Notícies

TORROELLA

Crisi a l’Ajuntament. El dilluns 3 Sandra Bartomeus va anunciar la seva renúncia com a regidora, i el dijous 6 la va fer efectiva. Va manifestar que plegava per discrepàncies amb l’alcalde i que continuaria militant a Convergència. La substituirà Francesc Ferrer com a no adscrit, i CiU, LEST i PP governaran en minoria.

Edificis de dos pisos als olivars? El ple de l’Ajuntament del dijous 6 va aprovar inicialment una modificació del Pla General vigent, que permetria edificar (planta i dos pisos) la zona situada per damunt de la Ronda de Pau Casals, prevista per a equipaments a l’actual pla general. Hi van votar a favor CiU, l’EST i PP, en contra ERC i UPM i el COET es va abstenir, i s’ha creat una plataforma opositora.
Preocupa una aprovació  precipitada, amb falta de consens, d’un canvi d’ordenació que elimina un espai reservat per a equipaments públics, necessaris per al futur desenvolupament escolar de la població, i que el converteix en una zona per a habitatges en edificis de planta baixa i dues plantes, que propicia l’aparició d’un nou perfil urbà en un paisatge tan delicat, just a sota del Parc Natural, i a més amb els possibles problemes de circulació que se’n poden derivar. Al seu web l’Ajuntament diu: “El fet que l’Ajuntament hagi aprovat inicialment aquesta modificació no implica que s’hagi d’aprovar definitivament o que s’hagi de de fer de la manera que s’ha planificat. En qualsevol cas, el procés de participació ciutadana serà determinant per avançar, redefinir o aturar la tramitació. Aquest procés s’iniciarà properament un cop la modificació s’hagi publicat al BOP. Tota la documentació estarà accessible a les dependències municipals i a la web”.

El concurs de neteja. El comitè d’experts va dictaminar que, de les tres empreses que es presentaven, dues en quedaven excloses, Ascan i FCC. Això faria guanyar Urbaser.

Es moren les palmeres. Les palmeres de Torroella i l’Estartit, públiques i privades, van morint, víctimes del morrut roig, i la brigada municipal ja n’ha retirat tres de mortes en llocs destacats de la via pública, dues d’elles, de la plaça Quintana i Combis. L’Ajuntament diu que mantindrà la lluita per contenir la plaga, però que a la llarga la pràctica totalitat acabaran morint. Les del pati de Can Quintana no presenten signes de la malaltia, però quan apareixen els primers símptomes ja pot fer dos anys que hi hagi afectació.

Més robatoris. A la urbanització del mas Pinell, van entrar lladres en diverses segones residències i se’n van endur televisors i petits electrodomèstics.

Comencen les obres al punt bus. Costarà de 620.000 euros i posarà fi a l’actual parada de la plaça del Lledoner. L’estrena es preveu per abans del 23 de juny.

Memòria oral al Museu de la Mediterrània. El dissabte 1 a la tarda es van presentar els últims treballs del projecte Fer de Músic: les entrevistes del 2013 de Jordi Molina i d’Eva Ramió. Entrevistats: Juli Monguilod, Jaume Cristau i Jordi Ruscada. El dissabte 8 es va fer la taula rodona “La dona en el món de la cobla”, moderada per Joaquim Rabaseda, amb Concepció Ramió, compositora, professora de música i directora de cobla, M. Antònia Pujol, cantant i intèrpret de tenora, i Anna Costal, professora de música, intèrpret de tenora, i representant de la Cobla Vila d’Olesa.

Teatre al Cine Petit. Organitzat per Armucoba, es va presentar Teatre Prat up a Beanstalk el dissabte 1 i el diumenge 2.

Excursió de l’Aula d’Arts plàstiques. El diumenge 2 es va visitar Santa Maria del Mar i el Centre Cultural El Born, a Barcelona.

Hora del conte. Com de costum, a la Biblioteca Pere Blasi es va organitzar “La Rotllana d’en Peric” els dijous dies 6, 13, 20 i 27 a la tarda.

Activitats educatives de l’Espai Ter. L’oferta 2013-2014 la formen en total 14 sessions (7 de teatre i 7 de música i dansa). El divendres 7 es va presentar l’espectacle de dansa “Minimon”, per a escoles bressol, infantil P3, P4 i P5, el divendres 14 l’espectacle de música “Tubs i Tubes”, adreçat al cicle inicial 1r i 2n i cicle mitjà 3r i 4t, i el divendres 28 l’espectacle de dansa “S’ha acabat el bròquil” adreçat al cicle superior 5è i 6è.

Pinzellades” de Pere Oller. El divendres 7 al vespre es va inaugurar l’exposició a la capella de Sant Antoni.

IX Mostra de teatre. “Penjats pel teatre” va presentar el dissabte 8 i el diumenge 9 a la tarda “Ens ha caigut la sogra” al Cine Petit.

L’Enric i la supercullera”, de Joana Darné. La torroellenca Joana Darné va obtenir el tercer premi de contes que, des de fa 25 anys, Nou Horitzó convoca entre la gent gran. El divendres 7 l’autora va visitar l’escola Ferran i Clua de Barcelona per recitar el seu conte. Els alumnes de l’escola il·lustraran l’edició.

Activa’t”, Festa dels voluntaris. Es va fer el dissabte 8 a la nit a La Sala.

Sortides de Gent del Ter. El diumenge 9 va fer una visita a l’Illa d’Avall de Jafre i Sidillà, i el diumenge 23 al camí d’Empúries a Girona (3r tram: Torroella – Ullastret).

Festa del Recer. El diumenge 9 es va celebrar la Festa amb tres sardanes a la plaça de la Vila amb la Cobla Foment del Montgrí.

Sopar a DUDAL. L’Escola per a immigrants DUDAL va fer un “sopar de curs” el divendres 14. A la foto, alguns professors i alumnes.

Exposició “Recycling the world”, de l’artista Homoastral. Es va inaugurar el dissabte 15 al Museu de la Mediterrània.

Concert XARXA 2013-14. Bernat Pedrosa. Organitzat per Joventuts Musicals, va tenir lloc a la casa Galibern (Fundació Mascort).

Festa de la Mare de Déu de Lourdes. Es va celebrar el diumenge 16 amb missa a l’església de Sant Genís, amb el grup Pedres Vives, i dinar de germanor al Recer, amb concert de la Cambra d’Adults de l’Escola de Música de Torroella.

Playback al Cine Petit. El va organitzar El Recer el dissabte 22 a la tarda, amb actuació de “Argent Viu” i la coral del Recer.

Festa de Sant Antoni. El diumenge 23 es va fer la tradicional Cercavila de cavalls i carruatges, i la benedicció a la plaça de la Vila.

Club de lectura “Llegim?”. Un cop més la Biblioteca Pere Blasi va organitzar una sessió a la Biblioteca el dimarts 25 al vespre.

La Fundació Vila Casas reobre les portes. El Palau Solterra va recuperar “Observatori K”, de Jordi Cerdà i Claude Jeanmart. El 14 de març s’hi farà una conferència moderada per Imma Merino i la intervenció dels dos artistes.


L’ESTARTIT

El passeig del Molinet. El diputat de CiU per Girona, Jordi Xuclà, denuncia que el govern espanyol fa sis anys que no compleix amb l’Estartit.

Càmpings, al capdavant el 2013. Segons dades de l’institut d’estadística espanyol (INE), la Costa Brava és la principal zona turística d’Espanya en pernoctacions en càmpings (6,5 milions) i Torroella de Montgrí és una de les principals destinacions, només superada per Benidorm.

Destí Nàutic Excel·lent. L’alcalde, el regidor de Turisme i el president de l’Estació Nàutica van recollir la bandera que reconeix el municipi com a Destí Nàutic Excel·lent en el marc de la fira internacional de turisme Fitur, que es va celebrar a Madrid del 22 al 26 de gener.

Hora del conte. La Biblioteca va organitzar “Els tresors d’en Roc” els dimecres dies 5, 12, 19 i 26 a la tarda.

Fotografia i poesia. El divendres 7 es va inaugurar a la sala del Consell Municipal l’exposició de fotografia i poesia “Hora Sexta”, amb imatges de Josep Pascual i textos d’Inés Gumà.

Mercat de segona mà. El va organitzar “Llagut d’Or” el dissabte 15 a la tarda.

Club de lectura “Llegim?”. La Biblioteca Municipal va organitzar una sessió el dimecres 26 al vespre.


CATALUNYA

Educació. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya insta el Govern a fixar un 25% de l’horari lectiu en llengua castellana si ho demana un alumne. Front comú del departament d’Educació i les escoles implicades per defensar la política d’immersió.

La consulta: Homs, Junqueras i Margallo. El dijous 6 Homs diu a la Cope que la consulta pot provocar que els espanyols hagin de votar la reforma de la Constitució. Junqueras contesta a TV3 que qui ha de decidir són els catalans. Margallo manifesta al Congrés que Catalunya només podria ser independent amb una declaració unilateral, que la deixaria aïllada.

Reaccions al procés sobiranista. El dia 12 trenta-tres jutges van publicar un manifest que considera viable i legítim l’exercici del dret a la consulta. Les patronals CEOE i Foment del Treball van descartar el dilluns 17 d’implicar-se, com havia demanat als empresaris el president Mas.

Pacte Nacional pel Dret a Decidir. Es va reunir el dimecres 19 al Parlament. El president del Pacte, Joan Rigol, va insistir en la naturalesa inclusiva d’aquest organisme, que ja aplega més de 1.500 entitats, i va dir que és hora de mobilitzar-se per votar, sense entrar en debat sobre independència. No hi era el PSC, ni tampoc Foment, però sí altres organitzacions patronals (Pimec, Cecot, Consell de Cambres) i els sindicats CC.OO. i UGT.

La Comissió Europea i Catalunya. La vicepresidenta Reding insisteix el dilluns 24 a Barcelona: cal que Madrid i Catalunya seguin en una taula i parlin.

Les sis plantes de purins de Catalunya s’aturen. No poden tirar endavant per la retallada de les ajudes que el govern espanyol dóna a la generació d’energia renovable. El dimecres 19 hi va haver importants manifestacions de protesta de ramaders, amb camions de purins, a Lleida i a Vic.

Barcelona. Comença el Congrés Mundial del Mòbil, hi assisteixen 75.000 professionals.


ESPANYA

Declaració judicial de la infanta Cristina. Ho va fer el dissabte 8 com a imputada per delictes deblanqueig de capitals i delicte fiscal, amb gran expectació popular i de periodistes de tot el món.

Ceuta, Melilla. Quinze persones subsaharianes varen morir ofegades al mar el dijous 6 en el transcurs d’una allau humana que intentava entrar en territori espanyol, mentre la Guàrdia Civil va disparar a l’aigua per barrar-los el pas. Entrada massiva de subsaharians a Melilla.

Balances fiscals. El ministre Montoro, que en principi va dir que no les donaria i que presentarà una altra forma de càlcul, se’n va desdir. Catalunya i altres Comunitats les reclamen.

El Congrés rebutja la Declaració de Sobirania de Catalunya. El ple del Congrés de Diputats va aprovar el dijous 20 la moció d’UPyD, amb suport de PP i PSOE, que insta el govern espanyol a continuar fent servir els instruments de la Constitució per garantir el compliment de la legalitat. Al PSC els crítics deploren el vot de socialistes catalans amb el PSOE i al costat de Rosa Díez.

Fonts d’energia. A Espanya l’any 2013 l’energia eòlica va superar la nuclear i ja és la primera font d’electricitat (a Catalunya la nuclear és el 45% i l’eòlica només el 5%), però les mesures del govern central sobre preus posen en perill les alternatives.

País Basc. Primer pas petit d’ETA cap al desarmament el divendres 21.


MÓN

Ucraïna. El dissabte 22 el parlament va destituir Ianukòvitx i convocà comicis per al 25 de maig. El dia 21 hi havia hagut acord entre opositors i govern gràcies a la mediació de la UE, després de setmanes de violència als carrers, amb desenes de morts i centenars de ferits.

Síria.Sense perspectives de pau. Centenars de morts pelsatacs aeris contra la ciutat d’Alep, molts per barrils amb explosius llançats per helicòpters del govern.

Itàlia. Enrico Letta dimiteix, forçat pel líder del seu partit, Matteo Renzi, nou primer ministre.

Suïssa.Aprovada en referèndum la limitació d’entrada de treballadors de la UE. En rèplica Brussel·les suspèn les negociacions de participació suïssa en els fons d’R+D i el programa Erasmus.

Veneçuela. Oposició violenta al govern pels carrers.

Corea del Nord.L’ONU denuncia atrocitats (morts, atacs i tortures) que recorden les dels estats totalitaris del segle XX.


ESPORTS

Marta Alemany al Mundial. Del 15 de març al 4 d’abril es disputarà a Costa Rica el Mundial sub-17. Entre les convocades hi ha la portera del primer equip de la U.E.L’Estartit, Marta Alemany, que ja va ser present en el passat Campionat Europeu disputat a Anglaterra.

U.E. L’Estartit. El diumenge, 9 el primer equip femení, en segona posició a la taula, es va enfrontar a l’Espanyol “B”, líder. Es disputaven moltes de les opcions de L’Estartit per seguir refermant-se i assolir, al final de la competició, la classificació per disputar el play off. El diumenge 16 l’equip va tornar a ensopegar al camp del Lleida (2 – 0).

Club Ciclista Baix Ter. El diumenge 2, amb temps fred però molt assolellat, i amb l’expectació de molts aficionats es va fer la volta al Baix Ter: Torroella – Verges – Camallera – Sant Jordi – Foixà – Parlavà – Torroella.

Jocs Olímpics d’Hivern de Sotxi (Rússia). Es van inaugurar el divendres 7.

Champions. El dia 18 el Barça va guanyar l’anada dels vuitens contra el Manchester City (0-2).


EL MES VINENT

Dissabte 1 de març i diumenge 2 de març. Festes de Carnaval a Torroella i a l’Estartit.

Dissabte 8 de març. Jornada sobre el món agrari empordanès a l’Auditori del Museu de la Mediterrània. 10h. Conferència. 11,30h. Taula rodona.

EXPOSICIONS

Museu de la Mediterrània. (prorrogada) “Vicenç Bou. De la plaça al Paral·lel” (fins 21 d’abril)

Fundació Mascort. “Valentí Fargnoli 1885-1944. Col·lecció Mascort” (fins 11 de maig)

Fundació Vila-Casas. “Observatori K” i “En el Sitio Roberto Burle Marx” (fins 27 d’abril)

Eva Figueras Sureda, domiciliada a Torroella de Montgrí, sol·licita que publiquem:

Demano disculpes públicament a Miguel Morales Ruiz per haver difós notícies difamatòries molt greus sobre la seva persona, en haver confós el seu nom amb el d’un pederasta detingut a Torroella de Montgrí. I lamento molt el dany causat. Ja el mateix dia, en adonar-me del meu error, vaig anar a desmentir-lo.

Emporion publica de forma preferent les Notícies enviades per les entitats organitzadores d’actes.    (vegeu la nota “entitats!” al n. 85, gener 2014)