Notícies

PER A AQUEST MES DE SETEMBRE:

FESTA DELS MASOS – Santa Maria del Mar – Dissabte 6 de setembre
CONCERT DE LA DIADA – Jardins John Lennon – Dimecres 10 de setembre
PIRATES I CORSARIS A LES ILLES MEDES – Dies 26, 27 i 28 de setembre
PLEINAIR FESTIVAL – Homenatge a Josep Ma. Mascort – Fins al 30 de setembre
FUNDACIÓ MASCORT – “Rajoles, plafons i socarrats de la col·lecció Mascort”
FUNDACIÓ VILA CASAS – “Agustí Centelles. Retrats de guerra”


EMPORION publica de forma preferent les notícies que ens envien els organitzadors d’actes


 

NOTÍCIES AGOST 2014

TORROELLA

Mal temps. Una de les notícies destacades del mes ha estat el mal temps de núvols i pluges que ha fet anar de corcoll turistes i estiuejants.

Petit aparcament. L’Ajuntament ha anunciat que farà millores en un solar situat al carrer de Sant Agustí, al costat de la plaça Pintor Mascort, i el destinarà a aparcament.

Festival de Música. Es va celebrar la 34a edició, que va arribar als 13.500 espectadors i omplí fins al 87,6% de l’ocupació. Va augmentar 3.500 espectadors respecte l’any anterior, amb un públic cada vegada més jove. Les actuacions van ser a l’Espai Ter, i algunes a l’església i a la plaça de la Vila, juliol i agost. El mes d’agost es van programar:

divendres 1 Paul Lewis, dimarts 5 Europa Galante, divendres 8 Banchetto musicale (Homenatge E. Lluch), dissabte 9 Akademie für Alte Musik Berlin, diumenge 10 Luís Fernando Pérez, dilluns 11 Camerata Salzburg, dimarts 12 Katia i Marielle Labèque, dijous 14 Alexei Volodin, divendres 15 Acadèmia 1750, diumenge 17 Ingolf Wunder, dimarts 19 Joaquín Achúcarro, divendres 22 Le Concert des Nations, i el dissabte 23 Jordi Molina i Pere Pau Ximenis.

Familiars: diumenge 2 Scala & Kolacny, dimarts 5 Ara Malikian, a l’Auditori, i el dissabte 16 “El circ”, de Charles Chaplin, 1928, al Cinema Montgrí, amb música en directe per Vidal Duet.

Mor un jove turista al Montgrí. El noi, de 15 anys, va caure el dijous 7 d’una alçària de vint metres a la zona del castell i el cau del Duc. Va ser rescatat i hospitalitzat en estat molt greu.

Visites guiades. El mes d’agost el Museu de la Mediterrània va organitzar:

– 1000 anys d’història i llegenda, els dies 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22, 28 i 29 al vespre.

– Torroella 1714, visita teatralitzada, els dies 4 i 18 al vespre.

Torroella màgica, visita teatralitzada, els dies 4, 6, 11, 13, 18, 20, 25 i 27 a la nit.

– Un parc, tres paisatges, els dies 5, 12, 19 i 26 al vespre.

Espectacle infantil. Els Indiketes van organitzar-lo, amb Oriol Canal i gelat, el dissabte 9 a la tarda a la plaça de la Vila.

Havaneres. Es van fer cantades a la nit al Mas Pinell el dissabte 2, a la urbanització Torre Vella el dissabte 9, i a Montgó el dijous 14.

Recital INTENSAMENT VINYOLI. Al Museu de la Mediterrània, dins del programa Nits d’estiu, Joan Massotkleiner & Toti Soler van recitar Vinyoli el dissabte 16 a la nit. Una bona confluència de poesia, música i cançó.

Finge Festival. Es va fer per a impuls de nous valors emergents en diversos escenaris: Fundacións Mascort i Vila Casas, La Sala, Museu de can Quintana, Plaça de la Vila i plaça Pere Rigau dels dies 15 al 18 i el dijous 21, especial Verdi “Banda John Lennon”, a la plaça de la Vila.

Pleinair Festival. Va començar el dia 20 i fins al 30 de setembre, homenatge al pintor Josep Ma. Mascort. www.pleinair.cat.

Mercat ecològic. Com de costum, es va fer a la plaça del peix els dissabtes 23 i 30.

Festa Major de Sant Genís. La programació de la Festa es va estendre del dijous 14 al dissabte 30.

– dijous 14 – Al vespre es van lliurar els premis del Concurs de Cartells de la Festa.

– dissabte 16 – Al migdia es va inaugurar la 63a Exposició d’Art Local. Es va fer el Torneig de Billar. Al vespre es va presentar el Llibre de la Festa Major a can Quintana, seguida de Sardanes a plaça. A la nit hi va haver Ball als jardins Santa Clara i Techno House Festival Montgrí a l’aparcament del Riu Ter. Primer dia de les tradicionals “Vaquilles”, i de nou el diumenge 17.

– divendres 22 – Va començar a la tarda el tradicional Torneig de Tennis Taula, es va fer classe de Lindy Hop i ballada a plaça, i a la nit Concert a les barraques.

– dissabte 23 – Al matí van tenir lloc els tornejos de Tennis Taula, Petanca i Futbolí.

A la tarda els també tradicionals: simultànies d’Escacs, inici de la Fira d’Atraccions i espectacle infantil a can Quintana.

A la nit, Concert de Jordi Molina i Pau Ximenis a plaça. Espectacular Correfoc pels carrers, passeig de l’Església, plaça dels Dolors, plaça de la Muralla. Concert a les barraques.

– diumenge 24 – A la tarda, a can Quintana, es van lliurar les Medalles del Montgrí a Louis Carles (alcalde de Torrelles de la Salanca), El Recer, i Ramon Mascort (president de Fundació Mascort). Hi va haver Sardanes al pati de can Quintana i partit de futbol Torroella–La Jonquera.

Al vespre-nit, Correfoc, Sopar popular, i Concert a les barraques.

– dilluns 25. Diada de Sant Genís – Al matí es va fer la tradicional plantada de Gegants i Cercavila. Missa solemne amb cant de la coral del Recer. Es commemorà el 25 aniversari de l’agermanament amb Torrelles de la Salanca. Ball de Gegants i Sardanes a plaça.

A la tarda, Sardanes a plaça, Cafè-concert amb els Montgrins als John Lennon.

A la nit, Ball amb els Montgrins als John Lennon i Concert a les barraques.

– dimarts 26 – A la tarda Sardanes a plaça, espectacle infantil a can Quintana i cafè-concert als Jardins John Lennon. A la nit, ball als John Lennon, Cercavila pels carrers i Concert a les barraques.

– dimecres 27 – Es va programar la Cercavila Infantil i Vermut explosiu al matí, Sardanes a plaça a la tarda i Teatre a l’Espai Ter a la nit: “Les tres germanes”.

– divendres 29 – Montgrí Dansa va programar “Aires de la Terra” a la nit a l’Espai Ter.

– dissabte 30 – Es va preparar espectacle de play-back, al vespre, a la plaça de la Vila.


L’ESTARTIT

Jazz Festival l’Estartit.El mes d’agost, Joventuts Musicals va completar el Festival de Torroella amb concerts de jazz a l’Estartit els dies 6, 13 i 20a la nit, a la plaça Llevantina.

Nits d’astronomia. El Museu de la Mediterrània va organitzar una sortida els divendres 1, 8, 15, 22 i 29a la nit.

Chill Out amb música. Grallers, Amics del Gegants i Ducs del Foc el varen organitzar a la platja el dissabte 2al vespre.

Sardanes.Hi va haver una audició el dimarts 5a la nit, amb La Principal de Banyoles.

Swing & Swim Costa Brava.WindY Hoppers l’organitzà el dissabte 9 al vespre.

Fem una festa? El diumenge 10al vespre es va fer espectacle d’animació infantil.

La taverna del Xatrac.A la nit del diumenge 10es va fer concert de cants de taverna a la plaça de l’Església.

Cinema al carrer. Es va fer eldimarts 12a la nit.

Fira d’artesania. Els dies 15, 16 i 17es va fer tot el dia al passeig Marítim i plaça de l’Església.

Un món d’il·lusió. El va dur David el Mag el divendres 15a la nit.

Cinema del Festival MIMA 2014. Es varen projectar films del fons marí eldiumenge 17a la nit.

Un parc tres paisatges. El Museu de la Mediterrània va organitzar una sortida guiada el dimarts 19a la tarda.

De Vivaldi a Beatles. Es va fer un Concert a l’Església el dijous 21a la nit.

Teatre. A la plaça de l’Esglésiaes varen presentar Penjadets pel Teatre la tarda del dissabte 30amb dues obres.


CATALUNYA

Entrevista de Rajoy i Mas. Va tenir lloc el dia 30 de juliol, tancament d’edició a EMPORION. Només la vam anunciar i dir que ens hi referiríem aquest mes. El resultat fou nul en relació a la consulta del 9 de novembre, i Rajoy va prometre estudiar vint-i-tres propostes de Mas relacionades amb la situació econòmica i social.
Cas Pujol. Després de la confessió de delicte fiscal, va continuar el seguiment judicial i mediàtic de la família Pujol. L’expresident es va deixar veure a la seva residència de Queralbs.
Rússia i les exportacions.El boicot rus a productes europeus va afectar molt greument exportadors catalans de fruita, hortalisses i carn.
La consulta del 9-N. El dia 22 el Consell de Garanties Estatutàries va avalar la constitucionalitat de la llei de consultes.
Mor Peret. El dia 27 ens va deixar el gran impulsor de la rumba catalana Pere Pubill (Peret).


ESPANYA

Ebola.El dimarts 12va morir, afectat pel virus, un religiós traslladat des d’Àfrica a un hospital de Madrid.
Immigrants.A primers de mes es varen rescatar desenes d’embarcacions al sud d’Andalusia i centenars de subsaharians van intentar d’entrar a Melilla.
Rajoy, amb suport de Merkel. El dilluns 25Rajoy confirmà que no hi haurà consulta a Catalunya. La cancellera alemanya Angela Merkel, de visita a Galícia, considerà lògica la postura.


MÓN

Europa. Estancament de les economies alemanya, francesa i italiana, i es manté el perill de deflació.
França. El dilluns 25va caure el primer govern de Manuel Valls, el qual ha anat perdent popularitat.
Ebola. El mes d’agost l’epidèmia es va anar estenent cada vegada més a l’Àfrica Occidental. L’Organització Mundial de la Salut va declarar emergència sanitària mundial.
Iraq i el perill gihadista. Tres anys després de la seva retirada, els EUA intervenen de nou al nord del país, amb foc aeri contra les forces d’un Estat Islàmic que ataca els kurds i estén el terror a la zona.
Franja de Gaza. Tot el mes varen continuar els enfrontaments violents entre Israel i Hamas, amb morts per les dues bandes (més de dos mil palestins), i treves repetidament acordades i trencades.
Turquia. El diumenge 10el primer ministre Erdogan va guanyar les eleccions presidencials per majoria absoluta.
E. U. A. A mitjans de mes es varen produir aldarulls racials a la ciutat de Ferguson (Missouri) amb motiu de la mort d’un noi negre per trets de la policia.
Agència Espacial Europea.El dimecres 6 la nau Rosetta va començar d’orbitar un cometasituat a 405 milions de quilòmetres de la Terra, a mig camí de les òrbites de Mart i Júpiter.


ESPORTS
Motociclisme.
Marc Màrquez, després de deu victòries seguides, no aconseguí l’onzena. Comentà que “s’havia tret un pes de sobre, no es pot guanyar sempre”, i segueix primer al campionat.
Natació. Campionat d’Europa de Berlin. Gran actuació de les nadadores catalanes.
Futbol. L’Atlètico de Madrid va vèncer el Real Madrid i es va proclamar Supercampió d’Espanya.