Notícies

NOTÍCIES DE TORROELLA

Pedrera d’Ullà. Al número 67 (juliol 2012) Emporion va publicar la Sentència 432, de 7 de juny de 2012, del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el Grup de Defensa del Montgrí i del Baix Ter (GDM) ens havia fet arribar amb una explicació del seu contingut i de les seves conseqüències.

Sis mesos més tard, hem d’informar que el GDM ha demanat al jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona que executi l’ordre de clausura, tal com va sentenciar el TSJC. Lamenta que mentre ha durat la batalla judicial, iniciada arran de la renovació de la llicència ambiental el 2003, quan el massís ja era parc natural, “l’empresa ha pogut anar ampliant l’esvoranc i ara serà més costós restaurar-lo”. Insisteix que l’Ajuntament d’Ullà, “que es va pronunciar clarament a favor de la pedrera, ara haurà de complir la sentència i fer-la tancar”. L’alcalde d’Ullà diu que anul·laran la llicència de la planta d’àrids del Mas Blanc quan els arribi l’ordre d’execució de la sentència, i que l’Ajuntament no ha de posar ni posarà ni un cèntim per restaurar-la.

Els lectors saben que Emporion ha dedicat sempre especial atenció a aquest afer, des del núm. zero (desembre 2006), i repetidament, sempre en defensa de l’espai natural: desembre 2006 “El bisbe mort”; març 2007 “Editorial”; abril 2007 “Pedres”; abril 2007 “Notícies”; novembre 2007 “L’agressió als nostres paisatges”; novembre 2007 “Salvem el Montgrí”; gener 2009 “Editorial”; abril 2010 “Notícies”; maig 2010 “Editorial”; maig 2010 “Notícies”, etc. (En total, inclosa la citada notícia de la Sentència publicada el juliol de 2012, una vintena d’espais dedicats a la pedrera.)

Felicitem i encoratgem el Grup de Defensa del Montgrí i del Baix Ter, que ha estat lluitant tots aquests anys, i continua lluitant, per aconseguir la clausura de l’explotació i la reposició de l’espai natural.

Associació Sardanista Continuïtat-Colla Montgrí 2000.  El passat 30 de desembre la colla Montgrí 2000 de l’Associació Sardanista Continuïtat va ballar al Palau de la Música amb el grup infantil Macedònia. Si ho voleu veure:

El “problema” de la bandera. El 27 de desembre passat el jutjat número 2 del contenciós administratiu de Girona va requerir l’alcalde a fer posar la bandera espanyola a l’edifici consistorial. Des del primer ajuntament democràtic (1979) fins ara, no hi ha estat mai.

L’estació d’autobusos. Al ple municipal del dia 10 el grup d’ERC va preguntar sobre dos projectes encallats: l’estació d’autobusos prevista a l’inici de la carretera de Torroella a l’Estartit, i el CAP de l’Estartit. Sobre l’Estació l’alcalde va dir que hi ha acord per abaratir el milió llarg d’euros de l’obra, fet que podria afavorir que s’iniciés enguany.

03-notFesta de Reis 2013:
–  Tallers “Preparem l’arribada dels Reis d’Orient”. Es varen fer els dies 2, 3, 4 i 5 a la plaça de la Vila.
–  Recollida de les cartes. Els carters reials les varen recollir el dia 5 de gener, matí i tarda, a la plaça de la Vila.
–  Premis del VI Concurs de Dibuix Cartell de Reis. Es van entregar el dia 5 a les 13 h a la Capella de Sant Antoni. Les obres presentades es varen poder veure exposades del 5 al 14 de gener a la mateixa Capella de Sant Antoni.
–  Castell de focs de benvinguda i cavalcada dels Tres Reis d’Orient. El dia 5 al vespre, com és tradició, varen tenir lloc al passeig de Catalunya.
La rifa cau una mica a Torroella. 4 de gener. La Llibreria El Cucut va vendre, a través del servei de Loterías y Apuestas del Estado, un únic dècim del 2n premi de la loteria del Niño, amb el número 46.674 i un import de 100.000 €. També el passat 24 de desembre, en el sorteig dels  Nadal, el bar Nafent va vendre dècims premiats íntegrament amb el número 61360 dels premis menors amb import de 100 €. Felicitats als premiats.

Biblioteca Municipal Pere Blasi. Hora del conte. Els dijous 10, 17, 24 i 31 es va llegir La rotllana d’en Peric.

04-notVisita guiada a l’exposició “Espais interiors” de Ramon Pujolboira. Va tenir lloc el dissabte 12 al Museu de la Mediterrània. Es va fer una passejada per les referències que actuen i estimulen l’artista a l’hora de pintar. L’auditori, ple de gom a gom, després va poder gaudir de la visita guiada per l’exposició, que recollia l’obra de l’última dècada del pintor plàstic, mostra d’un fructífer maridatge entre pintura i música, amb tres peces musicals de Carles Benavent sobre cada un dels colors. En aquest “viatge musical”, els va acompanyar el percussionista Roger Blavia.

Concert al Cine Petit. Amb Pere Ros (viola de gamba) i María Alejandra Saturno  (viola de gamba). Es va fer el diumenge 13 a la tarda, organitzat per Joventuts Musicals.

Projecte INDI. Es va presentar al Museu de la Mediterrània el dissabte 19, com un ajut als artistes joves, per acompanyar-los en el procés de la creació de l’obra i en la difusió del seu art.

05-notExposició “Polifemo dans le pays des idées” de Carles Piera. Guanyador del premi Inund’ART de Girona. La inauguració va tenir lloc el dissabte 19. Aquesta exposició serà al Museu fins al 25 de febrer. L’aposta de Can Quintana per l’obra d’aquest autor respon al desig de donar a conèixer la producció de nous joves talents dins de les arts. Hi és exhibida l’obra premiada El volum de la paraula, que fa de punt de partida de la mostra.

06-notTrobada popular de suport al referèndum per la Independència. El dimecres 23 es va portar a terme una convocatòria popular a la plaça de la Vila amb desig de donar suport al Parlament català en el seu primer pas cap a la consulta per un Estat propi. Alguns vilatans van proclamar públicament els seu manifest.

3r Fòrum de Treballs de Recerca de l’INS Montgrí. El va organitzar el dijous 24 al Museu de la Mediterrània.

Lectures dolces i llamineres. Organitzades a la Biblioteca Municipal Pere Blasi el dijous 24 al vespre.

Concurs del pessebre de Josep Mir. El lliurament de premis va tenir lloc el dissabte 26 al Museu de la Mediterrània.

Taller de fotografia nocturna. Els amics de la fotografia de Torroella van organitzar un monogràfic sobre fotografia nocturna el dissabte 26 a la tarda-vespre, que va tenir lloc a l’Ermita Santa Caterina, sota una lluna plena esplèndida.

Concert al Cine Petit. El diumenge 27, organitzat per Joventuts Musicals, es va interpretar L’incantari. Fusió de músiques del Mediterrani: tradicional sefardita, catalana, aragonesa, turca i de Castella.

Biblioteca Municipal Pere Blasi. Club de lectura “Llegim?”. El dimarts 29 a la tarda es va comentar Les sabates italianes, de Henning Mankell.

Museu de la Mediterrània. Exposicions:
–  “Arboreum” d’Albert Cuevas. Es va poder veure fins al 7 de gener.
–  “Espais interiors” de Ramon Pujolboira. Serà al Museu fins al 4 de febrer.
–  “Polifemo dans le pays des idées” de Carles Piera. Fins al 25 de febrer.

NOTÍCIES DE L’ESTARTIT

Mans Solidàries Voramar de l’Estartit 2012. Ja fa anys que aquesta associació de voluntaris de l’Estartit realitza i ven per places i mercats tota classe de manualitats, sempre molt originals, amb finalitats solidàries, com posa de manifest el seu nom. L’any 2012 s’han aconseguit ingressos per un import total de 4.000 €, que s’han distribuït de la forma següent:
Marató de TV3 …………………… 1.000 €
Oncolliga de Girona …………. 3.000 €

El CAP de l’Estartit. Al ple municipal del dia 10, el portaveu d’ERC va lamentar que aviat farà dos anys de la cessió dels terrenys i l’alcalde replicà que el retard és atribuïble només a la Generalitat.

Festa de Reis:*
–  Recollida de les cartes dels nens i nenes. Els Patges Reials les varen recollir el dia 1 a la plaça de l’Església. Amb aquest motiu hi va haver animació familiar amb Jordi Tonietti.
–  Castell de focs de benvinguda, cavalcada i benvinguda als Tres Reis d’Orient. Varen tenir lloc el dissabte dia 5 al vespre a la plaça del Port, passeig Marítim i plaça de l’Església.
–  Mostra d’Art Local. Organitzada pel Consell Municipal de l’Estartit, va ser exposada des del dimarts 1 fins al diumenge 13 a la Sala d’Exposicions del Consell Municipal.
Quina UE l’Estartit. Es va fer a la Sala Polivalent la tarda dels dies de Cap d’Any i de Reis.
Biblioteca Municipal de l’Estartit. Hora del conte. Els dimecres 9, 16, 23 i 30 es va llegir Els tresors d’en Roc.
Exhibició dels cossos de seguretat, es va fer el diumenge 13 al matí, a l’espigó de Llevant.
Festa de Sant Antoni Abat. Com ja es tradicional, el diumenge 20 al migdia es va fer la cercavila des de la plaça del Port fins a la plaça de l’Església. Es va incrementar el número de participants amb les seves mascotes respecte de l’any passat.
Biblioteca Municipal de l’Estartit. Club de lectura. El dissabte 26 a la tarda es va comentar Olor de colònia de Sílvia Alcántara.

NOTÍCIES D’EMPORION

Consell de Redacció. Aquest mes s’hi han integrat Sofia Borrego i Josep Fuster.

CATALUNYA – Notícies destacades

Declaració de sobirania. Dimecres 23. CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP voten a favor de la declaració que defineix Catalunya com a “subjecte polític i jurídic sobirà”. El PSC s’alinea amb el no del PP i C’s, cinc diputats socialistes no voten.
Debat intens al PSC. Càrrecs electes i militants demanen un canvi de rumb.
Atur. Catalunya s’acosta als 900.000 aturats.
Eix Transversal. El desdoblament Caldes – Cervera inaugurat el dia 4.
TGV-AVE. Barcelona-Girona-Figueres inaugurat el dia 8. Mas reivindica el corredor mediterrani.
Govern català. Fixa les prioritats fins al 2016 de recuperació econòmica i transició nacional.
Ofec econòmic. El TC suspèn l’euro per recepta, les taxes judicials i l’impost sobre dipòsits bancaris. La Generalitat presenta recurs.
Cas Pallerols. Confirmada la culpabilitat dels acusats, es reclama la dimissió de Duran Lleida.
Mor el Dr. Moisès Broggi als 104 anys. Gran cirurgià, humanista i patriota (31/12/2012).
Mor Anna Lizaran. Desapareix una de les grans actrius del teatre català.
Assalts a domicilis. Màxima alerta a tot Catalunya.

ESPANYA – Notícies destacades

Corrupció. L’Audiència detecta que l’extresorer del PP Luis Bárcenas va tenir 22 milions a Suïssa. Hauria pagat durant molts anys sobresous amb diner negre a la cúpula del partit. El PSOE vol saber l’origen d’aquests diners.
Economia. Rajoy urgeix a Alemanya a estimular el creixement. L’FMI pronostica per al 2013 una caiguda de l’economia espanyola de 1,5%, el triple del previst pel govern.
Atur. S’acosta als 6.000.000. Als sense prestació, ajut de 400 euros fins que baixi del 20%.
Reformes polítiques.  Rajoy assenyala com un gran repte la reforma de l’administració pública.
Protestes a Madrid per la sanitat. Milers de “bates blanques” criden “La sanitat no es ven”.

MÓN – Notícies destacades

Europa. Merkel expressa preocupació per l’atur a Espanya, Grècia i Portugal.
Mali. Operació militar de França contra objectius islamistes radicals.
Algèria. Operació frustrada de l’exèrcit contra terroristes islamistes en una planta de gas, amb mort d’ostatges i malestar internacional.
Estats Units. Assolit un acord “in extremis” per evitar el precipici fiscal. Termini de dos mesos per arribar a un acord de reducció de la despesa i nou augment del sostre d’endeutament.
França. París es manifesta contra el matrimoni homosexual.

ESPORTS

Torroella. Tennis taula 2012. EL CTT Torroella va dominar el campionat de Catalunya per comarques disputat a Barcelona el darrer cap de setmana de desembre. El Torroella representava el Baix Empordà i va guanyar davant del TT Premià de Mar. En la competició individual, doblet: campió Josep Maria Gómez, i segon Franc Pi.
Barça. Messi bat un nou rècord amb la quarta Pilota d’Or.
Futbol català. Dimecres 2, a l’Estadi de Cornellà-El Prat (Barcelona), CatalunyaNigèria: 1-1.

 

El mes de gener Emporion ha començat a recollir resultats de les competicions esportives de la nostra vila de què tenim coneixement, i això en alguns casos és insuficient. Demanem als responsables dels clubs que vulguin veure publicats els seus resultats que es posin en contacte amb nosaltres.      consellredaccio@emporion.org

 

resultats