Notícies

Projecte d’actuació al massís del Montgrí. Aquest projecte de restauració de la zona afectada per l’incendi del 2004, amb una inversió de 96.000 euros, consisteix a retirar o apilonar la fusta per evitar l’erosió, adequar espais oberts com a zones de pastures, recuperar camins i restaurar cabanes i murs de pedra seca; fou presentat pel diputat de Medi Ambient de la Diputació de Girona, Josep Maria Rufí, i el delegat general de «la Caixa» a Girona, Rafael Garcia, dins del conveni de col·laboració entre les dues entitats.
Representació dels alcaldes en el Consell Executiu de Ports de la Generalitat. L’alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall, ha estat elegit vocal en representació dels municipis del Consell Executiu de Ports de la Generalitat.

IV Jornada Ernest Lluch. Les Jornades Ernest Lluch, coorganitzades per Can Quintana i la Fundació Ernest Lluch i amb el patrocini de Caixa de Girona, han arribat a la seva quarta edició. Any rere any van superant el llistó de qualitat assolit. La primera conferència, a càrrec de Ramon Folch, presentat per Xavier Quintana, versà sobre Ambient i economia. La segona, a càrrec de Joan David Tàbara, presentat per Miquel Riera, versà sobre El canvi climàtic i els límits al creixement. La tercera, a càrrec de Manuel Ludevid, economista, presentat per Xavier Ferrer, economista i politòleg, va tenir com a tema El creixement i el medi ambient en funció de les respostes econòmiques i empresarials. Seguidament, la rectora de la Universitat de Girona, Anna Maria Geli, conduí una taula rodona, amb tots els ponents, que contestaren les nombroses preguntes d’un públic interessat i entregat en una temàtica desenvolupada des d’un punt de vista de l’economia, la empresa i la societat. Esperem i desitgen el millor dels èxits a les properes jornades anunciades en la cloenda del acte.

Publiquen un treball a la revista científica d’àmbit estatal Enfermería Clínica. L’estudi Ensayo clínico aleatorio acerca de la efectividad del recordatorio postal para aumentar la cobertura vacunal contra tétanos-difteria en población adulta joven, resultat de les investigacions realitzades per les infermeres de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Torroella de Montgrí Annabel Ibáñez, Gisela Pairet, Irene Prat, M. José Sánchez i Marta Tauler ha estat publicat en la revista científica citada.

Conservació i promoció de masos amb torre de defensa, declarats béns culturals d’interès nacional. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha decidit col·laborar amb els propietaris en la conservació i promoció de masos amb torre de defensa; s’ha establert un conveni de col·laboració amb els propietaris de torre Martina, torre Ferrana, torre Begura i mas Ral, que oficialitza així el suport tècnic i d’assessorament de l’Ajuntament i per aconseguir finançament per mantenir les fortificacions. Els propietaris estan disposats a obrir les portes de casa seva perquè puguin ser visitades, com ja s’ha anat fent per la Fira dels pirates a l’Estartit. I es té la intenció d’incorporar en el conveni els altres tres masos fortificats –la torre Gran, la torre Ponça i la torre Quintaneta-.

La figura del caganer. Inaugurada la sala d’exposicions permanent d’escultures i caganers de Torroella. La família de ceramistes Alós-Pla, de Torroella de Montgrí, amb els seus caganers de personatges famosos (el periodista Andreu Buenafuente, el jugador de bàsquet Gasol, sant Narcís, Dalí, el Quixot, Joan Carles I, els prínceps de Girona, polítics catalans i els jugadors de futbol del FC Barcelona…) aposta ara també per l’escultura i els murals i inaugura la seva exposició, a la sortida de Torroella cap a l’Estartit, darrere la gasolinera, que restarà obert tota la setmana en horari laboral. La pregunta obligada és: qui serà el caganer d’aquest any 2007?

La desembocadura del Ter a l’Estartit. Els temporals de mar, que remouen la sorra de la platja, i el poc caudal del riu provoquen que el Ter trobi dificultats en la seva tasca d’arribar a mar i originen que cada dia es desplaci més cap al nord la Gola del Ter. Tant és així que la desembocadura, entre l’Estartit i Pals, presenta un desviament força pronunciat cap al nord, en direcció a l’Estartit. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, fins i tot, va acordar en Ple demanar l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat, que procurés mantenir el cabal ecològic necessari.

Una via verda, a peu o amb bicicleta, que uneixi els Pirineus amb la Costa Brava. Setze alcaldes de l’Alt i el Baix Empordà volen unir els municipis amb una via verda que uneixi els Pirineus amb la Costa Brava, en un projecte per al qual han demanat la col·laboració de la Diputació de Girona per reunir l’aportació econòmica necessària. A la reunió que tingué lloc a l’Escala hi van assistir els alcaldes de Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador, l’Armentera, Torroella de Fluvià, Sant Miquel, Ventalló, Viladamat, l’Escala, Albons, Bellcaire, Ullà, Torroella de Montgrí, la Tallada, Verges, Jafre i Colomers. També hi eren els presidents dels Consells Comarcals de l’Alt Empordà i el Baix Empordà, Pere Vila i Ricard Herrero, i el gerent del Consorci de les Vies Verdes, Emili Mató.

Bonificacions en les ordenances del 2008 per l’estalvi energètic i la gestió de residus. Les Ordenances Fiscals de Torroella de Montgrí per al 2008 incorporen noves bonificacions per l’estalvi energètic i la millora de la gestió dels residus. La incorporació de plaques solars representarà una reducció del 50% de l’IBI i els comerciants i industrials que gestionin íntegrament els residus també pagaran només la meitat de la taxa d’escombraries, que afectaria només la part urbana. També s’ha decidit que els masos catalogats que hi ha a la plana puguin beneficiar-se de pagar la meitat de l’impost de construccions i obres quan facin obres de rehabilitació i millora.

Inauguració d’una exposició de fotografies. A Torroella de Montgrí ha tingut lloc la inauguració, a la Capella de Sant Antoni, de l’exposició de fotografies de Margarita Basso, sota un títol ben significatiu Torroellencs a l’escola. Quan la visites no pots sostreure’t a la necessitat de buscar una imatge coneguda, i una altra, i una altra… A més, et demanen que si reconeixes algú anotis el seu nom en uns relligats amb totes les fotografies que componen la col·lecció de Margarita Basso. Recomanable per a tots els torroellencs!

Lectura de contes a l’Estartit. Ha tingut lloc, a la Biblioteca de l’Estartit, la lectura de Contes infernals, a càrrec d’Albert Estengre, que formula la pregunta. Què passa quan ens visita el dimoni?

Antenes parabòliques, aparells d’aire condicionat i tubs a les façanes. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ja té la normativa de protecció del paisatge rural i urbà. Aquesta normativa prohibeix la presència d’antenes parabòliques, aparells d’aire condicionat i tubs a les façanes, «llevat que hi quedin totalment integrats». Quant a les antenes parabòliques, proposa que es col·loquin a les cobertes i que n’hi hagi una de col·lectiva per comunitat (en els casos dels pisos).

Mare nostrum avui a Can Quintana. Al Museu de la Mediterrània, a Can Quintana de Torroella de Montgrí, s’ha inaugurat l’exposició Mare Nostrum, vingueren del mar, de Jofre, dins el II Cicle Mar-Art. Reflecteix el nostre mar com a nexe entre els pobles que el rodegen, un món en constant moviment on els naufragis estan sempre presents en les nostres costes. Des d’allà, sempre vingueren del mar.

Al Gore i el grup de l’ONU sobre el canvi climàtic, guanyadors del Nobel de la Pau i del premi Príncep d’Astúries. El Nobel a la Pau és compartit, a parts iguals, per Al Gore, autor del documental sobre el canvi climàtic Una veritat incòmoda, que va rebre dos Oscars, i l’organisme intergovernamental dedicat a la lluita pel canvi climàtic (IPCC), que depèn de les Nacions Unides. L’acadèmia ha destacat l’esforç d’Al Gore i de l’IPCC per difondre la responsabilitat dels humans sobre el canvi climàtic i establir les bases perquè s’adoptin mesures per contrarestar-lo. Ha estat guardonat també amb el Premi Príncep d’Astúries 2007 de Cooperació internacional per a la defensa dels valors ecologistes i la lluita contra el canvi climàtic. Amb el guardó, el jurat també ha volgut reconèixer la feina de totes les persones i institucions que treballen per lluitar contra aquest fenomen.

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:52 Stack trace: #0 /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(659): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/usr/home/empor...', 'saveConfig('livewaf') #2 {main} thrown in /usr/home/emporion.org/web/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 52