Els canvis que ens convindrien

Reproduït d’El Punt-AVUI del dia 7 de desembre de 2020
Si preguntéssim a tothom quins canvis creuen que ens convenen més com a societat, de ben segur que la resposta seria molt diversa i sorprendria la quantitat de coses que voldrien canviar. Tot i així, crec que, si ho centrem en l’aspecte econòmic, polític i social, la majoria diria que ens convindrien uns canvis que ens portessin a una major estabilitat econòmica, amb menys desigualtats, amb més solidaritat, més democràcia, amb respecte als drets humans i a la llibertat individual i col·lectiva, entre d’altres. Observo que la majoria d’aquests objectius o desitjos ja estan descrits a l’article 2 del Tractat de la UE, fet que ja és important, però la realitat ens demostra que, massa sovint, no es compleixen, i la percepció que té la ciutadania respecte a la UE i els governs en general és sovint negativa i no li és útil per les seves expectatives, perquè la realitat que observem, conseqüència de les polítiques que s’apliquen, està allunyada dels valors de la UE i del que volen la majoria de les persones.

La UE ha de fer un esforç per actuar d’acord amb els valors dels seus tractats

Crec que la UE ha de fer un esforç polític per actuar d’acord amb els valors descrits en els seus propis tractats i forçar els estats membres que també ho compleixin. Així milloraríem la gestió de la immigració, optaríem per una economia que evités les desigualtats, seríem més solidaris, apostaríem per la sostenibilitat mediambiental i pel progrés i integració de les persones. La imminent Conferència pel Futur de la UE que impulsa la Comissió Europea és una bona oportunitat perquè la ciutadania faci arribar als estaments comunitaris com vol que sigui la UE. Esperem que sigui profitosa, que s’apliquin algunes de les demandes de la societat, i que no acabi amb una frustració més.

Per altra part, el resultat de les eleccions dels EUA ofereix la possibilitat de posar fi a una etapa de confrontació en tots els ordres i apostar, en l’àmbit polític, pel multilateralisme, diplomàcia i coordinació en seguretat i defensa; en l’àmbit econòmic, per cercar acords internacionals, en comptes d’imposar aranzels, per la cooperació en comptes de la confrontació, i en l’àmbit social, per l’estabilitat interna dels EUA i per extensió a altres parts del planeta que prenien l’aposta del president sortint com a exemple. I pel que fa a la resta del món, especialment a la Xina, i també a Rússia, Turquia i altres estats on els drets humans trontollen, apostar per més democràcia i llibertat. Tot plegat ens portaria a un món més just, que es presenta ara imprescindible per fer front d’una manera solidària i eficaç a la pandèmia de la Covid-19, i tothom hauria de tenir accés a la vacuna contra aquesta malaltia. Es tracta de deixar als nostres fills un món més sostenible, just i lliure. La recepta ja la sabem, el que cal és que la sapiguem aplicar i, perquè això passi, la ciutadania ha d’estar sempre amatent i interpel·lar els governants perquè apliquin el que han dit en els seus programes i està recollit a les lleis, i que ho facin pensant en el benestar de les persones. Tot plegat seria un bon exemple per a les generacions futures.