Notícies

Pren forma la il·luminació nadalenca de Torroella
Amb l’exigència de minorar les despeses, sense disminuir els punts il·luminats, sinó al contrari, ja que pràcticament es doblaran, la brigada municipal s’encarregarà de la col·locació dels elements que ha adquirit l’Ajuntament, alhora que la instal·lació elèctrica es farà de forma permanent, amb l’estalvi que representarà per als propers anys.

Presentació del llibre Marcel, mi hijo extraordinario
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi, l’autora Anna Vilanova Pons va presentar el llibre en què narra les circumstàncies viscudes quan l’any 1994 va tenir un fill extraordinari. Es deia Marcel i va néixer amb un cromosoma de més i un somriure captivador. Però no fou fàcil pels seus pares, de casa a l’hospital i de l’hospital a casa, nombroses complicacions: síndrome de Down i síndrome de West, que es complicà amb una epilèpsia infantil i culminà amb l’aparició de la leucèmia. Una història emotiva i sincera, en què, com li confessa l’Anna al seu fill Marcel, que difícil és la vida “ni amb tu ni sense tu”.

Documental Els masos d‘en Robert, de Jordi Bellapart
Al Cinema Montgrí tingué lloc la projecció de la pel·lícula de Jordi Bellapart sobre els vuit masos construïts a inicis del segle XX pel marquès De Robert, propietari de diversos masos de la plana (Torre Bagura, Mas Cassà, Mas Ral, La Galera i Mas Boixó). Va replantejar una nova distribució de les terres que no es treballaven, distribuint-les en finques d’unes 50 vessanes cada una, i construint els anomenats masos nous d’en Robert. Donant lloc a una de les darreres actuacions que va representar, ara fa cent anys, una de les grans transformacions del marge esquerre del Ter, tant en els aspectes agrícola, paisatgístic i  també social.

La ceràmica catalana de la col·lecció Mascort
El dia 4 de novembre d’enguany  finalitzava l’exposició a la Casa Galibern, de Torroella de Montgrí, d’una selecció de la ceràmica catalana de la col·lecció Mascort. Exposició que coincideix, any rere any, amb la publicació d’un llibre, que el d’aquest any porta per títol  La loza catalana de la colección Mascort.. I a l’entrada de l’exposició, vàrem coincidir amb l’historiador  Joan Badia i Homs, la seva muller Montserrat i la seva filla Eulàlia; l’havia visitat  anteriorment en la seva inauguració i  una altra vegada més, però, volia veure-la amb més detall, amb menys concurrència que les dues anteriors. I no podia fer-ho amb millor companyia gràcies als coneixements d’en Joan Badia, i cosa que desconeixia, dels de la seva muller quant a ceràmica. Les obres exposades n’incloïen quatre del període de la baixa edat mitjana i la resta, fins a les 617 que componen l’esplèndida exposició, que pertanyen als segles XVII fins a principis del XIX, produïdes principalment a Barcelona, a Lleida i Reus. La professió de farmacèutic dins de la família Mascort va fer possible la conjunció de la ceràmica amb la farmacologia, que s’inclou també en l’exposició, amb llibres i textos juntament amb peces de ceràmica: orses d’apotecari, pots petits, pindolers i pots d’apotecari, molts procedents de l’antiga farmàcia de l’Hospital de Torroella de Montgrí, venuts quan va deixar de funcionar la farmàcia. I alguns s’exposen “trencats” en una vitrina que conté els que en el tràgic inici de la gerra civil, l’any 1936, foren “requisats” a la recerca de diners o joies que en aquests es creien amagats. No puc deixar de comentar que tota la tarda d’aquell primer diumenge de novembre la vaig passar en un llegir, fullejar i rellegir un altre cop l’obra de Josep A. Cerdà i Mellado,  editada per la Fundació Mascort,  excel·lent llibre, i no catàleg com es diu en algun paràgraf de l’obra, que espero que gaudiu com jo mateix de la seva lectura.

Ple municipal de novembre
El Ple de Torroella va aprovar el pressupost de 16,2 milions d’euros per a l’any 2013, amb els vots de CiU, PP i LEST i l’abstenció  d’UPM. Es retallen un 3% els comptes i es farà inversió.L’alcalde, Jordi Cordon, va puntualitzar que el capítol del personal s’havia reduït en 300.000 euros, a diferència del que justificava ERC en la seva queixa, que en els anys del seu govern s’havia incrementat en 500.000. I va adherir-se a l’argument sobre les partides de festes i festetes.
La planta de transferència d’escombraries de Torroella es farà en la deixalleria.
De tots els serveis de neteja n’assumirà la concessió l’Empresa Urbaser, que rellevarà FCC, que n’és el responsable fins a principis de febrer. La recollida selectiva, ara en mans del Consell Comarcal del Baix Empordà, quedarà assumida també per Urbaser, que en prendrà el relleu a principis de març, data en què un sol operador agruparà tots els serveis de neteja, i que permetrà una major eficàcia en la gestió i  un servei més ampli, amb un cost 20% més econòmic. El cost anual és el més ampli del pressupost municipal i estarà en prop dels 2,2 milions d’euros anuals. La sorpresa la va aportar el regidor de la COET Gregori Sarquella, que va presentar una moció per la via d’urgència perquè es retirés l’aprovació de la concessió del servei de neteja. La moció fou desestimada, i es va aprovar amb els vots de CiU, PP i L’EST.  El pressupost aprovat inclou  una partida de 16.000 euros per al disseny del projecte de la nova infraestructura coberta, per a entrenaments esportius sota cobert. També estaria destinada a cobrir les necessitats que es generin per a altres activitats que no tenen cabuda en les infraestructures existents.
També inclou emprendre la tercera fase de l’Espai Ter, que s’iniciarà l’any 2013. Pel que fa als interessos de préstecs i crèdits financers, s’han disminuït en 49.184 euros per l’efecte del baix nivell de l’Euribor.

La petxina acústica, al ralentí
Joventuts Musicals de Torroella haurà d’alentir l’adquisició de la petxina acústica per a l’Espai Ter perquè li ha fallat inicialment l’aval de la societat de garantia recíproca, Avalis, que li permetria demanar el crèdit necessari per comprar-la. No obstant això, es considera que encara resta prou temps la data prevista de la seva col·locació a l’escenari principal del Festival Internacional de Música.

No a la privatització d’Aigües Ter-Llobregat
Entitats que agrupen ecologistes, administracions i regants anuncien que continuaran les mobilitzacions a favor del Ter. Preveuen que el cabal del riu n’acabarà sortint perjudicat. La Generalitat va anunciar l’adjudicació de la gestió al grup encapçalat per Acciona, i espera cobrar-ne mil milions d’euros al llarg dels 50 anys que durarà la concessió, que permetrà l’extracció de 166 hm3  i la gestió d’infraestructures com la dessalinitzadora de Blanes. I enterra el compromís de reduir-ne el transvasament. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, ha reiterat que es complirà el cabal ecològic, que el procés s’ha fet amb “pulcritud”, que s’ha escollit “la millor opció” i que el servei continuarà sent públic. Diverses veus van reaccionar entre la cautela i la desaprovació, i es continuaran mobilitzant per la defensa del Ter.

Exposició 6a Mostra de col·leccionisme
A la Capella de Sant Antoni, organitzada per l’Associació Filatèlica i Numismàtica en el seu trentè aniversari,  recollia la mostra local de col·leccionisme. I els Gegants de Torroella vetllaven pel contingut de l’exposició. Va comptar amb 18 expositors-col·leccionistes, que aportaren les seves aficions i que s’exposaren en un ampli ventall de col·leccions. Des de llumins, segells, notafília, gravats dels segle XVI al XX de la Mare de Déu de Montserrat, imatges de Marilyn Monroe… i infinitat d’objectes col·leccionats pels expositors.

II Marató de Donació de Sang
Amb l’objectiu primordial de mantenir-ne una quantitat suficient per garantir les nostres necessitats, la Marató es va desenvolupar a l’Espai Ter. Organitzada pel Banc de Sang i Teixits i de l’Associació de Donants de Sang de Girona, va comptar amb la col·laboració fonamental del personal del nostre municipi i la col·laboració d’entitats, comerços, empreses i ciutadans, que varen convertir la Marató en una diada plena de civisme, participació i solidaritat. Inaugurada oficialment a les 10 del matí, va incloure una sèrie d’activitats com el refrigeri per a tots el donants, facilitat per les pastisseries, carnisseries i  supermercats; el taller de pinxos de fruita; l’ audició musical a càrrec de l’Escola Municipal de Música, la coral Anselm Viola i la Coral del Recer; l’espectacle de màgia amb el mag Sergi i David el Mag; les danses catalanes per l’Ass. Continuïtat… I a l’exterior i davant de l’Espai Ter, gegants i capgrossos, puntaires del Montgrí, “Dibuixa al mural” per l’Aula d’Arts Plàstiques, demostració de gimnàstica, caminada pel Ter, tallers relacionats amb la donació de sang, bicicletada, escacs… I per als donants, entrades al Cinema Montgrí (Cine Club Torroella), viatges al Nautilus (Subaquàtic Visió), llibres (Associació del Llibre de la Festa Major), sorteig de dues entrades per veure el Barça (Penya Barcelonista), vals per sopar i esmorzar  per a dues persones (restaurants i cafès del municipi)…
Volem agrair a tots ells la seva participació i civisme.

La independència ven!
El sentiment sobiranista s’estén. Al seu redós han sorgit iniciatives empresarials, amb l’objectiu d’incrementar-ne les vendes. L’estelada es va esgotar arreu: de tots els tipus, mides i materials, grosses i petites.  A partir d’aquí, davant l’èxit de la manifestació de Barcelona i dels esdeveniments que s’han anat succeint des de llavors, molts han vist una oportunitat de fer negoci: samarretes, clauers o adhesius han multiplicat les seves vendes amb nous dissenys i missatges originals, i altres la venda per Internet. Roba esportiva i sabateria, bambes amb l’estelada que són tot un èxit. I altres sectors com torrons, caganers, polseres, fundes per al casc de la moto o objectes de regal d’empresa. Dos caganers catalans amb la bandera estelada es fan i es venen al nostre municipi per l’empresa Caganers.com de Torroella de Montgrí, que ha donat a conèixer les 40 noves figures que ha tret al mercat. Se’n fan 45.000 cada any, un 21% es ven a través d’Internet i la gran majoria de clients són dels Estats Units: Barack Obama, Nicolas Sarkozy, Carla Bruni, George Bush, Carles d’Anglaterra o el Dalai Lama, entre molts d’altres.

La guerra de l’arròs al Baix Empordà
L’historiador i periodista Pere Bosch i Cuenca, col·laborador d’El Punt Avui, va guanyar a l’Alguaire (Segrià) la 23a edició del Premi d’Història Local dels Països Catalans Josep Lladonosa, amb l’obra La guerra de l’arròs. Conflictivitat agrària i lluita política al Baix Empordà (1899-1909). Dotat amb 3.500 euros i amb la publicació per al proper Sant Jordi. El diari lleidatà La Mañana també el distribuirà gratuïtament. Narra els conflictes pel conreu de l’arròs i la seva prohibició per raons de salut pública i interessos diversos, que van tenir lloc al Baix Empordà entre finals del segle XIX i principis del XX. Però el 1899, un indià, Pere Coll i Rigau (1853-1918), va demanar l’autorització per tornar a plantar arròs al Baix Empordà, i veïns i cacics dels voltants el van acusar de voler emplenar el cementiri de Torroella de Montgrí. L’any  1900, va aconseguir-ne l’autorització. Però va reaparèixer el paludisme, tema central del primer Congrés d’Higiene de Catalunya, i van haver-hi avalots populars i amenaces. Robert de Robert, comte de Serra i de Sant Iscle, va utilitzar-ho presentant-se a les eleccions del 21 de juliol del 1907, la seva campanya fou la prohibició de l’arròs. Va guanyar, convertit en un salvador de la salut pública. Bosch ha trobat la carta en què demanava al govern d’Antonio Maura la prohibició de l’arròs, que va aconseguir.

Un esborrany atribuït a la policia colpeja el president Mas
Un presumpte document que desconeixen el jutge del cas Palau i Interior, que va ordenar una investigació interna al director general de la Policia, va aixecar Mas que assegura posarà una querella contra El Mundo, “si pensen que em podran apartar, sortirà altra gent, com els Garcia, els López i els Fernández, que es posaran al davant del país”. Mentrestantm Alicia Sánchez Camacho demana explicacions i  Carmen Chacón acusa Mas i el veu sota sospita, i l’acusa de corrupció.

La Pletera, una maresma a protegir”
Visita a la Pletera, guiada per Xavier Quintana, biòleg i director de la Càtedra Ecosistemes Litorals Mediterranis a la franja costanera que queda al sud de l’Estartit. És un espai d’alt interès ecològic del litoral del Baix Ter, que té una gran importància dins els espais del Parc Natural. Gràcies als coneixements d’en Xavier Quintana, anirem descobrint la seva vegetació, la seva fauna i la seva ecologia. Al llarg de la visita també anirem desgranant els valors pels quals la Pletera és quelcom a protegir i quines haurien de ser les actuacions del futur per aconseguir-ho, ja que que la Pletera continua esperant i el seu passeig continua pendent de solució, més de quatre anys després que l’Estat comuniqués l’inici de les obres de desurbanització de la zona, la tardor del 2008.  La recuperació dels aiguamolls de la Pletera és una vella aspiració del municipi i actualment el passeig es troba en molt mal estat, sobretot després de la retirada de material feta el 2011 per reconstruir el passeig dels Griells, la qual cosa l’ha deixat en les pitjors condicions.

Cicle de concerts al Cine Petit de Torroella de Montgrí
El primer dels concerts d’aquest cicle, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, va anar a càrrec del Duo Cantàbile, amb Svetlana Tovstutka, al violoncel, i  Melani Mestre, al piano. Format l’any 1995, és un referent en el panorama musical internacional.  Varen interpretar, de Franz Xaver Mozart: Sonata per a violoncel i piano.  Fill de Wolfgang Amadeus Mozart, genuí autor romàntic que respecta aquesta característica del primer romanticisme.
De F. Poulenc: Sonata per a violoncel i piano en Mi Major op. 19, en què tota l’obra utilitza un acusat estil neobarroc i  neoclàssic.
De Felix Mendelssohn: Variacions concertant.  Obra d’un Mendelsshon jove, tenia 20 anys, amb gran maduresa, rigor clàssic i romanticisme més que incipient.
De Joaquim Cassadó: Sonata per a violoncel i piano, que constituïa una estrena mundial.
I de Piazzolla: Le Gran Tango, que va escriure per Mstislav Rostropóvitx, fascinat per la peça. Inspiració melòdica i complexitat rítmica, moments cadenciosos que alternen amb altres d’apassionats i amb un final ardent. Mes

POMATEC 2012
El fòrum de debat de la poma, Pomatec, va analitzar el mercat, les xifres, les estadístiques i tendències mundials a través de les ponències dels tècnics d’Afrucat i de l’expert mundial en matèria de poma,  Desmond O’Rourke.
Pomatec es focalitzarà també, de la mà del consultor Miguel Flavián, en el mercat anglosaxó, on consumidors madurs marquen quina serà o no serà la  línia de la fruita dels propers anys. Víctor Küppers serà l’encarregat d’aportar un raig de llum sobre com modular la nostra activitat.

Xibeques del Cau: Jornada contra la violència de gènere a Torroella
La jornada incloïa la projecció de dos documentals a les dotze del migdia, Matrimoni de conveniència i Mutilació femenina. A les tres de la tarda un tast gastronòmic de la cuina gambiana i finalitzava a les 8 del vespre amb la projecció de la pel·lícula  Princesas i un Fòrum en el qual podien intervenir-hi tots els assistents.

Resultats de les eleccions al Parlament català, a Torroella de Montgrí i l’Estartit
Resultats de les eleccions al Parlament de la Generalitat celebrades el 25 de novembre del 2012: 

Torroella-Estartit

CiU

ERC

PPC

PSC

ICV

CUP

C’s

Altres

Vots

2.161

930

441

363

241

209

116

264

Percentatge

45.18%

19.44%

9,22%

7,58

5.03%

4.36%

2,42%

5.48%

Hora del Conte: La rotllana d’en Peric
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi s’hi desenvolupa una tasca digna d’encomi: la lectura de contes infantils per als més petits. Organitzada pel personal de la pròpia biblioteca, ha aconseguit un nombre de voluntaris  que dediquen part del seu temps a narrar contes i rondalles cada dijous a les sis de la tarda, durant onze mesos de cada any, a un públic que en gaudeix al mateix temps que ells milloren la seva qualitat de dicció i en expressivitat.

El Club de Lectura comenta la novel·la Tota la vida, d’Ada Castells
A la Biblioteca Municipal Pere Blasi, aquest mes s’ha comentat aquesta darrera novel·la d’Ada Castells, que ha tingut molt bona crítica. L’autora explica una història d’amor, on enfronta el romanticisme amb les contradiccions i abismes del nostre temps. I ens explica la visió personal de la vida del pintor romàntic Caspar David Friedrich i ens proposa un fluid i encertat contrapunt entre la malenconia i l’escepticisme. La Sílvia, jove escriptora sense èxit, s’obsessiona pel pintor, i mentre novel·la la vida plena de passió de l’artista, ella s’enamora de Vicent, un pintor contemporani, amb qui comença una tempestuosa relació. La intensitat de la passió esborrarà els límits entre la ficció novel·lada i la realitat viscuda.

Inauguració de l’exposició “Els masos nous d’en Robert. Cent anys a la plana”
La creació d’aquests masos va representar, al segle XX, la transformació del Baix Ter, concretament a la riba esquerra del Ter, on masovers i propietaris, van fer una important transformació d’unes terres improductives i negadívoles a un paisatge humanitzat i dels més productius.

Torna el pessebre al museu
La tradició de muntar el pessebre, molt estesa per tots els països de la Mediterrània. Josep Mir, pessebrista ja conegut pels seus anteriors pessebres, ha estat treballant en el que es va inaugurar, entre els actes  de la Fira de Sant Andreu, inspirat en el paisatge empordanès i en l’estany d’Ullastret.

L’antesala de la Fira, amb el  concert dels Glaucs 
La nit del dia 30 de novembre, a La Sala.

819 Fira de Sant Andreu. 1 i 2 de desembre del 2012
Quan EMPORION vegi la llum el primer de desembre, es materialitzarà el Programa d’activitats de la Fira, a la qual desitgem el millor dels èxits, en totes les activitats, que resumim seguidament.

– XII FIRA EN EL RECORD: Comerç, arts i oficis a Torroella de Montgrí
Visites comentades a les 12 h i a les 18 h, des del Museu de la Mediterrània.

– XXI CONCURS DE GOSSOS D’ATURA . Campionat de campions, diumenge 2, a les 11 del matí.

– CAMPIONAT DE CATALUNYA DE COLOMS DE RAÇA.  Exposició oberta al púbic. Diumenge 2, a les 12 h,  entrega de premis.

-VIII MOSTRA D’ENTITATS DE TORROELLA I L’ESTARTIT
Dissabte 1, matí i tarda, a la plaça de la Vila i a la del mestre Pere Rigau.

-FESTA DELS CAVALLS I DELS CARRUATGES
La Festa dels Cavalls i Carruatges compta amb la implicació de la majoria d’hípiques del municipi i del seu entorn. Les activitats amb ponis i l’espectacle eqüestre de doma natural de Santi Serra són les principals incorporacions d’enguany a la Festa dels Cavalls i Carruatges de la Fira de Sant Andreu. L’espectacle es podrà veure els dies 1 i 2 de desembre a la tarda, just davant de l’Espai Ter. I al seu costat s’hi trobarà el Mercat de Cavalls.

Demostració de sembra antiga amb cavalls
Presentació de diferents races de cavall i una exhibició d’habilitat de carruatges amb ponis, el 2 de desembre al matí

Concurs de salts i l’espectacle eqüestre de Santi Serra Dissabte 1 de desembre, , una I a  la tarda,.

Típic joc del mocador, però amb ponis, el diumenge 2 de desembre, al mat,.

Demostracions de volteig i carrusel,  durant la tarda de diumenge.

-XXI edició del Concurs de Gossos d’Atura, de la Fira de Sant Andreu. Serà un híbrid del concurs tradicional i el concurs especial Border Collie. El diumenge 2 de desembre, al camp del Mas Solés, a Torroella, a les 11 del matí.

L’Estartit

Consolidació del cap de la Barra
Les obres de consolidació de la zona esllavissada del cap de la Barra queda reafirmada amb la inclusió en el pressupost del 2013 d’una partida de 235.000 euros que representa el 50% del pressupost. La resta, l’altre 50%, a través d’una subvenció que prové dels fons europeus Feder.  La muntanya del Molinet està esllavissada des de l’any 1994, agreujada a mesura que passava el temps fins que el 2001 es va tancar el passeig al trànsit per evitar algun accident.

Festa de la Castanyada

Concert de cançó tradicional amb Els Passerells
A la tarda del primer dissabte de novembre, els Passerells van interpretar el concert de cançó tradicional, dins de la Festa de la Castanyada, en què es demanava a tots, xics i grans, que hi anessin disfressats de castanyera. Per 1€ donaven una ració de castanyes i vi dolç i els diners es varen destinar a la Creu Roja de Torroella i l’Estartit, i serviran per a la compra de “kits” per a nadons de famílies en greu situació econòmica i en risc d’exclusió social.

Hora del conte:
A la Biblioteca Municipal de l’Estartit s’hi desenvolupa també la lectura de contes infantils per als més petits. Organitzada pel personal de la pròpia biblioteca ha aconseguit un nombre de voluntaris  que dediquen part del seu temps a narrar comptes i rondalles, cada dijous a les sis de la tarda, durant onze mesos de cada any, a un públic que en gaudeix al temps que ells milloren la seva qualitat de dicció i en expressivitat

Context Catalunya

Artur Mas: a Moscú, amb empresaris catalans per posicionar Catalunya.
I a Brussel·les: demana a la UE que empari el dret a decidir.
Presenta una querella i demana que es comprovi que no té comptes a Suiza.

Mariano Rajoy fa costat a Alícia Sánchez Camacho en la seva primera compareixença a Lleida, per aturar CiU. I fa una crida: En uns comicis “més importants que unes generals”, en el dia que feia un any que les va guanyar.

José Manuel Garcia-Margallo, el govern no autoritzarà la consulta “Clarament il·legal, un cop d’Estat en  termes jurídics”.

PSOE:  Marcelino Iglesias, alerta que “quan s’han posat fronteres i han guanyat els hipernacionalismes hi  ha hagut milions de morts”.

José Luis Rodríguez Zapatero: “qui pretengui desunir es trobarà amb la soledat”.

Girona: plena per Sant Narcís, cent mil visitants a la 51a Fira de Mostres.

14-N Vaga general: ampli suport en la indústria i més reduït en el transport i el comerç per la presència de sindicalistes als carrers del centre. Actuació de piquets. La manifestació va desbordar a Barcelona el passeig de Gràcia (un milió segons els sindicats i 110.000 segons la Guàrdia Urbana).

Candidats a la presidència de la Generalitat

Debats a les  televisions catalanes
Amb tres dies de diferència TV3 i 8TV varen emetre dos debats entre els candidats a les eleccions del 25N. El primer, a TV3, va acollir 7 candidats, Artur Mas, de CiU; Pere Navarro, del PSC; Alicia Sánchez Camacho, del PP; Joan Herrera,  d’ICV-EUIA; Oriol Junqueres, d’ERC; Albert Ribera, de Ciutadans, i Alfons López Tena, de SI. El debat en dos blocs pot resumir-se  en dos aspectes: el de l’estat propi, sobiranisme contra centralisme, i l’econòmic: finançament just i política social o retallades, I les frases que segueixen són un resum de les dues hores que va durar.

Artur Mas: “Un president pot ser al costat del poble o no; jo vaig decidir escoltar-lo. Al meu successor no el destruiran, no dependrà d’Espanya. Parlar de ruptura i separació és del segle XIX.”, “És un debat presidit pel populisme. Diguin algun país de la UE que no estigui retallant.”

Pere Navarro: “No preveig el fracàs, la nostra alternativa és per una Espanya federal. Estem a favor d’una consulta com a Escòcia”, “Parlen d’herència? Vostès han rebut hospitals i centres educatius en el pitjor moment de la crisi.”

Alicia Sánchez Camacho: “La solució és continuar a Espanya, hi ha més avantatges, i no afegir un problema més.” , “ Estic parlant amb el senyor Mas, si us plau, no em talli, senyor Navarro!”.

Joan Herrera:  “Podem decidir el futur, però cal tallar amb les polítiques de retallades.”  (A P. Navarro): “És un federalista il·lús”, “Seguirà l’austeritat dogmàtica. […] L’opció passa per anar a Madrid i Brussel·les i dir que no ens serveix.”

Oriol Junqueras: “Negociar amb Espanya té poc sentit, en el millor dels casos ens enganyen.”

Alfons López Tena: (Al PP i el PSC): “Nosaltres treballem perquè vostès puguin votar que no, i vostès treballen perquè no puguem votar”, “Si som un estat   gestionarem 70.000 milions i no 28.000. No ens barallem per una misèria autonòmica!”

Albert Rivera: “La solució és arreglar Espanya, reformar-la, no trencar-la”, “Espanya s’ha de reformar. El segon problema dels catalans són els partits polítics. […] Els seus deutes els paguem entre tots.”
Va ser qui més va interrompre i parlar fora de temps.

El segon dels debats a 8TV
Debat entre el president Artur Mas, Pere Navarro del PSC i Alicia Sánchez Camacho del PP. Alicia Sánchez Camacho tendia a l’ús constant de la paraula tot i les intervencions del moderador i les queixes de Pere Navarro. El president Mas va desafiar PSC i PP a defensar el NO a la consulta sobre el dret a decidir. “Catalunya podria viure millor si no tingués un dèficit fiscal horrorós” i “Paguin els deutes amb Catalunya i farem més polítiques socials”. De Pere Navarro: “La nostra proposta és legal i té un camí, reformar la Constitució” i “Els governs s’han d’endeutar per cobrir necessitats”.  D’Alicia Sánchez Camacho: “El dret a decidir l’exerceixen en referèndum tots el espanyols” i “Cal reformar el finançament, posar límits a la solidaritat”.

Actes finals de la campanya:

-Artur Mas va omplir Palau Sant Jordi, amb divuit mil assistents. “Uns van ser herois de la resistència, nosaltres serem els constructors de la llibertat”, dirigint-se especialment al món i a la premsa internacional. I des del antic mercat del Born, en les ruïnes de  la Barcelona, assetjada el 1714, va cridar a transmetre al món el 25-N un “missatge històric: dir-los que Catalunya ha decidit que vol fer-se responsable del seu futur i que vol fer-ho profundament mediterrània i europea”.

-Pere Navarro, a la sala de festes Razzmatazz de Barcelona, amb els joves del PSC, demana el vot d’esquerres i contra la independència i afirma que “Qui vota CiU vota retallades i l’opció independentista, que comparteix amb ERC i ICV”. I va fer una última defensa del federalisme del que va obtenir el suport del secretari general del PSOE Alfredo Pérez Rubalcava.

-Alicia Sánchez Camacho tanca la campanya a Cerdanyola del Vallès, al poliesportiu, acompanyada per Maria Dolores de Cospedal, va fer una crida a tots els ciutadans que se senten catalans i espanyols “trenquin la llei del silenci” i vagin a votar. Maria Dolores de Cospedal va criticar Mas perquè li “sembla normal tenir comptes fora i que se saquegi el Palau de la Música”.

-Oriol Junqueras va tancar la campanya a Girona, i va  afirmar: ERC es postula com “el soci més viable del poble de Catalunya”. Aspira a ser “cap de l’oposició” per la situació del PSC desintegrat, i pel ròssec de Ciutadans en vers el PP. I avisa que no permetran que CiU es desviï de l’objectiu, referèndum l’any 2014.

Joan Herrera busca liderar l’alternativa, en el tancament de la campanya a Terrassa. I ho fa al Tradicional bastió socialista, on és alcalde Pere Navarro. Afirma que no demana un vot útil, sinó un “vot lliure per construir una alternativa d’esquerres davant la dreta descarada”.

Albert Rivera, candidat de C’s,  “Els que no som separatistes hem d’anar a manifestar-nos el 25-N amb la papereta de la unió, la regeneració política i els serveis socials en lloc de la construcció nacional.”

Ela resultat de la votació

Amb un 69.56% de participació, abstenció 30,44%, vots en blanc 1,45  i nuls : 0,88%.

Catalunya

CiU

ERC

PSC

PPC

ICV

C’s

CUP

Altres

Vots

1.103.985

493.054

521.294

469.075

357.256

273.814

125.5076

208.006

Percentatge

30,62%

13.67%

14,46%

13.01%

9,91%

7.59%

3,48%

5.72%

135 Escons

50

21

20

19

13

9

3

Actuacions guardades per a desprès de les eleccions. Imputacions a l’alcalde de Sabadell,  per participació en una trama que cobrava comissions per adjudicar obres.

El Govern preveu retallar 4.000 milions més el 2013

Context Espanya

Mariano Rajoy:  descarta demanar el rescat aquest any.

L’atur: augmenta i a Espanya arriba a 4.833.000, i a Catalunya a 646.306 aturats.

Tribunal Constitucional: declara constitucional la unió entre persones del mateix sexe.

Iberia unida amb British Airways: Prepara acomiadar 4.500 treballadors i retallar un 25% la resta de sous per salvar la companyia.

Decret sobre desnonaments: No preveu dació en pagament i moltes famílies en dificultats queden fora dels requisits. Es crea un parc de pisos de lloguer.

Espanya reconeixerà Palestina com Estat observador

Madrid: Madrid Arena: l’excés d’aforament causa de la tragèdia, quatre noies mortes.

Abaixa impostos: per rebre Eurovegas.

Context Europa

La UE considera abusiva la llei de desnonaments.

Context món

EUA: L’huracà  “Sandy” causa pèrdues humanes i materials. Almenys 39 persones mortes en vuit estats, milions de llars sense llum,  la Gran Poma de Nova York sense metro i la campanya electoral aparcada.

Barack Obama: reelegit president.

El director de la CIA, el general David Petraeus, dimiteix per infidelitat conjugal. Una víctima més ha estat el general Johan Allen, per la seva relació amb Jill Kelly.

Xina: canvi en el lideratge del partit comunista: surt el president Hu Jintao i entra Xi Jinping, representant de la dita cinquena generació del partit.

La franja de Gaza i Israel: La pluja de coets des de Gaza i els bombardejos israelians a objectius seleccionats han originat 158 morts palestins i 6 israelians, i s’han aturat per la treva aconseguida amb la intervenció del president egipci Muhamad Mursi.

Egipte: La plaça de Tahrir altre cop en ebullició. Magistrats i jutges van condemnar els decrets que han investit el president Mursi, de poders suprems.