Notícies

 

Josep Casadellà i Grassot.
El dia 16 de març passat ens deixà l’amic Josep Casadellà i Grassot. Tenia 66 anys.
Treballador intel·ligent de la terra, amant del territori i de la cultura. Fotògraf sensible.
A tu, a qui acudíem quan ens mancava una foto, en qui sempre trobàvem un sí i un somriure, el nostre adéu. I a la teva esposa Maria Aurora, a qui tants torroellencs devem la formació dels nostres infants, el nostre condol,  així com, als teus fills, neta i a tota la família, l’esperança en un retrobament.

 

Resultats de les Eleccions al Parlament Espanyol.
Resultats a Torroella de Montgrí i l’Estartit de les Eleccions al Parlament
espanyol
Cens
Vots %
PSC %
CiU %
ERC %
PP %
ICV-EUiA %
Altres %
6.615
4.559 68,92%
1.537 34,07%
1.288 28,55%
725 16,07%
572 12,68%
167 3,70%
133 2,95%

 

El Palau Solterra de Torroella de Montgrí, centre de referència a l’Estat Espanyol en fotografia contemporània. La Fundació Vila Casas ha reorganitzat totalment les seves col·leccions i ha convertit el Palau Solterra, de Torroella de Montgrí, en un centre de referència de la imatge a l’Estat Espanyol.
L’objectiu ha estat revalorar les col·leccions a partir de criteris suggestius i de qualitat. Així ho va anunciar el president de la institució, Antoni Vila Casas, i la directora dels espais d’art, Glòria Bosch, en l’acte de la inauguració d’aquesta nova etapa.

La Comunitat de Regants del Ter i les organitzacions agràries Unió de Pagesos i JARC van participar en la concentració per reclamar el retorn de l’aigua del Ter.  A Torroella, els regants van tallar la carretera i a Verges van aparcar els tractors al costat de la carretera. Els Mossos d’Esquadra van haver de donar pas alternatiu.
L’objectiu era expressar el seu descontentament per “la manca de previsió de l’Administració” i per “penalitzar la pagesia en el repartiment de l’aigua”.
Es varen repartir unes 4.000 pomes amb el lema ”Mengeu-les ara, que potser l’any vinent no en tindreu”.

Les olors de la Mediterrània a Can Quintana de Torroella de Montgrí. L’exposició Aromes de la Mediterrània, projecte expositiu de Carme Bosch, pretén donar a conèixer al públic en general l’aroma i el color de les plantes aromàtiques més populars que creixen als països de la Mediterrània.
En la inauguració aquest objectiu es portà a la pràctica i, com en un acte de vella alquímia, sorgiren d’una olla de coure i de la mà de Carme Bosch les aromes més pregones que revivien vells records.
S’han triat 15 plantes utilitzades tant en la cuina com en la cosmètica o en la medicina.

Tres detinguts pels atracaments a dos bars de l’Escala i Torroella de Montgrí. Els Mossos d’Esquadra han detingut tres veïns de l’Escala, de 23 anys, sospitosos d’haver participat en els  atracaments. Al bar de Torroella de Montgrí, utilitzaren una pistola, una maceta i una escarpa i s’endugueren un botí de 3.000 € i, al de l’Escala, fent servir una pistola simulada i un ganivet gran, van aconseguir més de 9.000 €.

Torroella a escena. L’Àrea de Cultura i Joventut ha elaborat un programa d’espectacles per a aquesta primavera, que va obrír la gironina Orchestra Fireluche a la Sala.
En el programa del cicle “Torroella a Escena – Primavera 08” destaquen també els actes del festival Primavera Eslava 2008, que se celebrarà a diverses localitats de Catalunya, i a Torroella comptarà amb la col·laboració de l’Agrupació Sardanista Continuïtat i el grup de música tradicional Trapassacs.

L’Ajuntament de Torroella retorna 500.000 euros d’impostos cobrats indegudament. L’equip de govern ha decidit retornar d’ofici 500.000 euros d’impostos cobrats indegudament, corresponents als increments de l’impost de béns immobles (IBI) -170.000 €-, i de la taxa d’escombraries -190.000 € en escombraries de cases i 140.000 € en escombraries industrials-.
L’edicte corresponent a aquests increments es va publicar fora de termini. El retorn dels diners, amb els corresponents interessos de demora, es farà restant dels impostos que hagin de pagar aquest any els torroellencs afectats.

El MIC (Mediterranean International Cup) mobilitza més de quatre mil joves practicants del futbol.
Vénen de fora 114 equips de 19 països. Entre aquests i els de clubs catalans sobrepassen els 4.000 joves. El MIC 2008 té una quinzena de seus. A Palamós es disputaran les finals. La categoria juvenil té com a seus de competició Cassà de la Selva, Santa Coloma de Farners, Lloret de Mar i Castell-Platja d’Aro. Les altres seus són Sant Feliu de Guíxols, Sils, Mont-ras, Santa Cristina d’Aro, Begur, Torroella de Montgrí, l’Estartit, l’Escala, Vidreres i Calonge.

En un acte organitzat per la llibreria El Cucut, l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol va presentat el primer volum de les seves memòries.
Amb l’assistència d’unes 150 persones, moltes d’elles dretes, tingué lloc la presentació del llibre Jordi Pujol, Memòries, Història d’una convicció (1930-1980). La presentació anà a càrrec de M. Teresa Calabús, com a llibretera i com a representant d’Edicions Proa per indisposició de l’editor. Destacà les dues variacions introduïdes en aquesta tercera edició: el subtítol “Història d’una convicció” i una modificació en la pàgina posterior de la sobrecoberta: “Un dels polítics catalans més importants..” en lloc de: “El polític català més important..” de les primeres edicions.
I començaren les reflexions de l’expresident. Evidentment va fer propaganda del llibre: està “molt ben escrit…” i afegí: “perquè no l’he escrit jo… l’ha escrit en Cuyàs”. Recordà episodis de la seva vida, de la seva joventut, quan preguntà “Què he de fer per Catalunya”, i de l’etapa mística. “Alguns es pensaven que em faria capellà… però m’agradaven massa les noies”. Es definí com a cristià catòlic creient però que ha estat incapaç de transmetre als seus fills els valors religiosos. I s’esplaià sobre el Concili Vaticà II.  L’acte es clogué tardíssim a causa de les dues cues que es formaren, una per a la firma d’exemplars i l’altra per deixar els comentaris de molts assistents al llibre d’actes de la llibreria El Cucut.

Els monestirs romànics de l’Empordà i del Roselló.
Organitzada per la Confraria del Roser tingué lloc, a la Casa Pastors, la conferència sobre els monestirs al nord i sud de l’Albera, a càrrec de l’historiador Joan Badia i Homs. Va posar en relleu la característica específica de l’art preromànic i romànic propi català, que sintetitza el carolingi, el preromànic i la pervivència de l’art romà (no llombard). La sola enumeració dels monestirs, més d’una vintena, requeririen molt més espai del que disposem per aquesta miscel·lània de notícies. De veritat, una xerrada molt interessant i enriquidora, així com amena, per les projeccions intercalades.

Una sortida cultural a Sant Julià de Boada, Palau- Sator  i Sant Pau de Fontclara.
Organitzada per Can Quintana, tingué lloc una sortida per visitar les esglésies romàniques d’aquestes poblacions així com la torre castell (Sa Tor) que domina i protegia el poble. Palau-Sator es construí a redós de la torre castell que els defensava dins les seves muralles. I, com a cas excepcional, l’església d’aquest municipi està construïda fora de les muralles. Com a elements a destacar, hem de fer menció de l’església de Sant Julià, una de les més antigues i millor conservades, i Sant Pau de Fontclara que conserva in situ, a l’arc triomfal i a l’absís, pintures romàniques en molt bon estat, tot i la seva antiguitat.

Pluges amb calamarsa i baixada de les temperatures a tot Catalunya.
A Girona va ploure a totes les comarques i al Gironès es van produir els registres més elevats. El fred s’ha fet notar.
A Torroella de Montgrí, fins a la tarda del diumenge de Pasqua, s’havien recollit 19 l/m2. L’autopista C-32 es va haver de tallar durant una estona perquè era plena de gel. A la zona nord de la comarca es necessitaven cadenes per circular.

EMPORION ha sobrepassat les 11.500 visites a la seva web. És per a tots nosaltres una immillorable notícia; la millor. Les visites comptabilitzades d’una en una i fàcilment comprovable pels nostres lectors en el comptador que figura al marge dret de la web, va superar el llistó de les 11.000 primeres visites.
Volem agrair l’acollida que esteu donant a aquesta web, que vol estar al servei de tots els nostres lectors de Torroella-L’Estartit, del Baix Ter, de l’Empordà i de tot Catalunya.
Així mateix esperem les vostres col·laboracions. Gràcies.