EL 30è FESTIVAL DE MÚSIQUES DE TORROELLA DE MONTGRÍ.
El festival començà el darrers dies del més de Juliol i a l’Emporion d’agost podreu trobar-hi la ressenya dels dos primers concerts. Prosseguim amb el dotze que completaren el Festival.
3r. Concert: Häendel. L’Accademia Bizantina i Ottavio Dantone
Georg Frideric Häendel, compositor nascut a Alemanya, que adoptà la nacionalitat anglesa, hi visqué més de trenta anys. Està considerat un dels genis del darrer barroc.
Octavio Dantone director al temps que solista d’orgue, en cinc dels concerts interpretats i de clavicèmbal en el darrer, amb Stefano Montari, violí solista, Marco Frezzato, violoncel, i la resta de professors de l’Accademia Bizantina, varen interpretar tres Concerts per a orgue, els números 1,3 i 4, i tres Concertos grossos, els números 3, 4 i 7, amb una execució, molt aplaudida, que va concloure amb una peça fora de programa.
4t Concert: Schumann i Brahms. Cor Lieder Càmera
Sota la Direcció de Xavier Pastrana, el Cor Lieder Càmera, amb els solistes Marta Mathéu, soprano, Mireia Pintó, mezzosoprano, David Alegret, tenor i Enric Martínez-Castignani baríton, a més Josep Surinyac i David Malet, piano a quatre mans, interpretaren a l’església de Sant Genís, el quart concert del Festival de Músiques de Torroella de Montgrí.
A les obres interpretades, plenament romàntiques, les uneix la temàtica de l’amor, Spanische Liebestieder (Cançons d’amor espanyoles) i Drei Gedichte, (Tres poesies) de Schumann i Liebestieder (Valsos amorosos) de Johannes Brahms.
La seva interpretació fou fortament aplaudida. Aplaudiments correspostos amb un peça fora de programa.
5è Concert: Sobre els misteris de vida i mort, l’Acadèmia 1750, orquestra històrica del festival de Torroella de Montgrí
L’Acadèmia, amb Josep Domènech, oboè, Carles Cristòbal, fagot, Debora York, soprano i Gemma Coma-Alabert, amb la presentació en aquest concert del seu nou director, Stefano Demicheli, en què unia a la direcció el clavicèmbal.
S’interpretaren obres dels segles XVII i XVIII, de Johann Anton Reichenauer, Johann Friedrich Fasch, Jean-Féry Rebel, i Giovanni Battista Pergolesi.
La indubtable millor formació dels músics en la actualitat, així com la construcció més acurada dels instruments de l’època, permeten avui gaudir d’una perfecta execució de la música que sona amb tota la seva dimensió harmònica i temporal.
Menció especial de l’obra de Pergolesi, Stabat Mater, sobre uns versos, d’autor incert, en què es reflexa el dolor d’una mare per la mort del fill. I més al comparar-la amb la música de Jean-Fery Revel, compositor al servei de palau i de la diversió.
Una interpretació excel·lent i molt aplaudida.
6è Concert: A la memòria d’Ernest Lluch, Joan Solana i Tasto Solo, ens conviden a rememorar el passat, sota els regnats de Joan I i Martí l’Humà: El Somni del Crepuscle
Aquest ha estat el desè any en què el Festival de Torroella de Montgrí ha dedicat un concert a la memòria d’Ernest Lluch.
I ho ha fet amb una conjunció de música i representació escènica en un moment singular de la nostra història, amb textos de Joan Solana, l’assessorament històric de Rosa Lluch, i la interpretació de David Marcé i Arnau Nadal, actors i Laura Pujolàs, actriu.
El dia de Sant Joan del 1412, Margarida de Prades, vídua de Martí l’Humà, s’assabenta del resultat del Compromís de Casp, la derrota del net del rei, Frederic de Luna, i l’entronització de la dinastia dels Trastàmara, amb Ferran d’Antequera.
Moria per la reina l’esperança, per donar pas a la por. I l’iniciï de la fi de la corona catalano-aragonesa.
La part musical a càrrec de Tasto Solo, excel·lent. Sota la direcció de Guillermo Pérez, amb David Catalunya, clavisimbalum i orgue, Reinhil Waldeck, arpa gòtica, Angélique Maullion, arpa gòtica i orgue, Dani Pelagatti, xeremia, Ann Allen, bombarda i Felix Striker, trompeta. A destacar la seva interpretació així com els instruments, rèplica dels de finals de l’edat mitjana. Actuació escènica i musical molt aplaudides.
7è Concert: Passió àrab segons Johann Sebastian Bach, amb Sarband i el Modern String Quartet
La Passió de Crist, segons Johan Sebastian Bach, (fragments de la de Sant Mateu i de Sant Joan) reinterpretada per dos conjunts ben diferents, però molt conjugats.
L’Ensemble Sarband, liderat pel percussionista Vladimir Ivanoff, que crea un territori sonor en què la música de Bach s’omple de cadències àrabs i música contemporània, amb el protagonisme jazzístic del saxo i el clarinet, la percussió, els instruments de la música àrab, ganun i nay i la veu de la cantant Fadia-El Hage.
Fent palesa la situació que viu avui el país de naixença de Jesús de Natzaret, Vladimir Ivanoff hi conjunta, en aquesta Passió àrab, la música del Modern String Quartet de cordes, europeu, que hi col·labora al participar en una recerca de diàleg entre dos cultures ben diverses.
La interpretació sorprenent i molt aplaudida.
8è Concert: Cicle grans pianistes, Eric Le Sage i Albert Guinovart.
Va ser un gran homenatge a Maria Curcio, pedagoga, que va tenir aquí a Torroella de Montgrí, dos deixebles que avui, vint-i-sis anys després, es retroben.
A l’iniciï, es va projectar un vídeo de les lliçons rebudes de Maria Curcio, que culmina avui Eric Le Sage, amb la interpretació al piano de Sis bagatel·les, de Beethoven i Davidsbündertänze (La dança dels amics de David) i Carnaval, de Schumann. I Albert Guinovart, com a compositor, amb l’estrena de Souvenirs d’eté, obra pianística que varen interpretar a quatre mans Le Sage i el propi Guinovart.
Forts aplaudiments, agraïts amb la interpretació, fora de programa, d’una obra, extensa, a quatre mans, per ambdós pianistes, Le Sage i Guinovart.
9è Concert: Cicle Bach, Variacions Goldberg,per a trio de cordes.
Les Variacions Goldberg, de Johan Sebastian Bach, una ària que serveis de base per les trenta variacions subseqüents, en la seva transcripció per a trio de cordes, de Dimitri Sitkovetski, varen ser interpretades per Tatiana Samouil, al violí (que substituïa per malaltia a Renaud Capuçon), Gérard Caussé, viola, i Gautier Capuçón, violoncel.
Fa vint-i-cinc anys es varen interpretar aquí a Torroella, les Variacions Goldberg, pel propi Sitkovetski, i avui com aleshores, ha resultat un concert digne de recordar.
Al finalitzar, els aplaudiments feien esperar no un bis sinó la repetició sencera de l’audició.
10è Concert: Cicle Grans Pianistes, Rudolf Buchbinder.
Per aquest concert, Buchbinder va escollir dues Sonates de Beethoven, la número 3 i la 21, Waldstein, (veritable revolució en la tècnica pianística), i els Estudis simfònics, opus 13 de Schumann.
La sonata número 3 de Beethoven, molt coneguda pel seu motiu inicial, recorda per la seva estructura clàssica al seu mestre Haydn. La número 21, coneguda com a Walstein, pertany al període central de la seva producció musical, quan l’evolució tècnica del piano oferia unes possibilitats molt per sobre de les anteriors i, al propi temps, quan eren ja evidents els símptomes de la seva sordesa.
Els estudis simfònics de Schumann, amb sonoritats heroiques i vigoroses, eren un homenatge a la seva esperada futura esposa, Clara Wieck, que els va estrenar a Leipzig,
La interpretació del pianista, plena de tècnica i entusiasme, fou objecte de forts aplaudiments premiats amb una peça fora de programa, un vals de Strauss.
11è Concert: La gran tradició orquestral polonesa i el bicentenari del naixement de Chopin.
En la primera part del Concert, en el cicle grans pianistes, Alessio Bax, considerat un dels millors del mon, va interpretar, amb l’Amadeus Chamber Orchestra, l’Estudi en si menor, de Karol Symanowski, seguit pel Concert per a piano i orquestra, núm.2 de Frédéric Chopin, escrit quan el compositor tot just tenia vint anys.
El piano va senyorejar l’espai sonor i l’orquestra recuperava en poques ocasions el protagonisme. Acabà amb forts aplaudiments correspostos amb un bis.
En la segona part, l’orquestra de corda l’Amadeus Chamber Orchestra of Polish Radio, sota de direcció de Agnieska Duczmal, va interpretar els Quadres d’una exposició, del compositor rus Modest Mussorgski.
El concert pren com a motiu la Promenade per l’exposició del seu amic Viktor Hartmann, i les impressions, molt varies, que li produeixen cada un dels deu quadres.
El concert retorna a Polònia, amb l’obra Orawa, de Wojciech Kilar, molt conegut per les bandes sonores de pel·lícules, entre elles Dràcula de Bram Stokeri El pianista.
Fortament aplaudits orquestra i directora, van interpretar dos peces fora de programa.
12è Concert: Cicle Grans Pianistes, Ronald Brautigam, Quatre sonates de Ludwig van Beethoven
Quatre van ser les sonates que interpretades pel prestigiós músic holandès Ronald Brautigam: la número quinze,Pastoral, la número vuit, Patètica, la número vint-i-sis Els adéus i la número vint-i-tres, Appassionata , una de les més estimades pel públic. Aquests sobrenoms foren donats per l’editor.
Molt s’ha escrit sobre el classicisme i el camí cap al romanticisme, però Beethoven en recull la major part. I Ronald Brautigam s’ha proposat com a repte personal la interpretació de les trenta dos sonates de Beethoven.
L’execució molt aplaudida i Brautigam va correspondre al públic amb dues peces fora de programa.
13è Concert: Tancant el cicle de Grans Pianistes, Joaquín Achúcarro, i dos aniversaris romàntics, Chopin i Schumann.
Un any més, Joaquin Achúcarro, ha concorregut al nostre Festival de Músiques de Torroella de Montgrí. Aquesta vegada amb el propòsit de commemorar el dos cents anys del naixement de Frédéric Chopin i Robert Schumann, mestres indiscutibles en el moviment pianístic romàntic.
En la primera part del concert, dedicada a Schumann, va interpretar la Novellette núm. 1, i la Fantasia en Do Major. Els aplaudiments foren constants, tot i en moments en què “no tocava”, però agraïa amb la seva bonhomia.
En la segona part, va interpretar obres de Chopin, Barcarola, opus 60, Nocturn, opus 15-2, Nocturn, opus pòstum, Vals, opus 69, Vals en mi menor, opus pòstum, Scherzo núm. 3, opus 39, Vals. Opus 69-2, Vals en mi menor, opus póstum i la Gran Polonesa, opus 53.
Al finalitzar el concert els aplaudiments foren forts, constants, i els va agrair amb tres peces fora de programa.
Un any més, un concert per recordar el mestratge de Joaquín Achúcarro, després d’escoltar-lo al festival Torroella de Montgrí.
14è i darrer Concert del 30è Festival: Maria Bayo.
Maria Bayo, fa ja quatre anys, va iniciar les seves actuacions en el Festival de Torroella, ha estat escollida pel concert final del Festival de l’any 2010. I va cantar acompanyada al piano per Maciej Pikulski.
Fruit d’uns cerca profitosa, va interpretar en la primera part, obres poc conegudes de Ludwig van Beethoven, Wolfgang Amadeus Mozart i Franz Schubert, figura cabdal de la cançó romàntica.
I en la segona part, obres de compositors del segle XX, Frederic Mompou, que cantà en català, l’argentí Carlos Gustavino i el cubà Ernesto Lecuona.
Al finalitzar va perllongar la seva interpretació, amb tres peces més fora de programa, amb evident passió. Acabà el concert amarada de suor. Els aplaudiments foren constants, i intensos.
I així va acabar el 30è Festival de Músiques de Torroella de Montgrí, amb el desig que el proper iguali, i, si fos possible. superi el d’aquest any 2010. S’ha assolit una ocupació del 86%, i els mitjans han reconegut la importància estratègica del nostre Festival pel que fa a la música clàssica a Catalunya.
LA FESTA MAJOR DE TORROELLA DE MONTGRÍ
7 d’agost -Inauguració de la 59a exposició d’art local a la Capella de Sant Antoni.
Hem escrit bé, és la cinquanta-novena exposició d’art local. Una tradició festamajonera, (recordant una sardana den Bou), que ha acollit ja els treballs de tres generacions.
És un plaer i cada any és més concorreguda. Aquest any hi participen trenta-cinc expositors, i les obres, tenen més categoria, són més bones, més boniques, de major qualitat!
Felicitats a tots ells!
14 d’agost – Llibre de la Festa Major 2010
Organitzada per l’Associació del llibre de la Festa Major de Torroella de Montgrí, tingué lloc la presentació del Llibre de la Festa Major 2010, que va anar a càrrec del alcalde Sr. Josep Maria Rufí i Pagès, que va fer una breu descripció del llibre i del seu contingut: articles i autors.
Seguidament el President de l’Associació, Joan Viñas, al destacar la tasca realitzada, va assenyalar que l’Associació, estava oberta a tota persona que tingués interès en participar-hi, especialment joves, per donar continuïtat a la labor que es realitza avui i en la seva permanència.
Seguidament prengué la paraula Josep Pujol i Senovilla, autor de l’article Petita història del carrer d’Ullà, al temps que projectava un ampli reportatge fotogràfic de La gent del carrer d’Ullà.
Va concloure l’acte, Jordi Bellapart, amb la projecció d’un vídeo, per ell produït, sobre el Ball del Gegants de Torroella. Amb un fort aplaudiment acabà la presentació.
21 d’agost
Correfoc amb els Ducs del Foc
Com és tradició, la nostra joventut, sota uns esclats fets de foc, llum i soroll, precedits per les músiques, fogoses i detonants com els mateixos petards, iniciaren el Correfoc a la plaça de la Vila, que prosseguí pels carrers del centre i arribà a la plaça de la Muralla.
XXIX Torneig de Tenis de Taula
Al Pavelló municipal d’esports, tingué lloc el Torneig de tenis de taula.
Campionat de Futbolí
Es va celebrar en el passeig de Vicens Bou.
Fira d’atraccions
Les fires d’atraccions, donaren esbarjo a la quitxalla, i nens i nenes en gaudien, atrets pel moviment, les llums i la música que les acompanyen sempre.
Techno House Festival Montgrí
Al camp de futbol Municipal es va celebrar el Techno House Festival Montgrí 2010, de música electrònica, que anualment organitza l’associació Emdefer.
I Ball amb el Conjunt XA KA RÀ
Als Jardins de Santa Clara, organitzat per la Penya de Sant Marcos, ball amb el conjunt Xa Ka Rà ,.
22 d’agost
Torneig de Futbol
Al camp de futbol municipal, es va celebrar el XX Memorial David Martí, entre els equips UE Torroella i l’Atlètic Bisbalenc.
Correfoc Mussolets
I la quitxalla torroellenca, gaudeix també del seu correfoc ad-hoc.
El Mussolets, específic per a la mainada que vol emular sempre als més grans, als Ducs del Foc, que cuida en la seva organització i de procurar la màxima seguretat possible.
24 d’agost
Lliurament de les medalles del Montgrí
A Can Quintana, Museu de la Mediterrània, tingué lloc l’entrega de les medalles del Montgrí amb què any rere any el ple de l’Ajuntament, ret un merescut homenatge als torroellencs – persones i institucions – per l’esforç i la tasca cívica, social i cultural realitzada en tirar endavant la nostra Torroella de Montgrí.
Aquest any 2010, han estat reconegudes mereixedores d’aquesta distinció Joan Radressa i Casanovas, Miquel Graells i Vilarrodona i la Penya Barcelonista Montgrí i Comarca.
En breus pinzellades resumim la tasca portada a terme pels guardonats:
Joan Radresa i Casanovas, advocat i element motor d’entitats, col·laborador amb Juntes del Hospital i de la Parròquia i d’activitats històriques i culturals de la Vila i la seva dedicació a l’estudi i divulgació del coneixement de la història local.
La convalescència d’una malaltia li ha impedit estar entre nosaltres en l’acta d’entrega i ha rebut el guardó, en el seu nom, el seu fill Genís Radressa.
Miquel Graells i Vilarrodona, la seva professió ha estat la pintura i el dibuix, i l’afició, la conservació d’imatges fotogràfiques de la Torroella i l’Estartit històric, i dels seus vilatans.
En quant a la Penya Barcelonista, creada l’any 1975 per Jaume Sullastres i Calvet, ha mantingut la participació i col·laboració en la vida municipal, extensa en altres àmbits culturals i de patrocini que els pròpiament esportius.
Pregó de la Festa Major i sopar popular
Tingué lloc als jardins de John Lennon, i el pregó anà a càrrec de la Colla Gegantera de Torroella de Montgrí, que ha celebrat el 400 aniversari dels Gegants Torroellencs.
Esperàvem el seu anunciat discurs, un diàleg entre gegant i gegantessa, original i molt aplaudit, “som els més alts i més estimats de Torroella de Montgrí”. ” I quan n’érem de rics…” Els records dels avis i dels pares i la possible realitat més llunyana, completaren diàleg, pregó i felicitació.
Va servir-se el sopar amenitzat per en Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries, i al finalitzar va servir un cremat la Penya Barcelonista.
Primer concert de barraques de la Nit de les Entitats.
I en el primer concert de barraques en la Nit de les Entitats, actuaren els grups Backwards i Le Croupier,
25 d’agost San Genís. La Festa!
Plantada de gegants, cercavila i Ball de gegants a plaça.
La plantada de gegants tingué lloc a la plaça de la Vila seguida per la cercavila pels carrers, amb els gegants de Torroella, els de l’Estartit i de Sant Roc, (els “gegants vells” de la Plaça Nova de Barcelona) els Capgrossos, amb les gralles i timbals dels Grallers del Montgrí i les Xatis, i Ball de gegants..
Missa concelebrada a l’Església en honor de Sant Genís.
La missa concelebrada fou oficiada per tots els mossens de l’arxidiòcesi, i amb la coral del Recer, reforçada per cantaires de l’Anselm Viola, sota la direcció de Eduard Font i Coll, van interpretar la seva missa Pau al Recer. Va finalitzar la missa amb el cant dels goigs a sant Genís i la veneració de les seves relíquies. Protegiu la nostra vila excels màrtir Sant Genís.
Sardanes:
A plaça, al migdia, amb la cobla Foment del Montgrí
I a la tarda, amb les cobles Montgrins, que va estrenar la sardana del torroellenc Francesc Batlle, Benvinguts a Torroella, (que sonà molt bé) i Foment del Montgrí.
Café Concert, als jardins de John Lennon amb l’orquestra els Montgrins, amb actuacions de solistes, violins, tenora, trompetes i les veus dels seus cantants.
Ball de nit
Ball amb l’orquestra Montgrins. Als jardins de John Lennon.
I Concert de barraques, amb els conjunts Acció Festiva i Tosca Brava.
Però la festa continua:
El dia 26
Vermut Explosiu
A la Plaça d’Espanya i al carrer Onze de Setembre, a benefici dels gegants de Torroella tingué lloc aquest espectacle. I ben explosiu que fou, Els focs d’artifici es varen sentir per tota la vila, amb la col·laboració dels Ducs del Foc.
Sardanes
A la plaça de la Vila, amb els Rossinyolets de Castelló d’Empúries.
L’espectacle Gira Luna, al pati de Can Quintana
L’espectacle a càrrec de la companyia de Marcel Gros, Pallasso amb majúscula, va fer les delícies de tota la quitxalla. A més es va servir un berenar.
Cercabirres.
Només per la lectura del programa un es sent constret a anar-hi. A les dos quarts d’onze de la nit, amb la organització i també la participació dels grallers del Montgrí, a la plaça d’Ernest Lluch, va començar “l’espectacle”. Mai millor dit. Iniciat amb el Cara al sol con la camisa vieja… Un falangista de pro, va fer el pregó de “La Fiesta Mayor de Sant Ginés” amb un “Espanyoles… perdón politicamnte correcto seria españoles i españolas… [ ] felicitoa vuestro alcalde José Mari Rufino Payés [ ] el único que se ha opuesto a la independencia de LEI…[ ].i que ha puesto “tanques”en la carretera… Finalment el Timbaler del Bruch, 300 anys després, repeteix la seva gesta i ens allibera del pregoner.
Prosseguí pels carrers de la vila i acabà a la Plaça, on. amb sàtira i ironia, s’inaugurà la “Torroella Beach“. Amb tota la pompa, d’autoritats civils i eclesiàstiques i guàrdia civil inclosa, pròpia dels anys quaranta. Mai s’avia vist tan plena de jovent. Tocaven la una menys quart de la matinada, quan s’acabava la farsa amb una remullada en les dues piscinetes de plàstic. Torroella Beach inaugurada.
Concert de barraques: amb els conjunts Burman Flash i Asstrio + At Versaris.
El dia 27
Sardanes
A la plaça de la Vila, amb la principal de Banyoles.
Animació infantil
Al Pati de Can Quintana, espectacle amb Oriol Canals.
Café concert
Amb l’Orquestra Marina als Jardins de John Lennon.
Inaudit. Vicenç Bou i Geli
A la Plaça de la Vila, l’Agrupació Sardanista Continuïtat, va retre un gran homenatge a Vicenç Bou i Geli, amb motiu del 125è aniversari del seu naixement(1885) i també pel 50è de la seva mort(1962), amb el seu nou espectacle, amb arranjaments de Jordi Molina de la música del mestre, guió de Jaume Nonell i coreografia i direcció artística de Sabastià Vilanou.
Realment digne de veure , quaranta i dos dansaires amb so en directe. Esperem se’n facin moltes representacions. Felicitats per ells i pel record d’en Vicenç Bou.
Ball als jardins de John Lennon
El Ball amb l’orquestra Marina, als Jardins de John Lennon
Concert de barraques
amb els conjunts Matats i Selva Sur, a l’aparcament del Riu Ter.
I el dia 28 (N’era el darrer dia)
Sardanes: A la plaça Quintana i Combis, amb la cobla Bisbal Jove
Campionat de Petanca: Als jardins John Lennon, Organitzat pel Grup de Petanca El Recer.
Simultànies d’escacs: A la plaça del Mestre Pere Rigau, organitzades pel Club d’Escacs Montgrí.
El Juguimobil: Al pati de Can Quintana, els Indiketes varen organitzar i muntaren un joc, el juguimobil.
Teatre de Festa Major: La companyia Xuriguera/Faxeda (Ex components de Teatre de Guerrilla prou coneguts a Torroella), van presentar l’espectacle No som Res, on hi barregen aspectes tan antagònics com la vida i la mort, i que tantes situacions poden presentar: Dos cosins van a l’enterrament del seu avi, i en el viatge van coneixent cosins i parents…
Concert de barraques: amb els conjunts Ojos Rojos i La Màquina.
A així finalitzà la festa d’enguany. Que la del proper sigui com la avui ressenyada, i si pot ser, millor!
El jardiner dels llibres, al Museu de la Mediterrània
L’artista Martí Ribas exposa a Can Quintana, una construcció, formada pel material de construcció, alhora més real i de més ficció, els llibres.
L’autor vol recordar amb aquesta exposició el bombardeig, el foc i la destrucció de la Biblioteca Nacional de Sarajevo, derruïda l’any 1992.
A aquesta construcció formada amb llibres, l’acompanyen uns fotomuntatges agrupats en tres sèries La biblioteca infinita, Fòssils trobats al Garraf i Mitemar, que mostren espais i escultures formades amb llibres que la càmera fotogràfica ha immortalitzat.
Nits d’Estiu, Cants a tenora, concert de Jordi Molina, Mata de Jonc i Enric Canada
Al Pati del Museu de la Mediterrània, es va oferir el concert estrella del cicle Nits d’Estiu, amb la tenora de Jordi Molina i el cor de cant Mata de Jonc.
Amb noves versions de cançons tradicionals dels Països Catalans, un dels instruments únic i característic de la Mediterrània, la tenora en mans de Jordi Molina, amb Enric Canada, caixó i el cor Mata de Jonc sota la direcció de Ramon Manén, varen obtenir els aplaudiments de tot el públic assistent. Llàstima que el temps, en ple mes d’agost, fos un xic intempestiu i poc agradable.
Creació de tres grans aparcaments a prop de les entrades i el centre de la Vila.
L’ajuntament de Torroella de Montgrí té previst construir tres grans aparcaments situats a prop de dues de les entrades del municipi i en el centre de la vila.
Un, a la finca que ocupa l’escorxador Municipal, a l’entrada a la vila per Pals. L’edifici existent que utilitza la brigada d’obres municipal s’enderrocarà aquesta tardor.
Un altre aparcament es farà al costat del carrer del Riu i molt a prop del gran centre polivalent Espai Ter. Aparcament que complementarà el ja existent al seu entorn, que té prop de 300 places.
El tercer, estarà ubicat a l’entrada a la vila per l’Estartit, al costat del giratori del Lledoner. L’adequació com a aparcament es farà el primer semestre de l’any vinent i tindrà unes 200 places de pàrquing.
La creació d’aquets aparcaments era ja molt necessària, al quedar totalment desbordats els existents.
Nits d’estiu al pati de Can Quintana.
La Caixa va portar al Museu de la Mediterrània, dos concerts, dintre del cicle Diversons, amb els que fomenta, a través de la música, l’intercanvi entre les diverses cultures i tradicions.
El primer d’ells tingué lloc amb l’actuació del trio Zejel, de música andalusí. Fou un veritable recorregut per la música europea, catòlica, àrab, i jueva i sefardita, que en l’edat mitjana i per l’expulsió decretada, estengueren la seva cultura i la seva música per amplies zones del mediterrani oriental.
El segon, fou la música portuguesa, Lusofonia. Un conjunt de veu, femenina i molt agradable, i música a càrrec de guitarra, baix, i acordió i percussió, acompanyaven les cançons pròpies de Portugal i les variacions introduïdes pels pobles brasilers i africans que pertanyen a aquesta àrea. Amena i molt aplaudida.
I a l’Estartit:
-Recital de dansa catalana amb l’Esbart Marboleny
A la plaça de l’Església, i a les 10 de la nit, tingué lloc un molt complert recital de dansa tradicional catalana, a càrrec del Esbart Marboleny , de Les Preses.
-Cinema al carrer
Dintre del cicle estiuenc de pel·lícules al carrer de l’Estartit, es projectà la pel·lícula Oceanos, davant de l’Oficina de Turisme
-Equipaments. Una nova plaça de 2000 m2
El conseller Joaquim Nadal va destacar aquesta actuació per un doble motiu, es “posa ordre” dins de les instal·lacions portuàries i “s’optimitzen” les infraestructures existents.
Amb aquesta actuació, l’Estartit guanya una plaça de 2.000 m² i es reordena el port.
S’utilitzarà l’antiga platgeta que l’Agrupació Nàutica Llevantina, feia servir per deixa-hi les embarcacions dels seus socis, que ara amarraran als nous pantalans, en la nova dàrsena esportiva, amb capacitat per 239 embarcacions de petita eslora.
-Animació infantil amb Galiot Teatre
Organitzat per l’Àrea de Turisme, i dedicat especialment al públic infantil, tingué lloc la representació portada a terme per Galiot Teatre. Es va desenvolupar davant de l’Oficina de Turisme.
-Cantada d’havaneres al Mas Pinell amb Els Cantaires del Montgrí
Els Cantaires del Montgrí, amb l’organització de l’ Associació de Veïns del Mas Pinell, varen interpretar una cantada d’havaneres a la Urbanització Mas Pinell, amb el ben saber cantar en aquest cas, que tenen.
-Cantada d’havaneres a la platja de Montgó amb el grup Terra Endins
I que hem de dir de les que el grup Terra Endins va interpretar a la platja de Montgó. Varen organitzar la cantada l’Associació Amics de Montgó
-Animació infantil. Taller de globoflèxia
Davant de l’Oficina de Turisme i organitzat per l’ Àrea de Turisme tingué lloc aquesta activitat d’animació infantil, s’ha de ser un infant per aprendre quelcom com la globoflèxia i gaudir duna estona d’esbarjo creatiu.
-Concert amb el grup Almadrava
A la platja gran de l’Estartit, i organitzat per l’associació Amics del Gegants i Capgrossos de
Torroella, Els Grallers del Montgrí i Els Ducs del Foc, va tindre lloc l’actuació del grup Almadrava.
La platja tenia un altre so, un altre llum…
-La platja Gran obté la Q de Qualitat Turística
La platja Gran de l’Estartit ha aconseguit la marca Q de Qualitat Turística.
És un prestigiós certificat atorgat per la secretaria d’Estat de Turisme, que s’ha assolit després de superar molt satisfactòriament els estrictes controls i requisits establerts per l’organisme certificador.
La Q de Qualitat està oberta a diversos àmbits del sector turístic espanyol, amb un doble objectiu el de distingir la seva oferta i el poder oferir plena garantia a clients i usuaris.
En el cas de les platges es concedeix a les que compleixin uns nivells d’excel·lència en aspectes de seguretat i higiene i d’altres tendents a minimitzar l’impacta que genera l’activitat turística.
Joan Margall, regidor de Turisme i Platges, va explicar que “es pretén disposar d’una eina que constitueixi un element de preservació de l’entorn litoral i la millora de la qualitat dels serveis prestats a tots els usuaris de la platja”.
-Projecció de pel·lícules dels fons marí del Festival Mundial d’Imatge Submarina d’Antibes
Davant de l’Oficina de Turisme, i organitzada per l’ Àrea de Turisme, tingué lloc la projecció de les pel·lícules premiades al Festival d’Imayge Submarina d’Antibes.
-Presentació de la Guia submarina de les Illes Medes i la costa del Montgrí
És una publicació molt il·lustrada, que recull els resultats de 5 anys de treball d’Andreu Llamas i Pepi Cáceres, biólegs.
La guia és el primer número d’un projecte que abastarà tot el litoral català, i de gran qualitat que s’afegeix a les diverses publicacions que giren al voltant de les Medes i el massís del Montgrí, amb la particularitat de ser la primera guia específicament submarina amb informació tan detallada, aprofundida i orientada a bussejadors de tots els nivells.
-Audició de sardanes amb la cobla La Bisbal Jove
Una setmana més, organitzada per l’Àrea de Turisme, a la plaça de l’Església de l’Estartit, es va fer una audició, i es varen ballar sardanes.
En aquesta ocasió fou la cobla La Bisbal Jove la que va animar amb el seu bon fer, a balladors i balladores a incrementar la rotllana grossa i a que se’n fessin més de petites.
-L’Ajuntament de Torroella va informar que el fermar la muntanya de l’Estartit en el seu tram del Molinet, serà molt més barat que el pressupost inicialment estudiat
Per primer cop, després de nou anys d’estar tancat, es va obrir el passeig del Molinet.
L’alcalde, Josep M. Rufí, va comentat la seva satisfacció per la reducció en el pressupost de consolidació d’aquest tram, l’últim pendent de la muntanya. I més al tractar-se d’un espai privilegiat que ofereix un molt excel·lent mirador de les Illes Medes.
La reducció del cost fa més viable l’execució del projecte, mantenint uns estàndards de seguretat molt alts. L’assentament de la muntanya, en el seu tram urbà, ha significat una inversió de 4,35 milions d’euros.
-Espectacle de Màgia amb David el Mag
Un divendres més tingué lloc a la plaça de l’església un espectacle lúdic. En aquesta ocasió la màgia anà a càrrec del Mag David.
-Cinema al carrer: «UP»
Davant de l’Oficina de Turisme, ers va projectar la pel·lícula “UP” , la Història d’un venedor de globus.
-Audició de sardanes amb la cobla La Principal de Banyoles
I va acabar el mes d’agost amb l’audició de sardanes, a la plaça de l’Església amb la Principal de Banyoles.
Festa Major