Flaones made in Torroella

Les flaones van tornar a ser les protagonistes de l’aplec de l’ermita de Sant Pau de la Caçada de Figueres, celebrat el darrer diumenge del mes de gener. Durant dècades, les flaones només es podien degustar a l’entorn d’aquesta diada –Sant Pau és el 15 de gener- i fins a la celebració de l’aplec, el darrer diumenge del mes de gener. “Són uns dolços propis de Figueres. Consisteixen en una pasta especial en forma de triangle, farcida de crema i d’un gust exquisit. En aquesta diada se’n fa un consum extraordinari. A més de les que es mengen a l’aplec, algunes són portades a moltes llars, a fi que els que no han pogut anar a la festa, puguin també tastar-les”, explicava el periodista Joaquim Gironella al seu llibre Antics costums, tradicions i llegendes de l’Alt Empordà (Diputació de Girona, 1988).

Però resulta que no només a Figueres s’elaboren flaones. Fins i tot podríem dir que no en té la patent i que aquesta dolça té, també, les seves arrels al Baix Ter. La pastisseria Batlle, de Torroella de Montgrí, amb més de cinc generacions que es fan càrrec del negoci, la tenen com una de les seves especialitats. El seu actual responsable, Lluís Batlle, assegura que “segons el que he pogut descobrir, les flaones procedeixen de Peralada. Uns avantpassats meus, el 1880, ja n’elaboraven a Ventalló. El 1901 ja en feien aquí mateix, amb una recepta que he guardat com una veritable relíquia”.

Batlle em va ensenyar aquest antic document on un rebesavi seu escrivia a ploma les mides de sucre, farina i ous que calia aplicar a la flaona amb un encapçalament que deia “Última novedad”. “L’única diferència que hi ha amb les de Figueres, és que les nostres tenen una pasta brisa com a farciment, no pas la crema, amb un toc de llimona”, assenyala. Adverteix que “també he trobat flaones a Morella –molt semblants a les de Torroella- i a Menorca, en aquest lloc farcides de mató”.

Amb aquestes dades a la mà, sembla que la dolça característica de Figueres ja no ho és tant, tot i que Batlle vol defugir de tota polèmica i considera que “l’important és que el producte sigui conegut i apreciat. Tots hi sortirem guanyant”. Igual que a la capital de l’Alt Empordà, el pastisser torroellenc elabora flaones tot l’any i assegura que n’ha enviat arreu del món. “Fins i tot he tingut comandes d’Argentina i de Veneçuela. Són catalans o empordanesos que resideixen en aquells països i volen gaudir d’aquestes postres. La veritat és que són ideals per enviar perquè es poden conservar perfectament fins una setmana”, explica.

Mentrestant, però, els figuerencs continuarem considerant-la com un producte típic i així figura en diverses guies gastronòmiques i turístiques, i apareix sempre que es publica un reportatge divulgatiu de la ciutat. L’avantatge que tenim els que compartim la vida entre Figueres i Torroella de Montgrí-l’Estartit és que podem gaudir de flaones sempre…