Notícies

PER A AQUEST MES DE JUNY:
FIRA DE MÀGIA AL CARRER – TORROELLA ……… 
del 30 de maig al 8 de juny
MIMA 2014 – L’ESTARTIT …………………………………. del 4 al 8 de juny
8è. FESTIVAL DEL CÒMIC – TORROELLA …………. dies 20, 21 i 22 de juny

Bases del IV festival de fotografia Mirades


NOTÍCIES MAIG 2014

TORROELLA

Resultats de les eleccions europees. S’imposen Esquerra i Convergència (ERC 1.187, CiU 1.124), molt per davant dels altres partits (PSC 228, PP 216, ICV 176).

El concurs de neteja. El dijous 15el regidor no adscrit, Francesc Ferrer, va secundar el govern en l’adjudicació del contracte d’escombraries, perquè “comença a tocar prendre decisions assenyades”. L’Organisme Administratiu de Recursos Contractuals de la Generalitat havia desestimat el recurs interposat per Fomento de Construcciones y Contratas (FCC) contra l’exclusió del concurs, amb la qual cosa Urbaser quedava com a única aspirant a obtenir el servei, amb estalvi de 400.000 euros anuals.

No al canvi d’usos al sector del Mas Déu. Segons l’alcalde l’operació hauria permès disposar de tresmilions d’euros per construir un geriàtric, però els altres grups van rebutjar el projecte.L’aprovació del canvi per introduir-hi la construcció d’una gran superfície comercial, es vadesestimar el dijous 15pel vot del regidor independent.

Millora i ampliació del cementiri.L’empresa concessionària ha acabat els treballs de construcció de nous nínxols, i resta pavimentar vials interiors.

Torroella no compleix la llei de policia local.Torroella – L’Estartit, amb un sotsinspector com a màxim comandament de la policia local, figura entre els vint-i-quatre municipis gironins que incompleixen la llei que estableix que ha de ser com a mínim inspector.

IX Trobades de Música Mediterrània. L’acte inaugural es va fer el divendres 2 al vespre amb conferència de Pedro Mestre, estudiós de música de l’Alentejo, per mostrar la diversitat musical i el seu encaix en el patrimoni expressiu mediterrani i iberoamericà. El va acompanyar una audició musical a càrrec dels alumnes de l’Escola Municipal de Música de Torroella de Montgrí. Les trobades es van perllongar tot el cap de setmana. Les trobades es varen perllongar per tot el cap de setmana amb actuacions a Fora Portal i al Museu de la Mediterrània.

Com sona l’ESO. Un miler d’estudiants d’ESO de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears van participar en el concert multitudinari de la XV Trobada Com sona l’ESO, que es va fer el divendres 9 a la nit a l’esplanada de l’Espai Ter. Un gran espectacle. El desplegament de tanta mainada i jovent per la vila també va ser espectacular.

Fira de cuina i salut. Tot i la tramuntana, des del dijous 1 i fins al diumenge 4 es van fer activitats sobre cuina i salut “Menja Empordà, menja sa”, amb tallers per a adults i petits, amanides o broquetes de fruita, a càrrec de la Fundació Oncolliga Girona, i menús preparats pels restaurants del municipi. A la tarda, a la plaça del Peix, es va presentar el cuiner Isma Padros amb l’humorista Carles Xuriguera. També va visitar la fira el presentador de TV3 Roger de Gràcia.

Festival “Torroella a escena”. El divendres 2 a la nit, a La Sala, va actuar Névoa, el divendres 16 Acousters i Planetarium, el dissabte 24 també a La Sala, Rock’n roll Brothers.

Visites guiades al Parc Natural. La comissió de prevenció i promoció de la Salut va organitzar una pujada al castell sota el clam “Mou-te i fes salut!” el dissabte 3 al matí.

Rugby Senglars, 10 anys. Es va inaugurar l’exposició d’aniversari, a la capella de Sant Antoni, el dissabte 3 al vespre.

Concert a l’Espai Ter. El dissabte 3 a la nit es va presentar Célina da Piedade, “O cante das Ervas”.

Consells de Barri. El dimecres 7 al vespre es va fer el del Nucli Antic, el dimecres 14 el del carrer de Figueres i entorns, el dimecres 21 el de la Creu de la Rutlla, el dimecres 28 la zona nord de la vila.

Vicenç Bou a Barcelona. El dijous, 8 es va inaugurar al Museu d’Història de Catalunya (Barcelona) l’exposició “Vicenç Bou. De la plaça al Paral·lel”, produïda al Museu de la Mediterrània de Torroella.

Taller de fotografia. El van organitzar els Amics de la Fotografia tot el dissabte 10 a Casa Pastors.

La bandera d’Europa al Castell. El dissabte 10 va aparèixer al Castell del Montgrí, ocupant una bona part del mur que mira cap a Torroella, una gran bandera d’Europa, posada  per EUREM, per fer present la vocació europeista de Catalunya, davant les eleccions del dia 25.

X Visita a Masos. Es va fer a Sobrestany el dissabte 10 al matí, organitzada per l’Associació de Masos.

Romeria andalusa. L’associació cultural andalusa El Olivo la va organitzar el dissabte 10 al matí.

A cavall pel Parc Natural. També el dissabte 10 al matí, Hípica Mas Paguina va organitzar una visita a cavall guiada.

Teatre a l’Espai Ter. El dissabte 10 es va representar a l’Auditori “Isabeau, el musical”. El dissabte 17 “Macedonia”. El divendres 23 “Manyac, manyac” amb Pep Vila.

XXXVI Marxa del Montgrí. El Casal del Montgrí la va organitzar per al diumenge 11 al matí, amb sortida de la Plaça de la Vila.

Cicloturisme pel Parc Natural. L’àrea de Turisme va promoure la sortida per al matí del diumenge 11.

Musinfant. L’Espai Ter va organitzar per al diumenge 11 al matí aquest espectacle familiar.

Poesia de Joan Vinyoli. La Biblioteca Pere Blasi va voler celebrar el centenari del poeta amb un recital el dijous 15 al vespre, amb Olga Cercós i Miquel Martin.

Ecosistemes litorals del Parc Natural. El dissabte 17 al matí es va organitzar una caminada des del Port fins a la Gola del Ter.

Dia Internacional dels Museus. El dissabte 17 i el diumenge 18 el Museu de la Mediterrània ho va celebrar amb Jornada de portes obertes.

Exposició “Márgenes”. Es va inaugurar al Museu de la Mediterrània el dissabte 17 al vespre. Obra de Manolo Sierra, treballs sobre la línia gairebé invisible que separa intern i extern.

Masos de Verges. El diumenge 18 al matí s’hi va fer una visita, per l’Associació de Masos.

Sortida etnobotànica al Parc Natural. Es va fer el diumenge 18 sota el títol “l’olivar en recuperació”.

Camí d’Empúries a Girona. Gent del Ter va organitzar per al diumenge 18 el sisè tram Cruïlles – Millars.

Mercat ecològic. Món Empordà el va organitzar els dissabtes 24 i 31 al matí a la plaça del peix.

Jornades INDI d’art participatiu per a joves. El diumenge 25 al matí es van presentar als patis del Museu de la Mediterrània i el Convent dels Agustins els projectes d’art art sonor, vídeo, imatge, performance, grafits, còmic i instal·lacions artístiques, amb la participació de 150 artistes i 30 respostes a la pregunta “a on mires?”.

Festival Ítaca. El diumenge 25 es va organitzar la II Marxa Popular al castell del Montgrí, amb la participació de prop d’un miler de persones. La ruta es va iniciar de bon matí a l’ermita de Santa Caterina i, un cop al castell, els assistents van poder gaudir de ls actuacions de diversos artistes, Oques Grasses, Cultura Inquieta, Dansa Aèria, Marxing Band, Castellers de Figueres, amb lectura del manifest a càrrec de Txé Arana. A la tarda concert a Santa Caterina amb Oques Grasses.

Llegim? La Biblioteca Pere Blasi va continuar aquesta activitat el dimarts 27 al vespre amb “Jardí vora el mar” de Mercà Rodoreda.

Lectures dolces i llamineres. També la Biblioteca Pere Blasi les va organitzar per al dimecres 28 al vespre.

Exposició “Les dones imaginàries”. Es va inaugurar al Museu de la Mediterrània el divendres 30 al vespre.

Exposició sobre màgia. Fira de Màgia al Carrer va organitzar per al divendres 30 al vespre, a la capella de Sant Antoni, la inauguració de “Mag Selvin, 45 anys de màgia”.

Trobada d’esbarts de les comarques gironines. L’Associació Sardanista Continuïtat va organitzar per al dissabte 31 a la tarda la trobada d’esbarts de les comarques gironines a l’Espai Ter.


L’ESTARTIT

La Pletera.La UE reconeix la solvència i l’exemplaritat del projecte i hi aportarà el 75% del cost (1,95 dels 2,6 milions del cost total).

Festival de jazz a l’Estartit. Per al proper estiu, Joventuts Musicals, en el marc del festival de músiques de Torroella de Montgrí, ha projectat un programa de Jazz a l’Estartit.

Gestió del Port. Ports de la Generalitat i el CN Estartit van signar l’acord de gestió de la dàrsena i segons el programa previst al juliol estaran adjudicades les obres i a l’octubre s’executaran els primers treballs. Primer es faran les ampliacions de la zona de mar.

La llongada, memòria d’un poble pescador. La confraria de pescadors va organitzar el dijous 1 a la tarda l’exposició a la sala del Consell Municipal.

IX Concurs de fotografia naturalista Àlex Llorente. Es va inaugurar el dia 1 al vespre.

Els Pànids. Es varen presentar al públic infantil el diumenge 4 al matí a la plaça de l’Església.

Pesca Natura i sortida en vaixell. En el marc de les visites guiades al Parc Natural, el diumenge 4 al matí es va mostrar la lleva de les arts de pesca amb un pescador artesanal, i el diumenge 11 es va programar una sortida en vaixell.

Mercat de productes de proximitat. Tot el diumenge 4 es va fer a la plaça de l’Església.

Altres activitats. El mateix diumenge 4 es van organitzar un taller infantil i tastet de marxa nòrdica.

Com sona l’ESO. La presentació a l’Estartit d’aquest gran espectacle es va fer el dimecres 7 al vespre a la plaça de la Llevantina, amb el grup “Germà Negre”, ballem al voltant del folc.

Regata Optimist. El Club Nàutic la va organitzar durant el cap de setmana des dies 10 i 11.

Mercat de segona mà. Es va fer els dissabtes 10 i 31 al matí al carrer Empordà.

Outlet. L’Estació Nàutica el va organitzar a la plaça Llevantina els dies diumenge 11, dissabte 17 i diumenge 18.

Dia d’Europa. El mateix diumenge 11 al matí, als jardins del restaurant Robert, es va celebrar amb parlaments, música, parades d’artesania i aperitiu popular.

Apropa’t al Parc.

– El divendres 23 es va organitzar la festa de lliurament de premis de l’XI Concurs de fotografia naturalista Àlex Llorente.

– El dissabte 24, al llarg del dia, es va anar desenvolupant un programa d’anellament d’ocells, mercat d’artesania, circuit d’aventura, passejada en poni, esmorzar popular sobre conservació de la duna litoral, taller infantil del fons marí, animals aquàtics de platja, cercavila de gegants, apadrinament del gegantó, berenar popular, i cantada d’havaneres.

– El diumenge 25, es va programar la Marxa Trans-Montgrí, mercat d’artesania, circuit d’aventura, passejada en poni, mercat del vi i formatge, exposició de peixos, sonsada popular, llotja de peix, taller de nusos, taller del fons marí, animació infantil, i demostració de gos d’atura.

Pesca Natura. En el marc de les visites guiades al Parc Natural, el diumenge 25 al matí es va mostrar de nou la lleva de les arts de pesca amb un pescador artesanal a la zona perifèrica del Parc.

Jornades gastronòmiques de la clova. L’Estació Nàutica en va organitzar la presentació per al dissabte 31 al matí.


CATALUNYA

Eleccions europees. El 25 de maig van ser cridats a votar 5,5 milions de catalans. La participació va pujar deu punts i fou del 48 %. Victòria d’ERC, seguida de prop per CiU. Caiguda forta de PSC i PP.

Primers passos per al 9-N. Governació ja té a punt el model d’urna i la papereta de la consulta.

Cau la banda d’assaltants violents. El dimecres 7 es va desarticular la banda d’atracadors violents que actuaven contra residents de cases i masos a l’Empordà.

Els sismes d’Alcanar i el projecte Castor. El dilluns 12 es va fer públic un informe de l’Institut Geogràfic Espanyol. Revela l’existència d’una falla fins ara no identificada davant la costa entre Amposta i Castelló, que no es va tenir en compte en “l’informe de sismicitat induïda”.

Ada Colau deixa el lideratge de la PAH. Portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca des del 2009, decideix cedir el lideratge i diu que per ara no es planteja passar a la política.

Detecció precoç del càncer. L’Institut de Ciències Fotòniques de Castelldefels desenvolupa un sistema que permet detectar-lo en una gota de sang. Podria ser realitat d’aquí dos a cinc anys.

Els empresaris i la consulta. El dijous 8 una trentena de cambres, patronals i entitats empresarials van signar un manifest que dóna suport incondicional al dret a decidir.

L’economia catalana creix. Durant el primer trimestre la variació del producte interior brut (PIB) va ser del 0,4%, segons estimacions del Departament d’Economia i Coneixement, un 0,8% superior a la del primer trimestre de l’any anterior, amb quatre trimestres consecutius de variacions positives.

El futur de Catalunya Caixa. El president de CaixaBanc (La Caixa) diu que farà una oferta raonable.


ESPANYA

Eleccions europees del 25 de maig. El bipartidisme PP – PSOE en surt tocat, guanya el PP però perd vots. Durant la campanya Arias Cañete va fer manifestacions masclistes que fora del PP tothom rebutjà, i Juncker, candidat del Partit Popular Europeu (PPE) a presidir la Comissió, va expressar suport 100% a les tesis de Rajoy sobre el procés català i la consulta.

Rubalcaba plega. La patacada electoral dels socialistes a tot l’estat va esclatar sobre la direcció del PSOE. El secretari general Pérez Rubalcaba va anunciar que deixaria la direcció el juliol.

Assassinada la presidenta de la Diputació i del PP de León. Va ser morta a trets el dilluns 12.

Publicació del DNI de 22 jutges favorables a la consulta. El jutge va imputar el director de “La Razón” per la publicació de les fotos del DNI dels 22 jutges. Podria haver comès un delicte contra la intimitat i la pròpia imatge.

Margallo i Catalunya, altre cop. El dilluns 12 el ministre d’Afers Exteriors d’Espanya va comparar el procés català amb les eleccions il·legals de les regions prorusses de l’est d’Ucraïna. La Generalitat va destacar les diferències dels dos moviments (un pacífic, l’altre violent).

Millora l’economia, continua inestable l’ocupació. El govern de l’Estat destaca una millora dels índexs macroeconòmics, com l’augment de l’activitat empresarial i la baixa de l’atur, però ho contemplen amb escepticisme els sindicats, ja que no es crea ocupació estable.

49.600 famílies desnonades a tot l’Estat l’any 2013. Ho va fer públic el Banc d’Espanya.MÓN

Europa, eleccions el 25 de maig. 400 milions de ciutadans van ser convocats a les urnes.Guanya el Partit Popular Europeu, però en alguns estats s’imposa l’extrema dreta i els euroescèptics, en particular a França i Gran Bretanya.En debat televisat, els candidats a presidir la Comissió van parlar de l’autodeterminació de Catalunya i van fixar posicions dispars.

Rússia – Xina. Acords de subministrament de gas i col·laboració econòmica.

Ucraïna. Donetsk i Lugansk, a la zona est, van reclamar l’annexió a la Federació Russa, mentre Putin es mantenia moderat. El dia 25 es van celebrar eleccions presidencials en un clima violent.

Lampedusa altre cop. El dilluns 12 es va produir un nou naufragi d’un vaixell amb immigrants, amb 400 persones a bord.

Nigèria. El segrest de 200 nenes al nord del país posà en evidència la situació d’inestabilitat de tot el territori, ric en petroli, amb enorme desigualtat social, i interessos enfrontats de Xina i EUA.

Turquia. Centenars de treballadors atrapats en una mina de carbó. Es va parlar d’uns 350 morts.

Cop d’estat a Tailàndia. L’exprimera ministra, destituïda i retinguda per la junta militar.ESPORTS

Victòria clara de UE L’Estartit, però sense premi. El diumenge 4 es va disputar l’última jornada i el partit més important de la temporada. El resultat va ser UE L’Estartit 4 – Sant Andreu 0. A L’Estartit només li servia la victòria, i depenia també del resultat entre el Lleida i l’Espanyol “B”. Tot i la victòria de L’Estartit, el Lleida va vèncer per la mínima (1-0), i aquesta victòria permetrà a les lleidatanes disputar el play off d’ascens. Cal destacar la gran temporada que ha realitzat el Primer Equip de l’Estartit.

Torneig Costa Brava Women’s Cup. El dissabte 24 la Unió Esportiva Estartit en va organitzar la segona edició al camp municipal, amb participació dels primers equips de l’Espanyol, el Sant Gabriel, el Levante Las Planas i L’Estartit.

Lliga estranya i problemes al Barça. Barça, Atlètic de Madrid i Real Madrid varen fer incerta la classificació fins a l’últim partit. Quedà campió l’Atlètic de Madrid en empatar al Camp Nou (1-1). Mal any per al Barça: mort de Tito Vilanova, plega el president, es lesionen el capità i el millor porter, i és vençut a Champions, Lliga i Copa. Nou entrenador, Luís Enrique.

El Madrid guanya la Copa d’Europa a Lisboa. L’Atlètic de Madrid va ser a prop de guanyar per 0-1, però el Real Madrid empatà als últims minuts, i a la pròrroga s’imposà per 4-1.