Hi ha esperança?

 

La violència de gènere és un atemptat contra la pau, contra el desenvolupament de la societat i contra la democràcia.

Us heu parat a pensar que som al segle XXI i encara existeix aquest problema? Podem permetre que això continuï?
El passat dia 25 de novembre es va celebrar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència de Gènere. Creieu que ha tingut la suficient repercussió perquè cada dia hi pensem? Es necessita dedicar només un dia a l’any a un tema en concret perquè tots ens adonem dels errors o les mancances que pateix la nostra societat?

La violència de gènere és un problema social que, entre tots, hauríem d’eradicar. Tot i les manifestacions ciutadanes, les campanyes emeses en tots els mitjans de comunicació, el creixement d’ajudes a les víctimes i la difusió diària de nous casos no acaben de garantir un final a curt termini d’aquesta xacra social.

Hem de tenir en compte que aquesta violència té unes arrels fonamentades en una societat desigual i discriminatòria i que inclou valors, creences i actituds apreses que es transmeten generació rere generació.

A Catalunya, en quatre anys, segons dades dels cossos policials, s’han triplicat les denúncies de delictes per maltractaments produïts per la parella però s’ha de tenir en compte, que hi ha moltes dones maltractades que, encara avui dia, no denuncien els seus agressors, sigui per por, per dependència econòmica envers ells, per vergonya…

Aquest increment de denúncies confirma que la violència de gènere és generalitzada i no fa cap distinció en funció de la situació econòmica, social o familiar de les dones.

Tinguem present que darrere d’una dona maltractada, moltes vegades, hi ha uns fills que pateixen aquesta situació, i que també en són víctimes involuntàries.

Valorant positivament tot l’esforç que la societat està fent envers aquest problema, encara queda molt camí per poder evitar aquesta violència que cada dia es cobra més víctimes. Però tenim un punt al nostre favor: l’esperança en un futur no gaire llunyà, on la igualtat entre els dos sexes serà la base fonamental que les noves generacions hauran après dels errors comesos.