Visita a Ràdio Liberty amb la EPFL (Escola Politècnica Federal de Lausana)

Gent del Ter hem acompanyat un grup d’alumnes de l’Escola Politècnica Federal de Lausana a les instal·lacions de Radio Liberty de la platja de Pals, recentment protegides per un BCIL (Bé Cultural d’Interès Local) i situades dins del PNMMBT (Parc Natural Montgrí Medes Baix Ter).

Els arquitectes Meritxell Baquer i Daniel Bosshard  es van interessar per Radio Liberty, obra de l’arquitecte Agustí Borrell de l’escola de Chicago;  un lloc fonamental per entendre la història contemporània, testimoni de la Guerra Freda. Aquests arquitectes estan especialitzats en la recuperació de Patrimoni i saben com Europa s’interessa especialment per aquests espais. És per això que van proposar un projecte de rehabilitació de Radio Liberty  als seus estudiants, que el van escollir d’entre 15 projectes més, situats a diferents països.

Hem resseguit tot el terreny de l’antiga Base Americana, des de la Torre Mora i l’antic poblat de pescadors, les edificacions i l’extens perímetre de bosc, ja que aquest entorn, amb els anys, s’ha anat naturalitzant. Es poden apreciar la fixació dunar davant del front marítim, les pinedes amb el matollar mediterrani i també una zona humida, vestigi dels antics aiguamolls.

Hem coincidit amb el seu projecte, en l’interès dels edificis, per ser un lloc privilegiat per instal·lar-hi aparells d’energia solar, eòlica, recuperació d’aigües negres, dipòsits pluvials, etc. També per les seves grans dimensions i per diferents usos.

Hem gaudit del seu interès i esperem que els seus  projectes es tinguin presents.

Maria Lloveras. Gent del Ter