Noticies

La Pedrera d’Ullà al Montgrí
El Jutjat Contenciós Administratiu número 2 de Girona ha dictat la sentència que ordena la clausura de les activitats de la pedrera del mas Blanc d’Ullà, al massís del Montgrí, que es sancioni l’empresa per falta de llicència i que deixi la finca en el seu estat original. I dóna la raó al contenciós presentat fa sis anys pel Grup de Defensa del Montgrí contra l’acord municipal d’atorgar llicència ambiental a l’empresa Prebesec, del grup Uniland, per continuar-hi les activitats.
La clausura  afecta l’extracció, la fabricació de morter i el dipòsit de residus. «Les tres activitats són incompatibles amb les normes de planejament»; per aquest motiu, la jutgessa «anul·la» els actes administratius contra els quals s’havia presentat recurs perquè no són conformes a dret.

El Tribunal Constitucional i l’Estatut català
Els magistrats del Tribunal Constitucional han tornat a ser incapaços de posar-se d’acord. El sector més dur considera la proposta insuficient i imposa el seu criteri, tot i que deixava sense valor quinze articles i anul·lava preceptes bàsics de l’Estatut.
-Nació.  El terme desapareix. Equipara totes les comunitats i reconeix com a únics governs previs el del País Basc i Navarra. Espanya és l’única nació, i indivisible.
-Llengua.
Considera inconstitucional que el català “hagi d’utilitzar-se com a vehicular i d’aprenentatge en l’ensenyament”.
-Consell de Garanties Estatutàries i Síndic de Greuges.
Els deixava com a simples òrgans de consulta, sota el TC i el Defensor del Pueblo.
Vegueries. Només quan coincideixin amb les províncies.
-Poder Judicial.
La seva descentralització quedava reduïda al no-res, s’anul·lava la figura del Consell de Justícia de Catalunya i qüestionava la capacitat del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya com a última instància jurisdiccional dels processos iniciats en territori català.
-Competències
. La potestat legislativa, reglamentària i executiva, deixa sempre la porta oberta a la intervenció superior de l’Estat, deixant-li un ampli marge executiu.
– Finançament.
El d’uns serveis bàsics equiparables, sempre que les comunitats “portin a terme un esforç fiscal similar”. Es considera inconstitucional i es desestima que les comunitats que aporten més recursos al fons comú no rebin menys, com és el cas de Catalunya.
Ara el vicepresident, Guillermo Jiménez, del sector conservador, amb el seu mandat expirat des de 2007, redactarà el pròxim, el sisè, esborrany de sentència.
El president Montilla demana la renovació del tribunal, que legitima Zapatero.
La pregunta que hom es formula és: la sentència que es produeixi serà millor que la proposta no acceptada?

Diari Basc Egunkaria

Un diari mesura la qualitat democràtica
Quan ja han passat set anys, set!, han estat absolts els responsables del diari basc Egunkaria, que havia fet tancar per suposada vinculació amb ETA,  el jutge Juan del Olmo, l’any 2003.
Fa set anys es criminalitzava els nacionalismes basc i català i més encara per les llengües en què s’expressaven. Ara l’Audiència Nacional diu a la sentència que la publicació no feia cap actuació ni apologia del terrorisme, ni calumniava, ni injuriava ningú. Tancar un mitjà de comunicació en democràcia és un escàndol, i el mal que s’ha fet és irreparable. Ho diem des d’una publicació torroellenca modesta que va ser tancada dues vegades per la força bruta (dictadura de 1923 i guerra de 1936). I ho diem, també, pensant en les tenebroses piruetes del Tribunal Constitucional.

Uns poemes de Joan Vinyoli inspiren imatges als Amics de la Fotografia
Es va inaugurar a la Capella de Sant Antoni l’exposició fotogràfica La copa dels somnis, que està inspirada en poemes de Joan Vinyoli i Pladevall (1914-1984).
L’autoria de les fotografies és dels Amics de la Fotografia, de Torroella de Montgrí, que aquest any commemoren amb aquesta exposició el desè aniversari de la seva fundació.

Torroella a escena
Organitzades per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes,  varen tenir lloc quatre actuacions:

-Teatre, En Pere i el capità
Es va representar al Cine Petit aquesta obra de Mario Benedeti , traduïda per primera vegada al català i interpretada per la companyia Cascai Teatre, amb Jordi Subirà i Marcel Tomàs, sota la direcció del mateix Marcel Tomàs. És un diàleg a dues bandes entre un detingut, l’interrogat, i el seu interrogador.

-Concert,  Bread & Breakfast

El conjunt Amics de les Arts, integrat per Joan Enric Barceló, Eduard Costa, Ferran Piqué i Dani Alegret, varen interpretar a la Sala aquest concert amb dotze cançons, un retrat irònic de la societat actual vista des del prisma de l’absurditat.

-Teatre, No ploris, ximplet
La companyia La Planeta de teatre infantil la va posar en escena, amb M. Àngels Buisa, Jordi Subirà i Romi Yanes, i textos i direcció de Pere Puig. Una obra encarada al públic infantil i als adults amb ganes de traslladar-se a un món màgic. Explica la història de la Molly, la seva mare i una germana; el rei Boris, avariciós i rondinaire, i d’un gegant hortolà, en Ximplet el Terrible.
-Concert, grup de funk Path Fred

Formació integrada per Arecio Smith, Gaspar St. Charles, Dave Wilkinson i Tito Bonacera. La seva actuació a la Sala va ser una veritable descàrrega de temes propis i alguna versió de temes clàssics del Funk.

Homenatge a la geògrafa Yvette Barbaza, pionera en l’estudi de la Costa Brava
Al Museu de la Mediterrània, tingué lloc l’homenatge a Yvette Barbaza, morta l’any passat. Francesa i pionera en l’estudi de la Costa Brava, que descobrí els anys seixanta i va ser  l’objecte de la seva tesi doctoral  El paisatge humà de la Costa Brava (1966).
Fou la primera tesi doctoral en tractar la temàtica humana i paisatgística de la nostra Costa Brava.
Antoni Martí va fer un curós relat sobre la persona i la seva visió del nostre país i  projectà dos documentals dels quals n’és autor: El retorn del Nèmesi?, de l’any 1990, i Els límits de la Costa Brava, del 2003, en el qual la pròpia Barbaza va participar de forma destacada, exposant la seva visió i les seves recomanacions per a la conservació del litoral i del prelitoral.
Seguidament, la geògrafa Carolina Martí, de la Universitat de Girona, va desenvolupar la seva conferència sobre la Costa Brava que Barbaza va descobrir als anys seixanta i va reviure a principis del segle XXI, així com la seva pròpia visió del present i el futur de la nostra costa.

Escola de Música
Escola de Música

Setmana Cultural de l’Escola de Música i Trobada d’orquestres i grups instrumentals d’escoles de música de la província de Girona
L’Escola de Música de Torroella de Montgrí, ubicada en un dels edificis històrics de la vila, el convent dels Agustins, és un centre obert a tothom que desitgi aprendre música i gaudir d’una formació musical de qualitat. Actualment, el cens d’alumnes supera els 360 i compta amb un programa d’estudis dirigit cap a la música clàssica i/o moderna.
Per tal d’enriquir la formació pedagògica dels alumnes, realitza diverses activitats, entre elles la Setmana Cultural de l’Escola de Música, que es va portar a terme del dotze al disset del mes d’abril, així com la Trobada d’orquestres i grups instrumentals d’escoles de la nostra província, el 24 del mateix mes.

Segona trobada de mediadors de secundària de l’Empordà
El 15 d’abril es va fer la segona trobada de mediadors de centres de secundària de l’Empordà a Can Quintana Museu de la Mediterrània.
Hi van participar un total de vuit centres de secundària: Palafrugell, Sant Antoni de Calonge, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Figueres, Vilafant, Castelló d’Empúries i Torroella de Montgrí. La participació va ser a nivell d’alumnat, professorat i AMPAs.
Es tractava de compartir les diferents experiències dels centres de secundària que tenen el Servei de Mediació de Conflictes.
La jornada es va iniciar amb una ponència sobre La mediació en el dia a dia dels centres, a càrrec del Sr. Miquel Pérez, responsable del Programa de Convivència i Mediació del Departament d’Educació. I va continuar amb la presentació d’experiències per part dels alumnes d’alguns dels instituts participants.
A la tarda es va fer un taller de Teràpia del riure per a tot l’alumnat, mentre el professorat aprofundia sobre el Pla de convivència dels centres i el funcionament del Servei de Mediació amb el Responsable del Programa de Convivència i Mediació, Sr. Miquel Pérez, amb l’adjunta de direcció dels Serveis Territorials de Girona, Sra. Marta Carlos, i amb el responsable del Programa a la província de Girona, Sr. Joaquim Martí.
Per part del tots els participants se n’ha fet una valoració molt positiva.

Obres a la carretera GI-641 entre Torroella i l’Estartit
S’estan fent obres de conservació en aquesta carretera, que obligaran a fer restriccions en el trànsit, ja què s’ocuparà un dels carrils de la via.
Carretera que en el seu moment fou declarada com la que separava l’Estartit de Torroella, necessita  que es porti a terme la seva conservació i s’acabi al més aviat possible, totalment imprescindible donada la quantitat de vehicles que hi circulen als mesos d’estiu.

7è Cicle d’Història i Humanitats. Investigació forense de la mort i les seves circumstàncies
Dintre del 7è Cicle d’Història i Humanitats, organitzat per Fundació Vila Casas i l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes, al palau Solterra, el metge forense Narcís Bardalet desenvolupà una conferència en la qual, pas a pas, va anar desgranant les diverses condicions i variades circumstàncies en què es desenvolupa una tasca d’investigació, les autòpsies, a càrrec del metge forense.

Presentació de la novel·la de Mercè Font

El valor de la transmissió. L’ajudant del metge
A Can Quintana Museu de la Mediterrània es va presentar aquesta primera novel·la de la torroellenca Mercè Font. Amb la seva lectura, farem un pas en el temps que ens permetrà viure a la Torroella del segle XVIII, amb els nostres avantpassats, amb el seu llenguatge i els seus costums.
Va iniciar la presentació Jaume Huch, editor, la varen prosseguir l’escriptor Vicenç Pagès i M. Teresa Calabús, del Cucut, i la va concloure la pròpia Mercè Font.
L’autora comentà la gènesi de l’obra, que fou fruit de la lectura d’un text breu de Joan Pericot, recollit per Marcel·lí Audivert i publicat al Llibre de la Festa Major de l’any 1961. Quant al llenguatge, no ha volgut fer-ne un ús arcaïtzant, sí preservar paraules i expressions de les seves àvies, mares i ties, i que, de triar un personatge, seria sens dubte na Gaspara, «una dona forta, lliure i sàvia que coneix les herbes remeieres.»

Esmenes al projecte de Llei del Parc Natural del Montgrí
La ponència començarà a estudiar les 143 esmenes presentades al projecte de Llei del Parc Natural del Montgrí.
De l’oposició, CiU n’ha presentat, 52; el PP, 38; i Ciutadans, 13. Per la seva part, les tres formacions que composen el govern, 40.
Els punts més conflictius són:
-La no inclusió, en una primera etapa, dels arrossars.
-El grau de protecció de la zona emergida de les illes i dels aiguamolls.
-L’exclusió de la primera línea de la platja, entre el Ter Vell i la platja de Pals, que també demana l’Ajuntament de Torroella de Montgrí.
-Les demandes d’Unió de Pagesos.
-Que les modificacions de límits no es puguin fer en el futur sense la seva aprovació mitjançant una llei i no per decret, com està previst en el projecte.

L’Abans. Torroella de Montgrí i l’Estartit
Coincidint amb la festa de Sant Jordi es va posar la venda el primer lliurament del llibre L’Abans. Torroella de Montgrí i l’Estartit. Recull gràfic 1890-1975. Aquest, amb caràcter gratuït. Un treball publicat per l’Editorial Efadós amb la col·laboració del nostre Ajuntament i del Museu de la Mediterrània.
El volum tindrà 824 pàgines en format DIN A4 i unes 900 fotografies. S’editarà en fascicles setmanals durant un any a un preu de 2,80 euros cada un. El recull gràfic l’ha fet Jordi Casadevall i els textos són d’Enric Torrent, i s’ha disposat d’un Consell Assessor integrat per Miquel Graells, Sabina Plaja, Antoni Roviras, Jordi Reynés i Gerard Cruset.

Renovació del servei bàsic de l’enllumenat públic
L’Ajuntament de Torroella de Montgrí té previst invertir 360.000 euros en la millora de l’enllumenat públic a través del segon Fons Estatal, i va decidir destinar-hi 263.000 euros a aconseguir l’estalvi energètic i la millora de la qualitat lumínica; 25.000 euros en la seguretat dels passos de vianants, i a incrementar la millora de l’enllumenat amb un projecte per a l’Estartit, 71.000 euros, per canviar l’enllumenat de la plaça de l’Oficina de Turisme, el passeig Marítim, el carrer del Port, la pujada de Torre Ponsa i els carrers Cap de la Barra i Pins.

Inauguració de l’exposició Un beso te cerrará la boca
Organitzada per Can Quintana Museu de la Mediterrània, tingué lloc la inauguració de l’exposició d’obres de Clara Sullà, dins del cicle Ponts.
Es va fer en un nou espai expositiu ubicat a la planta baixa de l’edifici, amb una portalada tancada amb vidre que la converteix en un vertader aparador obert al carrer d’Ullà.
L’obra exposada trenca la catalogació a l’ús, al presentar-se amb diferents formats, audiovisual, objectes escultòrics que utilitzen peces de vestir, quadres de formes estructurals, teixits de qualitat diferent…
I el títol, com va exposar la pròpia autora, correspon al d’un grafiti que reproduïa sense l’accent a la “a”, una frase de Pablo Neruda en una de les seves obres de poesia.

Poemes d’arreu del mon

El meu país, lectura de poemes d’arreu del món
Al saló d’actes de Can Quintana tingué lloc, en la diada de Sant Jordi, la seva lectura. L’acte organitzat per Can Quintana Museu de la Mediterrània, la Biblioteca Municipal Pere Blasi, l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí i l’Escola Municipal d’Adults va consistir en la lectura en la llengua pròpia dels participants, que parlen, a través dels seus poetes, de les emocions, dels sentiments i de l’enyorança cap a una terra que han deixat enrere.
Es varen poder sentir textos procedents de Rússia, Marroc, Regne Unit, Argentina, Colòmbia, República Dominicana, Països Baixos, França, Ucraïna, Perú, Gàmbia, Txèquia, Polònia, Guinea Conakry, Alemanya, Dinamarca, Bulgària, entre d’altres.
Finalitzada la lectura, es va poder degustar a la biblioteca Pere Blasi una sèrie de plats típics dels seus països d’origen, elaborats pels mateixos participants.
Amb aquesta activitat es pretén fer un acte de reconeixement i respecte per a totes i cadascuna de les llengües que conviuen al municipi i mostrar que, tot i que la llengua que ha de vehicular les nostres relacions és el català, la diversitat de llengües suposa un enriquiment per a tothom.

Les consultes del 25-A. La participació en aquesta tercera onada de consultes, tot i les ciutats grans, es manté al voltant del 20%
La tercera de les consultes ha permès constatar que com més habitants té un municipi, menys participació registra. El dret a participar-hi inclou a tota persona censada, major de 16 anys,  sigui quina sigui la seva nacionalitat.
No obstant, es va aconseguir mantenir un 20,2% de participació, amb un 75% dels vots escrutats.
El “sí” va ser aclaparador, un 92,16%, enfront d’un no que va superar el 5%.
La coordinadora ho veu com el «pas definitiu» per a la consulta de Barcelona, d’aquí a un any.

V Trobades de Música Mediterrània – De Mallorca a Tunísia i Mediterrània Mar Obert

Anselm Turmeda un Mediterrani entre Mallorca i Tunísia
A Can Quintana Museu de la Mediterrània tingué lloc la conferència inaugural de les Trobades de Música Mediterrània, que anà a càrrec de Glòria Sabaté, sota el títol d’Anselm Turmeda un Mediterrani entre Mallorca i Tunísia

SANT JORDI a Torroella i l’Estartit
El plugim que caigué no va impedir la celebració dels actes programats però sí la ubicació inicialment prevista.

A Torroella

Centenari d'en MassagranAny Massagran
2010 Centenari d’en Massagran,

El personatge creat per Josep M. Folch i Torres l’any 1910 i publicat a En Patufet.
A la sala d’actes de Can Quintana i a la Biblioteca Pere Blasi es varen desenvolupar les diferents activitats per a nens i nenes de 1r a 6è de primària.
-Posada en comú dels treballs fets a l’escola sobre en Massagran,
El Gran Dictat d’en Massagran
Els tallers relacionats amb les seves aventures.
Espectacle de Teatre La llegenda de Sant Jordi amb la companyia L’Evocador Teatre.

Fira de llibres, roses i entitats a la plaça de la Vila
Tot i el plugim que va caure al matí, va ser, com cada any, molt animada.

Simultànies d’escacs a la plaça del Mestre Pere Rigau

Espectacle de playback a càrrec del grup Argent Viu
Organitzat per la Llar de Jubilats el Recer, al Cine Petit, que s’omplí totalment.

Exposició de Quim Arqués

Inauguració a la Capella de Sant Antoni de l’exposició de fotografia de Quim Arqués
Un acte dins de la diada de Sant Jordi. Unes fotografies treballades amb les tècniques modernes de la confecció i impressió digital sobre grans formats, que destaquen per seu treball post-fotogràfic i la seva qualitat i  característiques, utilitzades per Quim Arqués, que ha desenvolupat tasques en una impremta de la nostra vila.

Repartiment de la mona de la pastisseria Masvidal
Obsequi de la pastisseria Masvidal per a tota la quitxalla torroellenca.

Al palau Solterra i organitzat per la Fundació Vila Casas, recital poètic “...pel carrer
Un any més al palau Solterra ha tingut lloc una meravellosa lectura poètica, acompanyada per la música, no menys meravellosa, de l’arpa. Poesia i música en la diada de Sant Jordi.

I a l’Estartit
Fira de llibres, roses i entitats

Amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius de la població.
Sant Jordi a l’escola:

2010, Any Massagran

Activitats amb nens i nenes de 1r a 6è de primària.

Espectacle de teatre Marcel Sol de la companyia Marcel Gros
Marcel Gros, de professió clown, bufó, showman…  es presenta en l’espectacle Marcel Sol, un pallasso que no vol estar sol agafa la música, la màgia i el mim per convertir-los en un joc ple d’alegria per a xics i grans.

Berenar de Sant Jordi
Ofert per la pastisseria Brugués.

Projecció d’un documental sobre Josep Maria Folch i Torres i episodis en còmic de la sèrie que va produir TV3 sobre Massagran
A la sala d’exposicions del Centre de Serveis de l’Estartit