L’estudi informatiu i d’impacte de la variant de Torroella de Montgrí a informació Pública.

El passat dia 30 d’octubre el DPTOP de la Generalitat va sotmetre a informació pública els estudis de la variant de Torroella de Montgrí (C-31), que permetrà evitar el trànsit per dins del nucli urbà d’aquesta vila dels vehicles que per aquesta carretera vinguin del nord, (Figueres, La junquera, etc) en direcció cap a  les poblacions  del sud, (Pals, Palafrugell, etc) i viceversa.

Aquesta nova carretera que formarà part de la C-31, servirà per unir les poblacions de Palafrugell, Pals, Torroella, Verges, i Figueres i conformarà un dels eixos de comunicació bàsics de la Costa Brava. Al seu pas per Torroella de Montgrí es construeix aquesta variant que evitarà que el trànsit que no vagi a la vila o a l’Estartit, no hagi de passar per dins d’aquesta població. Segons els estudis que es presenten el trànsit que actualment travessa el nucli de Torroella és d’uns 10.500 vehicles diaris de mitjana.

La via inicialment projectada s’inicia al sud de Torroella de Montgrí, abans d’arribar al Ter, (venint de Pals), prop de la rotonda actual d’encreuament entre la C-31 i la GI-643 (carretera de Serra de Daró). En aquest punt es construeix un  complicat i extens enllaç format per la rotonda actual més una altra de nova construcció, unides per un tram elevat d’uns 200 metres de llarg i una nova carretera que passa perpendicularment per sota,  paral·lela a l’actual carretera de Gualta, uns 200 m cap el sud que afecta i destroça pràcticament tots els camps immediatament situats després del regadiu en un tram d’uns 1,3 quilòmetres i en una amplada que pot anar entre els 50 i els 250 metres.

A partir  del pont sobre el canal del Daró, la nova carretera se superposa sobre la GI-643 en un tram de 1,7 quilòmetres. Després la variant gira cap al nord, amb un tram de nou traçat fins arribar al Ter que creua amb un viaducte d’un quilòmetre.

Al nord del Ter, la variant connecta amb l’actual C-31, a prop de l’encreuament amb la carretera de l’Escala. L’últim tram, d’uns 2 quilòmetres direcció Verges, se superposa a l’actual C-31 que s’eixampla.

A més de l’enllaç inicial d’accés cap a Torroella, els estudis preveuen un segon enllaç a l’entrada del terme de Fontanilles i un tercer enllaç a prop de l’encreuament amb la carretera de l’Escala. Tots tres enllaços tenen una tipologia similar: dues rotondes a banda i banda del tronc, unides per un pas inferior o superior.

Els estudis també analitzen una alternativa de traçat més al nord entre el nucli urbà de Torroella de Montgrí i el Ter que encara que és mes barata i en alguns aspectes podria ser més interessant per Torroella, ja que passa més a prop del nucli, és una proposta inacceptable essencialment perquè destroça la major part de la zona d’horts del Tamariuà.