Notícies

Contracte de neteja. Va ser decretat nul per l’òrgan corresponent (OARCC) de la Generalitat. El govern municipal diu que es van estimar la majoria d’al·legacions i que cap es referia a la qüestió de fons que aconsella una nova tramitació. L’oposició reclama que es liciti de nou, i al ple del dia 8 l’alcalde anuncia que el procés es tornarà a posar en marxa.

Millores al pavelló municipal d’esports. S’ha completat la pavimentació de la zona de l’entrada del pavelló i part del camí que porta a l’IES Montgrí.

Reestructuració al Palau Solterra. La Fundació Vila Casas va presentar el divendres dia 1 la nova ordenació del seu fons de 300 imatges de 154 autors nacionals i internacionals. Sota el títol genèric de “Traces de memòria”, relaciona fotografies documentals en vuit àmbits, des dels més estètics fins als de temàtica social i de denúncia: la Barcelona de postguerra, la ciutat, la dona, els nens, el pas del temps…

La bandera catalana i els rètols independentistes. Tots els grups a favor, excepte PP i LEST, que s’hi abstenen, perquè només onegi al balcó de l’Ajuntament la bandera catalana. Desapareix el cartell d’adhesió a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), a l’entrada de l’Estartit, i apareix guixat el de la carretera de Pals.

ERC a Torroella. L’assemblea local va escollir Marc Calvet com a nou president.

VIII Mostra de Teatre.  El divendres 1 i el diumenge 3, organitzat per l’Associació de Teatre Medes Montgrí, es va representar al Cine Petit Els ben trobats, amb la companyia Penjats pel Teatre.

“Fer de músic” i el patrimoni musical. Després d’un altre any fent recerca, el dissabte 2 i el divendres 8 es va presentar al Museu de la Mediterrània aquest projecte de recuperació i divulgació del patrimoni de les cobles-orquestres, coordinat per Jordi Molina i Eva Ramió. S’han fet setze entrevistes a diversos personatges històrics del món de les cobles i orquestres catalanes. En aquesta ocasió, ha gravat Manuel Oltra, de 90 anys, un referent musical viu del país.

Nova denúncia de l’Estat. La delegada del govern central ha denunciat l’Ajuntament de Torroella per declarar la població territori català lliure i sobirà.

Planta de biomassa. La nova central de biomassa del CEIP Guillem de Montgrí, que cremarà llenya, permetrà un estalvi d’un 75% en combustible (9.000 litres de gasoil).

Concert de cant coral i playback. Es va fer el dissabte 2 al Cine Petit, organitzat pel Recer.

X Talaia del Ter. Organitzat per Gent del Ter, el diumenge 3 es va fer la travessa de Sant Miquel de Campdorà al santuari dels Àngels.

Aniversari del Recer. Es va fer la festa de celebració el diumenge 3, amb audició de tres sardanes per la cobla Foment a la plaça de la Vila.

Hora del conte a la Biblioteca Pere Blasi: “La rotllana d’en Perich”, els dijous 7, 14, 21 i 28.

Carnaval 2013
divendres 8. Al matí es va fer, al passeig de l’Església, la rua infantil de les escoles de Torroella (Guillem de Montgrí, Sant Gabriel, El Petit Montgrí) amb acompanyament d’en Lluís Pinyot, que va continuar amb el seu espectacle d’animació “Gresca fresca” a la plaça de la Vila.
dissabte 9. A la tarda hi va haver la concentració i concurs de comparses als jardins John Lehnon. El primer premi va ser per a la colla Tocats de l’Ala (espantaocells), el segon per a Pengim-penjam (marionetes) i el tercer premi per a Grease. La rua de carnaval va comptar amb els Grallers del Montgrí i la Marxing Band de l’Escola Municipal de Música. Al vespre es va fer el ball de carnaval amb el grup Mind The Gap, i el repartiment de premis del concurs.

Exposició de pintura Camós-Marcé. El divendres 8 es va inaugurar, a la Capella de Sant Antoni, organitzada per l’Àrea de Cultura Joventut i Festes de l’Ajuntament.

Concerts. Joventuts Musicals va presentar el diumenge 10, al Cine Petit, el quintet de metalls valencià Spanish Brass Luur Metalls, i el diumenge 24 Viatge al món de Salvador Espriu, a càrrec de l’actor Joan Massotkleiner i el guitarrista Toti Soler.

Història de Pals explicada pels palencs. El dijous 14 va presentar el llibre la seva autora, Rosa M. Massana, a la Biblioteca Pere Blasi.

Bienvenido a Sarajevo, hermano, de Slobodan Minic. L’autor era director de Ràdio Sarajevo quan va esclatar-hi la guerra, i va enviar la seva família a l’Escala. El que aleshores n’era alcalde, Rafel Bruguera, va presentar el llibre el divendres 15 a la Llibreria El Cucut.

XIX Campanya de teatre a les escoles. Organitzada per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes de l’Ajuntament. El divendres 15, la companyia Obskené va presentar L’ogret al Cine Petit. El divendres 22 Raspall, amb la companyia Teatre Nu, també al Cine Petit.

Taller de Lightroom (avançat). Va tenir lloc el dissabte 16 a l’auditori de Casa Pastors, organitzat pels Amics de la Fotografia.

Festa de la Mare de Déu de Lurdes 2013. Es va celebrar la missa a l’església de Sant Genís el diumenge 17, amb l’actuació del grup Pedres Vives. Després es va fer un dinar de germanor al Recer, amb l’actuació de David el Mag.

VIII Mostra de teatre “Veus les línies”. El diumenge 17, organitzada per l’Associació de Teatre Medes Montgrí, amb la companyia Punt i Seguit de Terrassa, al Cine Petit: són tres amics, un es compra un quadre d’autor de renom, amb el fons blanc, travessat per unes línies blanques… (Obra presentada a Madrid per Flotats, Pou i Hipólito, amb el títol Arte, de Yasmina Reza.)

Projecte d’art participatiu per a joves INDI. El Museu de la Mediterrània, l’Àrea de Cultura i Joventut de l’Ajuntament i la Direcció General de Joventut de la Generalitat varen fer una jornada de treball el dissabte 23, amb la participació dels artistes joves, que després d’escollir el tema “A quin món vius?”, començaran a treballar per presentar els seus projectes.

xcursió a la Barcelona romana. Es va fer el diumenge 24, organitzada per l’Aula d’Arts Plàstiques i l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes de l’Ajuntament.

El món perdut de Salvador Espriu. El diumenge 24, Joan Massotkleiner va oferir al Cine Petit una lectura de contes que passaven per l’elegia, l’humor, el drama… Toti Soler hi va posar relleu musical de guitarra.

Club de lectura “Llegim”? A la Biblioteca Municipal Pere Blasi. Aquest mes va ser el dimarts 26.

NOTÍCIES DE L’ESTARTIT

Exhibició dels cossos d’emergències. El dia 27 de gener, el port va ser l’escenari de l’exhibició de cossos de seguretat i emergència que organitza cada any l’Associació Ludicocultural Els Reis, amb el suport del Consell Municipal. Hi van participar, entre altres, bombers, mossos, agents rurals, el SEM, la Creu Roja, la Guàrdia Civil, Salvament Marítim i l’Agència Tributària. Al final de la jornada es va realitzar un simulacre d’un accident de trànsit, amb posterior incendi del vehicle.

El Molinet i la Pletera. La Direcció General de Costes sembla ben disposada, davant la proposta de l’Ajuntament, per refondre en un sol projecte el passeig del Molinet i la desurbanització de la Pletera, amb una subvenció global de 3 milions d’euros, a través d’un projecte Life, de la Unió Europea.

Exposició col·lectiva de fotografia “Per a la bona gent”.  Homenatge a Salvador Espriu. El divendres 1 es va inaugurar, a la Sala d’Exposicions del Consell Municipal, a càrrec de l’associació Amics de la Fotografia de Torroella. Es tracta de la primera activitat d’homenatge i celebració de l’Any Espriu. L’exposició es podrà veure properament al claustre de l’Hospital de Torroella.

Carnaval 2013
diumenge 10. A la plaça del Port, al matí, animació infantil amb Jordi Tonietti i el seu espectacle “Carnaval”; al migdia, sardinada popular, i a la tarda, Concurs de comparses i cercavila amb els Grallers del Montgrí, música per ballar, xocolatada i repartiment de premis del concurs de comparses.

Escola Portitxol. Va fer una jornada de portes obertes el divendres 1.

Mercat de segona mà. Es varen fer els dissabtes 2 i 23, al passeig Marítim, organitzat per l’Associació Llagut d’Or.

Hora del conte a la Biblioteca Municipal: “Els tresors d’en Roc”, els dimecres 6, 13, 20 i 27.

Club de lectura “Llegim”? A la Biblioteca Municipal, aquest mes va ser el divendres 22 al vespre.

Aeromodelisme. Es va fer una exhibició el diumenge 24, a la platja Gran, davant la zona de la Pineda, organitzada pel Club d’Aeromodel Montgrí i Club de Tir Medes Montgrí.

CATALUNYA – Notícies destacades

Espionatge polític. Escoltes il·legals al restaurant La Camarga, de Barcelona, sacsegen la política catalana. La policia espanyola troba documentació abundant a l’agència de detectius Método 3.

Declaració de sobirania. Rajoy a The Economist: “Tinc l’absoluta convicció que la immensa majoria dels catalans volen continuar com fins ara.” Homs replica: “Doncs deixi fer la consulta.”

Congrés Mundial del Mòbil a Barcelona. Aplega 70.000 visitants i se n’espera un impacte econòmic de 300 milions d’euros.

ESPANYA – Notícies destacades

Corrupció. L’antic tresorer del PP, Luis Bárcenas, lliura al notari anotacions de sobresous a la cúpula del partit, i les empreses d’on procedien. Rajoy diu a Berlín que “algunes coses són certes”. Fa pública la seva declaració de renda.

Cas Urdangarín. Torres, exsoci d’Urdangarín, hi implica la Zarzuela. Pere Navarro (PSC) proposa que el rei abdiqui.

Desnonaments. Sota gran pressió popular, i després de patiments i suïcidis, és acceptada a tràmit la ILP de desnonaments, amb l’adhesió inesperada del PP.

MÓN – Notícies destacades

Església catòlica. Benet XVI comunica el dia 11 que renuncia al Papat.

Europa, economia en reculada. Al pressupost 2014-2020, retallada addicional de 33.000 milions respecte al de 2007-2013. La zona euro s’enfonsa en la recessió.

Itàlia. A les eleccions dels dies 24 i 25 guanya el centreesquerra, Berlusconi obté el Senat, i el moviment populista 5 Estrelles a prop de ser la segona força. Perplexitat a Itàlia i a Europa.

ESPORTS

Ciclisme. Club Ciclista Baix Ter. Dissabte 2. Gran expectació a la vila, molts seguidors, i un fort vent. Vencedor, Oriol Escolano. La cursa, organitzada pel CC Baix Ter, va haver de reduir el recorregut per la tramuntana.

Futbol femení. El diumenge 3 el Girona va golejar l’Estartit (6-0). Hi va haver una gran diferència, com reflecteix el resultat.

Eduard Batlle, entrenador a Manchester. El torroellenc Eduard Batlle, del grup aleví de l’Escola de Futbol Baix Ter durant anys, col·labora com a tècnic de l’equip sub-12 de l’Acadèmia de l’United i segon entrenador de l’equip de la universitat. Felicitats, Eduard!

Rugby. Els Senglars de Torroella es van imposar 31-10 a l’Hospitalet en el retorn a la competició de la primera catalana, en el millor partit de la temporada.

resultats1resltats2resultats3