Tot per la pasta

Reflexions

Un jove creatiu publicitari triomfador, carregat de diners però fart de la feina, va escriure un llibre escandalós sobre el món que l’envoltava amb la intenció que el despatxessin de l’empresa. L’any 2000 el va publicar i, efectivament, el varen fer fora.
Les meves reflexions d’aquest mes a Emporion es limiten a reproduir algunes de les frases del llibre, pròpies de l’autor o recollides per ell d’altres autors. A mi m’han ajudat a repensar conceptes que tenim davant dels nassos, però que ningú no vol o no es veu amb cor de canviar. Tant de bo ajudi també a reflexionar algun lector, ni que sigui perquè siguem conscients en quin fangar ens trobem. Que si tots veiem les coses més clares, potser ajudarem perquè el món giri una mica més bé, no?

“Sens dubte, no hi ha cap raó perquè el nou totalitarisme s’assembli al vell. El govern, amb porres i piquets d’execució, fam artificialment provocada, empresonaments en massa i deportació també en massa, no és solament inhumà (a ningú no li importa gaire avui aquest fet); s’ha comprovat que és ineficaç i, en una època de tecnologia avançada, la ineficàcia és un pecat contra l’Esperit Sant. Un estat totalitari realment eficaç seria aquell on els caps polítics totpoderosos i el seu exèrcit de col·laboradors poguessin governar una població d’esclaus sobre els quals no calgués exercir cap coacció ja que estimarien la seva servitud. Induir-los a estimar-la és la tasca assignada, en els actuals estats totalitaris, als ministeris de propaganda, directors de periòdics i mestres d’escola.” ALDOUS HUXLEY, nou pròleg, Un mundo feliz, 1946.

El capitalisme ha sobreviscut al comunisme. Ara es devora ell mateix.

CHARLES BUKOWSKI 1998

“Tot es compra: l’amor, l’art, el planeta Terra, vosaltres, jo… Sóc publicista: o sigui, contamino l’univers. Us faig somiar coses que mai no tindreu. Quan, a força d’estalviar, aconseguireu comprar el cotxe dels vostres somnis, el que vaig llençar a la meva última campanya, jo ja hauré aconseguit que sigui passat de moda. Us porto tres temporades d’avantatge, i sempre m’ho engipono perquè us sentiu frustrats. El glamour és el país on mai no es pot arribar. Us drogo amb novetat, i l’avantatge de les coses noves és que mai no ho són per gaire temps. Sempre hi ha una novetat per a aconseguir que l’anterior envelleixi. Fer que us caigui la bava, aquest és el meu sacerdoci. A la meva professió, ningú no desitja la vostra felicitat, perquè la gent feliç no consumeix.”

Allò que no som capaços de canviar, almenys ho hem de descriure.

RAINER WERNER FASSBINDER

“El vostre sofriment estimula el comerç. En el nostre argot ho hem batejat la depressió postcompra. Necessiteu urgentment un producte però, immediatament després d’haver-lo adquirit, en necessiteu un altre… Per crear necessitats, però, és imprescindible fomentar l’enveja, el dolor, la insaciabilitat: aquestes són les nostres armes. I vosaltres, el meu objectiu.”
“Interrompo les pel·lícules que veieu a la televisió per imposar-vos les meves marques, us masego amb els meus eslògans, i m’ho paguen amb escreix. Sóc a Tot Arreu. No us deslliurareu de mi. Onsevulla que mireu, hi regna la meva publicitat. Us prohibeixo d’avorrir-vos. Us impedeixo de pensar. El terrorisme de la novetat em serveix per vendre buit… Jo decreto el que és Autèntic, el que és Bell, el que està Bé… Quant més jugo amb el vostre subconscient, més m’obeïu… Us prohibeixo que desitgeu l’atzar. El vostre desig és el resultat d’una inversió xifrada en mils de milions d’euros. Sóc jo qui decideix què us agradarà demà.” FRÉDÉRIC BEIGBEDER, 2000.

Només hi vull afegir de la meva collita: no us feu il·lusions, es farà el que sigui perquè tampoc la crisi –tan llarga i profunda com serà- no ens faci pensar i reaccionar seriosament.