Notícies

TORROELLA

Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit. El dijous 5 l’equip de govern del municipi dóna llum verd a l’EMD de l’Estartit, tot i que l’oposició demanés d’ajornar-la, i diu que defensa l’increment d’autogestió del nucli sense que impliqui la seva segregació. L’oposició, que ha trobat a faltar diàleg, havia convocat una sessió pública a can Quintana el dimecres 4 per debatre i recollir postures i opinions contràries, i l’alcalde va fer els dies 12 i 13 un acte informatiu a Torroella i un a l’Estartit. El portaveu del grup municipal d’UPM va rebutjar el dia 17 la invitació per participar en la comissió d’estudi. L’alcalde expressa “sorpresa” i diu que, malgrat que tenen posicions diferents, tota l’oposició només coincideix a aturar el procés.

Mor Juan Luís Panero. Destacat poeta i assagista, d’una família d’escriptors, nat a Madrid l’any 1942, s’havia establert a Torroella des de 1985, i va morir a l’hospital de Palamós el dilluns 16. Havia rebut el premi Ciutat de Barcelona l’any 1985. L’any 2009 havia publicat la seva poesia completa amb el títol “La memoria y la muerte”.

Homenatge a Vicenç Fiol. Una gentada va omplir l’església de Bellcaire, en una missa concelebrada el dia 21, per retre homenatge al que fins ara havia estat capellà responsable d’aquesta població, a més d’Albons, la Tallada i Tor. Ens n’alegrem per una persona bona, amiga de tothom, sobretot dels pobres, que ens va acompanyar en la fundació d’Emporion, i en la que va col·laborar durant força anys.

El caganer, Producte Artesà Qualificat (PAQ). Les figures de l’empresa de la família Alós-Pla de Torroella “caganer.com” podran portar a partir d’ara l’etiqueta PAQ atorgat per la Generalitat.

Ronda Pau Casals. A final d’agost es va obrir al trànsit el nou tram urbanitzat de la ronda; s’espera que millori la mobilitat del sector.

Impostos de l’Ajuntament a l’Agència Tributària de Catalunya. Aquest setembre s’ha formalitzat el primer pagament d’impostos de l’Ajuntament del tram estatal, que a partir d’ara no es farà a l’Agència de l’Estat.

Ajornament per als centres de culte. El dijous 5 l’Ajuntament va aprovar suspendre durant un any la tramitació de qualsevol llicència per a nous centres de culte al municipi. Els tres grups de l’oposició es van abstenir.

Robatori en pàrquing públic. Un menor i quatre joves de la Bisbal van ser detinguts per un robatori comès amb violència el darrer dia de la Festa Major.

Pintura. El divendres 6 a la tarda es va inaugurar al Museu de la Mediterrània l’exposició “Tadayoi” de Yoshiyasu Zenitani, artista japonès que viu a Torroella. El mateix dia, a la capella de Sant Antoni, es va inaugurar l’exposició de Manel Gil, organitzada per l’Àrea Cultura de l’Ajuntament.

Itinerari arbres fruiters. El dissabte 7 al matí es van fer les visites guiades 2013, IGP Poma de Girona, organitzades per la Fundació Mas Badia de Canet de la Tallada.

Festa del masos de Torroella i l‘Estartit, amb mal temps. Com és tradició, el dissabte 7 a la tarda es va celebrar a l’Ermita de Santa Maria del Mar la Missa solemne, i es van cantar els Goigs. La pluja va deslluir molt la festa i, amb menys assistència que altres anys, es va haver de fer l’audició i ballada de sardanes sota cobert, amb la cobla La Principal de Porqueres, i l’aperitiu popular. Com sempre, va organitzar la festa l’Associació de Masos, amb la col·laboració de la Fundació Mascort i Ajuntament.

Plega el cap de CDC a Torroella. El president local de Convergència Democràtica (CDC) a Torroella, Joan Carles Sánchez, va posar el càrrec a disposició del partit el dimarts 10, durant l’acte d’encesa de la senyera al castell del Montgrí. “L’alcalde no escolta”, va dir.

Diada Nacional de Catalunya. El dimecres 11 de setembre hi va haver diversos actes i celebracions. Al matí, la tradicional trobada de puntaires a la plaça de Quintana i Combis. Al migdia, a can Quintana, després de la salutació de l’alcalde Jordi Cordon, va tenir lloc la conferència “Salvador Espriu i la música“, a càrrec de l’escriptor Miquel Desclot. Seguidament, a la plaça de la Vila, es va cantar l’himne nacional, Els Segadors, interpretat pel Cor Anselm Viola i la Coral del Recer. Després, al Recer es va fer el dinar de germanor amb motiu de la Diada Nacional. A la tarda hi va haver Sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí, seguides de ball amb el conjunt Rimel.

49è Aplec de la Sardana i Concurs Sardanista. Va tenir lloc el dissabte 14 organitzat per l’Associació Sardanista Continuïtat, amb sardanes al matí als Jardins John Lennon i a la tarda a la Plaça de la Vila.

Per una Catalunya independent. El dissabte 14 al vespre Jordi Piqué i Jordi Millà del Cercle Català de Negocis van presentar el documental “Els Garcia, Catalunya i el futur de tots” al Museu de la Mediterrània.

Orquestrada de les comarques gironines. La varen organitzar el diumenge 15 a l’Espai Ter l’Escola Municipal de Música de Torroella i el Conservatori de Música de Girona, amb la participació de més de 150 alumnes de diverses escoles de música.

Música al Cine Petit. El dilluns 16 va actuar “Calidae” de Caldes de Malavella, organitzat pel Recer.

Centre de Distribució d’Aliments. Es va inaugurar oficialment el dijous 19 amb assistència del bisbe de Girona i la directora dels Serveis Territorials del Departament de Benestar Social i Família a Girona.

Jornades Europees del Patrimoni. El divendres 20, al museu de la Mediterrània, es va presentar el llibre “Les barraques de pescadors de la Costa Brava”, complementat amb un CD que recull l’enregistrament de 1945 del cant popular de barraques i tavernes, abans dels canvis imposats pel turisme.

Swim the Costa Brava. El diumenge 22 Culture Sport 365 scp va organitzar la travessia de natació aigües obertes a Cala Montgó.

Festa de la Mercè. Es va celebrar el diumenge 22 amb actes religiosos a l‘Hospital i una audició de sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí al passeig Vicenç Bou.

Llegim?, a la Biblioteca. El dimarts 24 al vespre es va presentar la novel·la “Germans gairebé bessons” a càrrec de l‘autora M. Mercè Cuartiella i la col·laboració de M. Teresa Calabús.

Exposició col·lectiva de pintura. Es va inaugurar el divendres 27 al vespre, amb obres de Maria Alemany, Josep Tutusaus, Rosa Reyes, a la Capella de Sant Antoni.

Confraria del Roser. El divendres 27 va tenir lloc a la casa Pastors una conferència de Josep Riera del cicle “Història de l‘Església”.

Escola Municipal de Música. Es va fer la Inauguració del Curs el divendres 27 a la tarda, amb un concert a l’Espai Ter.

Mercat de Productes Ecològics. Món Empordà el va fer el dissabte 28 a la plaça del Peix.

Masos fortificats. Dins de les Jornades Europees de Patrimoni, el diumenge 29 l’historiador Joan Badia-Homs i el president de l’Associació de Masos, Joan Serra, varen guiar un itinerari organitzat per La revista “Gavarres” i el Museu de la Mediterrània.


L’ESTARTIT

Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l’Estartit. L’Ajuntament de Torroella presenta l’expedient a la Generalitat.

Noves espècies de corall a les Medes. A principis de mes es varen localitzar diverses colònies de fals coral negre (“Savalia savaglia”) i de madrèpora mediterrània (“Cladocora caespitosa”), que es caracteritzen per la seva escassetat i perill de desaparició.

Accident mortal en un camping. El 30 d’agost un ciutadà britànic de 69 anys va morir en caure a terra, en una baralla amb el seu fill.

Les set cabretes. La van presentar els Penjadets pel Teatre, sota la direcció de Laila Masseguer, el diumenge 1 al vespre.

Pujada a la Meda Gran. El mal temps del diumenge 8 va malmetre les visites guiades organitzades per l’Estació Nàutica.

Diada Nacional de Catalunya.

El dimecres 11 de setembre, hi va haver durant tot el dia Fira d‘artesania al passeig Marítim i plaça de l‘Església. A la tarda Rosa Pou va presentar el seu espectacle musical “Entre monosil·labs”, a la plaça de l‘Església.

Pirates i Corsaris a les Illes Medes. 9a. edició.
Els primers actes d’aquesta 9a. edició es van fer el dissabte 14 amb la inauguració de l‘exposició “El Far de les illes Medes”. Marc Alòs va presentar el ‘Caganer Pirata’. El dijous 19 al vespre Sabina Plaja i Jaume Bassa van fer la presentació del llibre “Llegendes de mar de la Costa Brava” de Miquel Martín a la Biblioteca Municipal de l‘Estartit. El divendres 20 hi va haver el mercat artesà i al vespre Cercavila amb Espectacle Pirotècnic i Desembarcament dels Pirates. A la nit, Ball de música tradicional. El dissabte 21 visites guiades a la Meda Gran i a masos a la recerca del tresor, i tot el dia mercat artesà, animació de carrer, tallers infantils Espai del Petit Pirata, Escola de Pirates, El tresor Templer, màgia amb la Maga Clara, duels d‘honor, humor i aventures amb Excalibur Teatre i amb Sensadrama Teatre, i al vespre Cercavila amb els Gegants de l‘Estartit i Festorum de 5. Després, Concert de música marinera amb Xatrac, i cremat popular. A la nit, Nit jove i Concert Pirata, organitzat per The Salats. El diumenge 22 es varen repetir les mateixes presentacions i actes, amb noves aportacions, com l’espai dels pescadors, llotja de peix, etc., i a la nit l’espectacle de foc i pirotècnia i Cantada d‘havaneres amb els Cantaires del Montgrí. I el divendres 27 es van fer visites guiades amb barca, acompanyant un pescador artesanal, per observar com llevava les arts de pesca.

“Addendum. L‘endemà de la independència”.  L’autor del llibre, Albert Pont, en va fer la presentació el divendres 27 a la sala Polivalent de l‘Estartit, amb la col·laboració de la Llibreria Elias i “Torroella de Montgrí per la independència”.

Redescobrir el riu Ter. Es va fer la sortida diumenge 29 al matí dins del programa de Visites guiades 2013, organitzades per l’Estació Nàutica l‘Estartit-Illes Medes.

Caiacada popular. El diumenge 29 també es va fer aquesta activitat esportiva, prevista inicialment per al dia 15 i suspesa per les condicions climatològiques.


CATALUNYA

Atur d’agost. Va augmentar de 1.200 persones: 611.000 desocupats.

Els partits i la Via catalana cap a la independència. Contràriament a la postura positiva de CDC i d’ERC, el dilluns 2 el PSC i UDC no s’hi varen adherir, però van donar llibertat als seus militants per anar-hi. ICV va sorprendre convocant a encerclar La Caixa, com Forcades i Oliveres del “Procés Constituent”.

Cas d’espionatge Método 3. Zaragoza dimiteix el dimecres 4 de l’executiva del PSOE.

Fàrmac contra càncer de mama. Sanitat aprova l’ús i finançament de  l’Eribulina, que millora en un 20% la supervivència de pacients amb metàstasis. L’estudi d’investigació ha estat liderat per l’Institut Oncològic de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona.

Anticorrupció i Caixa Catalunya. La fiscalia anticorrupció de Barcelona denuncia Narcís Serra (president), Adolf Todó (director) i els consellers per haver cobrat sous desproporcionats malgrat les dificultats econòmiques de l’entitat.

El Born Centre Cultural. Amb un acte carregat de simbolisme polític, Barcelona va inaugurar el dilluns 9 aquest nou monument històric, memòria del barri destruït després del 1714 per Felip V. El president Artur Mas va fer una crida a ‘perseverar en una Via Catalana que pot impressionar el món’.

11 de setembre, Diada Nacional. La pluja desllueix els actes oficials, pendents de l’èxit de la Via Catalana. Mas diu: “És hora que les autoritats espanyoles escoltin la veu de Catalunya i respectin la seva voluntat de decidir el seu futur”.

11 de setembre, Via Catalana. 1,6 milions de catalans varen formar una via massiva de cap a cap de Catalunya reclamant la independència.

Resposta de Rajoy a la carta de Mas. Es va conèixer el dissabte 14. Ofereix diàleg i obvia parlar de consulta. Mas diu que proposarà al parlament una resposta unitària.

Letònia i Lituània. D’entrada fan suport al procés català, després diuen que van ser interpretades malament, però el primer ministre letó “es ratifica en el que va dir”.

Brussel·les diria “no” segons Almunia i Duch. El dia 15 tots dos manifesten que una part separada d’un Estat membre no formaria part de la Unió Europea.

Mor Martí de Riquer. Gran humanista, expert en literatura medieval. Tenia 99 anys.

Manifest Rigol. L’expresident del Parlament escriu un document sobre el dret a decidir que pugui ser admès i signat per totes les forces polítiques i estaments socials.

Duran Lleida es desmarca. El dia 23, en un article, el líder d’Unió aposta per incloure una tercera via en la consulta sobre la independència.

Debat de Política General (dies 25 a 27). El president Mas diu que la consulta és l’única sortida possible i que no creu en terceres vies. CiU, ERC, PSC i ICV signen una proposta conjunta sobre el dret a decidir. CiU i ERC aproven una proposta al Congrés perquè es pronunciï sobre una consulta.


ESPANYA

La salut de Joan Carles I. El rei ha de tornar a passar pel quiròfan per operar-se del maluc esquerre, que presenta una infecció. Rumors d’abdicació infundats.

País Valencià, 11 de setembre. El Tribunal Superior de Justícia anul·la les prohibicions de les cadenes humanes promulgades per les sots-delegacions del govern espanyol a Alacant i a Castelló.

Accident del metro de València. La jutgessa es nega a tornar a obrir el cas.

Madrid, 11 de setembre. El govern espanyol respon amb menyspreu a la Via catalana. ‘Vetllarem per les llibertats i opinions de la majoria silenciosa’, diu Soraya Sáenz de Santamaría. Assalt feixista a la delegació de la Generalitat.

La llengua a les Balears. El dia 16 va començar una vaga indefinida pel decret que suprimeix la immersió lingüística, amb implicació dels pares, contraris al decret. El dia 24 el PP l’aprova per 34 vots contra 24.

Tribunal Constitucional. Pérez de los Cobos no és recusat com a president per possible parcialitat (com a exmilitant del PP i opinions que havia escrit sobre Catalunya).

Dades de l’atur. A l’Estat va baixar a l’agost (per primer cop en aquest mes des de l’any 2000), però només en 31 persones.


MÓN

Europa distingeix la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH). La PAH va ser guardonada amb el premi Ciutadà Europeu 2013 por la seva “tasca en defensa dels drets humans i els valors europeus en un àmbit europeu i transnacional”.

Alemanya. Gran victòria de Merkel, que frega la majoria absoluta (41,5%). Els liberals no seran al Parlament (menys del 5%).

El Papa Francesc i el canvi. En una entrevista extensa comenta la situació de l’Església i no defuig temes com l’homosexualitat, l’avortament o el paper de la dona a l’Església.

Síria. Acord internacional per destruir les armes químiques. El dia 23 és segrestat el periodista català Marc Margineda.

Rússia. Congela les adopcions cap a països amb matrimoni gai legal, decisió que afecta moltes famílies a Catalunya.

Kènia. Uns 70 morts en un assalt islamista radical al centre comercial més luxós de Nairobi.


ESPORTS

Tokio 2020. El dissabte 7 la candidatura de Madrid per organitzar els Jocs Olímpics va ser eliminada. Finalment, Tokio es va imposar davant l’altra candidata, Estambul.

Motociclisme. Laia Sanz es proclama, per segona vegada, campiona del món d’Enduro.

Tennis de taula. El divendres 13 es va celebrar la festa del tennis de taula gironí, amb reconeixement a les figures històriques i als jugadors destacats de la temporada passada, començant pel torroellenc Josep M. Gómez, el millor jugador.

Futbol femení l’Estartit. A segona divisió, el descens del Lloret i la desaparició del Girona deixen com a únic representant gironí l’Estartit, que va començar la temporada amb una victòria sobre el Barça B.