Conclou aquí l’article iniciat el mes passat, en què es relataven els fets ocorreguts en els dotze primers dies del mes de setembre, que acabava amb la Diada i la manifestació a Barcelona, on es va fer sentir el clam per la independència de Catalunya, nou país d’Europa. Resumim seguidament els dies restants dels trenta que faran història.
13-09
El president Artur Mas recull el testimoni donat pels catalans: “Res no serà fàcil, però tot és possible.” I es compromet a treballar per anar “construint estructures d’estat”; la primera, “la sobirania fiscal”. Pronunciament cívic d’un poble que s’oposa al nacionalisme espanyol que no vol perdre Catalunya.
ANC. Carme Forcadell: “Mas ha escoltat el poble i ha fet un pas endavant.” L’estat es desentén de l’N-II de Maçanet a Tordera i CiU i ERC reclamen a Foment que no ho faci.
14-09
Artur Mas presenta a Madrid el full de ruta de la transició nacional catalana
Cap ministre del govern va assistir al Fórum Europa Nueva Economia, acte que va presidir Rafael Spottorno, cap de la Casa del Rei. Artur Mas: “Catalunya necessita un estat, pensàvem que podia ser l’Estat espanyol, però ara necessitem aquest instrument. Els demano que no es vegi això com que no toquem de peus a terra, no ens hem tornat bojos, ho reclamem dins de la Unió Europea i dins de l’euro.” “Votem i veurem quina és la majoria.” L’acte, amb més assistència que mai de periodistes estrangers.
15-09
El govern del PP insinua les primeres amenaces i esgrimeix la Constitució contra l’independentisme
Soraya Sáenz de Santamaria va justificar l’absència de ministres a la conferència: “Les presències no són obligades.” “Són moments molt difícils per a molts catalans, per a molts espanyols.” “L’estabilitat i la confiança són fonamentals.” “El Govern respondrà com sempre, des de la Constitució i les lleis.”
Maria Dolores de Cospedal: “El pacte fiscal em sembla una barbaritat; no és moment d‘‘amenaces’ ni xantatges.”
Rebuda oficial a l’ANC impulsora de la Diada
Artur Mas i l’ANC van intercanviar opinions i sentiments sobre la nova etapa que s’albira al país. El president es compromet a fer seu el clamor de la manifestació. Carme Forcadell: “He vist un president il·lusionat.”
16-09
El president Mariano Rajoy menysté l’impacte de la Diada, mutisme absolut. L’empresariat català dóna suport per aconseguir el pacte fiscal. La CEOE reunirà la junta directiva, abans de la crucial trobada entre Rajoy i Mas a la Moncloa. Foment del Treball, Joaquim Guy de Montellà defensa que “la societat catalana ha expressat una voluntat de canvi a la qual Foment no pot ser aliè”. La Cambra de Barcelona, Miquel Valls: “Hi ha una realitat històrica nova i confio que Rajoy hagi pres nota d’això.” CECOT, Antoni Abad: “La reunió de Mas i Rajoy és la primera estació del camí cap a un nou acord econòmic, donem suport al president perquè vagi tan lluny com pugui per aconseguir-ho.”
Cercle d’Economia no ha definit la seva posició i va citar els partits a presentar propostes.
17-09
PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba; i PSC, Pere Navarro, Festa de la Rosa de Gavà, fan front comú per dir no a la independència de Catalunya. Si Artur Mas planteja la ruptura amb Espanya toparà amb el socialisme. Rubalcaba avisa Mas que no trenqui amb Espanya; a Rajoy: “Hi ha un problema molt seriós a Catalunya.” No va mencionar ni una sola vegada la paraula federalisme, quan Pere Navarro va afirmar que “apostem pel federalisme, no som independentistes” i “Espanya serà federal o no ho serà”.
18-09
CiU se centra en el pacte fiscal, va assegurar Josep Duran Lleida. I Artur Mas, al Cercle d’Economia, va destacar que “per primera vegada des de fa segles les vendes de la indústria catalana a l’exterior van ser superiors a les d’Espanya”.
19-09
El Rei ensenya la seva carta i crida a no dividir: “El pitjor que podem fer és dividir forces, encoratjar dissensions, perseguir quimeres, fer més fondes les ferides.” “Aquests no són temps per debatre si ‘galgos o podencos’ amenacen la nostra convivència.” “Des de la unió i la concòrdia, hem de recuperar i reforçar els valors que han destacat en les millors etapes de la nostra història.” El govern català no se sent al·ludit perquè “Catalunya aporta solucions”.
El govern espanyol no preveu revisar el finançament fins que l’economia remunti. Artur Mas avisa que la reunió amb Mariano Rajoy serà decisiva.
20-09
Mariano Rajoy i Artur Mas es troben a Madrid davant una responsabilitat històrica
Artur Mas porta a la Moncloa la demanda del Parlament català d’un pacte fiscal català, votat per una àmplia majoria. “Catalunya ha de fer el seu camí, no pot renunciar al present ni al futur passi el que passi.” “No considerem ningú com a enemic i voldríem no considerar-los ni adversaris, però volem construir el nostre projecte de país.” Mariano Rajoy avança al Congrés el rebuig del concert econòmic per Catalunya. “No es pot generar inestabilitat política, ara. El que toca és defensar i treballar pels interessos de tots i no pels d’una ideologia.” “He jurat guardar i fer guardar la Constitució, i cregui’m que la faré guardar si és necessari.”
21-09
“S’ha perdut una oportunitat històrica”
Artur Mas: “No ha anat bé.” “Catalunya no pot renunciar al seu futur perquè no es pugui negociar amb el Govern espanyol.” “Catalunya no pot continuar callada, subjugada ni inerta.” “Les constitucions s’adapten i, si no s’adapten, no anul·len la voluntat del poble.” “No parlem de ruptura. Parlem d’estructures d’Estat, d’estructures d’Estat propi.” “Catalunya és una nació i això no ho canviaran unes declaracions, per més alt rang que tingui el que les fa.”
El president va ser rebut amb visibles mostres de suport a Barcelona, davant el Palau de la Generalitat i aclamat amb crits d’independència.
Alfredo Pérez Rubalcaba comparteix amb Rajoy el rebuig del pacte fiscal i demana diàleg. Pere Navarro critica la “irresponsabilitat” dels dos presidents i demana diàleg. Alicia Sánchez-Camacho insisteix que l’“estabilitat” és el que necessita Catalunya per sortir de la crisi. Oriol Junqueras va demanar a Mas que no alentís el camí cap a la independència. Joan Herrera va denunciar l’“hostilitat una vegada més del PP i la indiferència del PSOE”.
22-09
La CEOE vol una solució urgent per al finançament. El president de la patronal espanyola empara el govern del PP a resoldre el problema del finançament per a Catalunya “d’una vegada per totes”.
Artur Mas i Josep Antoni Duran Lleida preparen el calendari i els escenaris de futur.
Educació. L’Estat recentralitza competències autonòmiques. Nova llei orgànica per la millora de la qualitat educativa, la setena des del 1980. José Ignacio Wert, ministre d’Educació, Cultura i Esports, va anunciar la “clarificació definitiva de les competències, més continguts comuns (el 65%) i noves avaluacions centrals”, quan l’avaluació de l’alumnat és competència de la Generalitat. Entre primària i batxillerat, quatre revàlides. Preveu invertir-hi més de 300 milions d’euros. I “no serà obstacle” per subscriure convenis amb “centres d’educació diferenciada per sexes”.
23-09
CiU, ERC i ICV negocien el text d’una declaració sobiranista que reculli l’esperit de la marxa de la Diada.
Mariano Rajoy adverteix Artur Mas que no se surt de la crisi “creant problemes”. José Manuel García-Margallo, ministre d’Afers Exteriors, en una entrevista: “La solució passa per reconèixer el fet català i la realitat hispana.” “Hem d’anar als estats units d’Europa.” “Molts països no reconeixen una declaració unilateral d’independència.”
24-09
Artur Mas es tanca la porta al pacte fiscal i se n’obra la de l’estat propi. CiU s’aboca a construir estructures d’estat.
Clam sobiranista al Parlament, CiU, ERC, ICV i Si estan negociant una resolució que vagi més enllà del dret a decidir i que s’encamini cap a l’estat propi. Eleccions anticipades? Pere Navarro es mostra a favor d’una consulta si hi ha una majoria sobiranista al Parlament. Vol evitar votar juntament amb el PP en contra.
La desocupació s’acarnissa amb la població emigrant, que voreja el 36%.
Martí Gasull, fundador de la Plataforma per la Llengua, mor en una allau a l’Himàlaia.
25/09
Mig segle de la riuada tràgica del Vallès
El rescat d’Espanya. Mariano Rajoy està utilitzant el fet de “negociar i esperar”.
Artur Mas explicarà al Parlament la seva proposta després del no al pacte fiscal i convocarà una consulta.
El fons autonòmic, a punt.
Cloenda de les festes de la Mercè. Missa tradicional amb el president envoltat de la cúpula militar a Catalunya i tancament de la festa amb la cavalcada i el piromusical.
26-09
ELECCIONS 25-N: Parla, Catalunya
Artur Mas: “Raons? El fracàs del pacte fiscal i l’impressionant manifestació de l’Onze de Setembre. És l’hora d’exercir el dret a l’autodeterminació de manera democràtica, pacífica i constructiva.” L’oposició l’acusa de partidisme per l’avançament electoral.
Soraya Sáenz de Santamaria: “La reacció del govern central serà ferma i serena, i no té encaix a la Constitució.” Ana Mato, ministra de Sanitat: “El que necessita Catalunya és estabilitat i consens i no una convocatòria electoral que respongui a interessos partidistes.”
El Rei i Artur Mas entreguen al cardenal Tarcisio Bertone, secretari d’Estat del Vaticà, el Premi Comte de Barcelona a la concòrdia, que demana, en llengua catalana, “comprensió, diàleg i entesa”.
27-09
El president Artur Mas sosté que convocarà una consulta d’autodeterminació amb o sense el vistiplau de l’Estat espanyol i es compromet a fer un referèndum, si guanya les eleccions, en una legislatura. Obté el suport d’ERC i ICV. El PSC propugna el model de Baviera i el PP alerta de fractura interna.
Mariano Rajoy, des de Nova York: “Tot es resoldrà amb sentit comú, encara que alguns no en tinguin”, i demana “no espatllar amb interès de vol curt l’actitud de la majoria”.
Barcelona inaugura la gran terminal de mercaderies al Mediterrani, amb l’accés definitiu pendent.
Foment descarta desdoblar ara el tram nord de l’N-II.
Jordi Pujol: “L’independentisme ha de tenir present el valor, per exemple, de la llengua castellana i la cultura castellana. Amb independència caldran, més que mai, el respecte i la valoració mútua.”
28-09
El Parlament dona un sí ample a la consulta: 84 sí, 21 no i 25 abstencions del PSC.
Text de la resolució:
1. El Parlament de Catalunya expressa el seu reconeixement i es felicita per l’enorme èxit aconseguit a la massiva manifestació del passat Onze de Setembre pels carrers de Barcelona, sota el lema “Catalunya, nou Estat d’Europa”.
2. El Parlament de Catalunya constata que al llarg d’aquests darrers trenta anys, una part molt important del catalanisme s’ha compromès a fons amb la transformació de l’Estat espanyol per poder-hi encaixar sense haver de renunciar a les nostres legítimes aspiracions nacionals, a la nostra voluntat d’autogovern, ni a la nostra continuïtat com a nació. Però els intents d’encaix de Catalunya a l’Estat espanyol i les seves reiterades respostes són avui una via sense recorregut. Catalunya ha d’iniciar la seva transició nacional basada en el dret a decidir.
3. És per tot això que el Parlament expressa la necessitat que Catalunya faci el seu propi camí, constatant la necessitat que el poble català pugui decidir lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu, com a única via per tal de garantir el progrés social, el desenvolupament econòmic, l’enfortiment democràtic i el foment de la cultura i la llengua pròpies.
4. El Parlament insta el Govern de la Generalitat i les forces polítiques i els agents socials i econòmics a impulsar el màxim consens possible per tal de portar a terme aquest procés democràtic i el full de ruta consegüent, amb diàleg amb la comunitat internacional, la Unió Europea i el Govern espanyol, per tal que la ciutadania de Catalunya pugui determinar en un marc de plena llibertat, respecte al pluralisme, foment del debat i la convivència democràtica i sense coaccions de cap mena.
5. El Parlament de Catalunya constata la necessitat que el poble de Catalunya pugui determinar lliurement i democràticament el seu futur col·lectiu i insta el govern a fer una consulta prioritàriament dins la propera legislatura.
El govern de Rajoy avisa que pot recórrer al Constitucional, o acusar Artur Mas de prevaricació.
Els comptes de l’Estat: el deute ofega els pressupostos i admet que l’economia seguirà en “suau recessió”.
29-09
La banca ha d’obtenir 53,7 milions més per finançar-se, el 90% les 4 entitats ja de l’Estat: Bankia+BFA, 24,7; Catalunya Banc, 10,8; Novagalicia, 7,2; Banco de Valencia, 3,4. L’ajuda anirà com a préstec als bancs o a càrrec del Tresor?
Passen el test de resistència i no presenten dèficit: Santander, BBVA, Caixa Bank, Sabadell, Kutxabank, Bankinter i Unicaja-Ceiss.
La retallada en cultura. El Ministeri redueix un 33% la seva aportació al Liceu.
30-09
El pressupost de l’Estat torna a incomplir l’estatut en inversions a Catalunya: Cristóbal Ricardo Montoro Romero, ministre d’Hisenda i Administracions Públiques, replica “que no té marge per aplicar la llei”.
El deute públic espanyol es dispararà fins al 90% del PIB a finals del 2013.