Notícies

Al Palau Solterra – Fundació Vila Casas   

El Palau Solterra és, des de l’any 2008, centre de referència de la fotografia contemporània a l’Estat espanyol i proposa un nou itinerari expositiu amb prop de 300 imatges.
S’hi poden contemplar obres d’Albert Watson, Manel Vilariño, Montse Campins, Rafael Navarro, Janette Lynch, Mayte Vieta i Oleg Dou.
La col·lecció de fotografia s’ha reestructurat i exposa obres de nova adquisició, i ofereix al visitant una nova mirada a l’itinerari expositiu.
Fins al mes de maig continuarà oberta l’exposició del fotògraf anglès Michael Banks.

Nova imatge del riu Ter

Els alcaldes de Torroella de Montgrí, Ullà i Gualta, Josep M. Rufí, Josep López i Albert Bosch, varen inaugurar les obres de restauració de l’espai fluvial del Baix Ter, que consistien en la retirada de la flora invasora i la recuperació del seu estat natural, amb la finalitat de facilitar-ne  l’ús públic i de lleure, de les motes, i de col·locar bancs, taules i panells per reforçar l’atractiu d’un espai de gran bellesa.
L’obra s’ha portat a terme dins del conveni de col·laboració entre la Diputació de Girona i l’obra social de La Caixa. Les actuacions les han portat a terme 18 persones de la Fundació Astres, que vetlla per la integració laboral de persones en risc d’exclusió social.

Festa anyal del Recer

El Recer ha celebrat la seva festa anyal:
– Concert de cant coral i playback, al Cine Petit, dissabte a la tarda
– Missa cantada a la parròquia de Sant Genís
– Sardanes amb la cobla Foment del Montgrí, i
– Dinar de germanor al restaurant Lo Mirador.

Reparació urgent del passeig dels Griells

En el ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí es va aprovar la sol·licitud formal a la Direcció General de Sostenibilitat de la Costa i del Mar, del Ministeri del Medi Ambient i Medi Rural i Marí, perquè realitzi amb la màxima urgència la reparació del mur de rocalla i el passeig d’aquesta urbanització.
El tram afectat, situat just al davant de la urbanització, es troba totalment exposat a l’impacte de l’onatge i de les recents llevantades, amb l’evidència de perillositat per a usuaris i béns.
La comunitat de propietaris ha fet cessió de part de la zona verda que separa els habitatges del passeig, ja que la nova estructura haurà de recular respecte al traçat actual.

“Mascort, el paisatge retrobat”

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí va rebre  en donació testamentària d’Alfons Mercader Galibern 32 de les millors pintures de Josep Maria Mascort Galibern –germà per part de mare–, que constitueixen un del conjunts més notables de l‘obra d’aquest pintor sobre el paisatge de la costa del Montgrí i els carrers de Torroella.
Avui, en una iniciativa conjunta de l’Ajuntament i la Fundació Mascort, s’hi exposen aquestes obres amb una nova visió en què es comparen la pintura i una fotografia actual del paisatge.
L’exposició permetrà descobrir i reivindicar Mascort com el pintor del Montgrí i el Baix Ter. 

Concert a càrrec del violoncel·lista Pau Codina

Nascut a Barcelona l’any 1988, des de l’any 1998 fins al 2004 ha estat membre de les orquestres de la Fundació Jove Orquestra, de l’OEMUC i de la JONC. Actualment forma duo estable amb el pianista J. Enrique Bagaria i de Martucci Ensemble.
Va interpretar de J. S. Bach la Suite núm. 3 en do major i la Suite núm. 5 en do menor, de G. Cassadó, la Suite per a violoncel sol, i de G. Crumb la Sonata for solo violoncelo.  Actuació molt aplaudida a la qual va correspondre amb El cant dels ocells.

Taula rodona sobre la feina de músic. Jornades de memòria oral

Les terceres jornades de memòria oral que es van portar a terme al Museu de la Mediterrània varen integrar dues activitats: la primera, una taula rodona sobre la feina de músic presentada per Lluís Puig, director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional, moderada per Jordi Lara, músic i periodista, i va contar amb les intervencions de Martí Camós (Montgrins), Antoni Mas (músic i president del Sindicat de Músics de Girona), Francesc Cassú (Principal de la Bisbal), Jordi Molina (Montgrins-Maravella), i Anna Custals(músic i musicòloga), que anaren desgranant els seus records, experiències i anècdotes, que com a músics  són espectadors privilegiats.
En la segona de les jornades, Jordi Molina i Eva Ramió van presentar un treball audiovisual, coordinat per Jordi Molina, de recuperació de la memòria oral que ens va apropar a les vivències de vuit personatges –Martirià Font, Jordi Compte, Eduard Font, Antoni Giner, Florenci Trullàs, Joan Calsina, Josep Bou i Ricard Parés- representatius de les cobles orquestres torroellenques.

Voluntariat per la Llengua

A Can Quintana-Museu de la Mediterrània, dins del programa Voluntariat per la Llengua que organitza l’Oficina de Català de Torroella de Montgrí (Consorci per a la Normalització Lingüística), es va portar a terme una visita guiada per a totes les parelles lingüístiques de l’ edició del 2011, a càrrec d’Elena Pedró, de l’exposició de les 32 teles propietat de l’Ajuntament i que conformen l’obra paisatgística de Josep Maria Mascort.
Es tracta d’una obra lligada al Montgrí, els seus pobles, les masies fortificades, la costa i les seves platges, Torroella i l’Estartit.
En la visita van destacar-se les diverses etapes seguides pel pintor, quant a la seva factura, que va des d’una pintura detallista inicial a una de puntillista, i finalitza amb pinzellades més estiregassades, que requereixen la visió del quadre des de certa distància.
L’objectiu, la divulgació de la nostra cultura i del nostre patrimoni entre els participants del Voluntariat per la Llengua.

VI Mostra de Teatre – Un intrús a la família al Cine Petit

El grup Café, Copa i Puro de Sarrià de Dalt va posar en escena aquesta obra de Lluís Coquart.
Segons el programa, és alegre, desenfrenada i per riure molt.
Però la reacció del públic al finalitzar la representació, expressada per uns aplaudiments més aviat justets, va ser clara indicació que l’obra no el va arribar a convèncer.

Concert a càrrec de Laia Puig, violoncel, i Saori Tomidokoro, piano

En el concert al Cine Petit, organitzat per Joventuts Musicals, Laia Puig i Saori Tomidokoro varen interpretar la Sonata per a violoncel i piano núm. 1 en La Major de Luigi Boccherini, Tres peces per a violoncel i piano de Nadia Boulanger i la Sonata en La Major de César Franck.
L’actuació fou mol aplaudida, i varen correspondre amb la interpretació d’una peça fora de programa.

Club de lectura “Llegim”

Organitzada per la Biblioteca Pere Blasi i l’Escola de Música, tingué lloc la lectura del que s’ha considerat el millor llibre de Quim Monzó, Mil Cretins, premi de narrativa Maria Àngels Anglada 2008..
L’obra està estructurada en dues parts; en la primera, set relats que han rebut les millors crítiques, i en la segona part, dotze “precontes” que excel·leixen.

Les mèlies del passeig Vicens Bou

Després d’unes  gestions prop del nostre Ajuntament,  per part de membres  del Consell de Redacció d’Emporion,  que ja va publicar-hi una foto de l’estat en que van quedar  les mèlies  del final del passeig de Vicenç Bou, per la desgraciada  tala  per part  del personal d’Enher, els jardiners  municipals  s’han encarregat de  adecentar aquests arbres per encarrec expres del nostre senyor Alcalde. Esperem que revisquin.

Estartit

Cessió de terrenys per a la construcció el nou CAP, a l’Estartit

L’Ajuntament ha cedit al Servei Català de la Salut part de la finca municipal situada al carrer Eivissa, 34, per a la construcció del nou centre sanitari.
La finca fou adquirida el maig del 2008 a l’Hospital de Pobres i Malalts de Torroella, amb l’objectiu d’ampliar la dotació de sòl per a equipaments públics, per un import d’1,3 milions d’euros.  Cal destacar-ne la molt bona ubicació, al centre de la població, que permetrà al nou CAP atendre les necessitats de la població estable així com l’alta ocupació que es produeix a l’estiu

Exposició fotogràfica “Sol d’hivern. Ombra d’estiu”

El Departament de Cultura de la Generalitat va instituir l’Any Maragall 2010-2011, que commemora els 150 anys del seu naixement i els 100 de la seva mort.
Amb aquest motiu i organitzada pels Amics de la Fotografia i el Consell Municipal de l’Estartit, es  va inaugurar aquesta exposició fotogràfica.
En cada imatge, es combinen un fragment del text d’un poema del gran poeta i una fotografia que amb aquesta ha conjugat el fotògraf.

Creació de la Llista de l’Estartit

Per a les properes eleccions municipals, 34 veïns de l’Estartit han decidit constituir la plataforma per tirar endavant la candidatura unitària. Ara han de decidir-ne el nom, el programa i els integrants de la candidatura, de cara a crear una sola força política per mirar de tirar endavant l’entitat municipal descentralitzada de l’Estartit.
El director general d’Administració local, Joan Cañada, va visitar l’Estartit per informar-se sobre la situació de la tramitació de l’expedient de l’entitat municipal descentralitzada.

 

Catalunya

L’anticicló retarda la posada en marxa de la supressió dels 80 km i l’establiment de la velocitat variable

Un fort anticicló va afectar més d’una setmana tot Catalunya, amb la consegüent discussió entre els partits de l’oposició i el govern de la Generalitat sobre els límits de velocitat de 80 km per hora.
Disposem a Torroella, gràcies a la tasca de Josep Pascual, observador de l’estació meteorològica de l’Estartit, de dades des del 1990, les quals han confirmat que són les anomenades “minves de gener, encara que aquest any han arribat amb retard”, i que sovint van acompanyades amb “un període de tranquil·litat que coneixen i agraeixen els pescadors”.

Retard en el nou Hospital Trueta

El conseller Boi Ruiz va confirmar unes informacions sobre l’ajornament de les obres del nou hospital de referència a la regió sanitària de Girona, el Josep Trueta, que no es derruirà: “Aparcarem aquestes inversions en el calendari […] en funció de les disponibilitats econòmiques […] A partir del 2013 revisarem un altra vegada aquest calendari.”
Es col·locaran els mòduls ja contractats, per a consultes externes, a l’aparcament de Mifas, annex al centre.

Retràs inexcusable a l’AII

Com va fer fa un any, la Diputació tornarà a reclamar a l’Estat espanyol que s’executin les obres aturades de l’N-II, i que el Ministeri de Foment reprengui de manera immediata les obres.Els alcaldes de les poblacions afectades disposats a organitzar mobilitzacions per desencallar les obres de l’AII, a fi de trobar una sortida a la situació.

Mor Santi Santamaria i homenatge a l’auditori de Girona

El xef de Can Faves, amb tres estrelles Michelin, ha mort de forma sobtada als 53 anys, quan estava de visita al nou restaurant SANTI, regentat per la seva filla, a Singapur.
En l’entrevista que va realitzar i emetre TV3, Santi Santamaria definia la cuina com el cor que, amb el seu bategar, és centre de tot l’entramat que conforma els seus restaurants. Paraules que poc després eren referides al seu propi cor.
Girona, en el Fòrum Gastronòmic 2011, li va retre el millor homenatge.

El Parlament català debatrà la independència de Catalunya

El govern de José Luís Rodríguez Zapatero ha barrat el concert econòmic.
Solidaritat ha demanat que el debat sobre  la seva proposició sobre la independència es faci un cap de setmana. José Montilla assenyala que està fora de la Constitució i de l’Estatut.
Fa 30 anys del cop d’estat del 23F.

Ryanair

Ha anunciat que redueix a la meitat el nombre de vols a l’aeroport de Girona Costa Brava i que es traslladen al del Prat. Possiblement alguns vols, a Madrid per exemple, els podria agafar Spanair.

Espanya

TV3 deixa de veure’s al País Valencià

Desprès de 25 anys, l’apagada de TV3 al País Valencià ha generat una general onada de protestes. Francisco Camps s’escuda en la legalitat.
Artur Mas demanarà una reunió amb Camps per cercar una línea de diàleg.

Fa 30 anys del cop d’estat del 23 F

Tota una generació ha nascut després d’aquesta data.
Molts d’ells tenen del cop d’estat un coneixement fonamentat en la fotografia de Tejero, en les imatges emeses per la televisió i en les classes a l’institut. Pocs relacionaran aquells fets  amb la possible perdua  de la nostra incipient democràcia.

Món

El poder d’informació d’Internet – Una onada de joves demanen més llibertat

Els règims autocràtics no s’havien hagut d’enfrontar mai anteriorment a Internet, al Twiter o al Facebook.
Des del mes de desembre, Algèria, Tunísia, Líbia, Egipte, Jordània, Iran, Bahrein, Iemen, Oman i darrerament Marroc  han vist com milers de persones es manifestaven contra règims dictatorials, a través d’Internet i de telèfons mòbils.
Protestes que han causat ja la fugida de Tunísia de  Zine El Abdine Ben Ali, exiliat a Aràbia, i que Hosni Mubarak entregués el poder a l’exèrcit egipci. I a Líbia, no és tan sols la policia qui reprimeix les manifestacions, avions de l’exèrcit disparen contra els manifestants i deixen desenes de morts.

Els caus del Montgí