Noticies

La taxa d’atur

L’atur arriba a xifres preocupants: vuitanta set mil aturats a les comarques gironines, set cents quaranta mil a Catalunya, i quatre milions nou-cents vuitanta mil a Espanya, un 21,5% de la població activa. Son xifres que obliguen a Sindicats, Patronal, Autonomies i Estat, a un redreçament de l’economia, cuidant especialment la productiva.

 

VIII Jornada Ernest Lluch “La primavera  àrab”
A l’auditori del Museu de la Mediterrània, tingué lloc la setena edició de les jornades que se celebren en memòria d’Ernest Lluch.
La benvinguda als assistents de la jornada anà a càrrec de Lluís Maria de Puig i Gerard Cruset, i Eugeni Prieto va presentar el Sr. Senén Florensa, secretari d’Afers Exteriors de la Generalitat de Catalunya, que va desenvolupar la conferència “La primavera àrab, vista des de Catalunya”,de forma àmplia i amb ple coneixement del tema per la seva experiència personal i ampli interès per part dels assistents.
Seguidament, i després de la pausa per al cafè, tingué lloc, sota el títol “Temps de revolta temps de canvis?” , una taula rodona, integrada per tècnics sobre el tema. Hi varen intervenir el periodista Lluís Bruguera, com a moderador; la Dra. Dolors Bramon, professora d’Estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona, i el Dr. Jaume Torres, catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra. Per problemes sorgits en el desplaçament a Torroella, no va poder assistir-hi el Sr. Joan Roura, periodista i enviat especial de TV3   al Caire. Moltes foren les preguntes formulades pel públic assistent, ja que el tema és de plena actualitat i més en poblacions on la taxa immigratòria és alta.
La cloenda de l’acte anà a càrrec de Lluís Maria de Puig i de la regidora Sílvia Comas, en representació de l’alcalde Jordi Cordón, per impossibilitat d’assistir a la jornada, com estava previst inicialment.

Roca Sans, exposició al Palau Solterra
Joan C. Roca Sans va presentar al Palau Solterra el seu darrer treball multi disciplinar que, sota el títol Xipre. La frontera,  planteja un relat de ficció.
En aquest relat, resultat de la seva experiència personal, dibuixos i apunts presos en els seus viatges, explora la problemàtica política i humana de l’ illa de Xipre, sota el format de novel·la gràfica i el suport del vídeo, exposa els límits de la percepció d’una situació difícilment suportada per la població de religió ortodoxa en front de la islàmica.

VI Jornada gastronòmica “La cuina de la poma a Torroella i l’Estartit”
Durant el mes d’octubre, els cuiners dels restaurants de Torroella i l’Estartit: Catamaran, Palau lo Mirador, Alauda, Alba, La Gaviota, Medes II i Mont Pla, varen preparar uns menús gastronòmics que oscil·laven entre els 25 i els 38 € i en què la poma tenia una importància bàsica.
Com a exemple, permeteu-me que detalli un d’aquests menús: risotto de confit d’ànec amb poma, garrinet desossat amb puré de poma caramel·litzat i tulipa cruixent de poma amb gelat de poma àcida!
Bon profit!

“Col·lateral, les víctimes reals del trànsit”
Al claustre de l’Hospital, amb la col·laboració i organització dels Amics de la Fotografia, tingué lloc la inauguració de l’exposició de les fotografies de Quim Farreró, sobre aquesta temàtica.
A través del seu objectiu ens fa sentir el dolor tràgic que els accidents de trànsit deixen tantes i tantes vegades darrere seu.
Un ram de flors en una vorera, una creu, o potser pitjor, una cadira de rodes. Fa pensar!

Tràfic de marihuana
Tres joves (dos nois i una noia, veïns de Corçà i de Torroella de Montgrí), han estat detinguts pels Mossos d’Esquadra per tràfic de marihuana.
Una patrulla de paisà va veure els sospitosos actuant de forma estranya, dins un cotxe aturat, que al veure’ls van fugir a tota velocitat. Els agents van aconseguir atrapar-los, van comissar la marihuana i els van detenir.

Desfilada de moda
A la plaça de la Vila de Torroella, tingué lloc la desfilada de moda organitzada per Ingrid Moda.
Al mateix temps, a la mateixa plaça, i amb gran assistència, es desenvolupaven una sèrie d’activitats connexes amb el món de la moda i el vestir.

Vols muntar la teva empresa?
L’àrea de Promoció Econòmica de l’ajuntament va organitzar una conferència dedicada a possibles emprenedors, que va anar a càrrec de Dolors Cano, tècnica d’empresa.
Es va celebrar a l’auditori del Museu de la Mediterrània, al mateix temps que es donava a conèixer el curs programat sobre una temàtica tan
d’actualitat per la crisi econòmica que ens  constreny.
Ànim a tot emprenedor, i a qualsevol activitat que els animi! 

El darrer Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí

-Torroella apuja l’IBI, l’aigua, les escombraries i altres taxes
Així ho va tirar endavant l’equip de govern: un 5,45% l’impost sobre béns immobles; als particulars un 8% les escombraries, i un 15% per als industrials, amb deduccions per pagament anticipat i reciclatge, increments que justificaren per la necessitat de cobrir i pagar factures pendents del govern anterior.
S’aprovà, també, altres increments en algunes taxes.

-Utilització de l’Espai Ter
En el mateix Ple va sorgir un acusat conflicte dialèctic sobre la utilització de l’Espai Ter.
La coincidència en les dates de dues activitats, una ja concertada amb una firma cervesera i l’altra, la petició, en la mateixa data del 3 de desembre, de l’agrupació els Indiketes d’un concert amb Di-Versiones.
Després de diverses intervencions, l’alcalde, Jordi Cordón, va tenir una petita reunió amb membres dels Indiketes per trobar una alternativa viable.

-Immersió lingüística
Amb l’únic vot en contra del regidor del PP, el Ple va consensuar el text presentat per l’agrupació d’entitats cíviques i educatives Som Escola, a favor de la immersió lingüística en català.  

Lectura de contes
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi i a càrrec de Va de Contes. Els llops d’abans sí que eren llops “Disposats a cruspir-se, només per esmorzar, set cabretes, tres porquets i una nena, amb caputxa i tot, per postres. Ara, la mala bèstia s’ha convertit en un animal protegit: tenim llops fleumes, vegetarians, porucs que fins i tot es deixen maltractar per la primera Caputxeta vermella que passa…”

Nit de curtmetratges
Al Cinema Montgrí (Torroella), en la nit de curtmetratges, es projectaren dos curts, el titulat Ombres i el curt documental Gavians. Crit d’alerta.
Ombres 
és un curt de ficció de Vinagreta i Vídeo Playformat per les germanes Marina i Sílvia Ixart, que narra la història d’una amistat entre un avi, que viu com si no veiés que hi ha coses que ja no pot fer, i una nena. Així mateix, hi té un petit paper el nostre amic i component d’Emporion, Jordi Bellapart, juntament amb Dolça Villalonga.
Finalitzà la vetllada amb la projecció del curt documental Gavians. Crit d’alerta, sobre el problema que genera la proliferació del gavià argentat a les illes Medes i a les nostres contrades.
Varen presentar els curts les seves directores, Marina i Sílvia Ixart,  i el productor Antoni Martí.

Una experiència àuria per reconèixer el paisatge
Una doble activitat, a càrrec de Josep Maria Mallarach, formada per una conferència, dissabte a la tarda,  sobre els valors culturals i espirituals de la natura, i la contemplació del paisatge diumenge següent a la sortida del sol, al castell de Montgrí, amb cant i silenci, seguit d’una estada de reflexió a l’ermita de Santa Caterina, on la música, els poemes i textos de saviesa i espais de silenci varen permetre reflexionar sobre els valors fonamentals de la humanitat.
En la conferència es varen evocar, entre d’altres, phi, el nombre d’or (1,618033), el paisatge del Montgrí i els enterraments en els seus caus, la poesia de Guerau de Liost, el monestir de Sta. Caterina del Sinaí, la saviesa cristiana de sant Ireneu de Lió, sant Joan de Damasc, sant Bernat, sant Francesc d’Assís i sant Porfirius, i es preguntava com podem viure amb harmonia amb el paisatge; Phisis: la naturalesa i el paisatge com a reflex del nostre ser més interior.
Cal integrar en els parcs naturals l’immaterial i el cultural.
Proporció divina, ciència al marge de la religió, templum, sagrat, foren algunes de les paraules que més varen sonar; es tracta d’una nova religió fora de tota religió?

Cinema solidari. Projecció de la pel·lícula Cars 2
Al Cinema Montgrí i organitzat per la delegació de Torroella de Montgrí d’Oncolliga, amb la col·laboració del Cine Club Torroellenc, es va projectar la pel·lícula Cars 2, en català, al mateix temps que es feia un donatiu de 5 €.
Després de la projecció, es varen oferir al públic assistent tastets de xocolata amb coca de pa, melindros, bunyols i begudes.

Exposició La joia de la joia
Susana Alonso, graduada en Arts Aplicades, en l’especialitat d’orfebreria, i titulada en disseny de joies per l’Escola Massana de Barcelona,  presenta en aquesta exposició, a la Capella de Sant Antoni de la plaça de la Vila, les joies fetes pels seus alumnes en el seu taller escola a Foixà.
És de destacar l’alt nivell i bellesa de les joies exposades, que com hem dit són fruit dels alumnes de Susana, encara que possiblement en cada una d’elles hi trobaríem el detall de la seva mestra.
Val la pena passar-hi una bona estona per admirar-les.

La temporada turística
L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha informat sobre les dades d’ocupació durant la temporada turística, des de Setmana Santa a fi de setembre.
Apartaments: la mitjana d’ocupació ha estat del 64,3%, per sobre del 61,5% de l’any anterior i del 62,75% del 2009.
Establiments hotelers: 61%,  per sota del 62% del 2010 i per sobre del 56,25% del 2009.
Càmpings: 49,25%, per sota del 50,25 del 2010 i iguala la del 2009.
Les dades permeten fer un balanç de la temporada turística, que si bé ha vist incrementada notablement el nombre de visitants, no ha estat així en el de pernoctacions, a causa de l’escurçament de les estades per un costat,  i per l’altre en la consolidació de turisme de proximitat.
-Oficina de Turisme: 
com a dada significativa, l’Oficina de Turisme de l’Estartit ha incrementat en un 18% el nombre de demandes ateses.

Institut Montgrí. Acte d’obertura del curs acadàmic-2011-2012
A sala polivalent de l’Institut Montgrí, i amb motiu de l’obertura del curs 2011-2012, l’escriptor Emili Teixidor va dissertar sobre “La lectura i la vida”. Teixidor és l’autor de Pa negre, la novel·la que, portada a la gran pantalla, ha donat a conèixer Catalunya a Hollywood.  És la primera cinta en català que representarà Espanya i competirà per l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.

La jornada del 25è aniversari va reunir un allau d’activitats, demostració de robòtica i competició amb Institut Baix Empordà, filmacions d’activitats històriques, projecció de les fotografies del alumnat dels 25 anys, taller de henna, projecció del vídeo Mirades, inicis de novel·les, plantant l’arbre dels desitjos, partit de futbol entre pares mares professors i alumnes,  El gran dictat, jocs malabars, màgia recreativa, arrossada popular, clausura de la diada amb l’orquestrina i cor de l’Institut.
Felicitats per aquest 25è aniversari!

Lectura de contes a la Biblioteca Pere Blasi: Va de rates                                    
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi de Torroella de Montgrí, Va de rates i Va de Contes.
Les biblioteques són espais plens de vida. No només hi ha les bibliotecàries i la gent que hi va a llegir o a escoltar contes. Hi ha tota una sèrie d’éssers especials, que de tant en tant s’hi presenten i fan unes coses molt curioses i molt divertides, són les rates de biblioteca.

Pintures, de Carme Sanglas
Al Museu de la Mediterrània es va inaugurar l’exposició Pintures, de Carme Sanglas, organitzada per Michael Duney Art Projects, dintre del cicle Ponts.
Les obres de Carme Sanglas ens parlen en un llenguatge d’una iconografia feta de fragments o d’enigmàtiques figures pròpies d’una irrealitat inspirada en la mística.

Eixos ferroviaris. Les prioritats de la UE.
Els mitjans de comunicació celebren l’hora del Mediterrani i la mort de la concepció d’una Espanya amb centre a Madrid. Ha renascut la via romana, el Mediterrani!
Serà aquest el resultat? La Comissió Europea ha pres una decisió salomònica i a la península prioritza tres eixos bàsics: el corredor mediterrani (la Jonquera – Barcelona – Tarragona – València –Múrcia – Almeria – Granada – Algesires), el corredor atlàntic (Lisboa – Salamanca- Valladolid – Burgos – Vitòria – Irún), i el corredor central (Algesires – Còrdova – Madrid), aquest últim sense incloure la branca Madrid – Saragossa – túnel de Canfranc sota els Pirineus, per considerar-lo econòmicament inviable, tot i que l’any 2003 l’havia fet seu. El govern de José Maria Aznar, sent ministre Álvarez Cascos, havia aconseguit la seva aprovació, per posar Madrid al centre del corredor espanyol i disminuir la dependència de pas pel País Basc i/o per Catalunya, i el govern del PSOE, amb Magdalena Álvarez i José Blanco, l’ha mantingut.
De fet, la Comissió Europea no s’ha oposat a la proposta que havia presentat Blanco, plena de brancals que, a més de la part sud del corredor central (Algesires – Madrid), enllacen Madrid amb la Corunya, Gijón, Irún, Saragossa, València, Alacant, Múrcia, Almeria, Màlaga, Cadis, Huelva, Lisboa per Badajoz i Porto per Salamanca (d’això se n’ha dit “acabar amb l’Espanya radial”).
El cost previst del total d’aquesta inversió és de 50.000 milions d’euros; Europa finançarà al voltant del 20% i el ministre Blanco  diu que s’hauria d’acabar l’any 2020.
Per on es començaria
 una inversió tan colossal? Blanco va dir, en anunciar la notícia de les prioritats europees: “els successius governs d’Espanya, atenent a les circumstàncies i prioritats concretes de cada moment, podran decidir el ritme i el desenvolupament dels projectes”. Amb racionalitat econòmica és indubtable on cal invertir preferentment: l’eix mediterrani enllaça un territori que representa gairebé el 50% de la població d’Espanya, origina el 40% del producte interior brut espanyol, hi passen el 60% de les exportacions… i encara és de via única en el ramal Tarragona – Castelló!
La Comissió Europea no té poder decisiu, deixa fer als Estats, i els governs d’Espanya mai no s’han distingit per anteposar la racionalitat econòmica a interessos polítics o electorals. En una època de tanta crisi econòmica s’ha confirmat la necessitat de participació de capital privat i el subsegüent peatge. Això encarirà el transport, però pot tenir un avantatge: on invertiria una empresa privada sinó a l’eix de més rendibilitat?
Per al futur de Torroella, com al de Catalunya i per al per al d’Espanya, és evident la importància de les decisions que es prenguin.

Dia Mundial del càncer de mama
Amb motiu de la celebració del Dia Mundial del càncer de mama, la Fundació Oncolliga, per mitjà de la seva secció local torroellenca, ha organitzat una parada informativa davant del CAP per informar-nos, especialment a les dones, de la necessitat de  revisions radiològiques per detectar-lo i combatre’l amb més promptitud i eficàcia!

El desdoblament de la N – II
Recentment la premsa s’ha fet ressò de les reclamacions que han fet alguns afectats per les expropiacions que encara se’ls deu el que se’ls ha de pagar. En les darreres dues legislatures, en set anys, no s’ha posat en servei ni un quilòmetre. Per altra part les dades reflecteixen un greuge comparatiu evident: a Catalunya només hi ha 335 quilòmetres d’autovia gratuïta de l’Estat (a Girona, només 27), mentre que a Castella i Lleó n’hi ha 1.636; a Andalusia, 1.376; a Madrid, 505,… Només a les autonomies de la Rioja, Ceuta i Melilla, tenen menys quilòmetres de vies desdoblades gratuïtes estatals.

Reunió maratoniana dels caps d’estat de la UE a Brussel·les
Merkel reconeix que no tindrà possibilitat una Alemanya forta si Europa va malament i a qui el Bundestag ha donat un minso suport; Berlusconi dóna llargues a un pla d’ajustament que s’ha demorat  d’aprovació fins al 15 de novembre (edat de jubilació als 67 anys, venda de patrimoni públic, facilitat d’acomiadament per a les empreses afectades per la crisi..); Sarkozy, amb el temor d’una disminució de la ràtio de solvència de la  deute francesa; la quitança grega… Totes aquests qüestions varen protagonitzar la reunió que ha durat fins a dos quarts de 6 de la matinada.
Els vint-i-set varen pactar elevar al 9% la solvència dels bancs sistèmics o que tenen uns actius superiors als 1.500 milions. Això representa unes necessitats de 30.000 milions per a la banca grega; en segon lloc, 26.000 milions per a la banca espanyola; 14.771, per a la italiana; 8.844, per a la francesa; 7.804, per a la portuguesa; 5.184, per a l’alemanya; 4.143, per a la belga… fins a un total de més de 106 mil milions.
Afecta els 5 grans bans espanyols: Santander, BBVA, Bankia, Caixa Banc i Popular-Pastor. Els bons convertits computen com a capital. Es dóna un termini fins al juny del 2012. Manifesten que es recapitalitzaràn  sense ajuda estatal.
Però la ràtio es  pot augmentar ampliant el capital propi o disminuint el crèdit a l’economia productiva. Per evitar-ho no es podran repartir dividends ni bons als directius fins que no s’assoleixi aquest 9%.
El Banc Central Europeu podrà comprar deute espanyola i italiana.
Altra acord assolit seria l’ampliació del Fons de Rescat fins a un bilió d’euros.
L’Ibex 35 puja un 4,96% fins els 9.270 punts.

Lectura de contes a la Biblioteca Pere Blasi: Va de por
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi de Torroella de Montgrí, Va de por i Va de Contes.
“Brr! Només de pensar-hi ens agafa una esgarrifança. La veritat és que som molt porucs. Deu ser per això que ens agrada explicar contes de por. O deu ser que, explicant-ne, ens ho passem de por. O els expliquem per fer-la passar, la por ?”
I qui no n’hagi tingut mai que aixequi el braç!”

Mostra de plaques de cava
A la plaça Quintana i Combis i organitzada per l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella de Montgrí, es va celebrar una mostra de plaques de cava. Pel nombre de parades i d’assistents, tingué una molt bona acollida per part del públic col·leccionista, que cercà aquella placa que no tenia o volia veure les que encara no figuraven en la seva col·lecció.


L’Estartit

Va de Contes
A la Biblioteca Municipal de l’Estartit, tingué lloc una tarda per contar contes.
Les aventures del pirata Canut va fer les delícies de la mainada assistent.

Dia mundial dels ocells
Una trentena d’alumnes del CEIP Portitxol, guiats per l’ornitòleg Carles Barriocanal, feren una sortida pels aiguamolls del Baix Ter, amb motiu del Dia mundial de les aus.
El canvi climàtic està canviant els hàbits de vida de moltes espècies d’arreu d’Europa,  i des d’aquí s’està comprovant l’arribada d’aus migratòries, que en alguns casos s’ha avançat.
Aquest és un debat científic que encara s’està estudiant, però estem veient i comprovant com els ocells emigren més aviat i arriben al sud d’Europa abans del que és normal.

Taller de cuina saludable
Menús saludables per a nens i nenes

Organitzat per l’Associació Oncolliga Girona – Mans Solidàries Vora Mar i Estació Nàutica, es desenvolupà a l’Hotel Medes II un taller gratuït, amb l’activitat pràctica de confeccionar menús equilibrats per a una alimentació saludable per a nens i nenes. Amb recomanacions i especialment indicació dels principals errors que es cometen en l’alimentació infantil, tot a càrrec de la dietista nutricional Sara Cruz.

Exposició de pintura “Ferides”
A la sala d’exposicions del Consell Municipal de l’Estartit tingué lloc la inauguració de l’exposició de l’obra d’Olga Massaguer, llicenciada en Belles Arts i professora de dibuix de secundària.
Les seves pintures estan inspirades en les ferides que contes, suposadament infantils, deixen rastres en les ments d’infants que, suposadament, són els destinataris d’aquets relats.
El soldadet de plom, La venedora de llumins, Barbablava, Calèndula, la filla del rei Mides, La bella dorment, La caputxeta vermella
 i El vestit nou de l’emperador foren set dels contes que donaren peu a les pintures,   i en cadascuna d’elles s’explica l’origen i el seu entorn.

Jordi Xuclà, a la base Loran, de l’Estartit
El candidat i cap de llista de CiU al Congrés dels Diputats, Jordi Xuclà, va visitar l’antiga base americana Loran a l’Estartit, acompanyat per l’alcalde, Jordi Cordón, el regidor de Turisme, Genís Dalmau, i la regidora d’Urbanisme i Medi Ambient, Sandra Bartomeus.
Jordi Xuclà va defensar les gestions fetes per reconvertir-la en un equipament cultural, va considerar massa elevats els preus fixats en el protocol d’intencions i va prendre el compromís de treballar perquè terrenys i edificis militars reverteixin a favor dels ciutadans per a fins socials. I va criticar el Ministeri de Defensa per no cedir instal·lacions buides i fixar-hi un preu excessivament elevat.

Motos històriquesIX Concentració a l’Estartit i recorregut de motos històriques
Organitzada per l’Associació de Motos Històriques de les comarques gironines, tingué lloc a l’Hotel Medes II la concentració de motos turístiques construïdes fins l’any 1970.
La concentració es va iniciar a 2/4 de 9 del matí i la sortida pel recorregut s’iniciava 1/4 d’11 del matí, quan una riuada plena del soroll dels motors de motos històriques, de totes les marques i cilindrades, que   anaren desfilant davant del Medes II.

Presentació Librería LibertadPresentació del llibre Librería Libertad
A la sala del Consell Municipal, la Llibreria Elias va presentar la novel·la de Javier Zuloaga, Librería Libertad, que narra els fets protagonitzats per quatre personatges al Raval de Barcelona: un excamell de la droga que viu fent de figura estàtica a la Rambla, un exsacerdot que va penjar la sotana, un policia d’un dia, i una antisistema filla de bona família, que conspira per boicotejar una cimera política a la Barcelona actual, on conviuen altres personatges arrelats al passat, al temps ja llunyà de  la postguerra civil.
Una novel·la d’intriga, coral, que es llegeix amb curiositat i interès. Librería Libertad és la tercera novel·la de l’autor, que ha publicat també la biografia Manel Ballester, l’amic de la ciència.  
Javier Zuloaga (Bilbao, 1952), autor d’àmplia experiència en el periodisme i la comunicació, ha estat director de La Voz de Castilla de Burgos, Unidad de Sant Sebastià,  El Día de Baleares;  redactor en cap de   La Vanguardia i actualment director de comunicació interna de La Caixa.


Context Catalunya

L’eix transversal: és de les poques infraestructures en marxa a les comarques gironines. Es preveu que nfinalitzin les obres el juny del 2013.
El pacte fiscal és cosa de tots.
Salt: 
dos malfactors acabats d’expulsar al Marroc torner a ser aquí.
Tarragona: 
seu dels jocs del Mediterrani del 2017.
L’atur: 
creix a la fi de setembre.
Pacte fiscal:
 el 75% del catalans reclamen el pacte fiscal.
Majoria absoluta del PP:
  segons l’estudi demoscòpic.
Retallades i pressupost pel 2012: 
com es resoldrà? Copagament sanitari i increment d’impostos? pendent del que faci el nou govern que  sortirà de les eleccions del 20 de novembre.  


Context Espanya

La negociació col·lectiva:
Sindicats i Patronal van arribar a un pacte per començar a parlar de les revisions salarials dels propers anys, sense oblidar les xifres d’atur que inicien aquestes notícies.
Les caixes: 
l’Estat ha injectat 8.000 milions i el Banc d’Espanya dóna per tancada la seva capitalització.
La duquessa d’Alba: 
es casa i es marca una sevillana.  
L’illa de Hierro: 
erupció volcànica submarina.
Sanitat: 
Copagament?
Recessió: 
a les portes amb la demanda interna sota mínims i l’atur més alt dels últims 15 anys.
Rebaixa en la qualificació del deute espanyol


Context Europa

Portugal: tem que la crisi de Grècia el porti a un altre rescat. Ajustament més dur pel falsejament dels comptes de Madeira.
Merkel i Sarkozy: 
aposten per una sortida d’urgència per la crisi grega.
El Banc Dexia: 
té una forta exposició amb deute grec; Bèlgica i França, al rescat.

Context món

Nobel de la Pau: tres dones líders de Libèria i el Iemen reben el premi de la pau.
Rapte de dues cooperants a Kenya: 
Metges sense Fronteres retira tot el seu personal estranger. L’exèrcit kenyà busca les dues cooperants, una de Palafrugell i l’altra de Madrid, a Somàlia. Es demana discreció.

Indignats: indignació mundial,

2,3 bilions (milions de milions): es gasten els Estats Units i la Unió Europea pel rescat del bancs. El 60% d’aquesta xifra d’ajuts és per a bancs britànics, alemanys i francesos.

Nou rapte de tres cooperants
Dos cooperants espanyols i una italiana foren segrestats en un campament de refugiats sahrauís i se’ls emporten cap a Mali. El dilema: Servirà el cooperant per a nodrir terroristes?

Líbia
L’autòcrata Gaddafi ha estat mort quan fugia de Sirte, la seva ciutat natal. Les autoritats provisionals de Líbia han informat que el seu cadàver i el del seu fill han estat enterrats en un lloc no identificat del desert, per impedir peregrinatges a la seva tomba.

Turquia, terratrèmol
De grau 7,2, sacseja l’extrem est, amb la capital Van. Xifres provisionals: més de tres cents morts i un miler llarg de ferits (xifres que s’estima que seran encara més altes).