Notícies

TORROELLA

EMD de l’Estartit. El dia 3 el ple de l’Ajuntament va rebutjar la revocació de l’aprovació de l’expedient de l’EMD de l’Estartit, amb els vuit vots en contra de l’oposició. A finals de mes l’Ajuntament va organitzar reunions per informar les entitats. Emporion hi va ser, vàrem expressar la nostra opinió i es van donar respostes. Llegiu l’Editorial d’aquest mes.

La neteja. La Generalitat ha desestimat el recurs contra l’anul·lació del segon concurs, i això obligarà a reiniciar-lo (per tercer cop des de la tardor de 2012).

Programació de l’Espai Ter. L’auditori va presentar la primera programació pròpia de tardor–hivern, “Harmonies. Festival de música i d’arts escèniques”, que preveu actuacions escèniques de grups locals i de fora, i concerts musicals. Inclou converses a La Sala amb diversos artistes.

Joventuts musicals. També ha anunciat el seu Cicle de Concerts de tardor–hivern, amb actuacions musicals previstes al Cine Petit, La Sala, Espai Ter, El Recer i can Galibern.

Protecció contra incendis forestals. Els Ajuntaments de Torroella i de l’Escala, amb la Diputació, creen una franja contra incendis al camí dels Termes, que separa els dos municipis.

Calefacció més econòmica al Convent. S’ha dividit en quatre sectors diferenciats, amb sensors de temperatura i programació telemàtica.

Gestió de la fusta, la pastura i la cacera al Montgrí. S’ha adjudicat a l’empresa Marc Figueras, de l’Escala, la concessió d’explotació de la fusta del Montgrí, als pastors José Antonio Amezcua i Jordi Muxach la pastura, i per a la cacera s’ha formalitzat la concessió amb la Societat de Caçadors.

Model de turisme responsable. El dia 2 el municipi va presentar les seves actuacions (Pletera, Medes) a la conferència internacional de turisme sostenible de Barcelona.

La rotllana d‘en Peric”. Va continuar tot el mes “Hora del conte” a la Biblioteca Municipal Pere Blasi els dijous dies 3, 10, 17, 24 i 31, a la tarda.

El canvi climàtic a casa nostra”. L’Associació de Naturalistes de Girona el divendres 4 va exposar el recurs a Casa Pastors.

Nit de l‘Esport. L’Àrea d‘Esports la va presentar el dissabte 5 al vespre a l’Auditori Espai Ter.

Excursió a la Catalunya Nord. La Confraria del Roser la va organitzar el diumenge 6 a Arles de Tec, Sant Martí de Fonollar i Coll de Panissars, amb el guiatge a càrrec de Joan Badia-Homs.

Desfilada de moda. El diumenge 6 la va organitzar Íngrid Moda a la plaça de la Vila.

Concert Xarxa 2013-14. Eulàlia Fantova va actuar la tarda del diumenge 6 al Cine Petit en un concert organitzat per Joventuts Musicals.

Premi internacional del Còmic Costa Brava. L’Ajuntament de Torroella, el Patronat de Turisme Costa Brava i l’empresa Panini van presentar el dilluns 7 a Barcelona la segona edició del Premi, que es convoca en el marc del Festival del Còmic, i és un dels més ben dotats en aquest àmbit.

Cursos i tallers de les Xibeques del Cau. La presentació es va fer el dijous 10 a Casa Pastors.

Alimentació econòmica. El Col·legi de Metges i Dipsalut varen organitzar una xerrada sobre aquest tema el divendres 11 a la tarda a Casa Pastors.

Harmonies”. Dins d’aquest cicle, amb “Operetta”, va actuar a l’Auditori Espai Ter la companyia Cor de Teatre, de Banyoles, el divendres 11 a la nit.

Cinema i berenar solidari. El dissabte 12 a la tarda la Fundació Oncolliga va presentar al Cinema Els Barrufets.

Ambrós Maria Busquets. Aquest frare benedictí de Montserrat, fill de Torroella, va ser beatificat el diumenge 13 a Tarragona, dins d’un grup de 522 assassinats l’any 1936, 20 d’ells de Montserrat.

XV Talaia del Ter. Gent del Ter va organitzar aquesta vegada el diumenge 13 una visita a Santa Brígida – Santa Lena (El Ter i el Brugent).

Blau, bleu, blue, azul…”. El divendres 18 al vespre es va Inaugurar l’exposició de fotografies de Christine Grunder a la Capella de Sant Antoni.

Presentació de “Llora Palestina”. Va anar a càrrec de l‘autora del llibre, Carme Lafay, el divendres 18 al vespre a la Biblioteca Municipal Pere Blasi.

X Jornada Ernest Lluch. “La política avui davant la fi dels grans consensos”. El dissabte 19 al matí es van fer a l’Auditori del Museu de la Mediterrània dues conferències i una taula rodona de debat sobre els consensos bastits als anys 70 i 80 i les conseqüències de la seva fallida. Hi van intervenir Joaquim Nadal, Xavier Casals i Josep Martinoy.

Harmonies”. Dins d’aquest cicle programat a l’Auditori Espai Ter, el dissabte 19 al vespre es va presentar Juan Perro amb el seu darrer treball “Casa en el aire”.

A Montserrat pels beats. El dia 20 una colla de torroellencs varen anar a celebrar la beatificació de monjos màrtirs, entre ells el fill de Torroella Ambrós Maria Busquets.

Història de l‘Església. El divendres 25 al vespre va continuar a Casa Pastors el cicle de conferències organitzat per la Confraria del Roser.

Mercat de Productes Ecològics. Organitzat per Món Empordà, es va fer el dissabte 26, tot el matí, a la plaça Pere Rigau.

Harmonies”. També el dissabte 26, al vespre, es va representar a l’Auditori-Teatre Espai Ter “T‘estimo, ets perfecte, ja et canviaré” d‘Elisenda Roca, una obra de referència.

El Ter Vell i el seu entorn. El diumenge 27 el Museu de la Mediterrània va organitzar, de la mà del biòleg Xavier Quintana, una visita guiada dins el cicle “Apropem-nos al Baix Ter” per observar de prop la llacuna del Ter Vell, els diferents ambients inundables, i la resta d’aiguamolls.

A la vall de Santa Caterina. Per al mateix dia 20, l’Ermita de Santa Caterina va organitzar una passejada per les muntanyes de la vall.

Concert del Cor Anselm Viola. Conjuntament amb la Coral Canticela de Barcelona i la Coral Riudebitlles de Sant Pere de Riudebitlles, es va fer el diumenge 27 a la tarda al Cine Petit.

El Petit Princep”. Va ser el llibre de l’espai “Llegim? Club de lectura”, del dimarts 29 al vespre, a la Biblioteca Municipal Pere Blasi.

Kafka al Palau Solterra. Es va inaugurar l’exposició “Observatori K” del dissenyador català Jordi Cerdà i l’artista francès Claude Jeanmart, una relectura visual de l’univers de l’escriptor txec. A la sala del Pou s’hi presenta una exposició dedicada al paisatgista brasiler Roberto Burle Mar.


L’ESTARTIT

Les obres del Molinet. Comença el reforçament de la muntanya, amb dos murs per protegir la zona. Es preveu la circulació i l’accés dels vianants per Setmana Santa. El govern de Madrid no ha inclòs fons per a aquesta inversió al pressupost del 2014.

El port renova la concessió. A primers de mes van començar els tràmits per la licitació de la gestió.

Immersions il·legals a les Medes. L’Associació de Naturalistes de Girona va comunicar a la fiscalia de Medi Ambient de Girona la sospita que alguns centres superen el límit de 400 llicències diàries.

Regata de Vela. Va tenir lloc el “Trofeu Illes Medes” els dies dissabte 5 i diumenge 6 al Club Nàutic.

Actes solidaris de l’Oncolliga Girona. El diumenge 6 al matí va tenir lloc el Concurs de Pesca Solidària a la platja, i el Dinar solidari.

Trobada de puntaires. L’Associació de jubilats Bell Racó la va organitzar el matí del diumenge 6 a la plaça del Port.

Dia Internacional dels ocells. Es va celebrar el diumenge 6 a càrrec del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Donació de Sang. La Germandat de Donadors de Sang va fer la seva tasca humanitària, un cop més, el vespre del dilluns 7 a la sala d‘actes del Consell Municipal.

Sortida en vaixell pel Parc Natural. El diumenge 13 al matí es va fer una visita guiada amb observació d‘aus marines per la badia de l‘Estartit, els penyasegats i les Medes.

Dia mundial del càncer de mama. La Fundació Oncolliga Girona es va fer càrrec de la celebració de la diada a l’Estartit el dissabte 19.

Els tresors d‘en Roc”. La Biblioteca va fer les sessions “Hora del conte” les tardes dels dimecres dies 2, 9, 16, 23 i 30.

El Petit Princep”. El dimecres 30 al vespre es va escollir aquest llibre per a l’espai “Llegim? Club de lectura” de la Biblioteca.

Vuitenes Jornades Gastronòmiques “La Poma a la cuina”. Organitzades per l’Estació Nàutica Estartit Illes Medes, hi varen participar durant tot el mes diversos restaurants del municipi.

El far de les illes Medes”. Amb aquest títol es presenta fins al 24 de novembre una exposició, al Consell Municipal, sobre els fars i l’evolució de l’instal·lat a la Meda Gran des del 1868.


CATALUNYA

Terratrèmols al Delta de l’Ebre. Preocupació a les poblacions del territori. Es varen superar els 4 graus i es van atribuir al magatzem submarí de gas a la costa de Vinaròs. Segons el ministre, l’empresa admet relació directa amb la injecció de gas només en moviments inferiors a 3 graus.

El procés polític. El president Mas es reuneix a Brussel·les amb els vice-presidents de la Comissió Europea. Duran Lleida defensa una tercera via, sense eco a Madrid. Contactes Duran-PSC, i PSC-PPC. Miquel Roca recorda que la consulta té cabuda a la constitució i que el problema és polític.

Finançament. El dia 7 Ma. Dolores de Cospedal, va tancar la porta a Alicia Sánchez Camacho: “El nou finançament tractarà igual tots els espanyols”. Ho van ratificar el dia 8 els ministres de Guindos i Montoro i el dia 15 Rajoy. Mas actualitza els impagaments de l’Estat en 9.375 milions.

Pressupostos 2014. L’Estat invertirà a Catalunya 944 milions, un 25% per sota del 2013. No contemplen la devolució de deute estatutari (4.000 milions segons la Cambra de Barcelona).

Mas i Junqueras refermen el full de ruta. Després del rebuig de Madrid a les alternatives de Duran i de Camacho, el dia 9 CiU i ERC blinden al Parlament la consulta com a única via possible.

Som Catalunya, somos España”. El dissabte 12 el PP, C’s i organitzacions ultres van concentrar a Barcelona 30.000 manifestants, segons la G.U., per “una Catalunya de tots dins una Espanya plural”.

Partits polítics. En alguna enquesta, ERC sobrepassa CiU. Convergència i Reagrupament de l’exdirigent d’ERC Joan Carretero s’associen per anar junts a les eleccions.

La Grossa de Cap d’Any. La Generalitat ha presentat la campanya de llançament del sorteig, que es farà el 31 de desembre

Acte religiós a Tarragona. El diumenge 13 es van beatificar 522 religiosos catòlics, màrtirs de la guerra civil. Mas hi assisteix per honorar els morts per una idea, d’una banda o de l’altra. Entre ells un fill de Torroella, Ambrós Maria Busquets.

Reestructuració financera. Banc Sabadell integra les oficines de Caixa Penedès.

Desallotjaments. A l’últim moment el Tribunal Europeu de Drets Humans, amb seu a Estrasburg, va aturar el desallotjament d’un edifici a Salt.

Problemes protocol·laris. Mas planta Soraya Santamaria que presideix un acte de Foment, i Rajoy no deixa parlar Mas al primer Fòrum del Mediterrani Occidental, a Pedralbes.


ESPANYA

Llei Wert d’educació. El congrés va aprovar el dijous 10 la LOMCE, que reforça el castellà com a llengua vehicular, i només falta el tràmit del senat. Tota l’oposició hi és en contra. Vaga i manifestacions a tot l’estat el divendres 25.

Ensenyament a les Balears. Varen continuar la vaga i les grans concentracions contra la política lingüística de Bauzá. A partir del dia 7 els mestres tornaven a classe, però sense aplicar el decret.

Present i futur de les Pensions. El govern de l’Estat treu 6.000 milions d’euros del fons de reserva (en dos anys, 24.000 milions), i incrementa totes les pensions un 0,25 %.

Fluixos en Educació. L’informe PISA per a adults col·loca Espanya penúltima de l’OCDE en comprensió de lectura i última en matemàtiques. Els joves puntuen més i s’acosten a la mitjana.

Duran avisa Rajoy al Congrés. Li diu el dia 16 que no fer res pot portar a una declaració unilateral d’independència.

Tribunal internacional d’Estrasburg. Condemna el govern espanyol per aplicar la “doctrina Parot” i obre la porta a l’excarceració d’etarres.


MÓN

Estats Units. Durant mig mes, el govern federal paralitzat per falta de pressupost, per oposició dels republicans a la reforma sanitària d’Obama. El dia 16 s’assoleix un acord temporal.

Vaticà. El Papa disposat a començar la reforma de la cúria i del govern de l’Església. “La cort és la lepra del papat”, diu.

Itàlia. El dia 3 Berlusconi vol fer caure el primer ministra Letta, però després es fa enrere.

Illa de Lampedusa (Itàlia). S’enfonsa el dia 3 un vaixell on viatjaven 500 immigrants, dels quals es compten uns 300 morts i desapareguts, i hi ha un nou naufragi el dia 10, amb uns 40 morts.

Síria. Acord per destruir les armes químiques, les armes convencionals segueixen matant.

Espionatge mundial. L’Agència Nacional de Seguretat dels Estats Units ha pogut estar espiant massivament a Europa i els líders europeus i fins i tot el telèfon de Merkel.


ESPORTS

Selecció catalana de Futbol. Gerard López és nomenat nou seleccionador.

Rècord del Barça. Per primera vegada, l’equip de futbol comença la Lliga amb vuit victòries en vuit partits. L’entrenador Martino supera Tito Vilanova i Pep Guardiola.

Campionat del món de MotoGP. Marc Márquez ho tenia tot a favor per proclamar-se campió el diumenge 20, però va veure bandera negra i va haver d’abandonar la cursa.