setembre del 2012 – Trenta dies que faran història

Els que hem viscut aquest mes de setembre a Catalunya, tindrem la possibilitat de rememorar-lo com una fita important per a la història de Catalunya, d’Espanya i també d’Europa.

L’objectiu d’aquests dos articles que s’inicien avui amb el primer no és altre que assenyalar i resumir els fets més importants i les circumstàncies en què s’han produït, en el període de temps que conforma el seu títol. Fets i circumstàncies ja publicats a la premsa catalana, concretament a La Vanguardia i El Punt Avui, que val la pena resumir i guardar.

─ El dia 1 va posar-se en marxa l’increment de l’IVA. Increment que segons els economistes afecta de forma desigual els de rendes més baixes.

Tipus                                                         Abans                              Setembre 2012
IVA reduït                                                          8 %                                       10 %
IVA normal                                                        18 %                                      21 %
Recàrrec equivalència reduït                       1 %                                       1,4 %
Recàrrec equivalència normal                     4 %                                       5,2 %

 01-09
─ El FROB, Fons de Reestructuració Ordenada Bancària, recapitalitzarà, amb la suma de 4.500 milions d’euros, Bankia, que n’ha perdut, en el primer semestre d’aquest any, 4.448 milions, sense esperar l’arribada dels fons europeus del quals serà el principal beneficiari.
L’Alt Empordà: els tècnics donen pressa perquè es netegi la zona cremada a Biure, la Jonquera, Pont de Molins i Capmany.
Es crea el “banc dolent” per gestionar els actius tòxics del sistema financer.

02-09
─ Jordi Pujol: “S’ha acabat fer la puta i la Ramoneta. El govern i el Parlament han de ser valents, però la societat també.”
Catalunya ha formulat la petició d’ajuda al nou Fons de Liquiditat, per import de 5.023 milions d’euros, que aniran als venciments del deute 1.303 milions i 2.020 milions per a proveïdors. El conseller Mas-Colell va assenyalar que “Catalunya no té altre banc que el govern d’Espanya”. El deute és de 41.778 milions d’euros dels quals, en el quart trimestre, n’haurà de pagar 4.796 milions. El decret llei que regula aquest nou Fons de Liquiditat fixa més ajustos, més supervisió, la gestió del crèdit a un interès inferior al 6 %, la possibilitat d’encarregar a Intervenció General de l’Estat la missió de control, i que les autonomies sol·licitants se sotmetin als principis de prudència financera.

03-09
─ Duel Merkel-Draghi, que participen en un debat al Parlament europeu sobre la unió bancària. Rajoy, Samaràs, Monti i Hollande esperen captar suports.
Mariano Rajoy confirma que abordarà amb Artur Mas el pacte fiscal, segons la proposta del Parlament català. Es compromet a estudiar-lo alhora que demana suport per afrontar la crisi i les exigències d’Europa. Vol el compromís que la Generalitat lluitarà contra el dèficit autonòmic.

04-09
Pere Navarro anuncia canvis en el PSC amb reaccions crítiques i anunci de perill real de “trencadura” del partit. Va assenyalar també que “aquesta és la decisió que ha pres l’executiva, no hi ha marxa enrere”. Relleva Joaquim Nadal, capdavanter del grup parlamentari, i enviarà Miquel Iceta a Brussel·les. Higini Clotas, després de 35 anys de militància, deplora les formes i a requeriment “renuncia a l’acta de diputat”.

05-09
─ Les retallades arriben a les escoles. Aquest any, més alumnes i menys docents.
Espanya: l’atur augmenta en 38.000 persones a l’agost, i passa de 3,54 milions el gener del 2009 a 4,62 milions l’agost  d’aquest any (30,5 %). El govern central va autoritzar a utilitzar el Fons de Prevenció per  fer front a les puntes de tresoreria.
Els relleus imposats per Navarro al PSC enfronten la cúpula amb els catalanistes.

06-09
─ El BCE (Banc Central Europeu) anuncia compres il·limitades de deute, condicionades a fer més ajustos, i que es demani el rescat. La prima de risc baixa 46 punts i la borsa puja un 5 %.
L’ANC, l’Assemblea Nacional Catalana, referma que la reivindicació de la manifestació és l’estat propi.

07-09
─ Reunió a la Moncloa de Mariano Rajoy i Angela Merkel, que va assenyalar: “No vinc a dir què cal fer, confio en Rajoy”. Està “impressionada amb les reformes i insta a seguir amb els deures.” Rajoy allunya la petició formal de rescat, són prioritaris el dèficit i crear ocupació. Va reiterar que les pensions serien la darrera partida que tocaria.

08-09
─ Portugal farà una retallada general de salaris del 7 % i apujarà les cotitzacions a la Seguretat Social.
Ahir es va segellar amb una encaixada de mans el projecte Barcelona World, un complex de lleure al costat de Port Aventura. S’ha comunicat a Eurovegas que ha acabat el temps concedit. La concessionària Autopistas de Madrid (participada per Albertis, Sacyr, ACS i una antiga societat de l’antiga Caixa de Madrid) es declara insolvent amb 666 milions de deute, a causa de la caiguda del 75 % del trànsit per culpa de les noves vies alternatives gratuïtes i molt allunyades de la previsió.

09-09
─ Catalunya va renunciar a Las Vegas Sands, que posava com a condició la congelació d’altres llicències de joc. S’anuncia Barcelona World, que s’ubicarà en uns terrenys propers a Port Aventura, propietat de La Caixa, amb un acord entre la Generalitat, La Caixa i l’empresa Veremonte, d’Enrique Bañuelos. Es preveu inaugurar-lo el 2016, amb uns 10 milions de visitants l’any. El Sr. Adelson ha confirmat que aposta per la capital, Madrid, però sense presses, i que el finançament encara està pendent.

10-09
─ França segueix els passos d’Espanya. El president François Hollande s’ha compromès a la reforma del finançament de la protecció social i la del mercat de treball per fer-lo més flexible, i es dóna fins a l’any 2014 per reactivar l’economia i reduir l’atur. Pere Navarro sosté que la manifestació no és independentista i alerta el PSOE de l’alt risc de fractura. Alfredo Pérez Rubalcaba en pren nota.

11-09
─ Catalunya celebra aquest Onze de Setembre una diada que mira Europa, que es preveu massiva i d’intensa reivindicació nacional.
Artur Mas: “El vostre clam és el meu.” Mariano Rajoy, M. Dolores de Cospedal i Alicia Sánchez Camacho. Prioritat: economia, no embolics, sí unitat ─inconstitucional─ i missatge equivocat a Europa varen ser respectivament les seves paraules.
Mariano Rajoy, en la seva primera entrevista televisada, va negar que el rescat estigués decidit, el govern ha d’estudiar-s’ho i no tocarà les pensions.

12-09
─ Una marea humana per la llibertat. La manifestació a Barcelona va ser la més multitudinària que qualsevol anterior, superant la de l’any 1977 i totes les expectatives. De forma massiva i cívica, un milió i mig de persones clamaren per la independència i per un nou estat a Europa (la delegació del govern central la va xifrar en 600.000). Marcarà el futur de la relació entre Catalunya i Espanya. Com estava previst, el PSC no va participar-hi de forma oficial, però sí que s’hi van veure dirigents i diputats.  Artur Mas: “Avui ha estat un gran dia. L’èxit de la manifestació ens reforça molt com a país i s’inscriu en el procés de transició nacional que ha endegat Catalunya.”
Mariano Rajoy: “Els dirigents catalans s’han de concentrar en el més important; créixer i crear ocupació.”
Núria de Gispert: “Catalunya està ben desperta i és capaç de mobilitzar-se i actuar amb responsabilitat”, i a Carme Forcadell, presidenta de l’ANC, li digué: “Estigueu segurs que us escoltarem.”
J. A. Duran Lleida: “Si són estadistes, hauran d’entendre què significa aquest clamor del poble català.”
Oriol Pujol: “Rajoy ha d’escoltar el clamor dels catalans a favor de la llibertat del país.”
Pere Navarro: “Catalunya necessita més recursos i reconeixement institucional per part de l’Estat.”
Alicia Sánchez Camacho: “El govern transmet una imatge de ruptura que perjudica l’economia.”
Joan Herrera: “No hi pot haver plena sobirania amb fractura social i a les portes del rescat.”
Oriol Junqueras: “Som molts més que mai i som més a prop d’aconseguir la llibertat del nostre país.”
Albert Ribera: “Els polítics separatistes provocaran un conflicte civil i econòmic.”
─ I d’Emporion: “La multitudinària manifestació d’aquest Onze de Setembre del 2012, pels carrers de Barcelona, ha marcat un punt d’inflexió, de canvi, sobre qualsevol que s’hagués produït amb anterioritat. Ha estat, sens dubte, la més important de tota la història de Catalunya! És la primera vegada en què ha expressat la seva veu la societat civil. Mereix ser escoltada!”
Amb aquest resum de la Diada, acaba aquest primer article, que tindrà continuació el proper mes de desembre.