Joan Fuster i Gimpera, “tu no ens has deixat!”
El dia 4 de setembre d’enguany, als 94 anys, va descansar en la pau del senyor Joan Fuster i Gimpera, i així ho va exposar el seu fill Josep:
“Pare,
”EI teu cos, cansat pel pes de tants anys, cansat per haver estat l’embolcall d’un esperit tan inquiet com el teu, cansat i turmentat en els últims mesos per la malaltia, ha dit prou. S’ha parat. I així tots els que t’estimen, hem quedat orfes de tu. Però també tenim la convicció que tu, tu no ens has deixat.
”Ha quedat orfe també tot el teu món que tant estimaves. Els pinzells, sobretot, que esperen en va que els agafi la teva mà nervada, tan ferma, però també tan suau. Ja no crearàs cap més situació o personatge d’aquells que tu batejaves d’estrambòtics, ni obriràs al món cap més finestra sobre el blanc del paper, que des del teu particular punt de vista ens faci gaudir amb la visió d’alguns dels indrets o paisatges que tant has estimat, com el Montgrí, el Ter, Torroella, l’Estartit, les Medes i tants i tants. Ben segur que si Déu els hagués dotat de sentiments, també ells avui haurien estat de dol per tu.
”El violí restarà en silenci enyorant la teva abraçada i esperant que futures generacions tornin a fer-lo
vibrar amb alguna d’aquelles senzilles melodies que de tant en tant componies.
”La ploma, quants personatges i quantes històries, fruits de la teva imaginació, han estat condemnades a l’oblit, presoners per sempre, a la seva tinta, sense cap possibilitat de sortir mai més a la llum de la paraula escrita.
”Del teu pas per la vida, a part de les teves qualitats intel·lectuals i artístiques, de tots conegudes, voldria destacar com a fet primordial que has estat, per damunt de tot, una bona persona, honrada, senzilla, treballadora i extraordinàriament generosa.
”Avui, només enterrarem el teu cos, donarem a la terra el que és de la terra, però el teu esperit, el teu record i la teva obra quedaran sempre entre nosaltres. Per això, i per la fe que ens mou, podem tornar a dir que tu, tu no ens has deixat.”
El seu record perdurarà sempre entre nosaltres.
Revocació del permís d’obres i d’usos de la mesquita de Torroella de Montgrí
El govern municipal va comunicar a la comunitat islàmica l’inici de l’expedient de revocació de la llicència per a construir una mesquita al municipi, basat fonamentalment en les mancances detectades en la tramitació.
El secretari de l’Associació Cultural de Musulmans i Amics de Torroella exposava la predisposició a fer esmenes en el projecte i que no estava previst fer cap minaret, que varen treure del projecte.
En el ple, l’extitular d’Urbanisme, Caterina Matas (UPM), va minimitzar les mancances de la tramitació i va demanar disculpes per l’error que va reduir a l’absència de l’informe urbanístic: “Els errors administratius es podrien corregir.”
L’exalcalde, Josep Maria Rufí (ERC), va defensar que les deficiències es podien haver esmenat sense haver de suspendre la llicència.
La tinent d’alcalde d’Urbanisme, Sandra Bartomeus, va esmentar el seguit d’informes preceptius que l’arquitecte municipal havia trobat a faltar, i les dificultats a trobar l’expedient.
L’alcalde, Jordi Cordón, va assenyalar que podien haver-se produït contratemps en el període d’execució, ja que fins i tot la justícia podria decretar l’enderrocament de l’edifici un cop enllestit.El regidor de la COET, Gregori Sarquella, va demanar que el disseny se sotmeti a l’opinió dels veïns, fora del debat entre partits.
Amb els vots de CiU, L’EST i el PP, es va aprovar la revocació de la llicència d’obres i usos de la mesquita que es vol construir al carrer del Transport.
L’alcalde, Jordi Cordón, va assenyalar que “no estem en contra de la mesquita, que si les obres haguessin estat iniciades, l’afectació hauria pogut haver estat encara més gran. Som un poble integrador i prometem agilitzar la nova llicència”.
L’Associació Cultural de Musulmans i Amics de Torroella no amaga que alguns dels seus membres estiguin dolguts, però confien en les paraules de l’alcalde i esperen que tota la qüestió se solucioni ben aviat.
Torna la guerra de les banderes?
Torroella de Montgrí és un dels vint ajuntaments que C’s (Ciutadans) va anunciar que portaria a la fiscalia pel fet de no tenir la bandera espanyola al balcó de l’ajuntament, concretament “demanarà al delegat del govern que insti els respectius ajuntaments a fer complir la llei de banderes i informarà la fiscal en cap del TSJC de les instàncies presentades perquè la fiscalia exerceixi l’acció penal contra els consistoris que, tot i tenir coneixement de la seva il·legalitat, continuïn incomplint la llei. […] No estem parlant de qüestions simbòliques, sinó del compliment de la legalitat vigent, les lleis, agradin o no, s’han de complir, […] la llei de banderes ho deixa ben clar, la bandera espanyola ha d’onejar conjuntament amb la resta de banderes oficials”.
Els Oblidats, Conferència i exposició fotogràfica
Pau Aragay en la conferència, va exposar el problema dels discapacitats psíquics, concretament en el treball fet per la ONG catalana SathiSansar al Nepal, on s’accentua el problema per creences religioses, càstig diví…
Al mateix temps es va inaugurar en el claustre de l’Hospital, una exposició fotogràfica de la tasca que es va desenvolupar en aquell país, tant de conscienciació com d’ajuda sanitària, organitzada pels Amics de la fotografia de Torroella de Montgrí.
El govern municipal de Torroella investiga acusacions i amenaces
L’exgerent de l’Ajuntament de Torroella, Sergi Baulida, que va cessar del càrrec el mes d’agost passat, continua sent funcionari assessor en matèria econòmica i ha denunciat als Mossos d’Esquadra que es va trobar el seu cotxe pintat amb esprai en un pàrquing de la població. En la denúncia hi feia constar una còpia d’acusacions que acabava de lliurar al govern municipal (CiU-L’EST-PP), on recollia un seguit d’irregularitats comeses, presumptament, per diversos funcionaris que treballen al consistori.
El govern de l’ajuntament està investigant les denúncies creuades entre l’exgerent i actual tècnic municipal econòmic i els integrants de la junta de personal i comitè d’empresa.
L’informe Brubaker, que inclou un centenar de pàgines amb acusacions confeccionat per Baulida, ha estat recollit pels afectats amb la idea de portar-lo als tribunals i tant el comitè com la junta de personal qualifiquen les acusacions de falses.
L’alcalde va manifestar que ha obert un expedient informatiu perquè ambdues parts aportin proves de les seves acusacions i va enviar les que poden tenir indicis penals a la fiscalia, que estudia les denúncies creuades. Des de l’ajuntament es va comunicar que l’expedient informatiu continua obert.
Inauguració de l’exposició “El bisbe estirat”
Al Museu de la Mediterrània i dins del Cicle Ponts, es va inaugurar l’exposició que reuneix l’obra de quatre artistes: Jordi Cané, Tano Pisano, Miquel Ros i Cyril Torres, que han interpretat el massís calcari del Montgrí en llenguatges que van del dibuix a la pintura i a la fotografia. La silueta del Montgrí és única, es manté des de qualsevol punt de l’Empordà, siguis al nord o al sud, sempre la del bisbe mort que el presideix, amb el castell com la gemma del seu anell, per altres el mugró d’una geganta adormida.
L’actriu Olga Cercós, amb acompanyament del músic Agustí Casademont, va fer una lectura dramatitzada de l’Evocació del Montgrí.
Festa dels Masos
La Festa dels Masos tingué lloc, un any més, a l’ermita i l’esplanada de Santa Maria del Mar, ubicada en el càmping Castell de Montgrí.
A les 5 de la tarda, missa solemne amb la coral Els Passerells de l’Estartit, que la finalitzaren amb el cant dels goigs de Santa Maria del Mar.
Voldria destacar la imatge de la Mare de Déu amb l’infant, meravellosa, encara que de reduïdes dimensions, del romànic català de principis de 1700, que presideix l’altar i presenta moltes similituds amb el retaule de l’ermita de Santa Caterina.
Prosseguí la diada amb una audició de sardanes, a càrrec de la cobla La Principal de Porqueres, amb gran quantitat de balladors que formaven una rotllana que quasi no cabia en l’ampla esplanada, i un molt complet aperitiu popular ofert pel càmping Castell de Montgrí.
Es reobre l’accés motoritzat al massís del Montgrí
La mesura de tancar el pas motoritzat es porta a terme des de fa ja diversos anys, amb la qual cosa es disminueix el perill d’incendis, però s’ha reobert ja el pas de vehicles de motor.
Exposició de puntes del coixí a la Capella de Sant Antoni
Un any més, l’Associació Puntaires del Montgrí ha organitzat l’exposició anual de puntes, en veritat meravelloses.
La paciència i el treball de les puntaires que amb les seves mans, agulles i fils, i el fet de trincar els boixets, fan realitat veritables obres, peces delicades, amb formes i dibuixos (patrons), que permeten la supervivència d’un art amb antiga tradició a Catalunya, que ha resistit l’embat de la mecanització.
Felicitats!
Mosaic d’Entitats Solidàries del Baix Ter
Torroella de Montgrí gaudeix d’un planter d’associacions solidàries envejable.
I algunes varen fer cap a la plaça de la Vila, on exposaven a la mirada dels torroellencs la seva tasca, i potser les seves necessitats d’ajuda i de compromís.
Sigui el que sigui, el motiu de la seva actuació és encoratjador, i la visió del Mosaic d’Entitats Solidàries a la plaça de la Vila durant la tarda d’un dissabte d’estiu, també.
Diada Nacional de Catalunya
Organitzada per l’Ajuntament de Torroella, l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes i amb la col·laboració de la Institució de les Lletres Catalanes, de les Puntaires del Montgrí, de la Coral Anselm Viola i del Recer, es va celebrar la Diada Nacional de Catalunya, que detallem seguidament.
-Trobada de puntaires
A la plaça Quintana i Combis, trobada de les puntaires del Montgrí, que amb agulles, fil i boixets anaven teixint les puntes en el coixí. Hi assistiren també, amb estands i parades, comerços relacionats amb la seva artesania, patrons, boixets, barnilles per a vanos, fils, revistes… i amb el públic que admirava el seu treball.
-“Vida, visions i versos. Una semblança de Joan Maragall a través del escrits” -Conferència al Museu de la Mediterrània
A càrrec de Josep Maria Jaumà.
Un cicle de conferències que la Institució de les Lletres Catalanes i l’Associació Família de Joan Maragall difonen en el marc de la celebració de l’Any Maragall, en què es commemoren els 150 anys del seu naixement i els 100 de la seva mort.
La conferència ens conduïa a través de la infància, els estudis, la formació professional, la crisi econòmica i la maduresa imposada, la seva vida laboral en el periodisme i l’afectiva, com a marit i pare, a un coneixement de la seva obra poètica, creadora d’escola, i la seva implicació política, vigent sempre a Catalunya, entre l’Adéu Espanya i l’Iberisme, a través d’uns escrits del mateix Maragall, un quan tenia 25 anys i l’altre en el seu cinquantè aniversari.
–Cant de la Senyera i Els Segadors
Al pati de Can Quintana, tingué lloc la interpretació pel Cor Anselm Viola del Cant de la Senyera i Els Segadors.
Himnes de Catalunya, cantats i corejats per tot el públic assistent.
-Dinar del Recer i balls per la Diada:
Un any més, el Recer va celebrar la Diada Nacional a la plaça d’Espanya.
Ben abillada per a l’esdeveniment, va acollir un dinar, festiu i de germanor, al qual foren invitats l’alcalde, Jordi Cordón, i la seva família.
-Sardanes amb la cobla Foment del Montgrí
Sortosament la gent “de certa edat” no oblida la sardana!
I menys amb festa tan assenyalada: la Diada de Catalunya.
Tots ells en gaudeixen i la puntegen, compten i salten, quasi tant com en una joventut ja sobrepassada.
I ves per on, alguns infants s’hi incorporaren.
-I per finalitzar la festa del Recer, ball
Amb el conjunt Trànsit, i amb un regust dels anys cinquanta i seixanta.
Melodies aptes per a fer ballar, ball agafats, a tots els que no varen conèixer, de joves, les discoteques.
-Recital de cançons de l’exili
El Cor País Meu, amb el reforç de la Coral Anselm Viola, i sota la direcció de Ramon Manen, varen interpretar un extens programa que recollia cants de l’exili.
Cants que milers de persones abans, durant i després de la Guerra Civil Espanyola varen ser presents a la seva memòria.
Cants de l’exili units a cançons tradicionals i d’altres de la nova cançó, amb acompanyament de tarota, acordió diatònic i d’un vídeo que recollia i projectava imatges que reforçaven els textos de les cançons. Amb un programa que els agrupava en tres apartats:
ALLÀ: L’exili, El rossinyol, Corrandes de l’exili, L’emigrant i L’exiliat.
AQUÍ: Quan jo vaig néixer, Dos anònims, Ajunteu-vos, Què volen aquesta gent?, País petit, A Miquel Grau.
MAI MÉS: Txoria Txori, Més lluny, Company i L’estaca.
Forts aplaudiments acompanyaren les actuacions. Una vetllada per recordar en el context de la Diada Nacional.
Aprovació de l’acord per assegurar el subministrament d’aigua potable
El subministrament d’aigua potable de Torroella de Montgrí depèn de diverses captacions d’aigua de pous de l’aqüífer del Baix Ter. Pous que es ressenten durant els mesos d’estiu per l’augment de població i les disminucions de les pluges estacionals.
En el darrer ple es va aprovar el conveni amb la Mancomunitat de Palafrugell, Begur, Pals, Regencós i Torrent per poder rebre fins a 250.000 metres cúbics anuals dels pous de Gualta.
Solució temporal fins que no es desencalli, amb l’Agència Catalana de l’Aigua, la connexió amb la canonada que prové de l’embassament del Pasteral fins a la nova potabilitzadora de Montfullà.
El cor infantil de l’Escola de Música de Torroella de Montgrí canta en els actes de la Setmana del Llibre en Català a Barcelona
Acompanyat de piano i una petita orquestra, va interpretar la cantata El pou del pagès, composta per David Granato, sobre una llegenda escrita per Xavier Cortabella i editat per Edicions Sidillà, en el llibre El poble dels Centfocs. Llegendes de les Gavarres, versió de la història de les goges.
La narració anà a càrrec de l’actriu Eva Trullàs i l’acte fou organitzat per Edicions Sidillà i la llibreria El Cucut, de Torroella.
La cobla orquestra Els Montgrins cedeix tot el seu fons documental al Museu de la Mediterrània
Fundada l’any 1884, és la cobla en activitat més antiga de Catalunya.
Són molt poques les formacions que poden transmetre el fervor musical i de la Renaixença. D’aquells anys i les vivències d’una dictadura, la de Primo de Rivera, d’una guerra civil i d’una postguerra amb el franquisme.
Eduard Font, fill de Josep Font i Grau i germà de Martirià Font (que fou director dels Montgrins i mort recentment), va entrar a la cobla l’any 1957 i des del 1967 ha estat titular de la formació i dipositari del seu valuós arxiu, que ara ha cedit al Museu de la Mediterrània.
Entre d’altres partitures, de quasi 8.000 sardanes originals manuscrites, fotografies, programes de mà, cartells, cartes i, fins i tot, el primer manual per aprendre a tocar el flaviol, escrit per Pere Rigau i Folch, Barretó, fundador de la cobla Montgrins i virtuós d’aquest instrument.
El director del museu, Antoni Roviras, ha manifestat que, sens dubte, és l’arxiu més important de tot Catalunya en el seu gènere.
L’ajuntament ha demanat al Ministeri de Defensa la cessió de la base Loran, antic centre nord-americà, fora de servei des de l’any 1994
Ha demanat aquesta cessió a un preu simbòlic i farà arribar a Defensa una memòria sobre els usos previstos per aquestes instal·lacions pel Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
L’Estat espanyol té fixat un preu de 560.000 € per la finca, que té 35,5 hectàrees.
En la mateixa reunió ha demanat també l’enderroc de l’antiga bateria d’artilleria de la Punta Milà, per raons de seguretat, i que sigui cedida al formar part del Parc Natural del Montgrí.
Aplec de la Sardana a la plaça de la Vila
Amb un temps variable, amb una nit que el precedia, molt plujosa, Torroella va celebrar el 46 Aplec de la Sardana, organitzat per l’Agrupació Sardanística Continuïtat, amb l’actuació de les tres cobles: Bisbal Jove, Ciutat de Cornellà i Foment del Montgrí.
Al matí, el programa incloïa 10 sardanes que anaren interpretant cada cobla d’una en una, excepte la sardana de conjunt, amb les tres cobles: Per Torroella, de Martirià Font. El temps es mantingué tot i les tamborinades de la nit precedent!
A la tarda, una primera ballada amb 9 sardanes. El temps seguí pràcticament igual fins a la vuitena sardana, quan la pluja ja en fou menys favorable. Obligà cobles i balladors a continuar l’aplec (encara faltaven 8 sardanes) refugiant-se sota les voltes i ballant-les a la plaça quan la pluja no era gaire forta. Així i tot, podem felicitar els músics per les seves interpretacions, en condicions no massa còmodes, i els balladors el seu saber fer, sota una situació climàtica poc favorable.
Curs de gestió d’entitats esportives
A l’auditori de Casa Pastors, i organitzat per l’Àrea d’Esports de l’ajuntament, s’impartí durant tres dies de setembre, amb una durada de dues hores diàries, un curs especialment enfocat a la gestió d’entitats esportives.
Lectura de poesies. Joan Margarit, a la casa Galibern, seu de la Fundació Mascort
Va obrir la vetllada Joan Surroca, patró de la fundació, en nom dels senyors Ramon Mascort i esposa i de Jordi Sargatal, que no varen poder assistir a l’acte.
Aquesta ha estat una col·laboració de la fundació i la Llibreria Cucut de Torroella. Unes breus paraules de M. Teresa Calabús donaren pas al parlament de Caterina Matas, que glosà l’obra del poeta.
Seguidament, Joan Margarit inicià la lectura de les seves poesies, que rebien els aplaudiments del públic que omplia el pati de casa Galibern, en una vetllada que desitgem i esperem seguir en noves convocatòries.
Exposició Arbres de Werner Karl Cools Willins
A la capella de Sant Antoni tingué lloc la inauguració de l’exposició Arbres, de Werner Karl Cools Willins, amb una temàtica predominant: la dels arbres i les arbredes, la majoria en acrílic sobre tela, amb bellesa remarcable.
Igualment s’exposaven unes obres fetes amb vidres de diferents colors, fosos a altes temperatures, mil graus. Graduant la velocitat de la fosa i el refredament adquireixen característiques diferents, gran plasticitat i una bellesa sorprenent.
Balanç dels 100 dies de govern municipal
L’alcalde Jordi Cordon va fer balanç dels 100 dies de govern en un acte públic a l’auditori de Can Quintana, amb una assistència d’un centenar de veïns. Va afirmar que l’estat de comptes és delicat però no crític, per la situació de la caixa i l’elevada despesa diferida. El romanent de caixa al final del 2010, xifrat en 559.000 €, estava ja distribuït i amb capacitat zero per gestionar. Per aquest motiu no es podrà tirar endavant, per exemple, la tercera fase de l’Espai Ter, ni projectes nous. Les dades procedents de l’auditoria efectuada es lliuraran als grups en el proper ple.
Quant al projecte de la mesquita, va reiterar que s’arribarà a un acord. Pel que fa a l’EMD de l’Estartit, a l’octubre es fixaran les competències, i quant a les polèmiques acusacions entre funcionaris, ja són a la fiscalia.
Junta Directiva Ampliada del Col·legi d’Economistes
El Col·legi d’Economistes de Catalunya fa un cop l’any una Junta Directiva Ampliada de totes les seccions, fora de Barcelona. I aquest any Girona a estat la ubicació territorial escollida.
El nostre company a Emporion, Xavier Ferrer, secretari de la comissió d’Economia Internacional i Unió Europea del col·legi, i torroellenc, va considerar que seria bona ocasió perquè l’Ajuntament se n’assabentés. L’alcalde Jordi Cordón i alguns regidors varen rebre els membres de la junta, que celebrà la seva reunió a l’auditori de Can Quintana Museu de la Mediterrània. Finalitzada la junta, varen ser acompanyats a una visita per les sales més significatives del museu.
Jornades Europees del Patrimoni. Torroella de Montgrí
Aquest any, Catalunya acull més de 300 activitats que ens apropen a la riquesa patrimonial del nostre país. El Museu de la Mediterrània va preparar un recorregut per la vila de Torroella per descobrir la que fou vila reial, guiat per dos arquitectes joves, Maria Campos i Carlos Bitiran, i tenint com a base el seu treball guanyador de la beca Joan Torró Cabratosa.
Vàrem recórrer la vila imaginant el passat des de l’observació del seu present, portant-nos als punts on encara el passat és viu, i amb ajuda d’un ample ventall d’imatges, fotografies, planimetries, comparacions amb igualtat d’escala amb les viles més importants de Girona en el mateix període temporal (la pròpia Girona, Castelló d’Empúries, Pals, Sant Feliu de Guíxols, Palamós, Roses); comparacions en les quals la vila de Torroella quedava en una posició molt favorable, per no dir la primera, en l’esplendor de l’edat mitjana, juntament amb la importància militar i de reafirmació del poder reial front dels comptes d’Empúries.
El creixement de la vila a partir de la Cellera fou, sens dubte, resultat d’una planificació de la població, amb l’alineació nord-sud i est-oest dels seus carrers, deguda segurament a Bernat de Santa Eugènia, conegut també com Bernat de Montgrí i de Santa Eugènia, l’home que va acompanyar Jaume I en la conquesta de Mallorca i persona de la seva confiança.
Exposició de poesia a DeFilo
Va inaugurar-se l’exposició de poesia Metamorfosi de Montserrat Carreras Oliver, En l’arena, tot de formes esbossen el teu nom.
La presentació anà a càrrec de Pere Rodríguez i el recitat del rapsode a càrrec d’Eduard Miró i Saladrigas, que comptà amb la col·laboració de les ballarines Tania Rubirula i Montserrat Carreras, amb coreografies de Marcel Schwichtenberg i l’escenògraf Julio Navarro.
Un vehicle atropella dos germans a Torroella
En un nou accident de trànsit, un turisme va atropellar a dos germans a l’encreuament del carrer Garbí amb la carretera de l’Estartit.
Els menors són una nena de 13 anys i un nen de 8, que tenien lesions de caràcter lleu: la nena va rebre un cop al cap i el seu germà petit es queixava de dolor al tòrax. Van ser traslladats a l’hospital Josep Trueta de Girona, on els van fer més proves per descartar qualsevol afectació més greu.
Sardanes al passeig de Vicenç Bou
Amb motiu de la festivitat de la Mercè, tingué lloc el darrer diumenge de setembre una audició de sardanes, patrocinades per l’Hospital de Pobres i Malalts, de Torroella de Montgrí.
L’audició anà a càrrec de la cobla Foment del Montgrí, i fou seguida per un públic que feia recordar a la majoria d’assistents la seva joventut ja un xic llunyana.
Felicitats per l’iniciativa i la seva continuïtat en el temps.
L’ESTARTIT
Final de temporada a la Fira Outlet d’ocasió
Els dies 3, 4 10 i 11 de setembre, la moda, el calçat, els complements, la llar, els regals, la pell, la bijuteria… es podien trobar en una nova edició de la Fira Outlet & Ocasions de l’Estartit, a la plaça de la Llevantina.
Hi varen participar catorze botigues, que oferien un estoc d’uns 1.500 productes a uns preus molt interessants.
Visites guiades des de l’Estartit
Diverses són les visites que s’han organitzat en punts emblemàtics del nostre municipi i del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.
-“Penya-segats del Montgrí, una mirada arran del mar”, dies 4, 17 i 18 de setembre
Amb un preu de 3 € i gratuït per als infants, amb la sola condició de fer-ne la reserva amb 24 hores d’anticipació.
-Visita guiada amb bicicleta als “Aiguamolls de l’Empordà plens de vida”, dia 18 de setembre
Amb un preu de 3 € i gratuït per als infants, amb lloguer de bicicletes a 10 € si es fa la reserva amb 48 hores d’anticipació.
-Visita guiada “La ruta del vent, un passeig pel cor del Montgrí”, dies 10 i 11 de setembre
El preu era també de 3 €, gratis per a menors de 5 anys i la sortida, iniciada a l’Oficina de Turisme de l’Estartit.
Amb una vegada no n’hi ha prou
Organitzada per la Germandat de Donadors de Sang, i al Centre de Serveis de l’Estartit, tingué lloc una donació de sang en què una vegada més es van acomplir els objectiu: recordar i fer nostra la frase que encapçala aquest paràgraf.
Festa del Vent
Una nova edició de la Festa del Vent s’inicià passejant per la Fira d’Artesania, al passeig Marítim, i es va continuar amb una audició d’havaneres amb el grup Terra Endins, prenent un cremat a la plaça de la Llevantina. I prosseguí amb dues activitats més:
-Taller d’exhibició i fer volar estels,
amb Mira Mira, club d’estels badaloní, i amb la
-Competició amateur i exhibició Demo Race Kitesurf,
activitat que es porta a terme amb taules de Kite Race, que et permeten navegar amb vents moderats, de pocs nusos, amb la tracció d’un estel d’entre 10 i 12 metres.
7a edició de la Fira de Pirates i Corsaris
Ja va arribar la setena edició d’una fira que reuneix una àmplia gamma d’activitats, que varen emplenar un enter cap de setmana, de divendres a diumenge a la nit, ambdós inclosos.
Dissenyades i organitzades per cobrir tot l’aspecte lúdic dels visitants, grans i petits, que cada any van a l’Estartit per passar-hi les seves vacances.
-Xerrada sobre la pirateria al Baix Ter
A càrrec del Museu de la Mediterrània, tingué lloc, al Consell Municipal de l’Estartit, una conferència sobre les ràtzies que pirates i corsaris prodigaven a les nostres terres del Baix Ter. I les masies fortificades del pla,
-Els Terrors del Mar, exposició a l’Estartit Pirata
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit.
Aquí es podia trobar el mar. Un món poc conegut, tan aviat acollidor com terriblement inhòspit.
Pot ser de bellesa serena o espantosament terrible.
Rebost inestable on la gent de la costa es proveeix fins que, capriciosament, esdevé traïdor i no deixa que els pescadors tornin a casa!
Per una estona, en aquesta exposició, podíeu ser un navegant que surt a la mar. Naufragueu en una illa deserta? Cercàveu un tresor?
Però quan arribi el moment del retorn, expliqueu les aventures i desventures, reals o imaginàries, perquè formin part del conjunt de llegendes marineres.
–Desembarcament pirata
Arribaren a la platgeta del port de l’Estartit, amb un ampli seguici i sorollosa participació.
Citem-ne l’Excalibur Teatre,
El Corsari Negre,
El Cor Anselm Viola, iel Cor Indiquetes.
El Club Gimnàstic Montgrí,
Wakabun i
-Cercavila amb els Ducs del Foc, els pirates i el Drac de les Medes
La presència ígnia i sorollosa dels Ducs del Foc, que encapçalaren la cercavila per tot el passeig Marítim, el carrer de Santa Anna i la plaça de l’Església, on varen hissar la bandera pirata com a símbol de conquesta pirata.
-A la nit, cantada d’havaneres,
amb els Cantaires del Montgrí, a les terrasses del port.
Espectacles:
Animacions i actuacions.
–Mestre d’armes,
a càrrec d’Excalibur Teatre, i
-La dansa dels déus,
a càrrec de la ballarina Insomnia, a la plaça de l’Església.
–Lluita de pirates, a càrrec d’Excalibur Teatre, a la plaça de l’Església.
–Danses orientals,
A càrrec d’Insomnia, a la plaça de la Llevantinai
–Lluita de pirates,
A càrrec d’Excalibur Teatre, a la plaça de la Llevantina
-Exhibició de gimnàstica
A càrrec del Club Gimnàstic Montgrí, a la plaça de la Llevantina.
-Actuació Vulcanàlia,
espectacle de foc, a càrrec d’Excalibur Teatre, a la plaça de la Llevantina.
Trobada de puntaires,
A la plaça Doctor Fleming.
Carrilet pirata
Els establiments adherits van regalar tiquets als seus clients.
-Cercavila de gegants,
Amb els gegants de Castelló d’Empúries, l’Escala, Vilafant i l’Estartit, amb l’acompanyament dels Grallers d’Espolla, des de l’Oficina de Turisme, el passeig Marítim, la plaça del Port, el passeig Marítim, el carrer de Santa Anna, la plaça de l’Església, el carrer Víctor Concas, la plaça Doctor Fleming, el passeig Marítim, i finalitzà a l’Oficina de Turisme.
Exposició:
“Els terrors del mar”, a càrrec de Jan Grau.
Presentació de les llegendes del mar i les històries de les incursions pirates: moros a la costa, lluites, espolis, raptes.
–Visites guiades a les Medes i al Montgrí i sortides en vaixell:
1. Terra de pirates
Visita en bicicleta, amb possibilitat de llogar-la, a les torres fortificades dels masos del Baix Ter, escenari real d’aquelles ràtzies.
2. Els pirates a la Meda Gran
Hi desembarcaren, pujaren fins al far, contemplaren el paisatge i escoltaren els relats reals sobre les comunitats que vivien en aquestes illes.
3. Sortida amb la barca Núria
d’una hora i mitja, per la costa del Montgrí, la Roca Foradada i les illes Medes.
4. Vaixell el Corsari Negre
D’una hora de durada per les illes Medes.
-Espai per a lleure del petit pirata:
Des de la cuina del pirata, a instruments sonors, biblomòbil del pirata, pinta’t pirata!, participa en un dibuix de pintura pirata….
Tot i més varen poder gaudir a l’envelat de la plaça de la Llevantina.
-“El drac de les Medes”
Qui sap si les Medes són la resta fòssil d’un enorme dragó antediluvià? Fes-ne un amb vímet!
-Cercavila amb el vaixell pirata
Pels carres de l’Estartit: plaça del Pou Nou, de l’Església, carrer Santa Anna, passeig Marítim, plaça Dr. Fleming, carrer V. Concas i final a la plaça de l’Església.
-Fugida de pirates.
Fi de festa amb:
–Les aventures de Míriam i
-Funció de comiat de la fira.
A la plaça de la Vila
Fins la propera edició!
CONTEXT CATALUNYA
La Diada Nacional a Barcelona, iniciada amb la hissada de la senyera i la interpretació d’Els Segadors
La Diada ha expressat i representat un rotund suport a la immersió lingüística en català.
I el català i la seva immersió van rebre les aclamacions més grans en els actes de la Diada, al parc de la Ciutadella, després de la resolució del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que exigeix que, en dos mesos, es modifiqui el sistema lingüístic a l’escola per facilitar l’escolarització en castellà. El nou curs escolar s’inicia amb 21.000 alumnes més.
Màrius Serra: “Català a l’atac, visca la llengua viva.”
El govern català planta cara en la defensa del català.
Twiter en català: piulada massiva per exigir-lo
Dèficit admès: per un càlcul diferent a l’empleat, segons l’expresident Montilla, el dèficit és de 8.352 milions d’Euros, i els pagaments compromesos fins al 2107 pugen a 54.000 milions d’euros.
Retards en els pagaments: a farmàcies, a la universitat, i als metges i infermeres es pagaran abans del 2013.
Els CAP tornaran a obrir en cas de necessitat: Mas escolta però no cedeix.
Catalunya Caixa i Unnim: pràcticament nacionalitzades, en un 90%.
A Girona: un milió d’euros pendents de cobrar per multes.
Darrera cursa de braus a la Monumental: Enfrontaments entre animalistes i aficionats, amb un detingut.
CONTEXT ESPANYA
Ràpida modificació de la Constitució: amb l’acord de PSOE i PP.
País Basc: el govern espanyol veu bé, amb matisos, el gest dels presos bascos que fan un pas cap a la fi de la violència i cap a l’Acord de Gernika.
L’impost de Patrimoni: el límit fixat per Espanya és de 700.000 €; el de Catalunya, de 100.000 €. La Generalitat haurà de refer aquest impost.
Darrera reunió per l’eix mediterrani: Artur Mas, president de Catalunya, Alberto Fabra, del País Valencià, Luís Valcarcel, de Múrcia, José Ramón Bauzà, de les Balears, i representants d’Andalusia es reuneixen a Brussel·les en la seva defensa. La indefinició de Foment i del PP el dificulten.
Les Borses tornen a ensorrar-se: por d’una segona recessió.
Es tanca un cicle: adéu de Zapatero i inici de la cursa pel 20-N.
CONTEXT EUROPA
Grècia: voreja la fallida; 30.000 funcionaris acomiadats i rebaixa de les pensions més altes.
Rússia: el president Dimitri Medvédev i el primer ministre Vladimir Puting cap a la perpetuació del seu poder: intercanvien els seus objectius electorals.
CONTEXT MÓN
USA: record de l’11 de setembre del 2001, torres bessones. Obama impulsa un increment fiscal per les rendes altes.
Líbia: tribus fins ara defensores de Gadafi entreguen les armes al nou govern libi.
Palestina: Mahmud Abbas va presentar la petició d’adhesió de Palestina com a estat de ple dret a l’ONU. El Consell de Seguretat formarà un comitè per avaluar els requisits formals de la petició.