Notícies

Premi Europeu de Periodisme sobre l’Ampliació Europea. El jove Joan Serra i Montagut, de 22 anys, net de torroellencs i molt vinculat a la nostra vila, ha guanyat aquest premi, per Espanya. Ha estat convocat per la Comissió Europea sota el lema “Amplia els teus horitzons” i dirigit a estudiants i a professionals del món de la comunicació, amb edats compreses entre els 17 i 35 anys.

L’article li ha valgut aquest guardó per “la seva original i personal aproximació a  l’ampliació de la UE com a entitat pacificadora i estabilitzadora”. El treball es titula Els ponts de Fidan i ha estatpublicat a la revista universitària El campus de l’Autònoma”.  Narra la història de la ciutat de Mostar i del seu pont, Stara Mosta, a Bòsnia Hercegovina.

Estrena a Can Quintana del film documental Costa Brava, la mirada del viatger. Antoni Martí estrenà la producció, Costa Brava, la mirada del viatger, amb textos de Narcís-Jordi Aragó. Una exhaustiva recerca d’imatges li ha permès reflectir la transformació soferta des dels anys vint fins als seixanta, a partir de la mirada de persones foranes que mostraven com era el paisatge.
L’estrena coincideix amb el centenari de la publicació a La Veu de Catalunya de l’article de Ferran Agulló titulat Per la Costa Brava, que acabà per batejar-la magistralment. La projecció fou precedida per unes paraules d’Antoni Martí, de Josep Maria Rufí, regidor de Cultura, d’Antoni Roviras, director del Museu, de Roger Zamorano, ponent de Cultura de la Diputació i de Narcís-Jordi Aragó, que foren molt aplaudides pel públic que omplia de gom a gom l’auditori.

altPla de millora del transport públic del Baix Empordà.La segona fase del pla englobarà Torroella de Montgrí i Pals, que quedaren exclosos de la primera fase, i municipis de l’interior de la comarca. L’eix principal de l’actuació serà la connexió dels autobusos amb l’estació de tren de Flaçà, així com la comunicació entre els municipis d’una mateixa zona d’influència. Alguns dels serveis els uniran amb l’hospital comarcal de Palamós, ja que la millora del transport públic amb els centres hospitalaris n’és una de les prioritats.

altLa comunitat musulmana de Torroella de Montgrí compra al polígon la finca per a la nova mesquita. Ja van fer una primera paga de 200.000 euros per adquirir un terreny de 1.903 m2 al polígon de Torroella i traslladar-hi la mesquita que servirà també com a centre islàmic. La resta del preu es pagarà en tres terminis.
La comunitat ha demanat a cada membre el sou d’un mes i construiran la nau del centre islàmic, que serà obert a tothom, quan tinguin més recursos.

alt“L’aigua del Ter: solidaritat, compliment de la llei o espoli”. S’han produït una sèrie d’esdeveniments que reflecteixen el creixent malestar originat per la forma com s’ha gestionat la sequera.

  • Els alcaldes dels 25 municipis del Baix Ter, convocats per l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, debateren sobre la situació d’espoli de què és objecte el riu, i acordaren reivindicar una solució definitiva a la falta de cabal del Ter, pel transvasament a Barcelona, situació que no ha millorat amb les últimes pluges.
  • Els ajuntaments del Baix Ter –una quarantena–, les comunitats de regants i l’Agència Catalana de l’Aigua han acordat crear una comunitat d’usuaris d’aigua amb l’objectiu d’autogestionar l’aqüífer del Baix Ter, sempre d’acord amb l’ACA.
  • L’alcalde de Torroella de Montgrí, Joan Margall, va destacar: “hem estat a punt d’arribar a un punt crític i quedar-nos sense aigua”. I publicà un ban per convidar a assistir a la manifestació a Girona, en defensa del Ter.
  • Per facilitar l’assistència, l’Ajuntament va posar un servei gratuït d’autocars a la seva disposició. En la mateixa línea s’han posicionat altres alcaldes del Baix Ter.
  • Unes 2.000 persones es van manifestar a Girona per denunciar l’estat en què es troba el Ter, reclamar el retorn d’aigua al riu i posar fi al transvasament abusiu cap a Barcelona.
  • Esperem que un estudi més aprofundit i consensuat condueixi, d’acord amb la legislació vigent, a una racional distribució i utilització dels escassos recursos hídrics, sense que porti greus perjudicis econòmics ni la mort del riu Ter.

Campanya d’ajuda d’emergència a Myanmar. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha destinat 8.000 euros a la campanya d’emergència i reconstrucció de la zona afectada pel cicló Nagris. Segons va acordat el Consell de Solidaritat i Cooperació, donades les poques facilitats que troben en la distribució dels ajuts les ONG internacionals, aquesta ajuda es farà arribar a través de Creu Roja que disposa allí d’una delegació que, al ser del propi país i estar allí ja ubicada, podrà actuar amb major eficàcia.

altLa recerca ecològica a les illes Medes i la costa del Montgrí tindrà la central al Museu de la Mediterrània-Can Quintana. El departament d’Ecologia de la Universitat de Barcelona i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí van firmar el conveni per impulsar la recerca ecològica a les Medes i la costa del Montgrí. La seva central s’ubicarà al Museu de la Mediterrània. La Universitat de Barcelona fa més de 30 anys que investiga a les Medes, es faran programes de formació i la universitat podrà utilitzar el museu tant per divulgar les recerques realitzades com per deixar còpia dels treballs fets.

altL’Ajuntament vol fer un pàrquing a l’Estartit i la renovació de l’enllumenat públic de Sobrestany. Han començat els tràmits per convertir una finca d’equipaments situat al carrer Eivissa de l’Estartit en pàrquing, dins un conveni amb l’empresa Giropark, que gestiona la zona blava del municipi. I, per altra part, l’Ajuntament ha demanat a la Generalitat poder utilitzar l’ajut atorgat dins del Pla Únic Obres i Serveis del 2007 per a la reforma de la plaça de Sobrestany per a la renovació de l’enllumenat públic d’aquest nucli. Respecte a la reforma de la plaça, es preveu fer-la, però es reconsiderarà el projecte perquè sigui menys costós (té un pressupost de 296.000 euros).

L’Associació Turística de Pals vol el municipi fora del Parc Natural del Montgrí. L’Associació ha demanat al Departament de Medi Ambient de la Generalitat que exclogui Pals dels límits del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter adduint quatre raons fonamentals:

  • Inclou quasi tota la platja de Pals, espai ja protegit per la Llei de costes.
  • Condiciona el futur de la zona de Ràdio Liberty quan no hi ha cap argument ni estudi que justifiqui que en formi part.
  • Pel seu impacte econòmic negatiu, ja que podria provocar la pèrdua de centenars de llocs de treball i el tancament d’indústries i empreses.
  • Per la pèrdua d’identitat de Pals davant de Torroella de Montgrí, municipi competidor amb el seu propi turisme.

CCOO convoca vaga indefinida en el servei de recollida d’escombraries de Torroella de Montgrí. Reclama l’equiparació salarial dels treballadors torroellencs –de l’empresa Fomento de Construcciones y Contratas– amb altres poblacions, com ara Palafrugell. L’Ajuntament va alertar que demanarà responsabilitats si no es compleixen els serveis mínims ordenats pel Departament de Treball i, en tal cas, sol·licitarà intervenir subsidiàriament per minimitzar els efectes. La mediació a Treball entre empresa i treballadors va acabar sense acord. I els treballadors van optar, en assemblea, tirar endavant amb la vaga i deixar de fer els serveis mínims després de denunciar que «algú ja s’encarrega de fer la neteja» i que s’estava vulnerant el dret de vaga. Des de l’Ajuntament es nega que s’hagi fet cap neteja encoberta i ha publicat un ban on s’indica que l’incompliment dels serveis mínims s’està agreujant per una colla d’actes vandàlics; també ha dictat un decret per al restabliment dels serveis mínims.

La Policia Nacional, els Mossos d’Esquadra i les policies locals fan una batuda en una desena de cases ocupades per immigrats al Baix Empordà. La batuda es va efectuar en els municipis de Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí, per detectar immigrats en situació irregular i van escorcollar una desena d’edificis (cases abandonades, naus, antigues fàbriques…) on resideixen o es refugien. Es van identificar desenes de persones i van acabar a la comissaria dels Mossos d’Esquadra de la Bisbal un total de 17 persones. La brigada d’estrangeria de la Policia Nacional va incoar expedient d’expulsió contra deu dels detinguts, majoritàriament marroquins.

Sis museus públics s’uneixen per col·laborar i han constituït la Xarxa de Museus de la Costa Brava. El Museu del Mar de Lloret de Mar, el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el Museu d’Història de Sant Feliu de Guíxols, el Terracota Museu de la Bisbal d’Empordà, el Museu del Suro de Palafrugell i el Museu de la Pesca de Palamós han constituït aquesta xarxa per aprofitar la nova situació prevista en el nou pla de museus de la Generalitat.

altInauguració a Can Quintana de la mostra Screen body’s  del fotògraf Joan Comalat . Dins del tercer cicle Mar-Art de Can Quintana es va  inaugurar l’exposició Screen body’s. Colors i cossos del Mediterrani,  que va comptar amb l’actuació d’una model que, sota la direcció de Joan Comalat, evolucionava banyada per la projecció d’una filmació en què la llum i els colors modelaven el seu cos amb matisos i formes originals. L’exposició conté una quarantena de fotografies en les quals el cos humà  perd la seva forma per adquirir-ne un altra, inesperada i original.

altLes festes de Sant Joan a Torroella de Montgrí i l’Estartit. A Torroella. Als jardins de John Lennon s’ha fet, un any més, la rebuda de la flama del Canigó. Flama que recorda quelcom que no podem oblidar i que tenim el deure moral de mostrar a tots els que conviuen amb nosaltres: l’existència en el passat i l’esperança en el futur de Catalunya. Seguidament tingué lloc la celebració de la revetlla de Sant Joan en la nit més curta de l’any.
Cinc dies de festa a l’Estartit. Realment ho han estat, des del divendres 22 al dimarts 26, amb una munió de propostes: FIRA ESOTÈRICA – CANTADA D’HAVANERES I CREMAT – GRUPS MUSICALS – MÚSICA DE BALL – ESPECTACLE DE MÚSICA, FOC i PIROTÈCNIA – ACTUACIÓ DELS CASTELLERS DE FIGUERES – CERCAVILA amb GRALLERS, GEGANTS DE L’ESTARTIT i ELS CAPGROSSOS – I AUDICIÓ DE SARDANES amb la Cobla Cadaqués.

XXVI Festa del barri de Fora Portal. Un any més s’ha celebrat la Festa del barri de Fora Portal amb una munió d’actes entre els quals destaquem el berenar i l’espectacle infantil Vivint del cuentu, l’audició de sardanes amb la Cobla Foment del Montgrí, el concert i ball de nit amb l’Orquestra Blanes, el concert amb La Granja Makabra i Kabula Babà, la missa i el dinar de germanor i la cantada d’havaneres.Felicitats!

Presentació del llibre i obertura de l’exposició a la Casa Galibern de la Fundació Mascort. A la Fundació Mascort es va presentar el llibre Audàcia i delicadesa. El moble de Torroella de Montgrí i l’Empordà (1700-1800) de Mònica Piera Miquel i es procedí a l’obertura al públic de l’exposició de mobles torroellencs, amb el mateix títol del llibre ja esmentat.
Una i altre amb un evident interès per a tots els que gaudeixen d’aquesta temàtica i especialment per als que som i/o residim a la nostra vila, pel que significa de record i valoració d’un passat que no podem oblidar.

Homenatge als deportats republicans espanyols a Mauthausen. Es van celebrar al camp de concentració de Mauthausen (Àustria) el actes anuals d’homenatge als deportats a aquest camp pel règim nazi durant la Segona Guerra Mundial. Ho van ser més de set mil republicans espanyols, entre ells el pare de la torroellenca Pilar Cabratosa, que hi va morir.

Van assistir a aquest homenatge representants de l’Associació Triangle Blau, que dedica els seus esforços al manteniment de la memòria històrica envers els deportats republicans als camps nazis. De Torroella, hi anaren Pilar Cabratosa, la seva filla Maria Pilar Torró i el membre del consell de redacció d’Emporion, Jordi Bellapart.