Pla de sostenibilitat turística per Torroella i l’Estartit per valor de 3,4 milions d’euros

El passat dia 2 d’Octubre, el govern espanyol va fer públics els 16 projectes seleccionats  en el marc del programa Planes de Sostenibilidad  Turística, entre els quals hi ha el presentat per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí sota el títol genèric Compromesos amb la qualitat, la sostenibilitat i la cultura. Aquest ha resultat ser el més ben dotat de la convocatòria, a  la qual han optat 154 destinacions turístiques.

El Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament subvencionaran amb 3,4 milions d’euros un ambiciós pla d’actuacions municipals per a Torroella i l’Estartit que permetrà millorar l’oferta turística i cultural, i continuar amb l’aposta per la sostenibilitat i la posada en valor del territori.

Es tracta d’un ambiciós pla municipal, molt transversal, que té com a objectiu principal consolidar l’estratègia de reposicionament sostenible com a destinació de qualitat, innovador  en  l’estratègia de sol i platja i de turisme actiu i responsable amb els valors de Parc Natural.

 Hi va haver 25 projectes presentats a tot Espanya. De Catalunya  n’hi havia dos, i Torroella- l’Estartit, va ser  un dels elegits. L’import total de la inversió del pla es de 3,4 milions d’euros, el 60% del qual serà aportat per l’Estat i la Generalitat. Cal remarcar el treball fet per  un equip tècnic municipal que, encapçalat per l’assessor turístic Josep Capellà i la Cap de Turisme Lídia Alonso, ha fet possible presentar la candidatura d’un pla  que ha estat valorat i escollit per l’Estat  entre els 16 escollits. El fet  que se li  hagi concedit  la  dotació econòmica més elevada demostra la confiança que ha generat.

Segons ha expressat l’alcalde Jordi Colomí, aquest pla permetrà donar a la destinació un salt de qualitat enorme perquè farà possible avançar en el temps moltes actuacions de futur, gràcies a les aportacions econòmiques que faran l’Estat i la Generalitat. També el president de l’EMD de l’Estarti ha mostrat la seva satisfacció per la millora que suposarà per al nucli, especialment en un context de dificultats derivades del COVID-19. Posa l’accent en el caràcter municipal de les actuacions i la bona entesa que hi ha entre Ajuntament i EMD per impulsar un projecte compartit que incrementi  els elevats stàndards de qualitat de la destinació.

Les actuacions projectades estan orientades a reforçar fortaleses i a corregir aspectes negatius  i debilitats de la destinaci: fer compatibles els interessos dels diferents tipus de visitants (sol i platja, familiar, turisme actiu, seniors); corregir la saturació o l’ús inapropiat d’alguns espais d’interès natural; evitar el deteriorament del paisatge urbà en algunes zones de major afluència; modernitzaruna part de l’oferta d’allotjament,  o allargar l’ocupació en temporada baixa.

Objectius específics i dotació econòmica prevista

A l’Estartit                                                                                                                                  Qualitat de les platges.  Crear nous accessos al mar des de l’Espigó de Llevant fins al Molinet, nou Passeig Marítim, Parc de la pineda, equipament Espai Medes, contractació de serveis, noves  tecnologies                                                                                

Total      2.658.952 €

A Torroella

Nova oficina de turisme a la casa Castells de la Plaça de la Vila, pla de senyalització turística i cultural del nucli antic i cases senyorials.

Total      300.048 €

Actuacions compartides Torroella-l’Estartit

Parc Natural, oferta de planificació on line,  foment de participació empresarial i  ciutadana. Altres.

Total     439.000 € 

El pla municipal s’estructura en 16 actuacions específiques distribuïdes en 6 línies estratègiques. Es tracta d’una iniciativa de gestió molt ambiciosa i transversal que permetrà donar un gran impuls a la millora de la destinació a partir de l’aposta per la sostenibilitat, el territori i la cultura. Aquest treball ha estat reconegut amb diversos premis i ha fet que la destinació Torroella-l’Estartit-Illes Medes sigui un referent en aquests àmbits de gestió turística i ambiental.