Noticies

Miscel·lània de Noticies Abril 2010

Resultats de la segona jornada de consultes sobiranistes
La segona jornada de consultes sobiranistes fetes el 31 de març a 80 municipis catalans va transcórrer amb absoluta normalitat. En molts municipis va tenir un caire festiu i es va confirmar la tendència dels resultats anteriors.
El sí va ser rotund. Un 92,33 dels més de 62.000 votants que acudiren a les urnes van optar-hi; pel no van votar un 4,8%, el 2,78% pel vot en blanc i es va registrar un 0,3% de vots nuls.
No obstant, la participació, un 21,5%, va baixar uns sis punts respecte al 13 de desembre passat.
Al Baix Empordà s’organitzaren 8 consultes i, de mitjana, el 94% dels votants van manifestar el seu «sí» a la independència; en canvi, un 3% no hi estan d’acord.
La propera consulta es farà el 25 d’abril, quan serà el torn de capitals com ara Girona, Lleida, Manresa, Reus i Figueres. N’hi ha prevista una altra per al 20 de juny, i s’espera que  Barcelona, encara sense data fixada per al referèndum, tanqui el procés.

Homenatge al periodista Xavier Vinader
En l’homenatge a la figura del periodista Xavier Vinader, gran defensor de la llibertat d’expressió,  tingueren lloc dos actes organitzats pel Cine-Club Torroellenc. El primer, la projecció de Garbo, l’espia, al Cinema Montgrí i, el segon, la presentació del llibre Xavier Vinader i Sánchez. Periodisme i compromís, en què Jaume Busqué, repassa la trajectòria professional i vital del periodista.
Vinader va difondre la vida de Joan Pujol Garcia (Garbo), barceloní, qui en la Segona Guerra Mundial, i com agent doble,  aconseguí convèncer Adolf Hitler que l’atac aliat seria més tard i en un altre lloc, la qual cosa va resultar decisiu per reduir les tropes alemanyes presents a la zona del desembarcament i l’èxit aliat.
En la presentació del llibre, feta a Can Quintana Museu de la Mediterrània, varen acompanyar l’autor els periodistes d’investigació de La Vanguardia Jordi Bordas i Eduardo Pozuelo i el sotsinspector dels Mossos d’Esquadra Lluís Paradell. A Xavier Vinader el recordaren per la seva tasca, pels seus articles punyents sobre la màfia i l’extrema dreta, que li causaren fins i tot l’encarcerament i l’exili a Veneçuela.
La complicada salut de Xavier Vinader va  fer impossible la seva presència personal a Torroella; amb tot, vàrem poder gaudir de l’entrevista feta i filmada a l’homenatjat per Jordi Bellapart.

Teixits d’aigua -Mercè Sebastià

Exposició Teixits d’aigua de Mercè Sebastià
En el context del Cicle Ponts, tingué lloc la inauguració de l’exposició Teixits d’aigua, de Mercè Sebastià, a l’Espai 2 de  Can Quintana Museu de la Mediterrània.

Concert de trompa i piano, al Cine PetitEn el concert organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, Pablo Lago, a la trompa, i Velasco Sánchez, al piano, varen interpretar un programa que incloïa peces de Leone Sinigalia, Oliver Massiaen, Jean-Michel Defaye, Lars-Eric Laesson, Emanuel Chabrier i Gilbert Vinier.

Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya varen anunciar neu, a partir de diumenge 7 de març a la nit, arreu de les comarques gironines, així com una  important davallada de les temperatures
Una borrasca que s’instal·laria prop de les Illes Balears seria la portadora d’aquest episodi de fred, i apuntaven les possibilitats que nevés arreu de les comarques gironines, fins i tot a cotes baixes i a la costa mateix. S’esperaven a partir de la tarda, les primeres precipitacions, sobretot a la part nord-est del país.
Previsió certament corroborada pels esdeveniments ocorreguts posteriorment.

El Castell i cotxes bloquejats
El Castell i cotxes bloquejats
Coberta d'aparcament ensorrada
Coberta d’aparcament ensorrada

MAI MÉS – 8 de març de 2010
A les comarques gironines, els municipis, la gent, les empreses, els boscos han patit les conseqüències del temporal de neu i vent del dilluns dia 8 de març del 2010.
El 31 de gener de 1986, Pere Navarro, governador civil de Girona, deia: “Molta gent s’ha trobat en situacions molt difícils”(…)”amb la serenor que dóna haver passat la situació punta, cal fer una certa reflexió per valorar tot allò que no està a l’altura de les circumstàncies, treure’n l’experiència i prendre les mesures adients i preventives”(…). Vint-i-quatre anys després ens hem trobat allà mateix.Podem creure avui els missatges afirmant que es prendrà nota perquè no torni a passar mai més? Sobre el paper ja estàvem ben protegits. La Direcció General de Protecció Civil del Departament d’Interior té plans especials de cobertura per a tots els riscos: Neucat, Plaseqcat, Infocat, Inuncat, Transcat, Camcat, Sismicat.
Recollim alguns titulars de la premsa. “Neu i caos”, “Error de connexió”, “S’acaba la paciència”, “Desinformats”, “Mai més”, “La neu va provocar l’aïllament de tots els pobles de la comarca”, ”La nevada va ser històrica i va deixar milers de persones atrapades a les carreteres i sense serveis bàsics com llum, aigua  o telèfon”, “El temporal de neu ha inutilitzat pràcticament la totalitat de les línies de rodalies així com dues de mitja distància i ha deixat atrapats a uns 500 passatgers”, ”Red Eléctrica de España (REE) connecta la línea Vic-Juià”, ”L’autopista AP7 sense trànsit”, ”Unes 300 escoles gironines tancades i 263 rutes de transport suspeses”, ”Un total de 31 carreteres continuen tallades  i 149 trams de carretera continuen afectats”, ”Vint-i-sis hores sense llum ni calefacció”, ”Durant moltes hores, uns 100.000 telèfons (mòbils i fixos) no van funcionar”, ”Els talls de llum obliguen CAPs i hospitals gironins a anul·lar visites i operacions”, ”S’acaba la paciència – esclata la indignació -Josep Montilla diu que amb la MAT s’haurien reduït els problemes”, “Les empreses afectades denuncien pèrdues milionàries”, “Endesa qualifica de catàstrofe el temporal i els alcaldes es queixen de desinformació”, “Sis dies després del temporal de neu, encara hi ha 60.000 gironins sense llum”, “Unes 22.000 empreses sense llum, i pèrdues que superen de molt els 100 milions d’euros”, “Saura anuncia compensacions econòmiques als afectats”. “El Baix Empordà recupera la llum als nuclis urbans i queda pendent als afores”, “Volem ser tractats com els de Barcelona fa tres anys”, “El manifest dels alcaldes”, “Per la dignitat dels gironins”, “Els alcaldes del Baix Empordà van insistir ahir que s’ha de fer pressió a Fecsa-Endesa”, “57 centres escolars no obren per manca de subministrament elèctric”, “ Els pobles petits del Baix Empordà, abandonats”. “20.000 persones han passat la sisena nit sense subministrament elèctric”, “S’aguanta per un fil”, ”José Montilla descarta que hi hagi dimissions en el govern”, “Els alcaldes han treballat en solitud, afirma el delegat del Govern”, “El Departament d’Interior es reunirà amb els representants municipals”, “El Govern aprova una línies d’ajudes als municipis afectats per la nevada”, “CiU i PP coincideixen a instar Montilla a treure Saura pel cúmul d’errors comesos”, “Una conductora, atrapada dotze hores al cotxe amb sis nens, denuncia al síndic la incompetència dels Mossos”, “El Govern demana disculpes per les mancances en la nevada”, “Endesa agraeix la paciència dels afectats i qualifica de catàstrofe la nevada”…

Actes a la Biblioteca Municipal Pere Blasi
La Biblioteca Pere Blasi de Torroella de Montgrí ha organitzat una sèrie d’actes, alguns amb col·laboracions diverses, que mereixen difusió i reconeixement.
-Bibliomúsica: organitzada per l’Escola de Música
– Hora del conte: a càrrec de Va de contes, a Torroella i  l’Estartit
-Presentació del llibre infantil Nens de l’aigua, amb la col·laboració de la llibreria el Cucut
-Amor negre: contes per adults a càrrec de Sessi Sitjà, a l’Estartit amb la col·laboració de l’Oficina de Català
-Exposició Cada gota compta, amb la col·laboració d’ACA i la llibreria el Cucut
-Llegim? Club de lectura sobre La vídua descalça de Salvatore Niffoi

Inauguració de l’exposició fotogràfica Els primers deu anys de turisme, 1952-1962, de Miquel Graells
Organitzada pel Consell Municipal de l’Estartit, es va inaugurar a les seves dependències, una exposició fotogràfica del nostre bon amic Miquel Graells, amb una temàtica molt seva: el record viscut i perpetuat en les fotos “antigues”.
No podem oblidar aquests testimonis del que va ser el despertar del turisme a casa nostra.

Pilarin, memòria d'un exili
Pilarin, memòria d’un exili

Projecció del documental de Jordi Bellapart, Pilarín, memòria d’un exili, al Cinema Montgrí
Qui no ha sentit parlar dels camps d’extermini? Qui no ha sentit parlar de l’holocaust jueu? Però quants coneixen que Mauthausen fou on varen anar a parar la majoria dels deportats dels Països Catalans, on es concentraven i s’exterminaren militants polítics, republicans considerats apàtrides, que es distingien amb un triangle blau, i russos, polonesos, italians, hongaresos, anglesos.., dones, gitanos i jueus.
Aquestes coses han passat  i lamentablement a una família i a una persona, Pilar Cabratosa i Sender, “Pilarin”, a la que tots els torroellencs coneixem, respectem i estimem,  per la seva carrera professional, llevadora i practicant com la seva mare, Pilar Sender, i per la seva dedicació als altres, a la Creu Roja, a Càritas, a l’Ajuntament com a regidora de Salut i Benestar Social de 1995 a 1999.
La Guerra Civil  va marcar la història de la seva família. El seu pare, Joan Cabratosa i Font, capità de l’exèrcit republicà, hagué d’exiliar-se a França. El seguiren l’esposa i la filla fins al seu retrobament a París. Detingut i traslladat a Mauthausen i a Gusen, morí el 30 de desembre de 1941.

Quatre vagues, en dos anys, contra la política educativa del Departament d’Educació
És molt difícil, sempre i en tota vaga, disposar de xifres certes i molt més destriar els motius reals que la impulsen. Tant els dels sindicats com els dels propis ensenyants.
Possiblement molts dels que no la van seguir compartien els seus motius, però a les nostres contrades, el trasbals sofert per la recent nevada els va fer desistir.
Potser professors i centres estaven d’acord amb totes o part de les reivindicacions –no es pot fer cas de les xifres-, però no en suspendre les classes després d’una setmana tan difícil com la que s’ha sofert. D’altres podien pensar que la vaga no era cap solució.
Una o altra raó ha motivat que els mateixos sindicats es plantegin la possibilitat de buscar altres formes de protesta que no sigui una vaga.

XVI Campanya de Teatre a l’Escola. La Via Làctia
Organitzada per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, tingué lloc al Cine Petit la XVI Campanya de Teatre a l’Escola, que anà a càrrec de la companyia El Cau de l’Unicorn.

La invisibilitat de les dones

Temps de Dones 2010
Durant el més de març han tingut lloc una sèrie d’activitats organitzades per Xibeques del Cau per recordar uns fets ocorreguts el març de l’any 1908. Un grup de cent quaranta dones es varen tancar a la fàbrica Cotton de Nova York per protestar per les condicions infrahumanes en què havien de treballar.
El actes en la celebració de la festa de la dona foren:
-Exposició  de nines a la Capella de Sant Antoni
-Representació de l’obra dramatitzada Dones, donetes, dones, a càrrec de Margarida Massot i Anna Orroa, a l’auditori de Casa Pastors
-Taula rodona: Què fem amb les dones maltractades? A l’auditori de Casa Pastors
-Conferència a càrrec de la doctora Carme Valls Llobet, La invisibilitat de les dones.
A Can Quintana Museu de la Mediterrània, i organitzada per M.Teresa Calabús de la llibreria Cucut; Joan Surroca va fer un complerta presentació de la conferenciant, la Dra. Valls, a la que coneixia personalment i amb qui va coincidir com a diputat al Parlament de Catalunya. Feu una breu anàlisi i exposició del llibre
La invisibilitat de les dones en la medicina.
La conferenciant fonamentà la seva tesi d’invisibilitat en el fet que la majoria d’estudis clínics sobre el con humà i les seves malalties es realitzen, en un percentatge altíssim, sense una correcta valoració en funció del sexe. I les malalties que pateixen les dones són considerades, erròniament, no com corresponents a un cos humà, sinó com a un cos femení.
L’assistència omplia la sala i el torn de preguntes al finalitzar la conferència va ser nombrós i interessant. M. Teresa Calabús agraí la col·laboració en l’organització prestada per Dolors Bassa i  Cristina Salas.
-I finalitzà els actes de la festa de les dones, la presentació de Les nines com a fetitxe, a càrrec de Carles del Corral, a l’auditori de Casa Pastors.

Fira de productes de l’Empordà
A la plaça de la Vila i a la plaça del Peix, organitzada pel gremi de Flequers i Xarcuters de les Comarques Gironines,  s’ha fet la Fira de productes de l’Empordà, amb l’interès i la curiositat que desperten sempre els productes empordanesos exposats.

Inauguració de l’exposició Les veus de la Mediterrània
A Can Quintana Museu de la Mediterrània tingué lloc la inauguració de l’exposició comisariada per Jaume Ayats i Joaquim Rabaseda Les veus de la Mediterrània.
La veu és memòria i ès oblit. És la persona i el seu gest i cada un de nosaltres, banyats pel Mare Nostrum, té diverses veus i maneres de dir, de parlar i de cantar. Invitació sorprenent per les mil i una veus que l’envolten.

El jutjat contenciós administratiu número 2 de Girona, ha emès una sentència en la que ordena la clausura de la pedrera d’Albons, en un dels seus fronts, així com la suspensió de l’activitat minera en tota la pedrera, fins no s’hagi executat la restauració de la part ja explotada.
La clausura del front, concretament el número tres, està motivada pel fet que els talussos superen les condicions d’altura i pendent fixades per l’autorització minera de l’any 1995, i l’activitat minera en tota la pedrera no es podrà reiniciar fins que s’hagi certificat, per funcionaris competents, que la restauració de la part ja explotada s’ha executat.
La part afectada, té 15 dies per presentar un recurs d’apel·lació.

La gran nevada