Emporion
Dimecres, 2 juliol
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
No Result
View All Result
Emporion
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca
Emporion
Inici Història

Quan Pla espiava des de l’Empordanet

J.M. BernilsperJ.M. Bernils
12 de febrer de 2008
a Història, núm. 14 -febrer- 2008
Temps de lectura: 3 minuts
Quan Pla espiava des de l’Empordanet

La revista Sàpiens, dedicada a la divulgació històrica, ha publicat en dos capítols -a les edicions dels mesos de novembre i desembre-, un detallat informe exclusiu que duia per títol “Els espies catalans de Franco”. Un dels apartats que es destaca són les anomenades “activitats secretes de Josep Pla”. Els investigadors de la revista han trobat -i publiquen- documents que relacionen definitivament l’escriptor empordanès amb activitats d’espio­natge a favor del govern franquista durant la Guerra Civil.

Cal recordar que aquest era un vell mite que havia envoltat Pla durant anys i que alguns dels seus coreligionaris havien utilitzat a la contra, en alguns moments de la seva trajectòria com a escriptor i periodista, o bé n’havien ironitzat com és el cas del valencià Joan Fuster -gens sospitós de simpatitzar amb el règim militar-, que no es va estar de dir “si Franco s’hagués hagut de refiar de les informacions que li enviava Josep Pla, segur que no hauria guanyat la Guerra Civil”.

La revista Sàpiens explica que en un document trobat per l’historiador Jordi Guixé al fons del Ministeri de l’Interior francès, concretament als Arxius Nacionals de Fontainebleau, s’indica, en un informe policial datat a Marsella el 24 de maig de 1938, que “el periodista Josep Pla (…) és un dels organitzadors més actius del centre d’espionatge d’aquesta ciutat, que treballa en benefici de la Catalunya feixista. Amb ell hi ha alguns rics catalans que financen aquesta organització. És una persona de confiança de l’exministre Cambó, i actualment el subvenciona Juan March”.

L’escriptor Josep Valls -coneixedor excepcional dels darrers anys de la vida de Pla- m’ha comentat anecdòticament, en més d’una ocasió, aquesta singular activitat d’espionatge que, en cap cas, penso, ha de condicionar ni l’admiració ni la valoració de l’obra d’aquest empordanès universal, el qual no es va significar mai explícitament com a simpatitzant del franquisme.

Valls m’explica que “Pla no només informava des de Marsella, sinó que un cop retornat a Catalunya passava informacions de les estades dels oficials nazis al restaurant de Ca la Neus de l’Escala”. Per fer-ho, aprofitava les seves estades a l’hotel o els recorreguts que feia quasi a diari pels municipis de l’Empordanet. Afegeix que “durant un temps -i d’això ja en parla el seu amic Josep Martinell en el llibre que va escriure-, el senyor Pla va informar el govern de Franco sobre els moviments que feien els militars alemanys en les seves incursions des del sud de França cap a diferents poblacions de l’Alt Empordà. Es comenta que en una d’aquestes informacions, l’escriptor indicava que els nazis s’havien menjat una desena de llagostes al restaurant de Ca la Neus”.

Valls, que considera molt anecdòtic tot aquest tema, assenyala que “tot plegat és una forma molt gràfica d’explicar al govern del moment que manava a Madrid, com se les campaven els alemanys per casa nostra…”. Aquestes informacions arribaven al govern de Franco a través dels maquinistes de tren. Normalment eren entregades a l’estació de Portbou o a la de Flaçà i el funcionari de torn custodiava el sobre fins a la seva arribada a la capital de l’Estat.

Tags: història
Article anterior

La felicitat

Següent article

Solidaritat

J.M. Bernils

J.M. Bernils

Articles Relacionats

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)
Història

L’ESTARTIT. Mestres i Alumnes (1859-2024)

23 de juny de 2025
Santa Cecília de Montserrat
Història

Santa Cecília de Montserrat

13 de juny de 2025
Els masos de les Deveses (II)
Història

Els masos de les Deveses (II)

9 de juny de 2025
El periòdic digital Emporion no es fa responsable del contingut dels escrits publicats que, en tot cas, exposen el pensament de l’autor.

Amb el suport de:

© 2023 - Emporion | info@emporion.org

web de placid.cat
web de placid.cat

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In

Add New Playlist

Emporion
Gestiona el consentiment de les galetes
Utilitzem cookies pròpies i de tercers per a fins analítics i per mostrar publicitat personalitzada en base a un perfil elaborat a partir dels teus hàbits de navegació (per exemple, pàgines visitades).
Funcional Sempre actiu
L'emmagatzematge o accés tècnic és estrictament necessari amb la finalitat legítima de permetre l'ús d'un determinat servei sol·licitat explícitament per l'abonat o usuari, o amb l'única finalitat de realitzar la transmissió d'una comunicació a través d'una xarxa de comunicacions electròniques.
Preferències
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Estadístiques
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. L'emmagatzematge o accés tècnic que s'utilitza exclusivament amb finalitats estadístiques.
Màrqueting
L'emmagatzematge tècnic o l'accés són necessaris per crear perfils d'usuari per enviar publicitat o per fer un seguiment de l'usuari en un lloc web o en diversos llocs web amb finalitats de màrqueting similars.
Gestiona les opcions Gestiona els serveis Gestiona {vendor_count} proveïdors Llegeix més sobre aquests propòsits
Veure preferències
{title} {title} {title}
No Result
View All Result
  • Articles
  • Autors i Crèdits
  • Hemeroteca

© 2023 - Emporion | Tots els drets reservats | Avís legal | Política de cookies