Els haikus arriben a Torroella de Montgrí per la Diada de Sant Jordi

Un haiku és un poema descriptiu d’origen japonès, amb un llenguatge planer i directe, que s’inspira en l’observació de la natura i conté alguna referència a l’estació de l’any en què s’escriu. La idea principal és la de captar un instant màgic en el temps, un instant que ens inspiri.

Les claus per escriure un haiku són, per exemple, observar acuradament la natura i la vida; anomenar les coses que es veuen; saber captar un instant, un detall, una emoció; el predomini dels substantius; l’ús de pocs adjectius, i l’ús del verb en present. Té tres versos de 4-6-4 síl·labes i solen acabar en paraula plana, si l’última síl·laba és àtona els versos serien de 5-7-5 síl·labes.

Per tal de promoure i difondre la poesia en català durant Sant Jordi, l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, l’Escola Municipal d’Adults, la Llibreria El Cucut, Can Quintana-Museu de la Mediterrània i la Biblioteca Municipal Pere Blasi, volen fer un elogi de la paraula viva en català i han creat una activitat relacionada amb els haikus.

Per una banda, l’activitat consisteix a compondre un haiku i és oberta a tothom. Les persones interessades l’han de fer arribar, personalment o amb un correu electrònic, abans del 12 d’abril, a l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí (torroella@cpnl.cat“>torroella@cpnl.cat), a la Llibreria El Cucut (llibreria@elcucut.cat“>llibreria@elcucut.cat) o a la Biblioteca Municipal Pere Blasi (torroella@bibgirona.net“>torroella@bibgirona.net), sense oblidar-se de posar-hi nom i cognoms i país d’origen.

Per una altra banda, cada participant ha de recomanar també un llibre en català per promoure’n la lectura i donar-lo a conèixer a la gent que viu al municipi. Els llibres recomanats poden ser d’autors tant catalans com estrangers. Si són estrangers, el llibre haurà de tenir feta la traducció al català. (Si no se sap, les bibliotecàries ajudaran els participants amb molt de gust.)

Finalment, els haikus més poètics i originals, juntament amb la recomanació de la lectura del llibre triat, s’exposaran als aparadors de les botigues del municipi durant la Diada de Sant Jordi, gràcies a la col·laboració de l’Associació de Comerciants de Torroella de Montgrí. A més, tots els haikus i totes les lectures recomanades es publicaran també a la revista Emporion del mes de maig.

Alguns haikus:

Camí de sol.
Per les rutes amigues,
unes formigues.
Joan Salvat-Papasseit

Lluna, la bruna.
Al recer de la barca
l’alba es despulla.

Vicent Andrés Estellés

Desperta, desperta!
I et prendré per amiga
Papallona blanca.

Jordi Coca

La vella bassa.
Una granota hi salta.
El so de l’aigua.

Matsuo Basho