Notícies

not-01Santi Sató. A l’última Assemblea General d’Emporion, el nostre company Santi Sató va manifestar la seva intenció de deixar el Consell de Redacció i la secció de Notícies, si bé estava disposat a seguir-les escrivint fins al gener del 2013, i després col·laborar amb articles de forma habitual.

Lamentablement, no ha pogut complir amb el seu compromís a causa d’un accident que va patir a finals de novembre, per sort lleu, però que li ha impedit d’escriure les Notícies de desembre.

El Consell de Redacció desitja al nostre company una bona recuperació, mentre fa present als lectors, si és que cal, la immensa tasca que ha desenvolupat Santi Sató a Emporion des de l’any 2006, com a webmaster, cap de redacció, i captador i redactor de Notícies, Els lectors recordaran sens dubte la seva presència a molts actes locals, prenent notes i fent fotografies. El nostre millor homenatge és el compromís de continuar fent d’Emporion una bona revista de Torroella, i cada cop millor si ens és possible.

Vicenç Fiol. Va ser atès d’urgència al Trueta per un problema de rec sanguini; ara es troba recuperat, i serà sotmès a intervenció quirúrgica un dia del mes de gener. Recordem que Vicenç Fiol, Montserrat Blai i Joan Surroca i Sens varen ser membres del Consell de Redacció en començar la tercera època d’Emporion (2006).

Renovació del Consell de Redacció. Per ajudar al reforçament i renovació del Consell de Redacció, s’hi incorporaran Sofia Borrego i Josep Fuster.

NOTÍCIES DE TORROELLA

not-02619 Fira de Sant Andreu
Amb un temps fred, que va dur temperatures mínimes a tot Catalunya i cobrí de neu les muntanyes i pistes d’esquí, el dissabte dia 1 de desembre va començar a Torroella la Fira de Sant Andreu, sota un sol esplèndid, després d’uns dies de pluja i tramuntana forta.

Primer dia de Fira, dissabte 1. La inauguració va tenir lloc a l’Espai Ter. Hi varen fer parlaments el president de la Cambra de Comerç de Girona, que va posar aquesta entitat a disposició dels empresaris, el vicepresident de la Diputació Xavier Soy, que va destacar la voluntat comercial d’una vila que ha aconseguit que la Fira assolís ja el número 619, tot esperant la 620, i l’alcalde Jordi Cordón.

not-03Activitat comercial. Malgrat la crisi, 250 expositors varen ser presents a l’espai comercial, 60 al recinte polivalent i uns 200 a l’exterior. A l’Espai Ter hi havia l’exposició d’agricultura, la fira d’artesans; davant, la fira de cavalls i carruatges; al passeig Vicenç Bou se centralitzà la mostra de maquinària agrícola; i al passeig de Catalunya el mercat de Sant Andreu i la mostra de vehicles nous i d’ocasió. Les places de la Vila i Pere Rigau estaven destinades a la mostra d’entitats.

La Fira en el record. En la seva dotzena edició, es va fer una immersió n el món del comerç i dels oficis que hem tingut a Torroella: la impremta Casadevall, la confiteria Batlle, la pelleteria de ca l’Agustí, la sastreria Andreu, el boter, el forner, el cisteller.

not-04Altres actes. Es va celebrar l’Expofil 2012, i trobada d’associacions filatèliques gironines. Exposició de fotografia a l’Hospital. Concert de Fira al Cine Petit amb la coral Anselm Viola, i corals d’Olot i de Sta. Cristina d’Aro. Lectures de textos organitzats per les Xibeques del Cau. Exhibicions eqüestres i passejades amb ponis, espectacles de doma. Campionat de Catalunya de coloms de raça. Tallers infantils. Gimnàstica, …

Dreta!, dreta!,… jau!”… amb oques. Al vespre, va ser sorprenent l’exhibició de Jordi Muxach, que amb el seu gos va fer entrar al corral mitja dotzena d’oques molt tossudes, en va separar una de colla, les va fer pujar al camió,… i acabat, fora de programa, se li van escapar volant… però les va recuperar.

Segon dia de Fira, diumenge 2. Va continuar la mostra comercial amb l’Exposició de tractors antics, el Concurs de sopes, i les mateixes exhibicions del primer dia, amb altres actes festius: Cercavila pels grallers, gegants, capgrossos i xatis, a més d’exhibicions diverses: gimnàstiques, tallers infantils, etc.

not-05Concurs de Gossos d’Atura. Aquest concurs tan tradicional, un dels més importants de Catalunya, es va fer al matí, al camp del Mas Solés, amb la participació dels millors pastors. Aquest any presentava un nou format, híbrid entre el concurs tradicional i l’especial Border Collie, més internacional. El vencedor va ser Miquel Adrover, amb en Xusco, que amb 79 punts va quedar al davant d’Hilari, amb en Whitney (63). El tercer va ser l’estartidenc Jordi Muxach, amb en Ness (59).

Repercussió de la Fira. A causa dels diferents factors favorables, els atractius tan diversos, la publicitat, el bon temps, la Fira d’enguany va ser qualificada per l’organització com a una de les més multitudinàries dels darrers anys. El nombre de visitants facilitat pels organitzadors és remunta fins als 45.000. Dels canvis d’aquest any s’ha destacat molt favorablement l’augment de places d’aparcament respecte d’altres edicions.

not-06Inauguració del pessebre al Museu de la Mediterrània. El dissabte dia 1 es va inaugurar el pessebre que ha construït, un any més, en Josep Mir, amb diversos col·laboradors. El Castell presidia el magnífic pessebre monumental, i situava el Naixement i les figures en un paisatge que representa una part del nostre Baix Ter. A l’acte d’inauguració varen parlar Antoni Roviras, l’autor Josep Mir i l’alcalde de la vila.

Concert  de flauta i piano. Es va fer el diumenge 2 al vespre, al Cine Petit (Joventuts Musicals).

Unió de pagesos. El dilluns 3 va tenir lloc una Xerrada a les Aules del Museu de la Mediterrània.

Nit del Drac. El dissabte 8 es va fer a la carpa de la Fira, al costat de l’Espai Ter. Concert per finançar la figura del Drac, amb Uaha-Mind, The Gap, La Gira-Sol, organitzat pels amics dels Gegants i dels Capgrossos, Ducs del Foc i Grallers del Montgrí. Unes 500 persones es van apropar a aquest esdeveniment que ja s’ha convertit en una activitat tradicional vinculat als dies després de la Fira de Sant Andreu.

Política municipal. ERC i COET insten el grup de govern a fer fora el regidor del PP.

Festa de Santa Llúcia. El dijous 13 es va fer el Taller de Nadal a la Biblioteca Pere Blasi.

Moció contra la llei Wert. Al ple del dia 13 es va aprovar per unanimitat. El regidor del PP no hi va ser.

El fons marí de les Illes Medes i el Montgrí. El divendres 14 van tenir lloc al Museu de la Mediterrània les II Jornades Recerca i Territori: quatre dècades de recerca per a la conservació de l’entorn de Torroella de Montgrí.

Presentació de “La Costa Brava”, llibre de Jordi Puig – Es va fer a la Llibreria Cucut el divendres 14, a càrrec de Jordi Falgàs. Unes 50 persones van omplir la botiga per gaudir de les fotografies que recull l’edició impresa. Es tracta d’unes sèrie d’imatges emblemàtiques d’una Costa Brava naturalitzada i solitària, com està gairebé la major part de l’any.

Torneig Juvenil d’Escacs. Va tenir lloc la tarda del dissabte 15 a casa Pastors.

IX Talaia del Ter. El diumenge 16 la Gent del Ter va fer una de les seves sortides habituals, aquest cop a Sant Miquel de Campdorà.

Recuperació de les dunes a la platja de la Pletera. La Fundació Astres i el Centre Especial de Treball Tramuntana ha estat treballant a la Platera dins del projecte de recuperació de la zona de dunes de diverses platges de Torroella de Montgrí i Pals. La feina concreta consisteix a instal·lar captadors de sorra.

Campanya de desembre de Microxips als animals de companyia. Iniciada durant la Fira de Sant Andreu, la van dur a terme durant tot el mes l’Ajuntament, l’associació Amics Protectors dels Animals (Apda) i les clíniques veterinàries locals.

L’Ajuntament ven vint parcel·les de Mas Déu. Adjudicades a l’empresa valenciana Iberfin; s’ingressaran 2,9 milions d’euros.

Concert de violí i piano. Es va fer al Cine Petit el diumenge 16 al vespre (Joventuts Musicals).

Circ de Nens i Nenes. A La Sala, el dilluns 17, el va organitzar l’AMPA de Guillem de Montgrí.

Cantada de Nadales per l’Escola Guillem de Montgrí. El divendres 21 es va fer pels carrers i plaça de la Vila.

not-07Un dia a peu d’obra del Castell del Montgrí”. El divendres 21, a can Quintana, organitzat per la Llibreria Cucut, es va presentar aquest original llibre-còmic–pòster històric, arquitectònic, humorístic, de Jan Baca (arquitecte terrassenc-torroellenc Joan Baca Pericot),. Varen parlar de l’obra i de l’autor els amics de Jan Baca i redactors d’Emporion Joan Surroca i Jaume Bassa, i l’alcalde Jordi Cordón. La llibreria va oferir un dels seus acostumats “fi de festa” amb pa, oli i vi del Montgrí.

Casa Nostra”, teatre. El dies 21 i 23 els Esperrucats de Gualta varen representar aquesta obra de Salvador Tarradas al Cine Petit.

Exposició col·lectiva d’Artesania i Manualitats. Es va inaugurar el dissabte 22, a la capella de Sant Antoni, organitzada pel Casal del Montgrí.

Paisatges interiors”, de Ramon Pujolboira, al Museu de la Mediterrània. La visita guiada a l’exposició prevista per al dia 22 es va posposar per al dissabte 12 de gener. Degut a la gran acollida que ha tingut, l’exposició s’ha prorrogat fins el dilluns 4 de febrer.

not-08Caganers. Els de Messi, d’Hollande i els independentistes, els més venuts.

Festes de Nadal i Cap d’Any
Parc Infantil de Nadal. Va restar obert a l’Espai Ter dels dies 22 al 29, organitzat per l’Ajuntament.

Cantada de Nadales pel Cor Anselm Viola. El dilluns 24 a les 10:30 pels carrers de la Vila.

Nadales al Mercat. El mateix dia 24 a les 11, va cantar a la plaça de la Vila el Grup de Xel·los de l’Escola Municipal de Música.

Concert de Nadal del Cor Anselm Viola a l’Església de Sant Genís. Va tenir lloc el dimecres 26, al vespre, acompanyat del Quartet Montgrí, la Coral Infantil, la Coral Juvenil, i la col·laboració del contratenor, fill de Bellcaire, Òscar Bonany, com a solista.

Cantada de Nadales per la Coral El Recer. Va tenir lloc el dissabte 29 al Cine Petit.

Sorteig de la Campanya dels 4.000 euros. Es va fer a la plaça de la Vila a migdia del diumenge 30, organitzat per Montgrí Comerç, amb col·laboració de l’Ajuntament.

Festa de l’Home dels Nassos. Es va fer el dilluns 31, a la plaça de la Vila, organitzat per l’Àrea de Cultura, Joventut i Festes.

II Cursa dels Nassos. Es va córrer, un any més aquest 2012, es va fer a la tarda del dilluns 31, a la plaça Quintana i Combis, organitzat per CAT.

Festa de Cap d’Any. Va començar a mitjanit a l’Espai Ter, amb l’Orquestra Montecarlo, organitzada per FIMAG i Àrea de Cultura, Joventut i Festes.

Quines. Més de dues centes a les comarques gironines. A Torroella se’n van fer els dies 25, 26 i 30.

L’ESTARTIT

not-09Travessa solidària fins a les Medes. Diumenge dia 2. Sortint de la platgeta, la travessa va ser organitzada per “Neda el Món – Club Nàutic Estartit”. Amb 403 participants i 45 voluntaris, van haver de fer un recorregut alternatiu únic de 3.100 metres degut a la mala mar que no els va permetre arribar a les Medes. També van gaudir de la presència de TV3 que feia un reportatge amb el Manu Guix i l’Àngel Llàcer per al dia 16 de desembre durant el programa de la Marató de TV3.

El preu de la Base Loran. L’Estat demana a l’Ajuntament un preu 42 vegades superior al que li va pagar, que va ser 6 vegades inferior a la que llavors fixava el Consistori.

Festa de Santa Llúcia
Els dies 13 a 16, amb temps fred i variable propi de l’època al principi, i un sol radiant i temperatura agradable al final, es va celebrar la tradicional festa d’hivern de L’Estartit.

Concert a l’Església de Santa Anna. El dimecres 12 al vespre s’estrenava la festa amb el concert de l’Orquestra de Cambra de l’Empordà, organitzat pel Consell Municipal de L’Estartit,

Primer dia, dijous 13. Es va celebrar la Missa solemne, i al migdia vermut a la plaça i sardanes amb l’Orquestra Costa Brava. A la tarda Cafè Concert i Ball de Tarda.

Segon dia, divendres 14. Al vespre es va inaugurar la Mostra d’Art Local, es va presentar el Llibre de la Festa de Santa Llúcia, a la Sala d’Exposicions del Consell Municipal, i seguidament es va fer el sopar popular i espectacle musical amb el Cor Anselm Viola a la Sala Polivalent.

Tercer dia, dissabte 15. A migdia, a la plaça de l’Església es va presentar un Espectacle familiar i taller de titelles, i a la tarda, a la Sala Polivalent, la Quina de la Marató de TV3, organitzada per Oncolliga i Lliga Catalana d’Ajuda al malalt de càncer.

Quart dia, diumenge 16. Al matí es va celebrar a l’Església de Santa Anna la Missa d’Homenatge a la Vellesa, seguida a les 14 h. del dinar de germanor a l’Hotel Panorama,  i a la tarda teatre “Els ben trobats”, de Joan Coll, a la Sala Polivalent, pels Penjats pel Teatre.

Santa Llúcia Winter Festival. Va tenir lloc la nit del dissabte 22 a la Sala Polivalent, organitzat pels joves The Salats, a càrrec dels grups Banda del Mariscal, Hermano Loco (rumba) i DJ’S Salats.

Cantada de Nadales. Va tenir lloc el divendres 21 pels carrers i plaça de l’Església, organitzada per l’Escola Portitxol.

Representació i Poemes de Nadal. Es va fer el dissabte 22, a la plaça de l’Església, seguida de botifarrada popular. Ho va organitzar els Reis de L’Estartit.

CONTEXT CATALUNYA – Notícies destacades

17 de desembre, nou Parlament. Presidenta De Gispert: “el repte és exercir el dret a decidir”.

19 de desembre, Mas i Junqueras tanquen el “Pacte per la Llibertat”. La consulta el 2014.

Junqueras a Catalunya Ràdio: Madrid ens pot forçar a anar a la independència el 2013”

21 de desembre, Mas investit president. Suport de CiU i ERC.

24 de desembre. Mas pren possessió del càrrec. Montoro representa el govern central.

27 de desembre. Nou govern Mas, amb dotze Conselleries, més perfil polític, i més sobiranista.

Posició del PSC. S’abstindrà en temes de sobirania. El PSOE en contra d’aquesta postura.

Ernest Maragall. Presenta el seu partit com l’únic autènticament socialista català.

Tensió amb Madrid. Mas-Colell acusa el govern central de “sabotejar” les finances catalanes.

Catalunya contra la nova llei d’Educació del ministre Wert.

El govern s’acull al Fons de liquiditat.

Infraestructures. Deute de l’Estat a Catalunya en infraestructures: 2.685 milions.

Reordenació bancària. Banc Sabadell compra Caixa Penedès (400 oficines).

Marató de TV3. Contra el càncer, superant tots els rècords, recapta més de 10 milions.

Petroli de la Garrotxa. Els municipis en contra que es busqui injectant aigua i sorra a alta pressió.

TV3 torna al País Valencià. Anul·lada la multa de Camps a Acció Cultural del País Valencià.

L’Estat porta Celrà als tribunals, per declarar-se territori català lliure i sobirà.

CONTEXT ESPANYA – Notícies destacades

El govern espanyol ja pensa en la inhabilitació de Mas per la via penal.

Llei d’Educació. El castellà seria la llengua vehicular i el Govern central fixaria els continguts.

El Mundo”, document fals. Esbombat durant la campanya electoral contra Mas i Pujol.

Tens 34è aniversari de la Constitució. Mas no hi assisteix. PP i PSOE no volen reformar-la.

Rescat bancari. L’Eurogrup n’aprova el lliurament.

Reordenació bancària. Banc Santander absorbeix Banesto i tancarà 700 oficines.

Corredor ferroviari central Madrid-túnel Pirineus. Europa en rebutja de nou la prioritat.

La gran bacanal”, de Pere Macias. La política d’infraestructures espanyoles, disbarat econòmic.

La policia espanyola contra polítics catans. Fan informes falsos, segons “El País”.

Andreu Alfaro. Mor l’escultor del País Valencià.

Visita Madrid Robert Redford. Promociona la creació de produccions alternatives a les comercials.

El Tribunal Superior de Justícia desqualifica la política lingüística del PP valencià.

 

CONTEXT MÓN – Notícies destacades

La Unió Europea, Premi Nobel de la Pau.

Europa crea el supervisor bancari únic. Vigilarà els bancs importants, una quinzena d’espanyols.

Itàlia. Berlusconi crea confusió amb el seu anunci de presentar-se a reelecció.

Estats Units. 27 morts, dels quals 20 nens, en un tiroteig en una escola de Connecticut.

Mèxic. Jura el càrrec com nou president Enrique Peña Nieto líder del (PRI).

Palestina nou estat observador a l’ONU.

Egipte. S’aprova la nova Constitució.

Veneçuela. Chávez abandona el poder per la seva malaltia i s’opera a Cuba.

Brasil. Per defensar la terra indígena, el bisbe Casaldàliga, 84 anys, ha de fugir de casa.

Alemanya – Colònia. El caganer, presència destacada a la tradicional Fira de Nadal.

Xina. S’inaugura la línia de tren d’alta velocitat més llarga del món.

Estats Units. Obama negocia amb els republicans davant l’abisme fiscal.

ESPORTS

Barça. Desembre històric de rècords, amb Tito Vilanova, el noi de Bellcaire, d’entrenador.

Tito Vilanova. Recau i passa pel quiròfan. L’operació és exitosa.

Messi. Amb 91 gols, supera el rècord de Gerd Müller (85) en un any natural.

Renovacions i retorn. Messi fins al 2018, Xavi i Puyol fins al 2016. Torna Abidal recuperat.

Espanyol. El mexicà Javier Aguirre nou entrenador. Empata al Bernabeu (2-2).

Bona ratxa del Girona. Segon classificat a Segona-A. Guanya al Vila-real (2-0) i al Xerés (0-2) i empata amb el Barça B (4-4).

Ciclocròs. Torroella acull la copa catalana de ciclocròs, que guanya Francesc Garcia (Bicicletes Segú).

Presentació i crida a les entitats esportives de Torroella i L’Estartit
Emporion vol iniciar una secció local d’esports i oferir cada mes als aficionats les notícies més rellevants de la vila en aquest àmbit, però segur que no ens serà possible de fer-ho amb encert sense la col·laboració de les diferents associacions, a les que invitem des d’ara a enviar-nos els seus comentaris mensuals, que publicarem si són breus i d’interès general.

Els escrits ens han de ser lliurats, com a màxim, al voltant del dia 20 de cada mes, i fer referència a les notícies dels últims trenta dies.

Avui ens limitem a donar la llista d’aquestes associacions. Si alguna ha estat oblidada, en demanem disculpes i esperem que l’entitat afectada ens ho comuniqui.

 

Aeroclub Ultralleugers l’Estartit                                 Agrupació Nàutica Llevantina

Amics de la Pesca                                                          Associació de Futbol l’Empordà

Associació Esportiva IES Montgrí                              Associació l’Estartit Club de Baile

Associació Shorei-Kan Empordà                               Associació Tir Olímpic Medes

ATAEY- Associació Torroella Aikido                          Escola Yoshinkan l’Estartit

Basket Club Torroella                                                 Club Aeromodelisme Montgrí

Club Balonmano Sant Genís                                     Club Ciclista Baix Ter

Club Ciclista Montgrí                                                  Club d’Escacs Montgrí

Club d’Handbol Montgrí                                             Club Billar Montgrí

Club de Palomos de Raza del Empordà               Club de Petanca (El Recer)

Club de Rugbi Els Senglars                                      Club Esportiu Aikido Empordà

Club Esportiu Windsurf l’Estartit                           Club Gimnàstic Montgrí

Club Hípic l’Estartit                                                    Club Nàutic Estartit

Club Tenis Taula Torroella                                        Club Tennis Baix Empordà – l’Estartit

Escola de Futbol Baix Ter                                        Futbol Club Medes Estartit

Impuls Medes Bike                                                   Penya Barcelonista Montgrí i Comarca

Societat de Caçadors Montgrí                                Ter Motor Club

U.E. l’Estartit                                                               U.E. Torroella