Any 2097

 

Fa 91 anys que va sortir el primer número d’Emporion. L’any 2097 (si encara hi ha éssers humans damunt la Terra) algú podrà observar que es compliran 91 anys de l’inici de la nova etapa, en format electrònic, de la mateixa publicació periòdica.

Els redactors i lectors de l’any 1915 podien fer-se una idea aproximada de les possibilitats de futur que els esperaven, però cap d’ells hauria tingut prou imaginació per endevinar la barbàrie humana comesa durant aquests 91 anys que ens separen. Estaven aleshores (sense patir-la directament) en plena Primera Guerra Mundial. Qui els havia de dir que pocs anys després s’iniciaria la Guerra Civil i un nou conflicte d’abast mundial No haurien cregut possibles les bombes sobre Hiroshima i Nagasaki, ni que els processos de descolonització acabarien amb un neocolonialisme més pervers. Però hi ha hagut encara el Gulag stalinista, l’Holocaust i tantes morts evitables d’innocents per manca del més necessari. Ningú aleshores parlava d’ecologia perquè el 1915 tot es reciclava de manera natural.

És cert que, en contrapartida, el món ha donat proves d’una incessant mostra creadora de bondat i d’imaginació per compensar els despropòsits de la ignorància: la signatura de la Declaració dels Drets Humans de l’any 1948 és una de les demostracions que no tot està perdut. Han viscut persones generoses i lliurades a les grans causes que han esdevingut l’anunci de la veritable humanització de la humanitat. La tècnica i la ciència han millorat la qualitat de vida fins a un punt inimaginable pel més somniador dels cervells de l’època i així podríem seguir constatant fets esperançadors.

En aquest gairebé segle que ens separa del primer Emporion tot s’ha accelerat i la mundialització inicia una etapa històrica; per més que hi pensem, no encertarem a preveure com serà el món l’any 2097. Previsiblement els canvis seran més abundants i més radicals que els que hem tingut des del 1915 fins ara. L’Emporion de la tercera època ha de contribuir, modestament, però sense excuses, a posar el gra de sorra necessari perquè el futur sigui millor que el passat, per evitar violència, per la concòrdia basada en l’equitat i l’augment dels valors que han de fer de la humanitat el sinònim de solidaritat. Solidaritat entre els diferents éssers humans sense mirar procedències, solidaritat amb la resta d’éssers vius i solidaritat amb la mare Terra.