Noticies

PER A AQUEST MES DE MAIG:

NOVENES TROBADES DE MÚSICA MEDITERRÀNIA
El 2, 3 i 4 de maig el Museu de la Mediterrània organitza les Trobades de Música Mediterrània amb l’Alentejo (Portugal) com a cultura convidada.

COM SONA L’ESO 2014″
Del 7 al 10 de maig tindrem a la nostra població “Com sona l’ESO 2014″, un projecte musical, iniciat per un conjunt de mestres de música valencians i que s’ha estès a tots els Països Catalans.
Enguany arriba ja a la quinzena edició i durant aquests quatre dies un miler d’estudiants d’ESO dels Països Catalans assajaran junts el concert “Qualsevol nit pot sortir el sol” que interpretaran el dia 9 de maig al vespre a l’Esplanada de l’Espai Ter.
És una experiència inoblidable per a tots els nois i noies que hi participen i també per al públic (un musical amb una coral de prop de 1.000 veus).

EXPOSICIONS

Museu de la Mediterrània. “Presències”, de Merce Ribera (fins 12 de maig).
Fundació Mascort. “Valentí Fargnoli 1885-1944. Col·lecció Mascort” (fins 11 de maig).
Fundació Vila-Casas. Sales permanents: “Traces de memòria”.
Michael Dunev Art Projects. Fons de la galeria.
Atrium Torroella. “Projecte Ermoupoli”.


Emporion publica de forma preferent les notícies que ens envien els organitzadors d’actes


NOTÍCIES ABRIL 2014

TORROELLA
Una notícia trista.
El dia 25 ens va deixar Marta Geli i Sais, esposa del nostre company Santiago Sató, que va ser un dels fundadors d’Emporion i membre molt actiu del nostre Consell de Redacció. Rebin el nostre condol l’amic Santi i tota la família.

Tancament del pressupost 2013. L’Ajuntament va tancar l’exercici amb un estalvi net d’un milió d’euros i ha situat l’endeutament en un 74 %. Segons l’alcalde, s’han complert els requisits fixats per a l’estabilitat pressupostària.

Canvi d’ús dels terrenys del Mas Déu. L’equip de govern el va retirar de l’ordre del dia. ERC hi era contrària.

Casal d’estiu. Comuniquen que l’Ajuntament no hi farà aportació aquest any. El grup municipal d’ERC diu que, amb aquesta decisió, l’equip de govern l’està desmantellant per externalitzar-lo.

02-cuinaVicenç Pagès, premiat de nou. El figuerenc de Torroella, autor del Premi Sant Jordi 2013 amb “Dies de frontera”, ha estat també guardonat amb el Premi Nacional de Cultura.

Junta rectora del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter. Es va constituir el dimecres 16. A proposta del conseller d’Agricultura, en serà el president l’hoteler de l’Estartit Narcís Coll.

Les quotes de les Escoles bressol. El dijous 10 el govern municipal va aprovar la rebaixa de les quotes de les escoles bressol, tal com havia reclamat en una moció l’oposició en bloc.

Estalvi de gasoil al convent dels agustins. El pla d’estalvi energètic ha permès reduir el consum de gasoil per a la calefacció en un 45%.

Teatre, música i dansa per a les escoles. A l’Espai Ter, el dimecres 2 i el divendres 4 al matí es van organitzar sessions de teatre per als alumnes d’ESO i per a 5è i 6è, respectivament.

Las barreras del corazón”. Ramón Moreno va presentar el seu llibre a casa Pastors el dijous 3 al vespre.

Curset de cuina. El Casal del Montgrí el va organitzar a l’Escola Guillem de Montgrí els divendres 4 i 11 al vespre.

11è. Cicle d’Història i Humanitats. Al Palau Solterra el divendres 4 al vespre Jordi Reynés va parlar de “Soldats, pobles i hisenda a l’Empordà de l’època moderna”.

Festival Torroella a Escena. Van actuar el divendres 4 a la nit Alba Carmona i el divendres 18 a la nit Cèlia Palli, a La Sala, i el dissabte 19 a la nit a l’Espai Ter Heatbirds DJ.

Trobada de centres d’Esplai. El dissabte 5, des del matí es varen trobar a l’aparcament del safareig, sota l’organització de L’esplai de Girona.

La llei Gallardón en qüestió”. A la casa pastors hi va haver debat el dissabte 5 a la tarda a casa Pastors organitzat per les Xibeques del Cau.

Excursió a Vic. La van organitzar el diumenge 6 l’Aula d’Arts Plàstiques i l’Àrea Cultura.

La zona dels Cossis del Montgrí. El diumenge 6 es va fer una sortida de la mà de Narcís Arbusé, organitzada pel Museu de la Mediterrània.

Moda. Ingrid Moda va organitzar una desfilada el diumenge 6 al migdia a la plaça de la Vila.

Concert Xarxa 2013-14. Va tenir lloc al Cine Petit el diumenge 6 a la tarda, organitzat per Joventuts Musicals.

Hotot”. L’Espai Ter va presentar al seu auditori el Cascai teatre, el diumenge 6 a la tarda.

Fem una mona de Pasqua. Es va fer el dijous 10 al vespre a l’Escola Bressol El Petit Montgrí.

El llibre de “Vicenç Bou. De la plaça al Paral·lel”. Inspirat en l’exposició, que encara es va poder veure al museu fins al dia 21, el dijous 10 el Museu de la Mediterrània va presentar el llibre. A l’auditori del Museu, Mar Serinyà (veu) i Joan Serinyà (contrabaix) van interpretar les peces més populars del mestre Bou.

11è. Cicle d’Història i Humanitats. Al Palau Solterra el divendres 11 al vespre Jordi Serchs Serra va parlar sobre “Patrimoni i fotografia a Catalunya”.

Un any de vida, un any de foc. El divendres 11 vespre es va inaugurar l’exposició a la capella de Sant Antoni a càrrec dels Amics dels Gegants i dels Capgrossos i Amics de la fotografia.

Jove Big Band Girona & Emmanuel DJOB. Joventuts Musicals de Torroella la va presentar el dissabte 12 al vespre a l’Espai Ter.

Aiguabarreig”.  La pel·lícula d’Antoni Martí i Marina Yxart es va presentar en sessió de cine club el dissabte 12 a la tarda al Cinema Montgrí.

Spiderman visita l’Ajuntament. El superheroi va fer la seva visita el dia 15 i el va rebre el regidor de Promoció Econòmica. Spiderman serà la imatge del VIII Festival del Còmic, que es farà del 20 al 22 de juny.

L’ou de Pasqua de can Masvidal. Els mitjans i xarxes socials es varen fer eco de l’ou de Pasqua que aquest any ha elaborat en Narcís Masvidal. Era de d’uns 35 quilos de pes, fet de xocolata negra i blanca, duia l’estelada, s’hi llegia “érem, som i serem”, dedicat al Tricentenari.

4t. Berenar Literari al Cucut. Aquest any, el dia 17, Dijous Sant, es va poder fer amb molt bon temps (no sempre ha estat així) a la botiga i a la vela del davant, amb brunyols, pastissos casolans i vi Assaig, i la presència de molts autors, editors, lectors i públic torroellenc. Carles Xuriguera, que transmetia l’acte en directe per a Catalunya Ràdio, va fer parlar Vicenç Pagès de llibres, brunyols i vi, els elements del Berenar Literari. Que sigui per molts anys.

Festival de piano, organitzat per JJMM. La pianista ucraïnesa Valentina Lisitsa, amb una sòlida carrera internacional, va obrir el dijous 17 al vespre el Festival a l’Auditori Espai Ter. Va continuar el divendres 18 a la tarda amb El Col·leccionista de Paisatges, i a la nit amb Arcadi Volodos, el dissabte 19 al migdia amb Anabel Pérez Real i Viviana Salisi, i a la nit amb Alexandre Tharaud. Finalment, el diumenge 20 al migdia el Trio Pedrell i a la nit va cloure Josep Colom.

Vicenç Bou. De la plaça al Paral·lel”. El diumenge 20 al matí es va fer una visita guiada a l’exposició del Museu de la Mediterrània.

Diada de Sant Jordi 2014. Els dies 22 i 23 es varen fer diversos actes seguint la tradició dels darrers anys.

– dia 22 al vespre. Es va fer lliurament de Premis “Microrrel@ts en blog”  a la Biblioteca Pere Blasi

– dia 22 al vespre. Es va celebrar la Revetlla de Sant Jordi, vetllada eròtica amb contes a càrrec de l’Albert Estengre, també a la Biblioteca Pere Blasi.

– dia 23 al matí. Es va projectar al Cinema Montgrí la “Llegenda de Sant Jordi” per a nens i nenes.

– dia 23 al matí. Aquest any també, a la plaça de la Vila, es va fer la Fira de Llibres, Roses i Entitats.

– dia 23 al matí. A la plaça dels Dolors hi va haver el Teatre al carrer per a nens i nenes de cicle inicial d’educació: “Sant Jordi dins la llegenda”.

– dia 23 a la tarda. Hi va haver activitats diverses, com la Simultània d’escacs a la plaça del Peix, el Concert de cant i coral play-back al Cine Petit i, per arrodonir-ho: “Vine a menjar la mona de xocolata de can Masvidal” a la plaça dels Dolors.

Mercat de productes ecològics Món Empordà. Es va fer a la plaça del Peix el dissabte 26 al matí.

Manipulació d’aliments. Activa’t va organitzar el curs el dissabte 26 matí a Casa Pastors.

Camí d’Empúries a Girona (5è tram). Gent del Ter va organitzar el recorregut del tram Clots de Sant Julià a Cruïlles el diumenge 27 al matí.

el petitMichael Andreas & GIOrquestra “El Petit Mozart”. L’Auditori de l’Espai Ter va organitzar la seva presentació en concert per al diumenge 27 a la tarda, inici d’una mini gira per les comarques gironines. Amb només 12 anys, Michael Andreas Haeringer és un jove intèrpret que ha guanyat concursos d’interpretació i  televisius, amb un equip de TV3 a Torroella.

Club de Lectura “Llegim?”. El dimarts 29 al vespre a la Biblioteca Pere Blasi es va comentar “El Perseguidor”, de Julio Cortázar, a càrrec de Joan Jordi Sauqué Vives.

Hora del conte: “La rotllana d’en Peric”. Es va preveure altre cop la sessió del conte a la Biblioteca Pere Blasi per al dimecres 30 a la tarda.


L’ESTARTIT
Nova escola bressol, el setembre del 2015.
Tindrà una capacitat per a 62 nens, el doble dels escolaritzats actualment. Es construirà en l’eix format per l’escola Portitxol i la sala polivalent, i al costat del terreny on es preveu construir en el futur un centre d’atenció primària (CAP).

El Passeig del Molinet, dotze anys després. El passeig del Molinet torna a ser accessible per als vianants, després de dotze anys tancat pel perill d’esllavissades.

Centres d’immersió. Diversos centres van ser multats per la Generalitat per excés d’immersions.

Ball en línia i balls de saló. El club de ball va organitzar Country els vespres dels dimarts 1, 8, 15, 22, 29, i balls de saló els dijous 3, 10, 17 i 24.

I Trobada d’entitats culturals i esportives. La van organitzar el dissabte 5 tot el dia a la Sala Polivalent a favor de la Creu Roja.

Puig Antich, cas obert”. La llibreria Elias i l’autor Jordi Panyella van presentar el llibre el dissabte 5 al vespre.

Donació de sang. Un cop més l’Associació de Donants la va organitzar el dilluns 7 a la tarda al Consell Municipal.

El nou projecte del Club Nàutic. Se’n va fer la presentació pública el dimecres 9 al matí i a la tarda.

Exposició “Piu-piu”, de Dani Torrent. El dissabte 12 al migdia es va fer la presentació dels dibuixos originals i la cançó del conte.

II Matinal Kustom Kulture. El diumenge 13 al matí es va fer la mostra de motos, concert i mercat a la plaça Llevantina.

Regata de Pasqua. La va organitzar el Club Nàutic el divendres 18.

066Mercat de segona mà. Una vegada més l’Associació Llagut d’Or el va organitzar el dissabte 19.

Diario del Crash”. A la sala d’actes del Consell Municipal la llibreria Elias va presentar el dissabte 19 el llibre de Santiago Niño Becerra, l’anàlisi d’historia i futur d’una crisi ja anunciada per l’autor.

Cantada de Caramelles. Va tenir lloc el diumenge 20 al matí. Va sortir del port i va passar pel passeig Marítim, carrer Santa Anna i plaça de l’Església.

Concert a l’Església. Es va fer el dimarts 22 el programa “Clàssics catalans” amb Montserrat Cristau i Cecília Quintet.

L’Estartit – Zona 15. L’Estació Nàutica l’Estartit-Illes Medes la va organitzar el dissabte 26 amb participació dels comerços de la població.

Els racons de les Illes Medes. El Parc Natural va organitzar la sortida amb caiac de tres hores per al diumenge 27 al matí.

Club de Lectura “Llegim?”. El dimecres 30 al vespre a la Biblioteca Municipal es va comentar “Vida Privada”, de Josep Ma. de Sagarra.


CATALUNYA
El procés sobiranista no s’atura.
El dimecres 9, després del rebuig del Congrés espanyol al referèndum, Artur Mas va assegurar que el procés continua per les altres vies possibles.

Perduts a l’espai, a l’illa de Robinson Crusoe…? S’ha mantingut confosa la situació previsible d’una Catalunya independent respecte d’Europa, en no haver-hi una presa de posició política oficial i explícita de la Unió Europea.

Deu milions parlem català. Segons l’informe de Plataforma per la Llengua.

Esquerda al PSC de Girona. Dimiteixen Joaquim Nadal i nou membres més de l’executiva a les comarques gironines, per desavinences amb la direcció de Pere Navarro.

El Punt AVUI Televisió. El dia 23, diada de Sant Jordi, es va inaugurar el nou canal de TV amb una entrevista al president Artur Mas.

Consternació per Tito Vilanova. Tot Catalunya va lamentar la seva mort, esdevinguda el dia 25.


ESPANYA
La consulta al Congrés de Diputats de Madrid.
La proposta que l’Estat cedís competències a la Generalitat per realitzar un referèndum, defensada el dimarts 8 per Jordi Turull, Marta Rovira i Joan Herrera, en nom del Parlament català, va ser rebutjada.

Atur i pobresa. Mentre cinc regions espanyoles són les que tenen més atur a Europa, Espanya és el segon país europeu, després de Grècia, ambmenys capacitat per reduir la pobresa infantil segons Save the Children”. A l’estat espanyol un de cada tres menors d’edat estan en risc de caure en la pobresa.


MÓN
França.
El president François Hollande nomena Manuel Valls nou primer ministre després de les eleccions municipals. L’UMP s’imposa, el Front Nacional de Marine Le Pen avança, i cauen els socialistes a tot el país. Valls anuncia retallades a funcionaris, pensionistes i prestacions socials.

Ucraïna. Després de l’annexió de Crimea per Rússia i de nous moviments de revolta a l’est del país, els governs de Rússia i Ucraïna, reunits a Ginebra amb els EUA i la UE, van acordar el dijous 17la dissolució dels grups armats il·legals i la desocupació dels edificis a l’est del país per part d’activistes pro-russos. Aquests no ho van acceptar. Els EUA donen suport a Kiev.

Mor Gabriel García Márquez. El dijous 17va morir als 87 anysel Premi Nobel, autor de “Cien años de soledad” i altres grans novel·les, màxim exponent del realisme màgic llatinoamericà. García Márquez va ser també un home compromès amb la justícia social.

Europa i la por a la deflació. El president del Banc Central Europeu va assegurar que es farà servirqualsevol instrumentpercombatre el risc de deflació.

Corea del Sud.El naufragi d’un ferri causa centenars de morts i desapareguts. El capità va trigar 40 minuts a donar l’ordre d’evacuació. Dels 476 passatgers, 325 eren alumnes de 16 i 17 anys d’un institut de batxillerat.


ESPORTS
Mor Tito Vilanova.
L’exentrenador del F. C. Barcelona, de Bellcaire d’Empordà, va morir als 45 anys el dia 25 després de gairebé tres anys de lluita contra el càncer.

Notícies de l’UE L’Estartit. El 30 de març l’Estartit va aconseguir un empat a zero contra l’Europa i amb això, hi havia tres equips empatats a 45 punts que aspiraven a la plaça de promoció d’ascens.

14 d’abril. L’equip, empatat a punts amb l’Europa i el Lleida, s’enfrontava a la Peña Oscenses, L’Estartit va fer nou gols, les blanc-i-vermelles van golejar i continuaven ben vives en la lluita per jugar la promoció d’ascens quan faltaven tres partits.

27 d’abril. L’Estartit feia l’últim desplaçament de la lliga regular al camp de l’AEM de Lleida. En aquesta penúltima jornada, com ja va sent habitual en les darreres, no es podia fallar ja que el pols amb el Lleida per a la segona posició segueix ben viu. Resultat: AEM 1 – UE L’Estartit 2.

Final de Copa Barça-Madrid. El dimecres 16, a València, el Barcelona va perdre (2-1), un resultat que confirmava un final de temporada decebedor, després de perdre la Champions i gairebé la Lliga. El partit es va projectar a la plaça de la Vila sobre pantalla gegant amb organització de la Penya Barcelonista Montgrí i Comarca.