Pandora al Congo

D’Albert Sánchez Piñol

Des de la Fira de Frankfurt, un dels llibres que han tingut més èxit, entre altres, ha estat Pandora al Congo d’Albert Sánchez Piñol. Nosaltres també hem llegit aquest llibre, ja ho sabeu, dins el nostre club de lectura “Llegim?” que organitzem cada mes a la biblioteca.

D’entrada, podem dir que no és un llibre que ens hagi enganxat gaire, com es diu popularment, però sí que hi hem reconegut una bona escriptura. El que vam comentar primer és que el llibre té diferents històries: la història de Thomas Thomson, un noi força innocent que viu a despesa i que, encara que vol ser escriptor, s’ha de conformar a escriure per als altres; la història de Marcus Garvey, que és tota una aventura com la dels clàssics d’Stevenson o de Twain; la història dels germans William i Richard, uns aristòcrates arrogants i rics; i altres històries com la de la guerra o la romàntica història de la senyora Pinkerton i el senyor MacMahon. L’enginy per lligar totes aquestes històries és molt encertat: la relació de Marcus i Thomas, la relació de Thomas i l’astut advocat, la relació de la tortuga i la senyora Pinkerton, tot té un paper important dins la novel·la que ajuda a formar una estructura especial de tota la història.

Per això us recomanem ferventment que la llegiu i que caigueu de quatre grapes dins el llibre; un cop acabat, és bonic veure com el lector se sent totalment identificat amb el protagonista. Un cop més us convidem: Llegim?