espai protegit que s’integra dins del parc natural del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter i que només es permet visitar durant la celebració a l’Estartit de la Festa de Pirates i Corsaris., que enguany va arribar al a vuitena edició. La resta de l’any, l’accés esta prohibit. Les Medes són un espai que és difícil de visitar a causa de l’elevada població de gavians que hi ha trobat refugi, tot i que també s’hi troben ardeides, corbs marins i altres tipus d’aus marines. A l’illa encara queden diversos edificis dempeus, vestigis de les diferents ocupacions humanes que hi ha hagut. El far, amb espai per als faroners i llurs famílies i edificis militars.
Caminada per a la vida – Costa Brava. Caminada solidària pro malalts de càncer
Amb la col·laboració de l’associació estartidenca Mans Solidàries Vora el Mar, la Fundació Oncolliga va organitzar la 3a Caminada per a la vida-Costa Brava, la versió catalana del Walk for Life (camina per la vida), que des de fa anys se celebra a Anglaterra, amb l’objectiu de recaptar fons per ajudar a lluitar contra el càncer.
La particularitat de la caminada és la mirada femenina amb què s’ha organitzat: només s’hi podien inscriure dones i costava 10 euros. El recorregut, d’uns set quilòmetres, es podia fer al pas o corrents i es podia triar un recorregut més curt. El seu objectiu no és solament el de recaptar fons, sinó també el de passar un dia per intercanviar opinions i per recordar totes aquelles persones estimades que pateixen o han patit aquesta malaltia.
Carme Lafay presenta Tots tenim secrets
L’autora d’aquesta obra va presentar la seva novel·la, que situa una part de l’acció a les illes Medes, el Baix Empordà i Miami, i amb la qual va guanyar el II Premi de Narrativa Marítima Josep Lluís Savall. Li agraden els temes contemporanis i protagonistes femenines. I aquesta és la primera novel·la que escriu en català. Retrata, en un entorn mariner de gent adinerada, el fet de la infidelitat del seu marit.
CONTEXT CATALUNYA
Els metges gironins atendran els sense papers
Barcelona World: una carta amagada del Govern català, alternativa a Euro Vegas? La Caixa i l’empresari Bañuelos a Port Aventura.
L’Estat central es desentén del desdoblament de l’N-II de Maçanet a Tordera
Mor Martí Gasull, fundador i principal activista de la Plataforma per la Llengua
El 23 de setembre va morir Martí Gasull en un accident de muntanya a l’Himalàia, a Manaslu, (Nepal). Era segurament, en aquets moments, el principal activista i lluitador per la llengua catalana al nostre país. Fundador i màxim impulsor de la Plataforma per la Llengua, era independentista, compromès en la lluita pel nostre país i en favor de la nostra llengua i cultura. La seva gran passió per l’alta muntanya li va costar la vida.
CONTEXT ESPANYA
Les eleccions a Galícia el 22 d’octubre pròxim i el seu president (del PP) diu: ”Avui Galícia paga i Catalunya demana”. Rajoy promet l’AVE acabat el 2018.
Bankia rep ajuda immediata després de perdre 4.450 milions, sense necessitat d’esperar el rescat europeu.
El rei fa una crida a la unitat, a no dividir, i a no perseguir quimeres.
Rajoy i el rescat: retarda la petició. Brussel·les: retallades més dures. La CEOE demana que no es precipiti. La gran banca, si no es demana, la compra il·limitada de deute quedarà sense aplicació. I els mercats esperen. Sobre el pacte fiscal, “parlar-ne no consisteix en el fet que les coses són blanques o negres”.
La vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría demana al president Mas que no afegeixi més problemes als ciutadans, són moments molt difícils, el govern espanyol ha de complir la llei i fer-la complir.
Aznar: Ningú trencarà Espanya.
Rubalcaba: defensa el federalisme i canviar la Constitució, si fos necessari.
Arriba la cavalleria. S’ha de bombardejar Barcelona cada cinquanta anys?
Un extinent general i un coronel auguren un resultat horrible si Catalunya s’independitza, i “sobre mi cadáver”, respectivament.
La reforma educativa redueix la nostra capacitat per decidir-ne els continguts. La Llei Orgànica per a la Millora de l’Educació fixarà el 65% dels continguts curriculars de les assignatures; desapareix la Selectivitat i es faran 3 proves, dues amb caràcter vinculant, a 4rt d’ESO i a Batxillerat.
Foment descarta desdoblar el tram nord de l’N-II i no la inclou fins l’any 2024
Las Vegas Sands a Madrid, però sense preses, donada la crisi econòmica.
Mor Santiago Carrillo als 97 anys, dirigent comunista, personatge clau de la Transició i pare de la Constitució.
Reunió Rajoy Mas a la Moncloa. No rotund al pacte fiscal, no cap a la Constitució. Rebuda multitudinària a Mas a la plaça de Sant Jaume.
Madrid. Els indignats volien encercar el Congrés dels Diputats: milers de manifestants del 25-S, més d’un miler de policies. Tensió, ferides i detencions.
CONTEXT EUROPA
El Banc Central Europeu anuncia compres il·limitades de deute, però la no petició de rescat per part d’Espanya el demora.
CONTEXT MÓN
Xina, Taiwan i el Japó es disputen les illes Senkaku: milers de xinesos es manifesten i 40 pesquers taiwanesos reclamen el dret de pesca i són expulsats per la guàrdia costanera japonesa.
Iran i Síria: Barack Obama, davant les Nacions Unides assegura que Washington farà el que calgui per frenar el programa nuclear iranià. El president Iranià Mahmud Ahmadinejat va acusar a alguns membres del Consell de Seguretat de Fer els ulls grossos devent els caps nuclears d’Israel i que tots els països tenen dret a defensar-se. Sobre Síria, va exigir al seu president Baixar al-Assad, que abandoni el càrrec.