El mal d’esquena, normalment d’origen desconegut, es manifesta per un mecanisme neurològic que produeix dolor, inflamació i, a vegades, contractura muscular. Contràriament al que pensem, per reduir el mal d’esquena s’ha de fer activitat física i evitar el repòs absolut.
Si en el moment de llegir aquest article analitzem la nostra postura, potser veurem que cal corregir-la. Durant tot el dia, inconscientement, adoptem actituds forçades que espatllen la posició natural del cos i poden derivar en lesions musculoesquelètiques, creant dolor a diferents parts de les vèrtebres i la musculatura que l’acompanya.
Mantenir la mateixa postura durant molta estona, manipular materials pesants forçant el cos o carregar les articulacions de forma asimètrica, són les principals causes de mal d’esquena.
Com podem millorar? Quan apareixen els primers símptomes, els metges, fisioterapèutes, ergònoms, recomanen pautes molt senzilles que acostumen a millorar la salut del malalt, tot i que requereixen constància.
Hem de canviar de postura de tant en tant, evitar les torsions del cos. Abans d’aixecar un pes, hem de vigilar com fer-ho i buscar les recomanacions mèdiques adequades. Organitzar les feines alternant les més feixugues amb les lleugeres. Hem de col·locar les eines de treball a la nostra alçada i necessitats: respatller de la cadira, taula, ordinador, llum…
El calçat és molt important si tenim mal d’esquena. Un taló massa alt o una sabata excessivament plana no són recomanables. El millor és dur un taló entre 2cm o 3 cm.
Hem d’evitar el sobrepès, el tabaquisme i l’estrés. Encara que sembli evident que ho digui, sempre cal recordar-ho. També, encara que sembli evident, cal que us recordi que hem de tenir hàbits saludables si volem una vida saludable.
Caminar, nedar, fer estiraments com Ioga, Pilates, etc. Ens hem d’acostumar a tenir cura de nosaltres mateixos, a estimar-nos i cuidar el nostre cos. La qualitat de vida depèn en gran mesura de la salut.