Bernstein

El divendres 18 d’aquest mes de gener hauríem de celebrar el cinquantè aniversari del primer dels concerts que Leonard Bernstein va oferir per a escolars. Dic “hauríem” perquè ben segur que l’esdeveniment passarà sense pena ni glòria i no farem justícia a una de les persones més il·lustres del segle XX en el camp musical, el primer músic de formació americana que va gaudir del reconeixement internacional.

Bernstein, nascut el 1918 a Massachusetts, va ser un músic total: intèrpret, director, compositor i pedagog. Qui no ha queda fascinat per la música de West Side Story? Vull limitar aquestes ratlles a recordar els cinquanta-tres concerts per a joves que va oferir entre 1958 i 1973 al front de la New York Philharmonic Orchestra. Cada concert tractava un tema monogràfic, per exemple, el primer d’ells: Quin significat té la música? i van seguir Què fa que una música sigui “americana”?. Què és l’orquestració?… Va dedicar-ne a compositors de manera específica: Sibelius, Berlioz, Mahler, etc. Per sort, aquests concerts que Bernstein tenia cura d’anar explicant als joves, fent parar l’orquestra quan convenia, per analitzar el paper d’instruments concrets, etc. van ser transmesos per una televisió i aquesta circumstància és la que ha fet possible que ara s’hagi obtingut el material i estigui a l’abast de nosaltres gràcies a la seva edició en DVD.

És més, l’editorial Siruela, aquesta editorial de llibres preciosos, va tenir l’encert d’editar en català les explicacions de Bernstein. El mestre us convida a un concert satisfà qualsevol persona amant de la música i és una magnífica introducció per als més joves. No cal dir que la combinació del llibre amb la visió dels 9 DVD és per gaudir d’allò més de l’extraordinària feina feta per Bernstein.

Bernstein va ser un àngel benefactor per a la humanitat. Torroella també va tenir el seu àngel: el Sr. Dabau. Sense cap afany de guany econòmic va impulsar, casualment coetàniament als concert per a joves de Bernstein, la formació d’una orquestra juvenil de cambra: Salvador Dabau (fill), Maria Elías, Josep Bou, Orozco, Francesc Batlle, Pablo Galán (e.p.d.), Joan Calsina, Adrià Anglada (e.p.d.) i jo mateix vam iniciar els assaig i actuacions diverses oferint concerts que serviren sobretot per a fer-nos estimar la màgia de la música.

Gràcies a àngels con Bernstein i Dabau avui el món és millor que no seria sense la seva existència.