Notícies

juliol 2013

TORROELLA

Cinema documental: “Llavor de llum”. El dissabte 1 de juny l’Associació Compas el va presentar a la tarda al Cinema Montgrí.

Pluja de cançons”. Els Indiketes del Montgrí varen organitzar el dissabte 1 a la tarda aquest espectacle infantil a la plaça de la Vila, amb Oriol Canals i Cia. Hi va haver gelat par a cada nen.

00-notApropem-nos al Baix Ter. El dia 2, amb Joan Badia i Homs de guia, es va fer la sortida “Descobrim el monestir i el castell de Cervià de Ter”.

Fira de Màgia al carrer FIMAG 2013.
Tot i les temudes previsions meteorològiques, més de 15.000 persones van ser a la Fira de Màgia al Carrer, que va ser present a la vila durant 10 dies, de 31 de maig a 9 de juny.
Es varen fer 50 espectacles, amb 45 artistes en 17 espais de la Vila. En destaquem:
Del divendres 31 de maig fins al diumenge 9 de juny, a la Capella de Sant Antoni es va fer l’exposició “Màgic Andreu, 33 anys d’il·lusions”.
El dia 31, a la nit es va presentar al Cinema Montgrí “El truco final”.
El dimecres 5 i dijous 6, al vespre, es va fer el sopar espectacle “Magic Food & Drinks” al restaurant Portal de Mar, amb el Màgic Raul.
El divendres 7 va tenir lloc la Gala d’inauguració a l’Espai Ter, amb el Màgic Andreu.
El dissabte 8 els carrers i les places es van omplir de públic, al vespre es va fer “Màgia a la fresca” amb el Mac Gerard al pati de can Quintana, i a la nit Isaac Jurado va fer “Màgia Golfa” a La Sala.
El diumenge 9 Adrià Màgic & Zion va presentar la “Màgia a la fresca”; l’espectacle de tancament el va fer Issac Jurado a La Sala.
“Estem molt contents amb la resposta del públic”, va poder dir el director de Fimag, Juli Carbó.

Els preus de les llars d’infants. El dijous 6, al final de la reunió del ple de l’Ajuntament, pares i mares varen llegir un escrit de protesta per l’augment de cost del 20%.

Palau Solterra. El dissabte 8 es va inaugurar l’exposició “Audouard i Amadeu. Fotografies d’escena”, i una col·lecció de fotografies sobre l’actriu Núria Espert.

XIV Talaia del Ter. Gent del Ter va fer una sortida a Ull de Ter el diumenge 9.

La nova mesquita. Des del dia 10, amb l’obtenció de llicència d’activitats per part del municipi, l’Associació Cultural Musulmana resa a la nova mesquita i tancarà aviat el local de carrer de Figueres.

Aula d’Arts plàstiques. Es va inaugurar el divendres 14 l’exposició dels alumnes a la capella de Sant Antoni.

Ceràmica heràldica a la Fundació Mascort. El divendres 14 al vespre es va inaugurar a la Casa Galibern l’exposició “La ceràmica heràldica de la col·lecció Mascort i el Museu de Ceràmica de Barcelona”, unes 200 peces dels segles XIV al XVIII, la visió d’escuts d’armes més completa d’Espanya. Ramon Mascort, president de la fundació, en va fer la presentació. Serà visitable fins al 13 d’octubre.

7a. nit dels Indiketes. Es va fer el dissabte 15 a l’Espai Barraques, amb sopar popular, concert amb Hotel Cochambre, Peix Fregit i DJ Ivanote. La Penya Barcelonista hi va fer el cremat de costum.

Llegim?, a la Biblioteca. El dia 18 el filòsof Francesc Pereña va ser present al Club de Lectura.

Una immersió a la Mediterrània”. Viatge al fons del mar. El dia 20 el professor de Biologia Marina i Oceanografia Josep Ma. Gil va fer al Museu de la Mediterrània una conferència sobre l’enorme biodiversitat marina que hi ha a la Mediterrània i va fer conèixer els resultats del treball portat a terme al Cap de Creus a partir del projecte INDEMARES, amb imatges inèdites del fons submarí i de les comunitats de corall blanc que s’han descobert.

Joaquim Farigola al Cucut. El dijous 20 Joan Surroca va presentar el llibre de Frigola “M’ho miro des del marge”. Una vida torroellenca reflectida en poemes plens de sentiment.

La sobirania fiscal. El ple de l’Ajuntament la va aprovar, amb el suport de tots els grups municipals tret del PP, que es va abstenir.

Desert el concurs per adjudicar la neteja. Tres empreses aspiraven a fer la neteja, FCC, Urbasser i Ascan. La comissió d’experts va declarar desert el concurs, perquè cap de les tres ofertes complia tots els requisits tècnics. L’adjudicació no es podrà fer fins a la tardor.

Actuacions contra els robatoris. Durant el primer semestre els Mossos d’Esquadra i la policia local han detingut tretze lladres que es dedicaven a robar en apartaments, cases i comerços de Torroella i l’Estartit.

Teatre al Cine Petit. El divendres 21 va tornar a l’escenari “Per la mort de Déu”, vetllada organitzada per la Penya Barcelonista. Un imaginatiu embolic eclesiàstic en clau d’humor.

Mercat ecològic. Es va fer a la plaça del Peix el dissabte 22, amb organització de Món Empordà.

Parades del mercat. Aquest mes, les parades del passeig Vicenç Bou s’han traslladat a la plaça dels Dolors i carrer Pi i Margall, més al centre de la vila. Millor per als comerciants i per al tràfic.

La llentia viatgera” al pati de can Quintana. El dissabte 22 al vespre, sota l’impuls de la llibreria Cucut, es va presentar aquest llibre de Vicenç Pagès Jordà per al públic infantil, amb il·lustracions de Joan Riera Calabús. Va fer la presentació la filla de l’autor dels textos, Berta Pagès i Massot.

7è Festival del Còmic.
Com en les anteriors edicions, els torroellencs i forasters varen assistir pels carrers de la vila als nombrosos actes programats el cap de setmana del 21 al 23, organitzats per l’Ajuntament amb la col·laboració de Panini.
El divendres 21 al vespre al Museu de la Mediterrània el periodista i historiador Jordi Rovirosa va obrir el Festival amb una conferència sobre col·leccionisme, es va convocar el II Premi Internacional de Còmic Costa Brava, es va inaugurar l’exposició d’àlbums de cromos i al Cinema Montgrí, en sessió gratuïta amb carnet jove es va presentar “Iron Man III”.
El dissabte 22, al passeig de Catalunya, es va fer tot el dia Mercat de Còmics de llibreries especialitzades, sessions de taller de dibuix “Tu fes-me un gargot qualsevol… i jo ho acabaré amb un dibuix” amb Jou Ramírez, autor del còmic “Despertaferro”.
A la plaça de la Vila va sortir el Gimcana “Recerca de les 7 Boles de Drac”.
Al passeig de Catalunya, en sessions de tot el dia, “Vine i salta amb els inflables dels superherois”, concurs d’enganxar cromos d’Iron Man i de Barbie, maquillatge de personatges de còmic, taller de pintura i manualitats de personatges, sessió fotogràfica amb Son Goku i altres personatges. També al passeig de Catalunya, tot el dia, signatura d’autors, i el dibuixant Toni Ortiz va fer un “Mural sobre rodes”.
A migdia, a la Biblioteca, els dobladors de la sèrie Bola de Drac van presentar el llibre “La sèrie de la teva vida”.
A la tarda hi va haver intercanvis de cromos a la plaça Pere Rigau.

Aikido. El gimnàs Tettsui en va fer una exhibició a la plaça de la Vila. Seguidament el Club Gimnàstic i l’Associació d’Aikido van presentar “De còmic”.

Concurs d’aparadors. També a la plaça de la Vila, se’n va fer el lliurament dels premis.

El diumenge 23 al matí el “Nautilus” va fer un viatge per les Illes Medes, de franc per als carnets del Club Super Tres.

Festival 2014. En el marc del festival d’aquest any, s’ha convocat per al 2014 el II Premi Internacional de Còmic Costa Brava, dotat amb 20.000 euros.

Revetlla de Sant Joan. Als jardins John Lennon, el diumenge 23 al vespre, organitzat per Gent del Ter i Xibeques del Cau, es va rebre la flama del Canigó, es va cremar la foguera i es va fer ball de revetlla. Per rebre la flama es va encendre una gran estelada amb espelmes.

Evolució, realitat i moviment”. El dijous 29 al vespre es va inaugurar al Museu de la Mediterrània l’exposició de Sergi Cadenas, dins del cicle Ancoratges. És una reflexió plàstica sobre la vida, el temps i l’ésser humà.

Lluís Llach al cor”. El dissabte 29 al vespre les corals Malodes i la Infantil i Juvenil de l’Anselm Viola van fer un concert especial d’estiu a la plaça de la Vila. Hi va col·laborar el Club Gimnàstic Montgrí.

Festa del Recer. El dia 30 a la nit la llar de jubilats va organitzar la seva Festa d’estiu a la plaça d’Espanya.

L’ESTARTIT

Passeig dels Griells. A principis de mes s’hi varen completar les obres per part de l’Ajuntament. El tram del passeig afectat per la llevantada del mes de març es va reobrir.

XVII Jornades Gastronòmiques “Tastets de Mar, la Clova”. Es varen presentar a la plaça de la Llevantina el dissabte dia 1 i es varen fer durant tot el mes de juny, organitzades per l’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes, amb el suport de l’Ajuntament i el Consell Municipal de l’Estartit. Basada en la degustació de 5 o 6 plats de peix de la nostra costa: cloïsses, cargols, tellerines, musclos,…

Terrasses Port Estartit”. Varen presentar una actuació musical el dissabte 1.

Catifes de Corpus. L’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes va organitzar el diumenge 2 les tradicionals catifes de “l’Estartit en flor” pels carrers de la població.

Plaques de cava. La VII Trobada va tenir lloc el diumenge 2 a la plaça de la Llevantina.

Festival MIMA 2013. Va tenir lloc els dies 5 a 9.  (Medes, Imatge i Medi Ambient).

El dimecres 5 es va fer l’activitat d’educació mediambiental a l’Escola Portitxol i concurs de dibuixos de les Medes dels alumnes. Va tenir lloc la reunió de participants al Fotosub, la Presentació oficial, i la mostra internacional de vídeo submarí. El dia 6 va tenir lloc la primera competició Fotosub, xerrada i passi de pel·lícula. El divendres 7, segona competició Fotosub, xerrada, i es va presentar l’exposició. El dissabte 8 hi va haver projecció de Fotosub, projecció de pel·lícules, i mostra de vídeo submarí, i el diumenge 9, des de les 10 del matí i tot el dia, es varen projectar les pel·lícules i fotos guanyadores MIMA 2013. Com el dissabte, tot el dia hi va haver Fira d’Artesania. Es varen fer exposicions temàtiques, concursos on-line i de dibuixos de les Medes.

Fira d’artesania. Es va fer els dies 8 i 9 al passeig Marítim i plaça de l’Església.

El risc submarí. El dia 2 va morir una submarinista francesa quan un grup de quatre bussejadors sense monitor van començar la immersió a les illes Medes, a la zona del Cavall Bernat. El dia 16 va desaparèixer a la costa, a la zona de les Tres Coves, entre l’Estartit i Montgó, un submarinista que feia pesca sense escafandre.

Mercat d’artesania. Se’n va fer tot el dia, del 22 al 24, al passeig Marítim i plaça de l’Església.

El diumenge 23 al matí, dins dels actes del Festival del Còmic de Torroella, el “Nautilus” va fer un viatge per les Illes Medes.

Revetlla de Sant Joan. Al vespre, a la platja, es va encendre un castell de focs artificials i la foguera de Sant Joan i a la plaça de la Llevantina concert de revetlla amb Ai Maraii Rock & Roll Brothers.

Jubilats Bell Racó. Varen celebrar el XVIII aniversari de la llar amb missa solemne i audició de sardanes a càrrec de la Principal de Banyoles.

Acústica del mar. El divendres 28 al vespre, Hidròfons – taller de microfonia, creació sonora i ecologia acústica al mar, varen presentar a la sala del Consell Municipal la conferència de Michel André “El projecte Listen to the Ocean”, i el dissabte 29 i diumenge 30 al vespre, sortides a l’exterior i concert final.

Mercat de Productes ecològics i mercat de segona mà. Es varen fer el diumenge 29 al matí.

Espectacle infantil. També el dia 29 a la tarda el va presentar Pep Puigdemont davant l’oficina de Turisme.

Desfilada de moda. La va organitzar el mateix dia 29 a la nit l’Estació Nàutica a les terrasses Port Estartit.

CATALUNYA

Primavera de pluges. Amb els pantans plens, les reserves d’aigua varen arribar al 96%.

Dimiteix el Director General de Serveis Penitenciaris. Xavier Martorell va renunciar el dia 5, per no perjudicar el Govern, esquitxat per espionatge.

Full de ruta del govern. El dimarts 11 el president Mas va presentar els punts bàsics del pla de govern fins al 2016. Va descartar una declaració unilateral d’independència.

Debat Cameron – Margallo. Els dies 12 i 13 el Primer Ministre britànic i el ministre espanyol d’Exteriors varen discrepar sobre el dret a decidir del catalans (vegi’s Notícies Món).

Cas Palau. El Fiscal assegura que hi havia pacte delictiu de comissions entre CDC i l’empresa Ferrovial. Mas diu que són suposicions sense proves.

Enllaços ferroviaris. Segons el nou contracte firmat per la Generalitat i el Govern espanyol, per als pròxims dos anys, Girona, Tarragona i Lleida tindran servei de Rodalies.

Vall d’Aran. Greus inundacions originades per intenses pluges i desglaç sobtat.

Sondeig del CEO. ERC guanyaria ara les eleccions segons el sondeig publicat el dia 20. També pronosticava la caiguda del PP i PSC, tendència alcista de Cs i la CUP, i que un 55’6% dels catalans votaria a favor de la independència.

Pacte Nacional pel Dret a Decidir. A la reunió constitutiva del dimecres 26 hi van assistir partits, patronal, sindicats i unes 50 entitats. No hi va ser el PSC. Es va encarregar a Joan Rigol un text de consens. Mas traslladarà per carta a Rajoy la voluntat de celebrar una consulta.

ESPANYA

Banquer empresonat, aviat deslliurat. El jutge decreta presó incondicional sense fiança per a Miguel Blesa, expresident de Caja Madrid. Uns dies després surt de la presó.

El frau als estalviadors. Un director de banc imputat per la venda de preferents.

Català, no “Lapao”. La Diputació d’Osca aprova una moció per defensar que a la Franja es parla català.

Tribunal Constitucional. Es renova, i serà el més conservador de la història de l’entitat.

Finançament. El PSC qüestiona els concerts basc i navarrès.

Diplomàcia exterior de les comunitats. El govern de l’Estat aprova una llei centralitzadora.

Supressió de duplicitats administratives. La Generalitat anuncia que no complirà les propostes del Govern Central i reclama a Madrid que suprimeixi Ministeris amb les competències transferides.

Bárcenas a la presó. El PP amb l’ai al cor.

MÓN

Inundacions “del segle” a l’Europa Central. Les crescudes dels rius (Danubi, Elba, etc.) varen deixar al seu pas morts i damnificats a Alemanya, la República Txeca, Àustria i Eslovàquia, carreteres i línies ferroviàries tallades i poblacions sense electricitat.

Crisi a la zona euro. El FMI reconeix errors a Grècia. La declaració desconcerta la Comissió Europea i el Banc Central Europeu, els altres dos membres de la “troica”.

Turquia. Es multipliquen les manifestacions contra el govern d’Erdogan i les concentracions a la plaça Taksim d’Estambul, que la policia reprimeix.

Cameron alliçona Rajoy. El dia 12 el Primer Ministre britànic va dir en relació a Espanya i Catalunya: “Cal deixar que la gent decideixi”. El ministre espanyol d’Exteriors va contestar al Primer Ministre britànic que a Espanya només decideix el poble espanyol en el seu conjunt.

Iran. El dia 15 el moderat Hassan Rohani va guanyar les eleccions a president.

Brasil. Més d’un milió d'”indignats” als carrers.

Tothom espiat. El govern dels Estats Units es querella contra Eduard Snowden, que va fer públic que els serveis d’intel·ligència espiaven massivament a internet. Els serveis secrets britànics, també acusats d’espiar internet. Indignació del govern alemany per l’espionatge massiu.

ESPORTS

Basquet Club Torroella. El dissabte dia 1 va fer la seva festa de final de temporada al pavelló municipal.

Escola de Futbol Baix Ter. El dissabte 8 al vespre va celebrar al pavelló la Festa de cloenda de temporada.

Triatló. El diumenge 9 es va fer el Triatló Trail Medes-Montgrí.

Gimnàstica. El diumenge 16 es va fer al pavelló la cloenda de temporada del Club Gimnàstic Montgrí.

Tir olímpic a l’Estartit. A la Sala Polivalent, el diumenge 16 es va fer el campionat en solidaritat amb la Creu Roja. Hi va haver donació de sang i activitats dedicades als infants.

Tennis. Rafa Nadal guanya el seu vuitè torneig Roland Garros, sobre terra batuda, a París.

Futbol. Torneig Insomni. Es va fer el diumenge 16 al matí al camp de futbol de Torroella.

El Barça es reforça. Fitxa Neymar da Silva, el nou crack brasiler.

Messi imputat per frau fiscal. Haurà de comparèixer davant el jutge el pròxim 17 de setembre.