‛Librería Libertad’, de Javier Zuloaga. Llegim?

El passat divendres, 27 de gener, ens va venir a visitar en Javier Zuloaga al nostre club de lectura.

Ell és un escriptor amb curiositat, capaç d’entendre totes les realitats que envolten una societat, només cal donar un cop d’ull al seu bloc (http://javierzuloaga.blogspot.com/), ple de dades interessants sobre història, política i societat. És periodista i encara que actualment no n’exerceixi, com a tal li agrada descriure diferents mons i escenaris socials. A Librería Libertat vol mostrar aquesta complexitat , però no ho fa a través de la descripció, sinó que crea una trama amb totes les tècniques de la narrativa literària de ficció.

El tronc principal de la novel·la és la unió de quatre personatges arran d’un fet, un tret dins la Librería Libertad, a ple barri del Raval. Així és com comença i així és com atrapa la novel·la. Els lectors presents al club de lectura vam estar d’acord que la Laia, un dels quatre personatge, està molt ben construït i que sobta el fet que sigui una noia, i a més a més jove. En Javier ens va recalcar que sempre es documenta i que tot té una base real. Després altres personatges secundaris entren en escena: una gitana, una pianista jubilada, els propietaris de la llibreria, un comissari jubilat… La trama es va teixint fins al final, quan una frase final molt ben aconseguida ens confirma el que podríem haver sospitat abans.

En definitiva, Librería Libertad és una novel·la coral, policíaca, distreta i capaç d’ensenyar-nos diferents vessants del món que ens envolta. Si no l’heu llegit, us animem a fer-ho, si no només cal esperar, sí, esperar que arribi aquesta quarta novel·la que ens va dir que tenia molt avançada. O si ho preferiu, llegir alguna de les seves dues novel·les anteriors. Ja ho sabeu, des de la biblioteca sempre us convidem: Llegim?

librería libertad